CULTURA
E sezonul SĂGETĂTORULUI. Ce NU știai despre al nouălea semn din ZODIAC

A început sezonul Săgetătorului, considerat călătorul zodiacului. Săgetătorul este despre expansiune, cunoaștere, explorare, mai multă aventură și mai puțină responsabilitate, despre optimism și onestitate, iar perioada aceasta, până se va face trecerea spre sezonul Capricornului în 22 decembrie, nativii Săgetător (dar și cei cu Ascendentul în acest semn) se vor bucura de prosperitate. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte referitoare la al nouălea semn astrologic.
Caracteristici astrologice principale
Săgetătorul este o zodie de Foc, guvernată de planeta Jupiter, astfel că nativii sunt preocupați să își lărgească orizonturile, atât pe plan intelectual, cât și spiritual, cel mai adesea reușind să ajungă la un nivel superior de înțelegere prin călătorii și prin relațiile cu oamenii, Jupiter fiind cea dintâi planetă socială, totodată cea a scopurilor înalte. Se caracterizează prin prin curaj, determinare, sinceritate dar și iresponsabilitate (trăsături specifice elementului de Foc, cu care se asociază și planeta Jupiter). Dacă sunt dezechilibrați, excesul (de optimism, de dramatism sau alte asemenea) îi definesc, fiind predispuși la autocompătimire atunci când nu e cazul.
Este, totodată, o zodie mutabilă, deci se remarcă în mod special prin flexibilitate și deschiderea la nou, putând accepta mai ușor idei diferite decât zodiile fixe, spre exemplu. Fiind sub semnul lui Jupiter, o planetă expansivă, modalitatea mutabilă îi face pe Săgetători să exagereze – fie că e vorba de o poveste, o reacție sau o situație cu care se confruntă – și să fie împrăștiați – au atât de multe curiozități și o poftă de viață atât mare, încât uneori fac multe lucruri deodată (sau le fuge mintea în multe direcții), dar fără a mai fructifica ceva anume, având nevoie de mai multă disciplină, cumpătare sau echilibru, în general.
CITEȘTE ȘI: E sezonul SCORPIONULUI. Ce NU știai despre al optulea semn astrologic din ZODIAC
Modalitatea mutabilă se întâlnește întotdeauna la zodiile de la sfârșitul unui anotimp: Gemenii sunt ultimii din primăvară, Fecioara e ultima din vară, Săgetătorul e ulima din toamnă, respectiv Peștii sunt ultimii din iarnă.
Din punct de vedere al polarității, Săgetătorul este o zodie pozitivă – atenție, însă, căci această denumire are un alt înțeles în astrologie; zodiile pozitive sau negative nu se referă la cât de bună sau rea e o persoană. Încărcătura „pozitivă” se referă aici la tipul de energie manifestată de zodia Săgetător, adică cea masculină/yang/activă. Zodiile de Aer și de Foc sunt întotdeauna pozitive (cu o energie pe care o manifestă spre exterior, fiind mai dinamice, mai directe și mai expresive), în timp ce zodiile de Pământ și Apă sunt mereu negative (au o energie feminină/yin/receptivă/pasivă, adică manifestată mai mult în interior, prin mijloace indirecte de comunicare, precum arta).
Celelalte 2 zodii de Foc sunt Berbecul și Leul, din acest motiv prezentând caracteristici similare cu cele ale Săgetătorului.
Săgetătorului îi corespunde Casa a noua din zodiac, care guvernează sistemul de credințe personale (filosofia de viață), și religioase, studiile superioare, călătoriile pe distanțe lungi, morala, culturile și limbile străine, fiind totodată asociată cu comerțul, activitatea editorială, aventura și explorarea.
Corespondențe în natură
Se consideră că Săgetătorului îi corespunde culoarea turcoaz, azuritul, topazul și safirul albastru din rândul pietrelor și staniul din rândul metalelor.
Fiecare zodie guvernează anumite părți ale corpului. Săgetătorul guvernează șoldurile, coapsele și mușchii. Se spune că picioarele nativilor sunt de obicei lungi, ferme și puternice.
De corespondentul anatomic se leagă și ideea că sunt călătorii zodiacului – cu o sete de cunoaștere atât de mare, Săgetătorii prioritizează călătoriile, pe care le văd ca pe o oportunitate să se dezvolte personal, acesta fiind scopul lor principal: să descopere lumea pentru a se descoperi și pe ei înșiși.
Trăsături de caracter
După cum sugerează și simbolul arcașului cu care se identifică Săgetătorul, se poate spune că nativii încearcă să se elibereze de natura animală a omului sau, cel puțin, să o înțeleagă și să o integreze sănătos în viața de zi cu zi. Cum centaurul simbolizează dezvoltarea sufletului uman, așa și Săgetătorul caută să prioritizeze aspirațiile spirituale mai mult decât dorințele sau mofturile omenești. În mitologia greacă, centaurii erau aventuroși, curajoși și înțelepți, dar și înclinați spre certuri și comportament necivilizat.
Caracterul necivilizat se datorează faptului că Săgetătorii reacționează și se aprind repede, dar fiind semn de Foc, trec la fel de repede peste supărări, fiind totodată adaptabili și schimbători (modalitate mutabilă). De aici pot deriva și defecte precum inconsecvența și pierderea de sine, întrucât pot renunța la ei sau pot face ajustări pentru a se potrivi cu energia altora.
Sunt spontani și sociabili, le place să spună adevărul, dar uneori îl exprimă într-o manieră agresivă, dintr-un exces de mândrie și curaj, astfel că impulsurile egocentrice sunt printre principalele lor lecții de viață, care le dau mari bătăi de cap.
Le place libertatea mai mult decât orice, disprețuind rutina – adesea simt nevoia să evadeze, iar dacă nu sunt echilibrați, pot cădea în capcana viciilor, lăsând impresia că sunt iresponsabili. În funcție de nivelul de înțelegere, conștientizează mai mult sau mai puțin acest lucru și încearcă să îl îndrepte.
În rest, sunt simpli, care se împrietenesc ușor cu oameni din toate categoriile sociale. Glumele și tachinările cu prietenii, fie ei bărbați sau femei, sunt suficient pentru a-i face fericiți.
Cu toate acestea, tind să fie creduli, din dragostea oarbă pentru oameni. Optimismul excesiv e o problemă cu care se confruntă adesea, dar e o sursă de inspirație pentru alții, asemenea curiozității și naturii idealiste.
Au o abordare directă și sinceră în viață.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Untânăr din Huedin a fost împuşcat, duminică, într-un picior, de poliţişti şi a pierdut mult sânge. El a fost transportat la UPU Cluj.
„După aplicarea procedurilor specifice unități i de primiri urgențe, pacientul a fost transferat pe o secție de specialitate, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale, în regim de urgență”, arată surse medicale.
Vezi scandalul:
VIDEO. Un tânăr a fost împuşcat în picior de poliţişti. Scandal în Huedin
EVENIMENT
Bolnavii de cancer ies în stradă. Apără Planul Naţional de Combatere a Cancerului şi pe clujeanul Patriciu Achimaş Cadariu

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunţă că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC), transmite Agerpres.
‘Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului Sănătăţii. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea’, se arată într-un comunicat emis, duminică, de FABC.
Vezi şi:
Planul de combatere a cancerului, lovit de cancerul orgoliilor politice. Patriciu Achimaş: Rafila vrea să-şi însuşească planul
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer anunţă că a organizat, în perioada 1-4 iunie, a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema ‘Ziua Supravieţuitorilor de Cancer’, în contextul noii legi cu acelaşi nume.
În context, FABC a hotărât apărarea ‘cu orice preţ’ a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, prin acţionarea Ministerul Sănătăţii în instanţă şi demararea protestelor în stradă.
‘Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susţinute de specialişti dedicaţi tratării pacienţilor, FABC a hotărât, prin vocea asociaţiilor membre, apărarea cu orice preţ a PNPCC, acţionând Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă. FABC nu va mai permite niciunui ministru să îşi pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienţilor cu cancer din România! Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienţi în fiecare an, prin decese evitabile şi să avem cu 48% mai multe decese faţă de media europeană! Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum şi la CEDO’, arată comunicatul menţionat.
În cadrul Conferinţei Naţionale FABC, consilierul prezidenţial conf. dr. Diana Loreta-Păun a transmis că acest plan reprezintă un pas către normalitate.
‘Acţiunea pentru dezvoltarea şi intrarea cât mai curând în vigoare a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului ca urmare a unui efort colectiv susţinut cred că oferă garanţii cetăţenilor că se poate lucra dincolo de orice mize pentru o viziune sustenabilă în sistemul de sănătate. După cum ştiţi, preşedintele României s-a implicat personal în acest demers. Ne aflăm în punctul în care acest Plan critic este în vigoare, transpunând în realitate nevoile de servicii esenţiale nesatisfăcute care împovărează de atâţia ani viaţa pacienţilor. Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului reprezintă un pas către normalitate. Cu siguranţă pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe diverse componente, dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început’, a declarat, conform comunicatului, conf. dr. Diana Loreta-Păun.

Un tânăr fost împuşcat, duminică, în Huedin.
Potrivit martorilor oculari, care au filmat cel puţin o parte din incident, tânărul ar fi fost împuşcat în picior de poliţişti şi a mers sângerând o bună bucată de drum, timp în care a avut şi un dialog cu un poliţist. Ulterior, între poliţişti şi cei de faţă a avut loc o altercaţie, iar poliţiştii i-au acordat primul ajutor tânărului împuşcat. Deocamdată, IPJ Cluj şi procurorii nu au oferit informaţii despre caz.
EVENIMENT
Preliminariile EURO 2024 – Lotul României pentru meciurile cu Kosovo şi Elveţia. 3 jucători de la CFR Cluj
