Connect with us

ACTUALITATE

E sezonul SCORPIONULUI. Ce NU știai despre al optulea semn astrologic din ZODIAC

Publicat


star sign gd36820c5d 1280

Începând din 23 octombrie și până pe 21 noiembrie (aproximativ), în astrologie e sezonul Scorpionului, detectivul zodiacului, astfel că perioada aceasta nativii Scorpion devin personajele principale. 

„Scorpionii sunt fascinați de tot ceea ce se ascunde în spatele aparențelor, de tot ce se întâmplă în culise, de cauzele din spatele cauzelor. Necunoscutul îi atrage ca un magnet pe Scorpioni, interesați să știe ce nu știu alții sau ce n-a aflat încă nimeni”, a notat astrologul Valeriu Pănoiu în cartea sa, „Astrologia de la Cer la Pământ”.

Așadar, când se vorbește despre Scorpioni, se vorbește automat și despre mister și profunzime. Pentru a-i cunoaște mai bine, am pregătit o scurtă prezentare a personalității lor.

scorpion g6269b2ed2 1280

Caracteristici astrologice principale

Scorpionul este o zodie de Apă guvernată de Marte și Pluto, planete ce reprezintă determinarea/pasiunea, respectiv renașterea, astfel că viața lor se învârte în jurul ideii de renaștere din propria cenușă. Cu Marte și Pluto ca guvernatori, Scorpionul se încadrează în categoria oamenilor care se „vindecă” singuri, în sensul că dețin o putere de transformare enormă, fiind buni și când vine vorba de autodisciplinare.

Cu alte cuvinte, zodia se caracterizează prin determinare, concentrare, având înclinații spre domeniul psihologiei, de care se folosește, într-un stil personal, pentru a se cunoaște mai bine și a trece peste obstacole. Raportarea sa la psihologie se face prin prisma faptului că, aflați în căutarea Necunoscutului, subconștientul este o temă majoră în viață, pe care încearcă să o deslușească.

Celelalte 2 zodii de Apă sunt Racul și Peștii, motiv pentru care nativii se vor înțelege bine cu ele, având interese și trăsături de caracter comune.

giant scorpion g0f55fe737 1280

Zodia Scorpionului este negativă/feminină, adică se remarcă prin energia yin, receptivă și pasivă – conceptul de „negativ” nu este decât o denumire pentru acest tip de personalitate, nu este folosit cu sens propriu.

Toate zodiile de Apă și de Pământ sunt zodii feminine, iar acest lucru se referă la deschiderea emoțională, nu la trăsături și comportamente feminine. De cealaltă parte sunt zodiile de Foc și de Aer, zodii pozitive, care se remarcă prin energia masculină/yang/expresivă/activă.

De asemenea, din punct de vedere al modalității, Scorpionul este o zodie fixă (alături de Taur, Leu, și Vărsător), astfel că se remarcă prin încăpățânare și statornicie. Modalitatea fixă se întâlnește întotdeauna la zodiile din mijlocul unui anotimp: Taurul e al doilea semn al primăverii (după Berbec), Leul e al doilea semn al verii (după Rac), Scorpionul e al doilea din toamnă (după Balanță), iar Vărsătorul e al doilea din iarnă (după Capricorn).

Fiind a opta zodie la număr, Scorpionului îi corespunde Casa a opta din zodiac, asociată cu transformarea, criza, sexualitatea, moartea și renașterea, dependența, psihologia, lucrurile tabu, moștenirea și banii altora.

scorpio g76a806a26 1280

Corespondențe în natură

Cafeastrology consideră că Scorpionului i se potrivește auriul și movul din rândul culorilor, topazul și opalul din rândul pietrelor, oțelul și fierul din rândul metalelor.

După cum a notat și astrologul Valeriu Pănoiu în cartea sa, „Omul este un Microcosmos în Macrocosmos”, astfel că fiecare zodie este guvernată de un astru, iar ea guvernează, la rândul său, anumite părți ale corpului.

Scorpionul guvernează organele genitale, vezica urinară și intestinele, părți corelate cu sexualitatea și transformarea.

scorpio ga1a48b8be 1280

constelația Scorpionului

Trăsături de caracter

Principalele cuvinte care îi descriu pe nativii Scorpion sunt: intens, hotărât, magnetic, persuasiv, minuțios și perceptiv. Scorpionilor nu le este frică de multe lucruri, putând fi buni anchetatori și psihologi. Tind să fie posesivi, devenind geloși ușor, dacă nu și-au echilibrat relația cu ego-ul.

Cum Scorpionul e guvernat de două planete, pe lângă animalul al cărui nume îl poartă, se mai asociază cu un animal, vulturul fiind simbolul secundar al zodiei, reprezentând curajul, puterea, viziunea clară și inteligența.

Scorpionii sunt influențați de Marte, astfel că sunt recunoscuți pentru determinarea și hotărârea de care dau dovadă. Nativii știu ce vor dar nu se grăbesc să obțină lucrul respectiv într-un moment nepotrivit, fiind răbdători sau, cel puțin, mai răbdători decât Berbecii, cealaltă zodie guvernată de Marte. Probabil că Focul (elementul Berbecului) accentuează energia nativilor, în timp ce Scorpionul, fiind de Apă, își dozează capacitatea de acțiune. Preferă să stea, să analizeze, să privească, totul pentru a găsi momentul ideal în care să ajungă la ceea ce își doresc. Cu alte cuvinte, răbdarea este o strategie a Scorpionului.

Este, totodată, atras de partea mai întunecată a vieții, cu atât mai mult cu cât este întotdeauna gata să investigheze.

Rezistenți și hotărâți, Scorpionii nu renunță ușor și nu se lasă intimidați de alții. Din acest motiv, nici diferențele de opinie sau confruntările nu îi fac să se simtă în dezavantaj, întrucât își valorifică traumele și fricile pentru a fi mai puternici, având o capacitate de transformare și o imunitate semnificativă la scenariile negative, acestea fiind oricum primele la care se gândesc.

Când vor învăța să fie optimiști, vor descoperi că sunt și mai puternici decât credeau.

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UBB duce Clujul în liga medicinei internaționale de top în imagistică și neuroștiințe. Aparatură Tesla pentru succes academic

Publicat

screenshot (681)

Astăzi, 1 februarie, s-a deschis platforma INSPIRE, șantierul pentru cea mai mare infrastructură de imagistică biomedicală între Europa de Vest și China, anunță UBB Cluj-Napoca. Rețeaua INSPIRE intră în liga internațională ca lider, fiind un potențial interes și pentru alte arii geografice care nu au acces la o astfel de infrastructură academică.

„Prin Platforma INSPIRE, UBB poziționează orașul și țară în liga de vârf a domeniului medical/de sănătate, mai ales în zona imagisticii medicale și a neuroștiințelor (cu accent pe cele cognitive și clinice), zone în care UBB este de mai mult timp un actor competitiv internațional, în special prin fizica medicală și sănătatea mintală (psihologie).

Pentru o astfel de realizare de excepție, care ne duce nu doar în liga mare, dar ne poziționează ca lider între Europa de Vest și China, era nevoie de mediul și cultura academică a UBB, care au adus împreună specialiști de top în fizică, inginerie și sănătate, din cadrul UBB, din oraș (ex. Centrul Medical / Spitalul Transilvania), din țară și din rețelele internaționale ale UBB.

Cu această ocazie anunț și salut și intrarea recentă în familia partenerilor UBBMed a încă două unități clinice de referință, dincolo de cele existente deja în Cluj-Napoca și în extensiile unde activează UBB, și anume spitalele Elias și Monza din București.

Unitățile clinice asociate UBBMed sunt partenerii noștri principali în generarea de cunoaștere, aceștia fiind și printre primii beneficiari ai noilor tehnologii asimilate/dezvoltate în UBBMed (UBBMed – Tech) și/sau în comun”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. Dr. Daniel David.

Aparatură Tesla, realitate virtuală și alte dotări avansate

Platforma INSPIRE, rezultat al colaborării între fizică (medicală)/inginerie și specialiștii în sănătate din UBB, va avea dotări de spectroscopie și imagistică la câmpuri înalte, în zona preclinică având aparatură de 7 respectiv 11 Tesla (prin colaborarea cu Bruker), iar în zona clinică aparatură de 3 respectiv 7 Tesla (prin colaborare cu Siemens), alături de alte dotări avansate (ex. de tip EEG, realitate virtuală).

Aceste dotări vin pentru a susține specialiștii în domeniu din UBB, din țară, dar și pe cei din străinătate, care vor dori să acceseze această infrastructură de excepție în scopul generării de cunoștințe, tehnologii și servicii avansate.

Educație pe platforma INSPIRE

Totodată, platforma va găzdui mai multe unități academice. BrainQ Institute este una dintre ele, aflată în fază de organizare. Coordonatorul va fi un profesor al Universității Babeș-Bolyai, Andrei Miu. BrainQ va cuprinde inițial un parteneriat între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Academia Română, parteneriat în care UBB va aduce expertiză în neuroștiințe cognitive/științe cognitive, iar Academia Română – în științe cognitive și neurobiologie. Pe această platformă se vor putea conecta, în timp, și alți actori naționali și internaționali.

„BrainQ Institute va sta la baza programului UBBMed, mai ales în zona sănătății mintale și a conexiunii cu neuroștiințele (UBBMed-Psy), dar, prin colaborare cu specialiști din țară și de la nivel internațional, va avea implicații și în medicina generală/psihosomatică (UBBMed-G) și în generarea noilor tehnologii inovative (UBBMed-Tech).

Partenerul academic strategic în dezvoltarea acestei componente este Martinos Center for Biomedical Imagining (Harvard University/Harvard Medical School/Massachuttes General Hospital), BrainQ Institute urmând să devină și partener academic în rețeaua Siemens”, informează news.ubbcluj.ro.

Platforma INSPIRE face parte din proiectul mai larg al UBB de a genera o nouă specializare inteligentă a orașului și țării, și anume InfoBioNano4Health.

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Târg caritabil pentru ANIMALE, la Cluj: „Împreună facem mulți căței și pisici fericiți”. Apel către COMUNITATE

Publicat

328232998 895266385053689 8108876966835128805 n

Voluntarii clujeni de la Asociația pentru protejarea animalelor NUCA pregătesc un nou târg caritabil, în data de 19 februarie, pe strada Traian 23, între orele 11 și 17. În acest sens, iubitorii de animale îi roagă pe clujeni să doneze lucruri în stare bună, pentru ca acestea să fie vândute în cadrul evenimentului caritabil, banii urmând să fie folosiți pentru necuvântătoarele aflate în grijă în prezent.

„Vă așteptăm, ca de fiecare dată, cu o mulțime de lucruri frumoase cărora să le dați o nouă folosință, lucruri noi, create special pentru târg, mărțișoare, flori și zâmbete. Împreună facem mulți căței și pisici fericiți”, anunță ei.

Fondurile vor veni în sprijinul continuării activității acestora.

„Sunt fonduri de care avem mare nevoie să putem continua tratamentele cățeilor și pisicilor internați, să putem salva, steriliza și da în adopție, schimbând în bine viața atâtor suflete”, explică echipa.

Apel către comunitate. Colectă de lucruri pentru târg

Membrii NUCA vor strânge, organiza și expune toate lucrurile bune primite ca donații, precum și o serie de mărțișoare lucrate manual.

Cei care au lucruri de donat și vor să susțină cauza sunt rugați să trimită un mesaj voluntarei Mureșan Carmen Delia, cu un click aici, pentru ca bunurile să fie preluate de ONG, în vederea așezării lor la târg.

„De obicei, noi nu le punem preț, deoarece vă respectăm și avem încredere și că toți vizitatorii ne respectă munca, organizarea și nevoia de fonduri pentru a ne continua activitatea de salvare, fiecare donând suma potrivită obiectului ales”, conchid iubitorii de animale.

Pentru a fi la curent cu evenimentul, acesta se poate urmări pe Facebook, cu un click aici.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum înșela oamenii țeparul cu apartamente Traian Onuc. Ce au descoperit procurorii clujeni

Publicat

foto perchezitii 2

Traian Onuc, (nume purtat anterior Floarea Ianson Traian), un cunoscut țepar de apartamente, a fost arestat pentru 30 de zile de Judecătoria Cluj-Napoca pentru înșelăciune în formă continuată, alături de un complice, Pavel Jașcău.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au arătat că au deschis un dosar penal pe numele lui Onuc și a doi apropiați, unul dintre ei, Jașcău, fiind, de asemenea, arestat.

”S-a reținut că acțiunile celor doi suspecți, (Onuc și Jașcău – n.a.), care în perioada ianuarie-martie 2021, în baza unei rezoluții infracționale unice, au indus și menținut în eroare două persoane vătămate, prezentându-le ca adevărate împrejurările mincinoase că se va finaliza construcția apartamentelor și se va transfera dreptul de proprietate ca urmare a încheierii unor acte de vânzare-cumpărare, referitoare la apartamentele în construcție într-un imobil situat pe str. Miko Imre din municipiul Cluj-Napoca, deși nu exista nicio intenție, și nici mijloace materiale, de a se finaliza lucrarea și de a se transfera dreptul de proprietate.

Citește și VIDEO FOTO Țepari din imobiliare, arestați de polițiștii clujeni. Unul dintre ei a creat un prejudiciu de 5 milioane de euro

În acest scop s-au folosit de înscrisuri false intitulate antecontracte de vânzare-cumpărare, un suspect folosind și nume false, respectiv P.A și A., precum și calități mincinoase de inginer sau șef de echipă, împrejurări în care persoanele vătămate au fost amăgite și astfel au transferat sumele de 16.000 de euro și 54.000 de euro în contul bancar deschis de către complice, cont pe care era împuternicit primul suspect, care ulterior a și retras sumele de bani”, arată procurorii.

O altă victimă

De asemenea, în perioada ianuarie-februarie 2022, au indus și menținut în eroare o persoana vătămată, prezentându-i ca adevărate împrejurările mincinoase că se va finaliza construcția apartamentelor și se va transfera dreptul de proprietate ca urmare a încheierii unor acte de vânzare-cumpărare, referitoare la apartamentele în construcție din același imobil situat pe str. Miko Imre, deși nu exista nicio intenție, și nici mijloace materiale, de a se finaliza lucrarea și de a se transfera dreptul de proprietate.

Și în acesta caz, Onuc a folosit înscrisul fals intitulat antecontract de vânzare-cumpărare, folosind și un nume fals și calitatea mincinoasă de constructor, motiv pentru care persoana vătămată a fost amăgită și în data de 01.02.2022 i-a remis suma de 5.000 de euro.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a propus, marți, arestarea preventivă pe 30 de zile a lui Traian Onuc și a unuia dintre cei doi complici, iar judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a admis propunerea.

Citește mai departe

CULTURA

Tradiții clujene de Sfântul Trifon, prima mare sărbătoare din calendarul agricol

Publicat

De

traditii sat cluj

Am intrat în luna februarie, sau în luna lui făurar, cum este denumită această perioadă în calendarul popular românesc.

Încă de la început de lună, oamenii satului se pregăteau pentru muncile de primăvară și își făureau uneltele agricole, plugul, grapa și carele pentru transport.

Tradiții clujene de Sfântul Trifon, prima mare sărbătoare din calendarul agricol

În prima zi a lunii, în satul tradițional se ținea ziua Sfântului Trifon, prima mare sărbătoare a calendarului agricol, pomicol și viticol, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Se spune că Sfântul Trifon este patronul insectelor de tot felul, care pot ataca vegetația.

Astfel, acestei zile i se dădea o atenție deosebită, mai ales prin intermediul un practici prin care se putea influența starea vegetației pentru tot anul.

„În vechime, în zona Transilvaniei, dar și în alte regiuni ale țării, bărbații ieșeau în livezi, aprindeau focuri sub crengile pomilor, curățau lăstarii și stropeau cu agheasmă sau <<apă neîncepută>>, luată în zori din fântâni și din izvoare.

Prin foc se înlăturau dăunătorii, insectele și omizile, dar era invocat și soarele, dătător de lumină și căldură, spune etnologul Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Foto: Horitorul clujean Traian Balcău din Ceanu Mare, în curtea casei /Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax