EVENIMENT
DSP Cluj confirmă MIZERIA din vestiarul de la Clinica Medicală 2. Cere măsuri urgente până la 31 decembrie

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj s-a autosesizat ca urmare a informaţiilor din mass media cu privire la condiţiile igienico-sanitare neconforme la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Clădirea Medicală II, la vestiarul personal medical.
Astfel, la solicitarea conducerii, Serviciul Control în Sănătate Publică a efectuat un control în data de 5 octombrie.
”Pentru spatiul respective, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a solicitat o notificare de asistenta de specialitate pentru lucrari de igienizare si modernizare pentru care s-a eliberat de către DSP Cluj documentul de reglementare sanitara solicitat în 3 august.
La data de 5 octombrie, Serviciul de Control de Sanatate Publica a efectuat un control al conditiilor igienico-sanitare și au fost constatate următoarele: vestiarul cu o suprafaţă de aprox. 40 metri pătraţi, are 107 compartimente pentru 182 utilizatori (personal mediu sanitar şi auxiliar), respectiv: Secţia Clinica ORL cu 36 lucrători, Bloc operator Chirurgie II cu 26 lucrători, Secţia Clinică Chirurgie II cu 26 lucrători, Secţia Clinică Chirurgie vasculară cu 25 lucrători, Terapie Intensivă cu 69 lucrători.
Spaţiul aferent vestiarului este subdimensionat, fără scaune sau bănci, pereţi parţial degradati, cu urme de infiltraţii şi tencuiala pe alocuri căzută, lipsă ventilaţie naturală (nu se poate deschide fereastra pentru ca în faţa ei este amplasată staţia de oxigen aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal).
Vestiarul nu are dotări care să permită fiecărui lucrător să îşi încuie îmbrăcămintea personală separat în timpul programului de lucru, aşa cum prevede HG nr. 109112006, anexa nr.2 cerinţe minime de sănătae şi securitate pentru locurile de muncă aflate deja în folosinţă.
Vestiarul este dotat cu o chiuvetă, având apă curentă caldă şi rece, grupurile sanitare şi duşurile aflându-se pe secţiile medicale”, arată DSP Cluj într-un răspuns trimis deputatului USR Emanuel Ungureanu, care a sesizat situația.
Măsuri de conformare până la 31 decembrie
Reprezentanții DSP Cluj arată că la data controlului au fost demarate lucrări de igienizare a încăperii, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a precizat că înlocuirea mobilierului va fi cuprinsă în planul de achiziţii în funcţie de sursele de finanţare disponibile acestui scop.
”Serviciul Control în Sănătate Publică a prescris măsura realizării Programului propriu de conformare cu igienizarea şi reabilitarea vestiarului pentru personal, inclusiv asigurarea unui sistem de ventilaţie naturală sau mecanică generală până la 31 decembrie 2023, răspunde manager”, mai arată DSP Cluj.
În răspuns să precizează că autorizaţia de funcţionare a corpului de clădire Medicală II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a fost emisa de catre DSP Cluj la data de 18 mai 2023 cu Program de conformare, care cuprinde lucrarile privind igienizarea si modernizarea sectiei si anexelor, inclusiv a vestiarului.
De asemenea, DSP Cluj a emis notificarea de asistenţă de specialitate de sănătate publică a conformităţii în data de 3 august pentru lucrări de igienizare şi modernizare la Secţia Clinică Chirurgie Generală II care include şi renovarea vestiarului de personal care este situat la demisolul cladirii cu termen de finalizare 31 decembrie 2023.
”Clădirea Medicală II nu are aviz de funcţionare de la IGSU Cluj-Napoca și nu figurează în situaţia privind rezultatele controalelor de prevenire efectuate de către personalul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă ( IGSU), la unităţile sanitare cu paturi, la nivel naţional”, susține conducerea DSP Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.
EVENIMENT
FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.
Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.
Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.
A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.
Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.
Andreea Ungur