Connect with us

EVENIMENT

Dragoș Damian: Ziua Mondială a Farmacistului, 25 septembrie – o zi de RECUNOȘTINȚĂ pentru rolul vital al acestei nobile profesii

Publicat


dragos damian ciucă

Pe 25 septembrie sărbătorim anual Ziua Mondială a Farmacistului, o zi specială dedicată acestor profesioniști care joacă un rol vital pentru sănătatea oamenilor. Farmaciștii nu sunt doar cei care eliberează medicamente, ci sunt parte integrantă din sistemele de sănătate, fiind adesea primul punct de contact pentru consiliere medicală.

Inițiată în 2000 de Federația Internațională a Farmaciștilor (FIP), această zi ne reamintește de rolul complex și important al farmacistului, de la asigurarea utilizării responsabile a medicamentelor, până la educarea pacienților și promovarea sănătății publice. Farmaciștii contribuie la prevenirea bolilor prin expertiza și empatia pe care o aduc în comunitate.

Dragoș Damian: Ziua Mondială a Farmacistului, 25 septembrie – o zi de RECUNOȘTINȚĂ pentru rolul vital al acestei nobile profesii

“Farmaciștii: Îndeplinirea nevoilor globale de sănătate” – este tema Zilei Mondiale a Farmacistului din acest an, care evidențiază integrarea comunității farmaciștilor din întreaga lume în acoperirea nevoilor actuale globale de sănătate, reflectând, totodată, responsabilitatea, angajamentul și implicarea constantă a farmaciștilor pentru îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor în fiecare colț al lumii.

Compania farmaceutică Terapia Cluj-Napoca salută toți Farmaciștii din România cu ocazia Zilei Mondiale a Farmacistului:

“Farmaciștii, la fel ca și medicii, își dedică viața și cariera îngrijirii sănătății oamenilor, un lucru de o valoare inestimabilă. Farmaciștii din România sunt partenerii, colegii și prietenii noștri, și să nu uităm numeroasele cazuri în care ne-au fost și mentori de neprețuit. Așa cum spunea un farmacist pe care îl apreciez foarte mult și de la care am învățat multe despre industria farmaceutica, 25 septembrie este o zi în care merită să le spunem farmaciștilor un simplu “Mulțumesc” – un gest mic, dar semnificativ pentru a recunoaște contribuția lor imensă – fie că vorbim despre parteneri, colegi, prieteni sau profesori.“



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. U-BT Cluj pierde la debutul în EuroCup, scor 86-93, contra Cedevita Olimpija Ljubljana

Publicat

De

U-Banca Transilvania a pierdut primul meci din noul sezon al BKT EuroCup, fiind învinsă acasă de Cedevita Olimpija Ljubljana cu scorul de 86-93.

Partida disputată la BT Arena din Cluj-Napoca a fost una echilibrată, dar echipa slovenă a reușit să se impună în final.

Start promițător pentru U-BT în primul sfert

Meciul a început promițător pentru clujeni, care au încheiat primul sfert în avantaj, 24-19. Totuși, slovenii au revenit puternic în sfertul al doilea, preluând conducerea la pauză, 46-38.

A doua jumătate a meciului a fost marcată de un duel strâns între cele două echipe. U-BT a încercat să recupereze în sfertul al treilea, dar Cedevita a reușit să păstreze un mic avantaj, intrând în ultima repriză cu un scor de 71-66.

În ciuda eforturilor depuse de echipa lui Mihai Silvășan, slovenii și-au păstrat controlul și au încheiat meciul la scorul de 93-86.

Primul meci oficial al U-BT după o pregătire intensă

Acesta a fost primul meci oficial al clujenilor în noul sezon după o perioadă de pregătire intensă, în care au disputat și câștigat cinci din cele șapte meciuri amicale.

Spre deosebire de U-Banca Transilvania, Cedevita Olimpija Ljubljana a jucat o primă partidă oficială, în Liga Adriatică, pierdută în fața celor de la FMP Belgrad cu scorul de 75-62.

U-Banca Transilvania și Cedevita Olimpija Ljubljana s-au înfruntat și în sezonul 2022-2023, iar alb-negrii s-au impus tur-retur la scorurile de 94-76, respectiv 88-80.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan, atac dur la adresa PSD și a premierului Ciolacu: „Mint pentru a ascunde dezastrul economic”

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un atac dur la adresa PSD și a premierului Marcel Ciolacu, acuzându-i de gestionarea ineficientă a economiei și de întârzieri în implementarea PNRR.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Rareș Bogdan avertizează că România riscă să fie penalizată cu 1,5 miliarde de euro și se confruntă cu un declin economic accentuat, pe fondul reducerii investițiilor și a deteriorării situației bugetare și trage un semnal de alarmă cu privire la posibilele consecințe.

România riscă penalizări uriașe din cauza Guvernului Ciolacu

Rareș Bogdan a arătat că România riscă o penalizare de 1,5 miliarde de euro din cauza întârzierii în cererea de plată numărul 3 din PNRR, depusă în decembrie 2023 și încă neaprobată.

„Iată de ce mint PSD și Ciolacu! Pentru a ascunde cifrele dezastrului economic păstorit de actualul premier și liderii socialiști, cifre pe care le prezint mai jos.

România riscă să fie penalizată cu 1,5 miliarde de euro din cauza întârzierii cu care Guvernul Ciolacu și-a îndeplinit obligațiile privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Și asta deoarece cererea de plată nr. 3 depusă în decembrie 2023 este încă în curs de evaluare, după cum afirmă Daniel Dăianu în raportul Consiliului Fiscal”, a arătat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, într-o postare pe rețelele de socializare.

Investiții și reforme blocate de PSD

Rareș Bogdan a comparat performanțele guvernului Ciolacu cu cele ale fostului guvern Ciucă, amintind că în perioada acestuia, România a beneficiat de 9,1 miliarde de euro din PNRR. În schimb, sub guvernarea actuală, România a ratat termenii pentru cererile 4, 5 și 6, totalizând peste 9 miliarde de euro.

„După 4 ani de la lansarea PNRR au intrat în România 9,1 miliarde de euro, iar asta se întâmpla în timpul Guvernului Ciucă. Adică prefinanțarea în valoare de 3,79 miliarde, cererea de plată nr. 1 cu o valoare de 2,56 miliarde de euro și cererea de plată nr. 2, cu o valoare de 2,75 miliarde euro. Totalul disponibil pentru România este de 28,5 miliarde de euro (14,9 mld împrumuturi, restul granturi), iar concret, înseamnă 66 de reforme și 111 investiții. Adică locuri de muncă, salarii, infrastructură critică.

Alte „realizări” ale Guvernului Ciolacu: România a ratat calendarul de depunere pentru cererea 4 (3,15 mld euro), cererea 5 (3,2 mld euro), cerearea 6 (3,7 mld euro). Cererile 3, 4, 5 ar fi trebuit să fie deja plătite, adică 9,05 mld euro, iar cererea 6, cu termen de depunere în trimestrul 3 a acestui an este în curs de evaluare. Acesta ar fi fost stadiul normal al implementarii PNRR”, a mai transmis Rareș Bogdan.

Declinul economic sub Ciolacu: investiții reduse și locuri de muncă pierdute

De asemenea, el a criticat dur scăderea investițiilor și a absorției fondurilor europene, adăugând că acest declin afectează direct locurile de muncă și nivelul de trai al românilor.

Să mai punem un eșec: investițiile. În timp ce Guvernul Ciucă se poate mândri cu cele mai mari investiții post-1989, și anume 12% din PIB – și vorbim doar de 6 luni din 2023 în care tragem linie sub 38,3 miliarde de euro, Guvernul Ciolacu stă așa: investiții străine directe mai mici cu 3,5 miliarde de euro (date BNR), creșterea economică s-a redus cu două procente, iar datoria externă a crescut cu 25 miliarde de euro. Pe românește, Ciolacu a pus frână economiei. Adică locuri de muncă mai puține și mai prost plătite, șomaj, disperare. Scăderea investițiilor și încasările proaste au avut efect și în sănătate, unde serviciile s-au scumpit, unde statul pur și simplu este incapabil să asigure analize, investigații, infrastructură civilizată”, a mai arătat Rareș Bogdan.

Semnal de alarmă: România, în pericol de a repeta criza din 2008-2009

Rareș Bogdan avertizează că politicile guvernului PSD pun România în pericol de a repeta criza economică din 2008-2009, cu riscuri majore pentru economia națională, dar și pentru românii de rând.

„Câteva întrebări și remarci: De unde vor tăia PSD și Ciolacu pentru a acoperi dezastrul economic pe care-l fac acum? Din salarii? Din pensii? Vor crește TVA la 24/25% ? Sau nu-i mai interesează decât să câștige alegerile? PSD și Ciolacu pun economia țării în cel mai mare pericol de după criza din 2009 și riscă totul exclusiv din rațiuni electorale. Însă nenorocirea nu-i va lovi pe ei, ci pe românii care muncesc, care au mici firme și încearcă să își plătească angajații, pe pensionarii care, din cauza taxelor, vor cumpăra cea mai scumpă  și mai proastă mâncare. (…)

Cine a uitat criza din 2008-2009, când deoarece deficitul bugetar a fost atât de mare încât au trebuit tăiate masiv salariile, impozitate pensiile, puse taxe cumplite, TVA de 24%, să citească! PIB-ul prăbușit cu 9 procente, șomaj, sărăcie, firme care își retrăgeau investițiile, societăți românești cu lacătul pe ele, împrumuturi externe de urgență, pentru a nu intra în incapacitate de plată, cum a fost pericolul în 1999, când ne-a trecut glonțul pe la ureche. Asta înseamnă consum fără acoperire! Și cine va plăti? Nu Ciolacu, căci el își permite să-și taie salariul cu 25%. Ci toți românii. Și mă întreb la ce-i folosește lui Ciolacu o țară în vrie, la frontiera estică a NATO și UE, la o aruncătură de băț de un război?”, a conchis europarlamentarul.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Vasile Măgrădean: Nici în ULTIMA clipă

Publicat

Iohannis

Nici în ultima clipă vremelnicul ocupant, timp de 10 ani, a celei mai înalte funcții în statul român, numitul Klaus Werner Iohannis nu a înțeles să se ridice la înălțimea demnității de președinte al României.

Ce rămâne după două mandate în afară de numele sub care a fost cunoscut gen, Mutul, Ficusul, Dulapul, Arogantul?

OPINIE. Vasile Măgrădean: Nici în ULTIMA clipă

Proiectul „România educată” a fost un eșec de proporții, iar cele două cărți scrise, care se doreau a fi un model politic, au ajuns simplă maculatură, care se vinde în anticariate cu 2 lei duzina.

Nu vreau să vorbesc despre ipocrizia lui Klaus Werner Iohannis, perceput inițial ca un războinic de temut anti- PSD, și transformat, ulterior, în artizanul parteneriatului PSD-PNL la guvernare, ci de caracterul meschin al întâiului om în stat.

Nu de puține ori președintele României și- a dat arama pe față și a dovedit cum este el de fapt, arogant și disprețuitor față de poporul român care l-a investit de două ori cu milioane de voturi să conducă destinele țării de la Cotroceni.

Nu vorbesc de partidele de golf, de escapadele de la schi, când erau probleme grave de rezolvat și oamenii priveau cu speranță spre președinte, apropo, l-ați văzut la Galați încercând să aducă mângâiere și alinare cel puțin, celor năpăstuiți și greu încercați de inundații?, nu vorbesc nici de faptul că își pregătește pe ușa din dos și cu complicitatea unor instituții ale statului un viloi de 7 milioane euro după expirarea mandatului, nici măcar de tentativa ridicolă de a forța mâna PNL cu o lege pentru un om doar pentru a rămâne în politică ca senator cu imunitate, ci la apetența sa spre excursii de lux pe bani publici.

„O căruță de bani publici”

Klaus Werner Iohannis a zburat în mai multe vizite în țări din America de Sud, Africa sau Asia cu avioane de lux ale costuri le-a trecut Administrația Prezidențială la secret de stat, iar estimările au arătat că s-au ridicat la multe milioane de euro, fără niciun rezultat palpabil pentru țară.

O căruță de bani publici doar pentru lăfăiala președintelui și a consoartei.

Ce face Klaus Werner Iohannis cu trei luni înainte încheierea mandatului? O ultimă aroganță.
A mers la New York, la Adunarea Generală a ONU, cu același avion de lux, plătit tot pe bani publici, tot cu costuri ascunse, pentru a mai da o țeapă la final de mandat, sfindând, din nou, bunul simț.

Și șeicul din Dubai merge cu un avion de lux la New York, diferența față de „șeicul” Iohannis este că avionul este al lui. Nici măcar în ultima clipă vremelnicul ocupant al celei mai înalte funcții în statul român nu a înțeles să se ridice la înălțimea demnitătii de președinte al României. Cât va deconta PNL în urma atitudinii acestuia vom vedea după alegerile din iarnă…

Ce urât iese Iohannis de pe scena politică și intră în galeria rebuturilor de la partide.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Viorel Băltărețu avertizează: Emil Boc se JOACĂ din nou cu nervii clujenilor

Publicat

baltaretu

După ce a pierdut 300 de milioane de euro din PNRR, primarul Emil Boc a anunțat recent într-o conferință de presă noua sursă de finanțare pentru metroul clujean: obligațiunile verzi emise de Ministerul Finanțelor.

Viorel Băltărețu, deputatul care monitorizează marile proiecte de infrastructură a Clujului spune că declarațiile lui Boc sunt “o nouă fumigenă politică”.

Viorel Băltărețu avertizează: Emil Boc se JOACĂ din nou cu nervii clujenilor

Boc simte tot mai multă presiune publică. Oamenii îi cer socoteală, după 20 de ani de făcut nimic în insfrastructură. După ce a pierdut banii din PNRR, ne spune că nu e vina lui și că a găsit – vitejește – altă sursă de finanțare. Obligațiunile verzi despre care vorbește sunt un mecanism comunicat de Ministerul Finanțelor încă din decembrie 2023. Nu e nimic nou, iar dl Boc știa, cu siguranță, despre această soluție încă de anul trecut. Nu pot să nu mă întreb de ce a comunicat-o doar acum”.

Deputatul clujean, care l-a atacat dur pe Boc pentru pierderea banilor pentru metrou, printr-o declarație în Parlament, spune: “Boc a avut 300 de milioane de euro pentru metrou, bani europeni pe care i-a pierdut. Acum, va trebui să se îndatoreze mai mult prin alte surse de finanțare, astfel încât să acopere și componenta pierdută din PNRR. Emiterea de obligațiuni verzi era prevăzută ca strategie de finanțare a proiectelor de metrou din București și Cluj încă de la bun început. Acum doar s-a formalizat finanțarea prin documente la contract. Sigur că e bine că există această sursă. Dar soluția exista deja, ceea ce face ca declarația lui Boc să fie doar un nou exercițiu de PR.”, a arătat Băltărețu.

„De la Primăria Cluj-Napoca nu mă aștept la clarificări”

“Mai rău, primarul nu a oferit niciun detaliu concret, niciun termen, nicio alocare. Nu și-a asumat nimic, pentru că, susține el, e responsabilitatea altor instituții, Ministerul Transporturilor sau Guvernul. E foarte riscant ce face, e un act de iresponsabilitate politică. Constructorul va obliga primăria la penalități dacă nu sunt respectate termenele de plată agreate în contract.”

“Voi cere de la Ministerul Transporturilor acest nou act adițional, ca să-i pot informa pe clujeni despre toate aceste detalii. De la Primăria Cluj-Napoca nu mă aștept la clarificări, e arhi-cunoscută lipsa ei de transparență”, (V. Băltărețu, USR)

Comunicatul Ministerului Finanțelor despre demararea mecanismului obligațiunilor verzi

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax