ACTUALITATE
Efectele crizei economice. Record. Peste 1.000 de firme clujene s-au închis
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
UDMR Cluj a stabilit ordinea pe lista de candidați pentru Parlament. Subprefectul Tasnadi, loc eligibil la Senat
UDMR Cluj a stabilit, joi seară, în cadrul ședinței Consiliului Reprezentanților Județeni (CRJ), ordinea pe lista de candidați pentru Parlament la alegerile din 1 decembrie.
Președintele filialei județene, deputatul Csoma Botond, a declarat pentru Cluj24 că ordinea este următoarea: la Camera Deputaților, locul 1 e ocupat de Csoma, iar locul 2 de Gered Imre, fost consilier local, iar la Senat pe primul loc este subprefectul Tasnadi Istvan Szilard, iar pe 2 actualul senator Laszlo Attila.
Potrivit lui Csoma, UDMR Cluj speră să trimită în Parlament în urma votului direct un deputat și un senator, iar la redistribuire să mai câștige un deputat.
La alegerile locale din 9 iunie, la votul politic pentru Consiliul Județean Cluj, UDMR a obținut 43.477 voturi (14,53%), iar la cele pentru Parlamentul European un număr de 43.005 voturi (13,44%).
EDUCATIE
Sezizare din Florești: Elevii romi de la școala ”Șincai” fură îmbrăcămintea și mâncarea elevilor români. Îi amenință cu bătaia
Părinții unui elev de la școala ”Gheorghe Șincai” din Florești reclamă o problemă cunoscută de mulți locuitori, dar care nu au curajul să își deschidă gura și să o semnaleze instituțiilor statului.
”În 2024 la Școala Gheorghe Șincai (școala de lângă sensul giratoriu cu Mega Image) am un copil de 14 ani care merge la școală liniștit, îi punem mâncare, îl îmbrăcăm cum putem și vin copiii de etnie romă și le fură îmbrăcămintea și mâncarea și pe lângă asta îi și amenință că după ore o să își primească bătaie dacă spun ceva profesorilor!
În ce țară trăim?
Am discutat cu tot personalul școlii, copilul meu este bătut sau amenințat cu bătaia zilnic, am vorbit cu Poliția și au spus că în zona respectivă nu pot interveni, mi-au mai spus că copilul meu trebuie să fie bătut ca să putem chema poliția!
În ce lume trăim, eu la copilul meu ca să îi asigur strictul necesar pentru școală muncesc mult, pe când cei de etnie romă au burse că sunt săraci, burse pentru rechizite, burse pentru ajutor social!
Vorbind cu directoarea școlii despre incidentele zilnice de agresare mi-a spus că nu are ce face că dacă îi lasă repetenți sau îi exmatriculează o să aibă probleme!
Manevre cu romii pentru voturi
În 2024 am crezut că poliția ne ajută să trăim o viață corectă și liniștită, dar asta nu se întâmplă.
Eu am impozit la casă, plătesc gaz, curent etc, când la romi nimeni nu are autorizație pe casă, nimeni nu plătește gaz curent și cheltuieli, dacă eu nu plătesc vine anaful, pe când la ei de 10 ani nu vine nimeni, au curent gratis au apă caldă, au ajutor social!
Și ne chemați la vot cică să ne expunem părerea, dar voi, cei din conducere, tot manevre faceți pentru vot cu romii.
Unde e Poliția Locală?
În Florești plătim taxe, unde este poliția locală care ar trebui să patruleze noaptea, nici urmă de polițe în Florești, la ce e aici trebuie să te simți în siguranță.
Totul este un haos în Florești de la trafic, la parcări la aprobări de construcții mari. Până în Cluj facem 2 ore… avem copiii, avem job, acuma ce trebuie să fac să am o viață bună, să vând tot ce am adunat în 10 ani să îmi caut un loc mai bun? Locul mai bun e dublu ca preț în Cluj!”, au spus părinții respectivi.
EVENIMENT
Expoziție de fluturi vii la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Pot fi văzute 25 de specii de fluturi exotici
Grădina Botanică ”Alexandru Borza” Cluj-Napoca organizează, începând de vineri, expoziția de fluturi vii – ”Petale Zburătoare – Lepkék a levegőben” în cadrul căreia vor putea fi văzute 25 de specii de fluturi exotici, preponderent din zona Amazonului și a Asiei tropicale.
”Expoziția are loc în perioada 20 septembrie – 6 octombrie 2024, între orele 10-16, în sera de lângă Institutul Botanic.
Orele de vizitare sunt astfel alese pentru ca fluturii să fie în perioada de maximă activitate.
De luni până vineri, între orele 10-13 au prioritate grupurile organizate (15-25 persoane), pe bază de programare în avans cu cel puțin o zi înaintea vizitei, la adresa:
https://calendly.com/programare_biogeo/expozitie-fluturi…
Pentru grupurile organizate perioada de vizitare este de 20 de minute.
Ultima intrare în expoziție se face la ora 15,45. Vă rugăm să luați în considerare timpul de așteptare la casa de bilete și din fața serei expoziției!”, anunță conducerea Grădinii Botanice.
Intrarea în incinta expozițională se face pentru un număr limitat de persoane.
Accesul la expoziție este inclus în biletul de intrare în Grădina Botanică (https://gradinabotanica.ubbcluj.ro/pret-bilete).
EVENIMENT
FOTO. Accident produs de un clujean de 32 de ani. A pătruns pe contrasens pe un drum din Sibiu. Trei persoane, la spital
Polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au intervenit, vineri, la un accident produs pe breteaua care face legătura între A1 și DN 7, în județul Sibiu, pe Autostrada Sebes – Boita, care este iesirea spre Valea Oltului.
”Este vorba despre o coliziune frontală între două ansambluri tir, după ce, pe fondul neatenției în conducere, șoferul ansamblului condus spre A1, un clujean in varsta de 32 de ani, a pătruns pe contrasens și a lovit ansamblul condus spre DN 7.
Trei persoane au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
Traficul este deviat pe DN 7”, anunță polițiștii.
Trei persoane, la spital în Sibiu
Și ISU Sibiu intervine de urgență la acest accident rutier, la fața locului fiind mobilizate o autospecială de descarcerare, una de stingere și două echipaje SMURD. De asemenea, intervin și două ambulanțe SAJ dintre care una cu medic.
”Echipajele medicale au evaluat medical 4 persoane dintre care una a refuzat transportul la spital, rămânând însoțitor pentru una dintre cele 3 victime care merge la CPU Luther, este vorba de un minor de 17 ani preluat de SMURD cu traumatism facial.
Al doilea echipaj SMURD a preluat un bărbat în vârstă de 32 de ani care a suferit multiple contuzii și este transportat la UPU Sibiu.
Echipajul SAJ a preluat un alt bărbat de 43 de ani, cu traumatism abdominal și îl transporta la UPU Sibiu”, au spus reprezentanții ISU Sibiu.