Connect with us

EVENIMENT

DRUMUL expres Cluj-Dej, scos la LICITAȚIE pentru proiectare. Studiul de fezabilitate trebuie TERMINAT în 18 luni

Publicat


Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, anunță că a fost lansată licitația pentru proiectarea drumului expres Cluj-Dej.

Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate a drumului care are aproape 75 de kilometri este de 18 luni.

„Acest lucru se întâmplă pentru că DX Cluj-Dej beneficiază de modelul nou de caiet de sarcini, al cărui șablon a fost pregătit la început de an de CNAIR, care sper să devină etalon pentru cât mai multe licitații pe infrastructură rutieră”, a spus Cătălin Drulă.

Acesta a precizat că pe același tip de caiet de sarcini modern au fost lansate în ultimele luni licitațiile pentru drumurile de mare viteză Craiova-Lugoj, București-Alexandria sau București-Târgoviște și pentru autostrada Făgăraș-Brașov, spre exemplu.

„Astfel, ne asigurăm că proiectul este făcut cu cap încă de la început, că proiectarea preliminară este cât se poate de detaliată, dar lasă în același timp libertate constructorilor să ajusteze design-ul.

În plus, implicarea autorităților locale în proiect este mai mare, iar un antreprenor serios este motivat și susținut prin plăți intermediare definite corect și corelate cu graficul de realizare a proiectului”, a mai arătat ministrul Transporturilor.

Drumul va continua spre Bistrița și Baia Mare

Planul este ca acest drum expres, inclus în Masterplanul General de Transport, să continue spre Bistrița și spre Baia Mare, bifurcându-se astfel de la Dej.

Harta este doar un draft și nu reprezintă traseul final, a mai precizat ministrul Transporturilor.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

26.782 de înscrieri în programul Rabla Clasic, 4.553 în Rabla Plus

Publicat

În cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producătorii și dealerii auto 26.782 persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 15.497 autovehicule și 107 motociclete, anunță AFM.

Pentru persoane juridice, a fost publicată săptămâna aceasta pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu o nouă listă conținând 107 dosare acceptate pentru 161 autovehicule. De asemenea, a fost publicată o contestație pentru un autovehicul.

Până în prezent au fost acceptate un număr total de 562 dosare pentru 860 autovehicule și 13 contestații pentru 18 autovehicule.

S-au înscris la producătorii și dealerii auto 394 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziționate 97 de autovehicule.

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, s-au înscris 4.553 persoane fizice, până în prezent fiind achiziționate 701 autovehicule noi (419 pur electrice, 282 electrice hibride) și o motocicletă electrică.

Pentru persoane juridice au fost publicate săptămâna aceasta 107 dosare acceptate pentru 162 autovehicule electrice, dintre care 62 electrice hibride și 100 pur electrice. De asemenea, au fost publicate 2 contestații pentru 2 autovehicule pur electrice.

În total, pentru Rabla Plus au fost acceptate un număr de 475 dosare pentru 783 autovehicule, dintre care 296 electrice hibride, 486 pur electrice, o motocicletă electrică și 8 contestații pentru 14 autovehicule (3 electrice hibride și 11 autovehicule pur electrice).

S-au înscris la producătorii și dealerii auto 403 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziționate 179 mașini noi (103 pur electrice și 76 electrice hibride).

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Cercetat pentru rasism și xenofobie. A dat share din greșeală unui articol de pe Facebook

Publicat

De

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”. 
În septembrie 2016 eram în concediu în Grecia și în timp așteptam autocarul ce avea să ne readucă cu picioarele pe pământ, la figurat evident, răsfoiam, ca orice om normal de altfel, Facebook-ul. Nu căutam și nu citeam ceva anume. Doar răsfoiam. Ceva de genul ăla în care citești o carte uitându-te la poze, dacă înțelegeți ce vreau să zic.
Ei bine, răsfoitul paginilor de Facebook nu „ie” așa lucru ușor și poate avea urmări greu de anticipat. Cum stam eu așa tolănit într-un fotoliu iar degetucul meu arătător, ăla cu care cică NU este frumos să arăți deși el se numește arătător, așadar, degetucul meu gâdila cu nonșalanță ecranul telefonului și mai șeruiam una alta, vine autocarul și ne readuce la realitatea cotidiană.

Sesizare la MAI

Pe la începutul lunii octombrie, șefa mea de birou este rugată de colegii de la Control intern să îmi transmită că sunt rugat de ei să le fac o vizită. La Control intern NU ești chemat la o cafea. Ești chemat să dai oarece „esplicații” iar eu habar nu aveam de ce. Ce făcusem, unde sau când?
Șeful Biroului Control Intern îmi aduce la cunoștință că cineva, NU se știe cine, persoană importantă de la Ministerul Fondurilor Europene a sesizat Ministerul de Interne despre faptul că eu aș avea apucături rasiste, xenofobe, chestii din astea care NU dă bine la imaginea unui funcționar public cu statut special așa cum eram eu.
Mă, recunosc că rasist sau xenofob nu mai fusesem făcut. Prost, incult, puturos, cu două clase ca trenu, tablagiu sau alte cele adjective mai auzisem la adresa mea dar rasist sau xenofob NU.

Martorii apărării

În acea zi de concediu când gâdilam ecranul telefonului am șeruit un articol de presă. Articolul avea titlul, țin minte și acum „Să spunem Europei că românii sunt români și țiganii sunt țigani”. Măi, la acel moment, habar nu aveam despre ce era vorba. Nu citisem articolul și după căutări pe pagina de Facebook îl găsesc. Era acolo. Îl distribuisem din greșeală. Combinația asta, concediu, soare, relaxare nu are întotdeauna efecte benefice.
Le explic eu celor de la control intern cum stau lucrurile dar trebuia să și dovedesc că nu sunt rasist. Eu îi știam, ei mă știau dar sesizarea e sesizare și trebuie tratată ca atare.
Pe cale de consecință, apucă-te domn Traian să cauți martori care să ateste că nu ești rasist sau alte chestii de astea.
Am adus, o doamnă profesor universitar, fost secretar de stat, de naționalitate maghiară, lideri ai organizațiilor rrome cu care am lucrat de-a lungul timpului. Le mulțumesc pentru că au fost acolo și au înțeles absurdul situației.

Stupid pipăl

Totul s-a terminat cu bine, însă, și acum mă gândesc la acea minte luminată (ca să nu îi zic proastă) care a sesizat Ministerul Afacerilor Interne. Oare dacă se uita un pic pe pagina mea nu își dădea singură seama că nu sunt rasist? Mă gândesc la mințile luminate din minister, cei care au primit petiția aceea stupidă, nu puteau face același lucru? Să îmi vadă postările și să își de-a seama că NU sunt rasist?
Au pornit un întreg mecanism, două ministere care înregistrează petiția, IGPR-ul, IPJ-ul, Controlul intern, oameni chemați și audiați, etc, etc …
Ah, „stupid pipăl” cum ar zice englezul de pe Tamisa.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO&FOTO/ ISU Cluj despre accidentul de la Morlaca: Doi adulți morți și o fetiță de 6 ani. Un băiețel de 10 ani dus la SPITAL

Publicat

De

ISU Cluj a intervenit cu o autospecială, două echipaje SMURD, un echipaj SAJ și un elicopter SMURD ca urmare a unui grav accident rutier produs pe DN1E60 între localitățile Huedin și Brăișor, în zona Morlaca.
Pompierii au găsit la fața locului două persoane adulte încarcerate, care prezentau traumatisme incompatibile cu viața.

Citește și TRAGEDIE/ TREI MORȚI într-un accident între Morlaca și Hodiș, în județul Cluj. Unul este copil

”În afara autoturismului erau doi copii, dintre care o fetiță de 6 ani prezenta traumatisme incompatibile cu viața, fără posibilitatea de aplicare a manevrelor de resuscitare. Un băiat de 10 ani, stabil hemodinamic, a fost consultat la fața locului și a fost transportat la spital de către un echipaj SAJ”, au spus pompierii clujeni.
Aceștia au acționat pentru descarcerarea celor rămași blocați în autoturism și pentru asigurarea măsurilor de siguranță la fața locului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Tarcea își dorește un nou mandat în fruntea PNL Cluj-Napoca. Pe cine va susține la Congresul național?

Publicat

De

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a declarat miercuri pentru Cluj24 că își dorește să candideze pentru încă un mandat în fruntea PNL Cluj-Napoca.

”Da, îmi doresc să candidez pentru cel puțin încă un mandat, dacă colegii îmi vor da sprijinul, pentru că eu cred că în echipă mai putem face lucruri importante pentru Cluj, la fel cum am lucrat în echipă cu colegii din Biroul Politic Local, Emil Boc și președintele Consiliului Județean. Cred că, administrativ și politic, mai avem de făcut lucruri”, a declarat Dan Tarcea.

Înaintea alegerilor de la Congresul PNL

Rezultatele alegerilor de la nivel local și județean din cadrul PNL Cluj vor fi un indicator important pentru candidatul care va primi susținerea liberalilor clujeni.

Baza partidului va stabili astfel și delegații care vor merge la Congres – sigur că nu există impunere, dar lucrurile vor fi atunci clare.

Dan Tarcea susține că în cadrul partidului nu există tabere, ci mai degrabă echipe polarizate în jurul celor doi principali contracandidați: Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Viceprimarul a precizat clar că îl susține pe actualul premier al României în fruntea PNL.

Cu privire la faptul că, deși îl susține pe Cîțu, a participat la conferința de presă a lui Ludovic Orban organizată recent la sediul județean al PNL Cluj, Dan Tarcea a arătat că, indiferent de simpatiile din partid, Orban este președintele în exercițiu al partidului, președintele Camerei Deputaților, ”un om valoros, care a dus partidul printr-o perioadă grea, iar pentru aceasta trebuie să îi fie respectată poziția”.

Alegerile la PNL Cluj-Napoca sunt programate în 9 iulie iar cele de la județ în 18 iulie.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate