Connect with us

ECONOMIE

E.ON susține construirea unui laborator de robotică în Valea Doftanei

Publicat


E.ON România susține proiectul Asociației Zi de Bine care va construi, în luna septembrie, un laborator de robotică pentru elevii Liceului Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei, unde abandonul școlar este 0%. Liceul găzduiește aproape 400 de elevi, de la grădiniță la învățământ liceal, dintre care peste 100 participă săptămânal la clubul de programare desfășurat în cadrul liceului.

Laboratorul de robotică va fi utilat cu:

  • pachete LEGO® MINDSTORMS pentru a dezvolta abilitățile elevilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică;
  • kituri de nivel intermediar pentru Arduino, pentru orele de științe și informatică prin care să se dezvolte abilitățile elevilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică;
  • o imprimantă 3D;
  • roboți interactivi Robodog pentru inițierea în programare a elevilor din clasele primare și pentru învățarea limbii engleze;
  • ochelari VR Oculus pentru accesarea unor site-uri care oferă materiale educaționale din domeniul VR, AR sau 3D;
  • kituri robot umanoid pentru a introduce copiii în domeniul roboticii, unde pot învăța despre componentele de bază și programarea roboților.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 euro și este asigurat de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

„Anul acesta, echipa de robotică a României a câștigat aurul la Campionatul Internațional de Robotică de la Chicago, fiind pentru prima dată în ultimii 30 de ani când Finala Mondială a fost câștigată de o echipă care nu este din Statele Unite. De ce să rămână o excepție? Ne-am propus să ajutămși alți copii pasionați de robotică să-și dezvolte abilitățile în domeniu și, de ce nu, să facă performanță. Am descoperit la Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei un director desemnat „Profesorul anului pentru inovație” și o mulțime de copii curioși. Le lipsesc doar uneltele care să-i ajute să performeze. În septembrie dotăm laboratorul de robotică pentru micii cercetători”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în zonele rurale doar 36% dintre copii merg la școală, însă datorită doamnei profesor de informatică, Steluța Elena Pralea de la Liceul Tehnologic „Carol I”, care și-a dedicat anii de directorat digitalizării școlii, elevii au acum acces la laptopuri și tablete, proiectoare și table inteligente, microscoape în laboratorul de biologie, chiar și o dronă cu ajutorul căreia învață despre natură și ecologie. Din pasiunea sa pentru informatică, pe care a dorit să o transmită mai departe și elevilor, doamna profesor a reușit să înființeze un club de programare și robotică în urma căruia un elev a realizat singur un semafor cu ajutorul plăcuțelor Microbit și a ledurilor.

Clubul de programare desfășurat în cadrul liceului, care a atras peste 100 de elevi, este împărțit în patru ateliere – Scratch, Microbit, Arduino și Programare Web, și se desfășoară datorită cadrelor didactice care fac mentorat voluntar în fiecare zi de sâmbătă, făcând naveta chiar și de la 50 km distanță.

La liceul din sat, peste 90% dintre profesori au urmat module avansate de formare a competențelor digitale.

„Fiecare an îl petrecem căutând cursuri și finanțări și scriind proiecte prin care să le putem oferi elevilor spații școlare moderne și personal didactic calificat, cu deschidere spre viitor, astfel încât copiii să nu își dorească să mai părăsească comuna și să meargă la liceele de la oraș. Iată că liceul nostru este deja cunoscut pentru faptul că rata abandonului este 0%. Faptul că acum le putem oferi acest laborator de robotică reprezintă un pas uriaș care, cu siguranță, îi va ajuta să își dezvolte abilitățile”, a adăugat Steluța Elena Pralea, Director al Liceului Tehnologic „Carol I”, Valea Doftanei.

Cei care vor să se alăture acestui proiect, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau își pot dona ziua de naștere. Mai multe metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

E.ON România susține câte o cauză, inițiată de Asociația Zi de Bine, în fiecare lună a anului. În luna august, E.ON și ceilalți parteneri strategici au susținut proiectul „Croiește-ți viitorul” al Asociației Zi de Bine, dedicat tinerelor instituționalizate.

Pe parcursul lunii august au fost organizate trei tabere de croitorie pentru tinerele care se pregătesc să părăsească centrele de plasament, cu scopul de a învăța să croiască și totodată, de a căpăta încredere în forțele proprii înainte de ieșirea din sistem. Taberele au avut loc în județele Suceava, Prahova și Hunedoara, și au participat 54 de tinere din centre de plasament, la care s-au adăugat alte 10 fete care provin din zone defavorizate din județul Bihor.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 16 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,3 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,5 miliarde de euro.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ACTUALITATE

Universitarul clujean Adrian Papahagi, despre USR: „Cred că planul secret al acestui partid e să obțină sub 5% în 2024”

Publicat

Universitarul clujean Adrian Papahagi ironizează partidul USR pe Facebook, ca urmare a postării de pe aceeași rețea de socializare a deputatului Cristian Seidler, care a susținut eliminarea indemnizației de doctorat.

„Și uite-așa nu mai votează niciun universitar sau cercetător cu USR. Cred că planul secret al acestui partid e să obțină sub 5% în 2024”, spune Papahagi, pe pagina sa de Facebook, atașând textul lui Seidler.

Deputatul USR aducea la cunoștință urmăritorilor faptul că USR propune eliminarea indemnizației lunare pentru titlul științific de doctor din Legea Salarizării, din dorința de a scade rata plagiatului.

„Eliminăm nu doar o plată nejustificată, ci și un motivator pentru a obține titlul de doctor pe bază de plagiat”, spune Seidler.

Acesta face o analogie între situația cercetătorilor și cea a șoferilor de autoturism, pentru a oferi mai mult context.

„Dacă angajăm un șofer pe un autoturism, îl plătim suplimentar dacă are permis de conducere categoria B? Evident nu, nici nu ar putea ocupa postul fără acel permis. Dacă șoferul angajat deține și permis categoria C (tir) dar care nu îi e util în acest post, îl plătim totuși suplimentar? Evident, nu, de ce am plăti pentru ceva ce nu e necesar pentru ca angajatul să-și facă treaba?!”, întreabă, retoric, Seidler.

„De ce să plătim suplimentar pentru că un angajat are un doctorat? Fie are nevoie de doctorat pentru a ocupa postul, caz în care nu trebuie plătit suplimentar pentru ceva fără de care nu putea ocupa postul, fie nu îi e solicitat pentru a-și face treaba, caz în care nu trebuie plătit suplimentar. Propunem, așadar, eliminarea sporului pentru doctorat din legea salarizării. Valoarea lunară a acestuia este de jumătate din salariul minim pe economie, adică de 746 lei lunar, în mână, în momentul de față”, explică acesta.

Postarea omului politic a strâns, până în prezent, aproape 3.000 de aprecieri. În comentarii, însă, opinia publică nu coincide cu cea a partidului.

Comentariile precum: „Pentru 5-6-7-8 ani de muncă plata e… nejustificată?”, „Lovești tocmai în cei care au făcut cercetare serioasă, ani de zile, pentru acel titlu” sau „V-ați mai ostilizat câteva mii de oameni care chiar au muncit pentru titlul de doctor” sunt doar câteva dintre părerile românilor nemulțumiți de propunerea USR.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ECONOMIE

Spații de birouri sau case la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Feleac? Oamenii de afaceri așteaptă de 10 ani o soluție

Publicat

De

cluj napoca1

De 10 ani autoritățile locale și județene nu au reușit să stabilească o viziune clară cu privire la ce ar trebui să avem la intrare în Cluj-Napoca dinspre localitatea Feleacu: case individuale sau funcțiuni economice și industriale? Miza este una mare mai ales dacă luăm în calcul priveliștea superbă.

În ședința de vineri a Comisiei de Urbanism de la nivelul Consiliului Județean Cluj s-au conturat două tabere: pe de o parte sunt oamenii care își doresc ca acolo să fie zonă de case individuale, iar cealaltă parte își dorește spații de birouri și funcțiuni conexe.

Zona disputată este conectată la Calea Turzii, în apropiere de totemul de la intrarea în municipiu.

Arhitectul Cristian Urcan, membru în comisia de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, este și unul dintre proprietarii de acolo. Acesta a menționat că mare parte din deținătorii de terenuri sunt medici, doctori, arhitecți, avocați, care nu își doresc funcțiuni economice în vecinătate și nu au intenția de a investi în proiecte de acest gen.

Și arhitectul Vlad Negru, membru în Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj, a părut să prefere varianta caselor individuale, argumentând și că înclinația terenului ar face dificilă utilizarea adecvată a unor hale.

De cealaltă parte, Ioan Așchilean, unul dintre marii dezvoltatori ai Clujului, propune o zonă cu funcțiuni de birouri și depozite cu înățime maximă de 2 etaje.

Ioan Așchilean a menționat că nu este important să dezvoltăm doar case pentru doctori și medici, ci Feleacu, una din cele mai sărace zone limitrofe municipiului, are dreptul să se dezvolte prin colectarea din taxe și impozite generate de viitori mari clienți ai zonei. Printre ei s-ar afla gigantul Vodafone.

Acesta a și realizat un calcul asupra a ce s-ar putea întâmpla dacă acolo se alege doar varianta caselor individuale, pe parcele de 800 – 1000 mp. Ar rezulta 390 de case, iar lungimea drumurilor de legătură ar însemna o investiție de 74.000 euro/pe parcelă doar în realizarea căii de rulare. În concluzie ar fi o variantă neinspirată din punct de vedere tehnico-economic pe când Primăria Feleacu abia își întreține din bugetul public drumurile actuale.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, consideră că nu se poate condiționa o dezvoltare a unuia ținând în loc pe celalalt și trebuie să impună urbaniștii instituției o viziune.

Luni, 24 ianuarie 2022, arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, se va întâlni cu reprezentanți ai celor două tabere pentru a desena un singur plan urbanistic zonal, care să satisfacă ambele cerințe. Dacă nu se va ajunge la un consens, arhitectul-șef va înainta Comisiei de Urbanism o propunere din partea sa.

Citește mai departe

ECONOMIE

Zeci de mii de euro pentru PROIECTE inovatoare în MODĂ şi STIL de VIAŢĂ. „Made in Cluj” oferă consultanţă GRATUITĂ

Publicat

proiect moda finantare

Un proiect european oferă finanţare de zeci de mii de euro pentru idei inovatoare în domeniul modei şi al stilului de viaţă, iar o asociaţie clujeană, „Made in Cluj”, asigură consultanţă gratuită doritorilor clujeni.

„Made in Cluj”, ambasador în România al WORTH Partnership Project

„Made in Cluj este în acest an unul dintre ambasadorii în România ai proiectului european de colaborare WORTH Partnership Project, program dedicat susținerii ideilor inovatoare din industria modei și a stilului de viață. Producătorii și creativii români pot obține parteneriate, sprijin și finanțare în cadrul acestui proiect, termenul limită pentru a aplica este 16 februarie 2022”, declară, pentru Cluj24, preşedintele Asociaţiei „Made in Cluj”, Sebastian Florian.

Potrivit acestuia, proiectul WORTH are ca scop crearea de colaborări la nivel transfrontalier și transdisciplinar, între designeri, fabricanți din categoria IMM-urilor, artizani și firme tehnologice din EU-27, UK sau țări COSME, pentru a realiza proiecte sau produse unice și de high-end în următoarele sectoare: textil, încălțăminte, piele și blănuri, mobilier și decorațiuni interioare, bijuterii și accesorii.

„Proiectele selectate pentru a face parte din WORTH vor beneficia de un program de incubare evaluat la 60.000€, constând în servicii de mentorat, networking și marketing, precum și o finanțare directă cuprinsă între 10.000€ și 20.000€.

WORTH oferă designerilor, producătorilor din categoria IMM-urilor, artizanilor și firmelor de tehnologie, o platforma care facilitează dezvoltarea de concepte creative și, în același timp, oportunitatea de a face parte dintr-un parteneriat transnațional.

150 de proiecte inovatoare au fost finanțate și susținute în ediția anterioară WORTH, și aproximativ 202 proiecte vor fi susținute în decursul celei de-a doua ediții. Worth este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul EASME-COSME.

WORTH susține idei inovatoare bazate pe design, în care valoarea adăugată este evidențiată, în mod clar, prin conceptele de design, prin integrarea tehnicilor sau tehnologiilor disruptive într-un mod creativ”, mai spune Sebastian Florian.

Ofertele proiectului

Susținut de Uniunea Europeană, WORTH oferă participanților finanțare, un program de coaching personalizat, poziționare pe piață, activități de colaborare în rețea, legături profesionale și prezentarea produselor obținute în cadrul evenimentelor internaționale cunoscute.

„Unul dintre criteriile de eligibilitate este reprezentat de caracterul internațional al parteneriatului. În acest sens, posibilii participanți, odată înregistrați pe platforma WORTH, primesc acces la o baza de date cu alți posibili participanti, în căutare de parteneri. Motorul de căutare beneficiază de filtre care să asigure rezultate categorizate după tip de companie sau sector de activitate. Mai mult, dacă aceasta căutare inițială este fără succes, proiectul WORTH oferă ajutor personalizat în procesul de matching.

Proiectele selectate se execută pe o durată de 10 luni, în care primesc sprijinul constant al unui manager de proiect (parte din echipa WORTH), care are rolul de a valida rapoarte, plăți, și a oferi ajutor în toate aspectele posibile pentru o desfășurare cât mai optimă a proiectului. Rezultatele proiectelor se vor prezenta în evenimente renumite de design.

În plus, fiecare proiect beneficiază de 15 ore de mentorat, selectat în funcție de necesitățile proiectului și definite la început de proiect. Detalii pot fi obţinute şi de aici: https://worthproject.eu/helpdesk-area/ sau oferim pe adresa noastră de e-mail contact@madeincluj.ro”, precizează Florian.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministrul Finanţelor: TREBUIE să recunoaştem EŞECUL liberalizării pieţei de ENERGIE

Publicat

Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluţii care să genereze declinul preţurilor, pentru că nu poţi să continui să crezi că economia va creşte atât timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare faţă de anul trecut, a declarat, joi seara, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Acesta a adăugat că ‘trebuie să fim toţi oameni responsabili’ şi ‘să recunoaştem eşecul liberalizării pieţei de energie’.

‘Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluţii care să genereze declinul preţurilor, dacă nu o ajungere la un nivel sustenabil pentru economie pe termen mediu şi lung. Nu poţi să continui să crezi că economia îşi creşte atâta timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare decât anul trecut. Şi atunci da, putem să fim în zona despre care vorbea Florin Cîţu (privind o posibilă recesiune n.r.) , dar nu vom fi în acea situaţie dacă vom fi toţi oameni responsabili şi să ne recunoaştem eşecul: e un eşec al liberalizării pieţei de energie.

La momentul acesta eu îl definesc ca un eşec. Pe de altă parte, de ce se vine acum cu o măsură peste ceea ce există, plafonarea şi compensarea? Pentru că am avut un eşec de reglementare’, a spus Câciu, la Digi 24.

Ministrul a subliniat că, în acest moment, nici în prognoza pe care o avem, nici în estimările pe care le are Banca Centrală Europeană şi Banca Naţională a României, cu toate riscurile sistemice, ‘la care suntem foarte atenţi’, nu ne aflăm într-o situaţie de intrare în recesiune, dacă ne facem temele.

‘Dacă nu faci nimic, crizele vin peste tine, pentru că de fapt crizele se întâmplă atunci când tu nu faci nimic. Dar noi facem, sunt mai multe componente pe care acţionăm. În faza unu, o să avem săptămâna viitoare o Ordonanţă prin care atenuăm pierderea puterii de cumpărare la cetăţeni şi la economie cauzată de preţul la energie. În paralel, trebuie să acţionăm anticiclic, adică să reducem, să stopăm creşterea preţului la energie.

Dincolo de creşterea preţului la energie, care e un val să zicem importat, se întâmplă în Europa, avem şi nişte chestiuni care sunt interne’, a explicat Adrian Câciu. AGERPRES

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate