CULTURA
Drumeții, Rock’n’Roll, petreceri, ateliere pentru copii și nu numai, la Cluj. TOP 10 evenimente din WEEKENDUL acesta

Rock’n’roll, drumeții, petreceri, ateliere de creație pentru copii și adulți, educație, concerte, acestea sunt doar câteva cuvinte cheie pentru ce se petrece weekendul acesta în Cluj-Napoca. Ți-am pregătit o listă cu 10 evenimente care vor avea loc la sfârșit de săptămână.
Sâmbătă, 22 octombrie
Show de improvizație în engleză cu Improbabilii, Urania Palace, 19:00 – 21:00
Dacă îți place engleza sau dacă ai prieteni din străinătate, show-ul de improvizație al Improbabililor este exact ce ai/aveți nevoie.
Vor improviza: Ștefan Dragomir, Adela Mureșan, Tudor Pogăcean, Andrei Trofin și Alex Zaharia.
Intrarea costă 30 de lei, iar plata se poate face doar cash la locație.
La 10 ani de JAXX, locația readuce toate momentele faine și rock’n’roll trăite la locație, pe strada Emil Isac 25.
„Totul se întâmplă pe muzică live, cântată de Young Famous Orchestra care, alături de The Backtrackers, vor forma ROCKESTRA!”, anunță gazdele.
Intrarea este liberă.
Petrecere retro, Revolution Club, 23:00
La Revolution Club din Cluj-Napoca, pe strada Memorandumului 13, hiturile vechi se aud pe beat-uri noi.
„Petrecăreți din toate generațiile, vă așteptăm sâmbătă noaptea în Club Revolution, să petrecem până în zori pe cele mai tari hituri românești și internaționale din toate timpurile! Vom dansa și vom cânta pe melodiile preferate, toată noaptea.
P.S. vezi oferta ta în aplicația Omnipass. Dress code: smart casual”, spun organizatorii.
Biletele online costă 20 lei și se pot achiziționa cu un click aici. Cumpărate de la locație, acestea au prețul de 20 de lei pentru fete și de 30 de lei pentru băieți. Se pot face, de asemenea, rezervări prin mesaj la pagina de Facebook.
Conferința „Educaţia acasă”, Deo Gloria Cluj, 9:00
Deo Gloria Cluj, cu sediul pe strada Fabricii de Zahăr 93, organizează Conferința Educația Acasă, ce se adresează atât persoanelor care doresc să afle mai multe despre acest domeniu, cât și familiilor care au ales școlarizarea de la domiciliu.
„Mișcarea homeschooling (a școlarizării acasă) a apărut în urmă cu câteva decenii în Statele Unite ale Americii și a devenit o opțiune tot mai viabilă și în rândul familiilor din România. Organizarea acestei conferințe a venit ca răspuns la interesul crescând al oamenilor la modul general și al mai multor familii tinere în mod particular.
Înscrierea este necesară pentru participarea la eveniment. Locurile sunt limitate!”, transmit gazdele evenimentului.
Programul conferinței este după cum urmează:
- 8.00 – 9.00 – Check in
- 9.00 – 9.30 – Călătoria educațională a familiei noastre – Gerald Huebner
- 9.30 – 10.30 – De ce educația la domiciliu? – Gerald și Beverly Huebner
- 10.45 – 11.45 – Rolul tatălui în educația la domiciliu – Gerald Huebner
- 12.00 – 13.00 – De la mamă la mamă – Beverly Huebner
- 13.00 – 14.00 – Pauză de prânz
- 14.00 – 15.00 – Stiluri de învățare – Gerald Huebner
- 15.10 – 15.30 – Aspecte juridice – avocat Marosi György
- 15.30 – 16.00 – Întrebări și răspunsuri (Gerald, Beverly, Gabriel, György)
Biletele se achiziționează de aici. Prețul biletului (40 de lei pentru 1 adult sau 70 de lei pentru 2 adulți) include participarea și pauzele de masă. De pe platformă se poate alege și felul de mâncare dorit.
Există locuri de parcare gratuite la locația evenimentului.
Atelier de croșetat – căciulă unisex, Knit Happens (strada Bună Ziua 12), 11:00 – 13:00
Dacă ești pasionat de handmade, s-ar putea să îți surâdă ideea de a participa la un atelier de croșetat. Sâmbătă, la Knit Happens, participanții vor avea ocazia să învețe cum se croșetează o căciulă unisex moale și călduroasă cu fir gros.
„Materialul ales pentru proiect este un fir nou de la marca spaniolă Katia, un amestec de lână, alpaca și acrilic, disponibil pe o gamă variată de culori, de la cele mai pastelate la cele mai aprinse și neon.
Costul atelierului include firele necesare realizării unei căciuli. Croșetele vor fi puse la dispoziția participanților pe parcursul atelierului.
Numărul locurilor este limitat la 8 persoane, de aceea vă rugăm să vă rezervați locul din timp. Costul de participare este de 50 de lei. Activitatea este destinată adulților și copiilor mai mari de 12 ani”, informează gazdele.
Înscrierile se fac telefonic, la numărul 0744 798 008. Plata se face cu un click aici.
Duminică, 23 octombrie
Duminică ești așteptat la un spectacol în exclusivitate, cu muzică lirică, pop și soul.
„Pentru prima dată în România, trio-ul italian <<Le Dolce Vita>> este gata să ne încânte sufletele și auzul cu superba muzică italiană, avându-i ca invitați speciali pe mult iubitul artist Riccardo Fogli, Elisabeta della Santa și Fabio Ciardella.
Până acum, Le Dolce Vita a susținut peste 300 de concerte în întreaga lume și a reușit să ofere publicului o experiență muzicală unică, prin îmbinarea a trei voci spectaculoase”, se arată în descrierea evenimentului.
Celebrul cântăreț italian Riccardo Fogli, care a devenit cunoscut în toată lumea prin hiturile sale, „Storie di tutti i giorni”, „Mondo” sau „Malinconia” va trezi nostalgia printre spectatori. Artistul a mai concertat în România de două ori, însă va fi pentru prima dată la Cluj.
Elisabeta della Santa & Fabio Ciardella vor urca pentru a treia oară pe o scenă clujeană.
Biletele pot fi achiziționate cu un click aici. Prețul variază între 90 și 190 de lei, în funcție de locul în sală.
Scufița Roșie, Cinema Dacia, 17:00 – 17:45
Va reuși Scufița Roșie să scape de lup? Vino cu copilul (sau cu copilul din tine) la Cinema Dacia pentru o adaptare inedită a textului, marca Anima Art, în regia Danei Bonțidean.
„Va fi o punere în scenă originală prin diferențele de stil în crearea acțiunii personajelor, susținută de o scenografie ingenioasă. De ce o altfel de Scufiță? Pentru că este nevoie întotdeauna de ceva nou! Pentru că tipul de atenție și reacțiile firești ale copiilor s-au modificat, iar teatrul de păpuși trebuie să răspundă prin spectacole care să le capteze interesul și să provoace râsul. Râsul înseamnă sănătate!”, se arată în descrierea evenimentului.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta peste 3 ani.
Biletul pentru copil costă 20 lei, iar pentru adult e 30 de lei. Acestea se achiziționează la fața locului, dar se pot rezerva locuri prin apel sau SMS la 0758 750 281 sau 0751 032 302.
„În cazul în care nu mai puteți ajunge la spectacol, vă rugăm să anulați rezervarea până sâmbătă la ora 18:00”, anunță personalul cinematografului.
Ateliere de creație pentru copii, EC Garden, 13:00 – 17:00
Părinții pot merge cu copiii la un atelier de creație înainte de Scufița Roșie (vezi evenimentul anterior), fiindcă cei mici au activități rezervate în EC Garden, unde accesul este gratuit.
„Duminică de la 13 la 17 petrecem timp împreună, la câteva ateliere de creație folosind materiale diverse – iar la final, copiii pot duce acasă creațiile lor! Anunță și alți părinți și haide să ne vedem duminică, pe strada Călărașilor 1D (lângă parcarea Belvedere)”, transmit organizatorii.
Programul este după cum urmează:
- 13:00 – 14:00: Atelier creativ: „Un arici politicos”
- 14:00 – 15:00: Povestea omuleților din conuri de brad
- 15:00 – 17:00: Atelier creativ: Tablou de toamnă cu frunze uscate
Atelier de muzică pentru copii, Be Happy Art Studio, 14:00 – 16:00
Dacă ai un copil căruia îi place să cânte sau e instrumentist, e așteptat la un atelier de muzică la Be Happy Art Studio, pe Calea Dorobanților 42/11.
„În această toamnă vom pregăti împreună momente speciale muzicale, încununate cu o producție inedită de Halloween!
În cadrul atelierelor:
- Vom cunoaște tainele muzicii prin exerciții și jocuri menite să stimuleze imaginația, urechea muzicală și simțul ritmic.
- Vom învăța să ne armonizăm, cântând împreună pe voci sau la unison.
- Ne vom îmbogăți cultura muzicală, învățând despre diverși artiști (clasici și moderni), adăugând multe piese la repertoriu, precum și concepte muzicale generale, pe înțelesul copiilor.
- Vom deprinde uneltele necesare înțelegerii propriei voci, găsirii propriului stil și a pieselor potrivite vocii și personalității.
- Ne vom exersa abilitățile actoricești, de prezență și mișcare scenică prin jocuri și exerciții realizate de profesioniștii din domeniu”, informează gazdele evenimentului.
Trainerul va fi Teodora Bârla, vocal coach, profesoară de muzică și solistă cu extra pregătire în artele teatrale și coregrafice.
Durata unei ședințe este de două ore, dar atelierele se vor desfășura zilnic, în vacanța din ultima săptămână din octombrie (luni – vineri: ateliere; sâmbătă: zi de filmări; duminică: petrecere).
Prețul unei ședințe este de 30 de lei. Petrecerea de duminică este opțională și se va tarifa separat, în funcție de numărul de participanți. Pentru mai multe detalii și alte oferte, sună la numărul de telefon: 0773 983 828 (Teodora Crișan).
Drumeție terapeutică în Făget, 13:00 – 16:00: Găsește-ți răspunsul
Adrian, ghid specializat în terapia pădurii, instructor de mindfulness 3Q și explorator în domeniul eco terapiei, te invită la o drumeție în Făget, evenimentul fiind unul potrivit pentru persoanele aflate în impas.
„Sunt un om care urmărește o chemare și pe drum împărtășește, învață și se bucură deopotrivă de aceste intersecții între oameni. Uneori, la răscruce de drumuri, am vrea să știm care este calea noastră, care este următorul pas, ce alegem.
Căutăm mereu câte un răspuns, căutăm mereu o cale mai bună care să ne aducă mai multă fericire și împlinire, iar uneori ne oprim cu totul din orice Căutare și găsim.
Starea aceasta de non Căutare, starea aceasta în care pasul se cere făcut și vine de la sine, starea în care liniștea te cuprinde… aceasta este în centrul întregii construcții la ExploratiO duminică.
Cum îți iei deciziile, ce faci când mintea doar te obosește cu opțiuni și variante, ce faci când pur și simplu nu știi?
Îți dorești să faci switch-ul spre o stare de prezență, spre calm sau, altfel spus, spre punctul în care totul curge natural și te bucuri de viață?
Te invit la ExploratiO să redescoperi conexiunea ta cu pădurea și cu tine. Explorăm un colț de pădure, explorăm o parte din noi, reclădim încrederea în legătura noastră cu natura, ne jucăm și trăim ce ne oferă momentul”, spune Adrian.
ExploratiO este un context de explorare și experimentare, ce aduce împreună principiile shinrin-yoku (forest bathing), noțiunile de mindfulness și jocul terapeutic.
Dacă simți că drumeția este pentru tine, înscrie-te cu un click aici. Costul este de 100 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. 6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare. Vizat, un angajat al Primăriei din Cornești

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, pun în executare, miercuri dimineața, 6 mandate de percheziție domiciliară.
Este vorba de un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare
Activitatea ilicită ar fi fost săvârșită de un reprezentant al unei autorități publice din comuna Cornești, transmit reprezentanții IPJ Cluj.Potrivit surselor Cluj24.ro este vorba de un angajat al Primăriei din Cornești.
De asemenea, sunt puse în aplicare și 3 mandate de aducere pe numele unor persoane de interes în cauză.
Se acționează în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască, pentru al 12-lea an consecutiv, una dintre cele mai vizibile și sonore campanii de conștientizare rutieră: „Atenție la Motocicliști!”.
Evenimentul, devenit deja o tradiție a primăverii, va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2025, și promite nu doar spectacol vizual și auditiv, ci și activități educative dedicate siguranței în trafic.
Campania „Atenție la Motocicliști!” revine la Cluj pe 12 aprilie
Lansată în 2013 și desfășurată cu consecvență an de an – cu o singură pauză în timpul pandemiei – campania a reușit să adune la Cluj sute de motocicliști din județ și din întreaga țară, dar și numeroși susținători ai siguranței rutiere.
Momentul central al evenimentului rămâne impresionanta defiare a motocicliștilor, o paradă spectaculoasă care își propune să atragă atenția tuturor participanților la trafic asupra prezenței și vulnerabilității celor de pe două roți.
Organizatorii promit și mici și plăcinte, și un Atfer party
Pe lângă defilare, campania din acest an aduce în prim-plan și o serie de activități de prevenție și informare rutieră, adresate nu doar motocicliștilor, ci și șoferilor, bicicliștilor, pietonilor și utilizatorilor de trotinete. Organizatorii promit că încearcă să includă în programul din acest an și sugestiile motocicliștilot, respectiv, un curs de prim-ajutor susținut de SMURD, mici și plăcinte pentru energie și voie bună, dar și un After party.
Detalii precum traseul defilării, orele exacte și alte surprize vor fi publicate în curând pe pagina oficială de Facebook: Campania Atenție la Motocicliști. Până atunci, motocicliștii și simpatizanții sunt invitați să-și pregătească motoarele, vizierele și entuziasmul pentru o zi de impact și solidaritate pe două roți.
Foto: Arhivă

Pictorul clujean Ioan Sbârciu împlinește, miercuri, 77 de ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani.
Născut în 1948 la Feldru, în județul Bistriţa Năsăud, a absolvit Institutul de Arte Vizuale de la Cluj în 1973 și este doctor în arte vizuale din anul 2005.
A fost timp ce 8 ani, între 2000 și 2008, rectorul actualei Universităţi de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca şi unul din liderii Uniunii Artiştilor Plastici din România, lucrările sale fiind expuse în galerii şi muzee de artă contemporană la Barcelona, Malmo, Nantes, Paris, Nurenberg, Koln, Veneţia.
Între 1975 si 1990, Ioan Sbârciu a avut peste 40 expozitii personale in galeriile UAP Romania, muzeele din Cluj-Napoca si alte orase din România, precum şi peste hotare.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România și al I.A.A. – A.I.A.P (International Association of Art – Association Internationale des Arts Plastiques).

Banca Națională a României avertizează asupra faptului că inflația ar putea crește.
Este vorba de o creștere „moderată” în trimestrul II al acestui an.
BNR avertizează asupra potențialului de creștere a inflației
În comunicatul de presă care a fost publicat după ședința de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,50%, se arată că „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025, continuând să se reducă în martie, pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2025, și urmând să consemneze în trimestrul II o creștere moderată”, arată analistul economic Radu Georgescu.
Evoluția, arată acestaa, are în vedere incertitudinile și riscurile crescute ce „decurg din evoluția viitoare a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv în contextul legislației în domeniu, dar și din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potențial impact asupra cotațiilor materiilor prime, precum și asupra prețurilor internaționale ale unor bunuri intermediare și finale, (…) în contextul politicii comerciale a administrației americane și al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional. (…) Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.”
ROBOR la 3 luni a crescut marginal
Perspectiva evoluției negative a inflației și posibilitatea ca o primă tăiere a ratei de referință să întârzie, a ridicat marginal nivelului indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, de la 5,89 la 5,90%, arată Radu Georgescu.
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Cursul euro a scăzut
Leul a profitat de o ușoară revenire a apetitului pentru risc iar cursul euro a scăzut de la 4,9774 la 4,9772 lei. Atrage atenția încercarea de forțare o depreciere a monedei naționale, cotația afișată înainte de deschiderea pieței locale fiind de 4,989 lei, spune analistul economic Radu Georgescu.
Finanțele s-au împrumutat luni cu 500 milioane lei, sumă egală cu cea programată, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadența în iulie 2034 pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,22%.
Trezoreria a redeschis la începutul săptămânii și o emisiune de obligaţiuni scadentă în aprilie 2028. Valoarea programată a licitației a fost de 600 milioane lei, însă statul a atras doar 397 milioane lei iar randamentul mediu anual acceptat a fost de 7,10%.
Prețul gramului de aur a coborât
Tendința de depreciere a monedei americane s-a temperat, iar euro, care a urcat vineri la 1,1109 dolari, se tranzacționa marțea aceasta în culoarul 1,0878 – 1,0987 dolari. Această evoluție a ridicat cursul monedei americane de la 4,5431 la 4,5556 lei.
Moneda elvețiană a revenit în jurul pragului de 0,94 franci/euro, ceea ce a coborât media ei de la 5,3277 la 5,3084 lei. Lira sterlină și-a continuat procesul de scădere față de euro iar cursul ei a alunecat de la 5,8379 la 5,8053 lei, minim al ultimelor șapte luni.
Miercurea trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 463,3913 lei. Următoarele ședințe au adus o scădere a prețului, la care au contribuit deprecierea monedei americane și a cotațiilor metalului galben în piețele specializate. Astfel, marțea aceasta prețul gramului a coborât de la 442,3381 lei la 440,1817 lei, în timp ce uncia se mișca între 2.976,80 și 3.021,70 dolari, arată Radu Georgescu.
Media monedelor din regiune se aprecia marginal, la 4,2946 zloți/euro, respectiv 407,95 forinți/euro. Bitcoin recupera o parte din pierderile din zilele precedente și fluctua între 78.819 și 80.817 dolari. Ethereum se mișca în culoarul 1.542 – 1.615 dolari.