CULTURA
Drumeții, Rock’n’Roll, petreceri, ateliere pentru copii și nu numai, la Cluj. TOP 10 evenimente din WEEKENDUL acesta
Rock’n’roll, drumeții, petreceri, ateliere de creație pentru copii și adulți, educație, concerte, acestea sunt doar câteva cuvinte cheie pentru ce se petrece weekendul acesta în Cluj-Napoca. Ți-am pregătit o listă cu 10 evenimente care vor avea loc la sfârșit de săptămână.
Sâmbătă, 22 octombrie
Show de improvizație în engleză cu Improbabilii, Urania Palace, 19:00 – 21:00
Dacă îți place engleza sau dacă ai prieteni din străinătate, show-ul de improvizație al Improbabililor este exact ce ai/aveți nevoie.
Vor improviza: Ștefan Dragomir, Adela Mureșan, Tudor Pogăcean, Andrei Trofin și Alex Zaharia.
Intrarea costă 30 de lei, iar plata se poate face doar cash la locație.
La 10 ani de JAXX, locația readuce toate momentele faine și rock’n’roll trăite la locație, pe strada Emil Isac 25.
„Totul se întâmplă pe muzică live, cântată de Young Famous Orchestra care, alături de The Backtrackers, vor forma ROCKESTRA!”, anunță gazdele.
Intrarea este liberă.
Petrecere retro, Revolution Club, 23:00
La Revolution Club din Cluj-Napoca, pe strada Memorandumului 13, hiturile vechi se aud pe beat-uri noi.
„Petrecăreți din toate generațiile, vă așteptăm sâmbătă noaptea în Club Revolution, să petrecem până în zori pe cele mai tari hituri românești și internaționale din toate timpurile! Vom dansa și vom cânta pe melodiile preferate, toată noaptea.
P.S. vezi oferta ta în aplicația Omnipass. Dress code: smart casual”, spun organizatorii.
Biletele online costă 20 lei și se pot achiziționa cu un click aici. Cumpărate de la locație, acestea au prețul de 20 de lei pentru fete și de 30 de lei pentru băieți. Se pot face, de asemenea, rezervări prin mesaj la pagina de Facebook.
Conferința „Educaţia acasă”, Deo Gloria Cluj, 9:00
Deo Gloria Cluj, cu sediul pe strada Fabricii de Zahăr 93, organizează Conferința Educația Acasă, ce se adresează atât persoanelor care doresc să afle mai multe despre acest domeniu, cât și familiilor care au ales școlarizarea de la domiciliu.
„Mișcarea homeschooling (a școlarizării acasă) a apărut în urmă cu câteva decenii în Statele Unite ale Americii și a devenit o opțiune tot mai viabilă și în rândul familiilor din România. Organizarea acestei conferințe a venit ca răspuns la interesul crescând al oamenilor la modul general și al mai multor familii tinere în mod particular.
Înscrierea este necesară pentru participarea la eveniment. Locurile sunt limitate!”, transmit gazdele evenimentului.
Programul conferinței este după cum urmează:
- 8.00 – 9.00 – Check in
- 9.00 – 9.30 – Călătoria educațională a familiei noastre – Gerald Huebner
- 9.30 – 10.30 – De ce educația la domiciliu? – Gerald și Beverly Huebner
- 10.45 – 11.45 – Rolul tatălui în educația la domiciliu – Gerald Huebner
- 12.00 – 13.00 – De la mamă la mamă – Beverly Huebner
- 13.00 – 14.00 – Pauză de prânz
- 14.00 – 15.00 – Stiluri de învățare – Gerald Huebner
- 15.10 – 15.30 – Aspecte juridice – avocat Marosi György
- 15.30 – 16.00 – Întrebări și răspunsuri (Gerald, Beverly, Gabriel, György)
Biletele se achiziționează de aici. Prețul biletului (40 de lei pentru 1 adult sau 70 de lei pentru 2 adulți) include participarea și pauzele de masă. De pe platformă se poate alege și felul de mâncare dorit.
Există locuri de parcare gratuite la locația evenimentului.
Atelier de croșetat – căciulă unisex, Knit Happens (strada Bună Ziua 12), 11:00 – 13:00
Dacă ești pasionat de handmade, s-ar putea să îți surâdă ideea de a participa la un atelier de croșetat. Sâmbătă, la Knit Happens, participanții vor avea ocazia să învețe cum se croșetează o căciulă unisex moale și călduroasă cu fir gros.
„Materialul ales pentru proiect este un fir nou de la marca spaniolă Katia, un amestec de lână, alpaca și acrilic, disponibil pe o gamă variată de culori, de la cele mai pastelate la cele mai aprinse și neon.
Costul atelierului include firele necesare realizării unei căciuli. Croșetele vor fi puse la dispoziția participanților pe parcursul atelierului.
Numărul locurilor este limitat la 8 persoane, de aceea vă rugăm să vă rezervați locul din timp. Costul de participare este de 50 de lei. Activitatea este destinată adulților și copiilor mai mari de 12 ani”, informează gazdele.
Înscrierile se fac telefonic, la numărul 0744 798 008. Plata se face cu un click aici.
Duminică, 23 octombrie
Duminică ești așteptat la un spectacol în exclusivitate, cu muzică lirică, pop și soul.
„Pentru prima dată în România, trio-ul italian <<Le Dolce Vita>> este gata să ne încânte sufletele și auzul cu superba muzică italiană, avându-i ca invitați speciali pe mult iubitul artist Riccardo Fogli, Elisabeta della Santa și Fabio Ciardella.
Până acum, Le Dolce Vita a susținut peste 300 de concerte în întreaga lume și a reușit să ofere publicului o experiență muzicală unică, prin îmbinarea a trei voci spectaculoase”, se arată în descrierea evenimentului.
Celebrul cântăreț italian Riccardo Fogli, care a devenit cunoscut în toată lumea prin hiturile sale, „Storie di tutti i giorni”, „Mondo” sau „Malinconia” va trezi nostalgia printre spectatori. Artistul a mai concertat în România de două ori, însă va fi pentru prima dată la Cluj.
Elisabeta della Santa & Fabio Ciardella vor urca pentru a treia oară pe o scenă clujeană.
Biletele pot fi achiziționate cu un click aici. Prețul variază între 90 și 190 de lei, în funcție de locul în sală.
Scufița Roșie, Cinema Dacia, 17:00 – 17:45
Va reuși Scufița Roșie să scape de lup? Vino cu copilul (sau cu copilul din tine) la Cinema Dacia pentru o adaptare inedită a textului, marca Anima Art, în regia Danei Bonțidean.
„Va fi o punere în scenă originală prin diferențele de stil în crearea acțiunii personajelor, susținută de o scenografie ingenioasă. De ce o altfel de Scufiță? Pentru că este nevoie întotdeauna de ceva nou! Pentru că tipul de atenție și reacțiile firești ale copiilor s-au modificat, iar teatrul de păpuși trebuie să răspundă prin spectacole care să le capteze interesul și să provoace râsul. Râsul înseamnă sănătate!”, se arată în descrierea evenimentului.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta peste 3 ani.
Biletul pentru copil costă 20 lei, iar pentru adult e 30 de lei. Acestea se achiziționează la fața locului, dar se pot rezerva locuri prin apel sau SMS la 0758 750 281 sau 0751 032 302.
„În cazul în care nu mai puteți ajunge la spectacol, vă rugăm să anulați rezervarea până sâmbătă la ora 18:00”, anunță personalul cinematografului.
Ateliere de creație pentru copii, EC Garden, 13:00 – 17:00
Părinții pot merge cu copiii la un atelier de creație înainte de Scufița Roșie (vezi evenimentul anterior), fiindcă cei mici au activități rezervate în EC Garden, unde accesul este gratuit.
„Duminică de la 13 la 17 petrecem timp împreună, la câteva ateliere de creație folosind materiale diverse – iar la final, copiii pot duce acasă creațiile lor! Anunță și alți părinți și haide să ne vedem duminică, pe strada Călărașilor 1D (lângă parcarea Belvedere)”, transmit organizatorii.
Programul este după cum urmează:
- 13:00 – 14:00: Atelier creativ: „Un arici politicos”
- 14:00 – 15:00: Povestea omuleților din conuri de brad
- 15:00 – 17:00: Atelier creativ: Tablou de toamnă cu frunze uscate
Atelier de muzică pentru copii, Be Happy Art Studio, 14:00 – 16:00
Dacă ai un copil căruia îi place să cânte sau e instrumentist, e așteptat la un atelier de muzică la Be Happy Art Studio, pe Calea Dorobanților 42/11.
„În această toamnă vom pregăti împreună momente speciale muzicale, încununate cu o producție inedită de Halloween!
În cadrul atelierelor:
- Vom cunoaște tainele muzicii prin exerciții și jocuri menite să stimuleze imaginația, urechea muzicală și simțul ritmic.
- Vom învăța să ne armonizăm, cântând împreună pe voci sau la unison.
- Ne vom îmbogăți cultura muzicală, învățând despre diverși artiști (clasici și moderni), adăugând multe piese la repertoriu, precum și concepte muzicale generale, pe înțelesul copiilor.
- Vom deprinde uneltele necesare înțelegerii propriei voci, găsirii propriului stil și a pieselor potrivite vocii și personalității.
- Ne vom exersa abilitățile actoricești, de prezență și mișcare scenică prin jocuri și exerciții realizate de profesioniștii din domeniu”, informează gazdele evenimentului.
Trainerul va fi Teodora Bârla, vocal coach, profesoară de muzică și solistă cu extra pregătire în artele teatrale și coregrafice.
Durata unei ședințe este de două ore, dar atelierele se vor desfășura zilnic, în vacanța din ultima săptămână din octombrie (luni – vineri: ateliere; sâmbătă: zi de filmări; duminică: petrecere).
Prețul unei ședințe este de 30 de lei. Petrecerea de duminică este opțională și se va tarifa separat, în funcție de numărul de participanți. Pentru mai multe detalii și alte oferte, sună la numărul de telefon: 0773 983 828 (Teodora Crișan).
Drumeție terapeutică în Făget, 13:00 – 16:00: Găsește-ți răspunsul
Adrian, ghid specializat în terapia pădurii, instructor de mindfulness 3Q și explorator în domeniul eco terapiei, te invită la o drumeție în Făget, evenimentul fiind unul potrivit pentru persoanele aflate în impas.
„Sunt un om care urmărește o chemare și pe drum împărtășește, învață și se bucură deopotrivă de aceste intersecții între oameni. Uneori, la răscruce de drumuri, am vrea să știm care este calea noastră, care este următorul pas, ce alegem.
Căutăm mereu câte un răspuns, căutăm mereu o cale mai bună care să ne aducă mai multă fericire și împlinire, iar uneori ne oprim cu totul din orice Căutare și găsim.
Starea aceasta de non Căutare, starea aceasta în care pasul se cere făcut și vine de la sine, starea în care liniștea te cuprinde… aceasta este în centrul întregii construcții la ExploratiO duminică.
Cum îți iei deciziile, ce faci când mintea doar te obosește cu opțiuni și variante, ce faci când pur și simplu nu știi?
Îți dorești să faci switch-ul spre o stare de prezență, spre calm sau, altfel spus, spre punctul în care totul curge natural și te bucuri de viață?
Te invit la ExploratiO să redescoperi conexiunea ta cu pădurea și cu tine. Explorăm un colț de pădure, explorăm o parte din noi, reclădim încrederea în legătura noastră cu natura, ne jucăm și trăim ce ne oferă momentul”, spune Adrian.
ExploratiO este un context de explorare și experimentare, ce aduce împreună principiile shinrin-yoku (forest bathing), noțiunile de mindfulness și jocul terapeutic.
Dacă simți că drumeția este pentru tine, înscrie-te cu un click aici. Costul este de 100 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri
„Colinde, colinde, este vremea colindelor”, iar în Iulius Mall Cluj atmosfera sărbătorilor se resimte din plin, fie că ești doar în trecere sau în căutarea darurilor perfecte pentru cei dragi. Parada lui Moș Crăciun continuă să îi întâmpine pe vizitatori în această perioadă, iar Târgul de Crăciun are o varietate de idei de cadouri speciale. În continuare, în Iulius Mall Cluj primești daruri, dacă ești unul dintre elfii harnici ai Moșului, în cadrul campaniei „No more bad gifts”.
Lasă-te purtat de colinde și magia sărbătorilor în Iulius Mall Cluj! Moș Crăciun va fi prezent alături de elfii săi în zilele de 14, 15, 21 și 22 decembrie 2024, începând cu ora 18.00 și va aduce câte un zâmbet celor care îl vor întâlni. Parada Moșului va colinda prin întreg centrul comercial, așadar, ai toate șansele să te întâlnești cu cel mai simpatic bătrânel în Iulius Mall.
Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri
Nu uita că în Iulius Mall, cele mai harnice ajutoare ale Moșului sunt premiate. Dacă vii cu cel mult două bonuri (din aceeași zi), de la două magazine diferite, a căror sumă cumulată este de cel puțin 600 de lei, primești pe loc un dar din partea Iulius Mall. Dacă ai un bon de la hipermarketul Auchan, trebuie să știi că este necesar să ai și un alt bon de minimum 200 de lei de la alt magazin din Iulius Mall Cluj. Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul Iulius Mall. Campania „No more bad gifts” are loc până pe 23 decembrie 2024. Poți afla mai multe pe site-ul Iulius Mall Cluj.
Târgul de Crăciun, aflat la parter, în zona H&M, propune produse handmade, ce pot fi cadoul unic pentru cei dragi. Dacă ești în căutarea unor ornamente speciale de sărbători, cu siguranță le vei găsi în cadrul Târgului de Crăciun din Iulius Mall.
Atmosfera de sărbătoare este completată și de spectacolele de dans, care vor avea loc la parterul Iulius Mall sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10.00 – 14.00.
Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2025, va crește acciza la carburanți. Acest lucru va genera o majorare a prețului benzinei cu 17 bani și al motorinei cu 16 bani pe litru.
Concret, la un plin de 50 de litri, un șofer va plăti mai mult cu 8,5 lei, scrie Alba24.
Pentru a atenua impactul asupra transportatorilor, proiectul prevede prelungirea ajutorului de stat de 20 de bani pe litru pentru motorina achiziționată, până la 30 iulie 2025.
CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025
În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor explică faptul că măsura este necesară pentru a evita creșterea prețurilor la transportul de mărfuri și persoane și, implicit, a altor produse și servicii.
Totodată, se urmărește menținerea competitivității transportatorilor români și prevenirea alimentării cu carburant în alte state.
În acest an, acciza s-a majorat în două etape: 1 ianuarie și 1 iulie. Cumulat, acciza a crescut cu 72 bani la benzină și 65 bani la motorină.
Ce este acciza la carburanți
Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.
Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.
În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.
Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.
Care este valoarea accizei în România (2024):
Benzina fără plumb: aproximativ 2,6 lei pe litru.
Motorina: aproximativ 2,4 lei pe litru.
GPL: aproximativ 1,2 lei pe litru.
Pe lângă acciză, la prețul final al carburanților se adaugă și TVA-ul (19%), care se aplică la suma totală, inclusiv acciza.
Astfel, prețul final al carburantului pentru consumatorii finali este influențat de acciză și TVA, dar și de alți factori de piață (precum prețul internațional al petrolului și costurile de distribuție).
Acciza este percepută de autoritățile fiscale și este inclusă în prețul carburanților vânduți de stațiile de alimentare.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul
50 de baloți de fân au ars într-un incendiu care a cuprins un depozit din localitatea clujeană Cătina.
Din fericire nu au fost victime.
Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit pentru a stinge un incendiu care a cuprins un depozit cu fân situat în localitatea Cătina.
Flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, iar prima intervenție a fost asigurată de către echipajul de la Punctul de Lucru Mociu.
În sprijin au fost trimise două autospeciale de la Dej, respectiv Punctul de Lucru Gherla. Nu au sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.
Pompierii au reușit să localizeze incendiul
Intervenția este încă în desfășurare și a început ân urmă cu aproape 3 ore. Potrivit ISU Cluj, flăcările au cuprins aproximativ 50 de baloți de fân, dar incendiul a fost localizat.
De asemenea, pompierii, ajutați de către persoanele aflate la fața locului, au reușit să evite propagarea focului la alți 100 de baloți de fân.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei scântei produse de către o drujbă, în timpul utilizării, au transmis pompierii clujeni.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
România intră deplin în Schengen când tot mai multe state au impus CONTROALE la granițe. Care sunt acestea
La 1 ianuarie 2025, România, alături de Bulgaria, va fi parte a spațiului Schengen și cu frontierele terestre.
Timp de 6 luni de la data intrării oficiale în spațiul Schengen, autovehiculele românești vor mai putea fi controlate aleatoriu la granițe, dar altfel, românii ar trebui să poată să circule “ca prin brânză” cu mașina prin Europa. Ar trebui, pentru că, în ultimul timp, tot mai multe state au reintrodus controale la granițe.
România intră deplin în Schengen când tot mai multe state au impus CONTROALE la granițe. Care sunt acestea
Spațiul Schengen este unul “fără frontiere” între statele membre, însă multe dintre acestea au decis, pe parcursul anului 2024, să impună controale la granițe pentru a combate migrația ilegală, dar și contrabanda, care a cunoscut o creștere pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și a situației din Orientul Mijlociu.
Printre aceste state sunt Germania, Austria, Italia sau Franța, care au impus controale la granițe, valabile cel puțin până la jumătatea anului 2025.
“Codul Schengen” permite statelor membre să reintroducă, tempor, controale la toate frontierele, inclusiv terestre, în cazul în care consideră că le este amenințată securitatea internă.
Care sunt statele care au impus controale la frontieră
În următoarele state vor fi în vogoare controale la granițele interne la 1 inauarie 2025, potrivit Comisiei Europene:
- Germania – va impune controale între 16.12.2024 – 15.03.2025 la granița cu Polonia, Elveția și Cehia. Este ultima cerere făcută din cauza unor „amenințări serioase la adresa securității și ordinii publice, reprezentate de nivelurile ridicate continue de migrație neregulată și de contrabandă de migranți, precum și de presiunea asupra sistemului de primire a azilului. De asemenea, este indicat și impactul situației globale de securitate (inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu) asupra securității și migrației”.
Tot până la acea dată, 15.03.2025, și tot pe aceleași considerente, sunt impuse deja controale la granițele Germaniei cu Austria, dar și cu Franța, Belgia, Țările de Jos, Luxemburg și Danemarca. - Slovenia – din 22.12.2024 până în 21.06.2025 – impune controale la granițele cu Croația și Ungaria. Este o prelungire a unei decizii luate deja în acest an, care expiră la 21.12.2024.
- Italia – din 19.12.2024 până la 18.06.2025 va impune controale la granița cu Slovenia. Aceasta este o prelungire a unei decizii luate deja în acest an, care expiră la 18.12.2024.
- Austria – 12.11.2024 –11.05.2025 – controale la granițele cu Ungaria și Slovenia. Din 16.10.2024 și până în 15.04.2025 Austria are impuse controale la frontierele terestre și maritime cu Slovacia și la toate granițele interne cu Cehia.
- Țările de Jos – 09.12.2024 – 08.06.2025. Controale la granițele cu Belgia și Germania.
- Norvegia (stat Schengen, dar non-EU) – 12.11.2024 – 11.05.2025 – “Din cauza unei amenințări generale care vizează sectorul energetic, amenințările de sabotaj reprezentate de serviciul rus de informații, precum și creșterea protecției infrastructurii”, a impus controale la porturi cu legături cu feribotul către spațiul Schengen și toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime).
- Danemarca – 12.11. 2024 – 11.05. 2025 –a impus controale la toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime) și granițele terestre și maritime cu Germania.
- Franța – 1.11.2024 – 30.04.2025 – controale la granițele cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania – terestre, aeriene și maritime.
- Suedia – 12.11.2024 – 11.05.2025 – din cauza unor „amenințări grave la adresa politicii publice și a securității interne, reprezentate de evenimente recente legate de terorism și de infracțiuni grave asociate cu un conflict armat în desfășurare în mediul criminalității organizate și legate de bande”, a impus controale la toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime).