Connect with us

ACTUALITATE

Dragoș Damian: De ce ar merita Ștefan Vuza titlul de personalitatea anului în economie

Publicat


Dragos Damian olimpici

Până în urmă cu o lună alesesem să scriu fără urmă de îndoială că inflația este personalitatea anului în economie, pentru că a schimbat afacerile și viețile noastre. Angajator sau angajat, nimeni nu a rămas fără răni adânci, pentru că planurile de afaceri s-au facut plecând de la bugete construite pentru 2021 pe o inflație estimată de autorități la 2,5% și terminând anul la (probabil) 9%.

Sigur, unii afaceriști s-au bucurat în prima jumătate a anului – cei din utilități, alimentație, bunuri de larg consum și construcții au crescut prețurile cât s-a putut având în vedere revenirea consumului, scumpirile fiind pe alocuri de-a dreptul grotești. Însă în a doua jumătate a anului toată suflarea din economie devenise îngrijorată pentru că tuturor le crescuseră costurile mai repede decât veniturile, iar resursele consumatorilor măcinate de inflație ajunseseră la fundul sacului, putând acoperi doar plata utilităților. Astfel încât, nimeni nu castiga la aproape 10% inflație și la spectrul unui 2022 foarte complicat.

La fel de bine personalitatea anului în economie putea fi PNRR-ul, care a ținut luni de zile prima pagina. Dar, la o privire atentă, realizezi că sunt de fapt fonduri europene cu nume reinventat care cuprind proiecte de infrastructură ce trebuiau încheiate încă din 2016 și care vor fi executate pe jumătate din împrumuturi, de muncitori străini și cu produse importate; echipamentele și materialele din proiectele din Green Deal, digitalizare și infrastructură nu se fabrică în România, ele vor fi importate, contribuind la creșterea economică a țărilor care le trimit către noi.

Ceva m-a făcut să ma răzgândesc pe ultima sută de metri, pentru că prima dată după mulți ani vedeam speranță și pasiune în cineva care începe să vorbească despre reclădirea și unificarea chimiei românești și are ambiții de regionalizare.

Nu a mai rămas multă producție chimică în România. Înainte de 1990 aveam 72 de combinate chimice (nu mai ineficiente decât cele din alte țări din Europa de Est, care s-au salvat și internaționalizat în marea majoritate), un sistem performant de învățământ și un sector care aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din producția industrială de atunci. Astăzi, în 2021, mai există doar 14 combinate și puțin învățământ de ramură, iar domeniul aduce la buget venituri de sub 3 miliarde Euro generând jumătate din deficitul balanței comerciale a României.

Fabricile din Codlea, Făgăraș, Târnăveni, Slobozia, Dej, Baia-Mare, Victoria, Copșa Mica, Cluj-Napoca, etc., altă dată fala producției chimice din Europa, zac acum parțial sau total închise pentru că guvernanții, înghițind povestea cu mediul, poluarea și industria verde au căzut în capcană și au lăsat chimia în cădere liberă.

S-au adoptat irațional, fără tranziție, legi ale UE de care alte țări din Europa de Est nici nu au vrut să audă, am devenit captivi importurilor, am renunțat la suveranitate economică contrar nevoilor noastre strategice și am rămas fără viziune privind rolul chimiei în dezvoltarea economică.

În ultimele luni s-a vorbit despre galopul la bursă a lui Chimcomplex, Oltchim este pe profit, Rompetrol este o țintă de achiziție, se încearcă unificarea combinatelor chimice rămase într-o Companie Română de Chimie. Personalitatea din spatele acestor rezultate și planuri este un om hotărât să redea gloria de odinioară a industriei, chiar dacă vremurile sunt schimbate, iar competiția acerbă.

În opinia mea, Ștefan Vuza merită titlul de personalitatea anului în economie pentru că redă industriașilor – și in general românilor – speranța în viitor și tăria de a nu se da bătuți la ei în țară.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Încep lucrările de modernizare a zonei Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca. ATENȚIE, șoferi și pietoni. Restricții de circulație

Publicat

De

Piața 14 Iulie, Grigorescu

Începând de marți, 10 decembrie 2024, încep lucrările de modernizare în zona Pieței 14 Iulie, anunță Primăria Cluj-Napoca.

Lucrările prevăd creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană Piața 14 Iulie și străzile Garibaldi, Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, Milcov, Octavian Goga și George Enescu.

Încep lucrările de modernizare a zonei Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca. ATENȚIE, șoferi și pietoni. Restricții de circulație

Potrivit reprezentanților municipalității, vor avea loc inclusiv lucrări de infrastructură, amenajare de spațiu public, semaforizare, iluminat public și montarea de mobilier urban.

Lucrările vor fi realizate de către Nord Conforest S.A., urmând să fie încheiate în 15 martie 2025. Executantul va asigura circulația pietonilor pe culoare pietonale delimitate.

Lucrările impun închideri și restricții de circulație astfel:

  • pe strada Sigismund Toduță, pe tronsonul cuprins între Bulevardul 1 Decembrie 1918 și Piața 14 Iulie, se va închide circulația auto, cu excepția riveranilor, fiind interzisă oprirea pe zona în lucru;
  • în Piața 14 Iulie, tronsonul cuprins între strada Sigismund Toduță și strada Octavian Goga, se va închide circulația auto, cu excepția riveranilor, fiind interzisă oprirea pe zona în lucru;
  • pe latura nordică a Pieței 14 Iulie, se va restricționa circulația pietonală pe trotuarul adiacent insulei de spațiu verde vis-a-vis de nr. 22-26.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian, CEO Terapia, scrisoare pentru parlamentarii clujeni la 20 de ani de la încheirea negocierilor de aderare la UE

Publicat

De

Dragoș Damian, CEO Terapia

Dragă Alin, Aurora, Botond, Ciprian și Ciprian, Cristian, Istvan, Mircea, Oana, Ovidiu, Radu, Ramona, Răzvan și Remus

Sper că sunteți bine și că ați petrecut cu emoție ziua de ieri, 8 decembrie – e o zi mare, acum 20 de ani, clujeanul Vasile Pușcaș, șeful părții române, încheia negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană.

“Răul de la sfârșitul acestui an nu este cel mai mare rău”

După 20 de ani…. 2024 n-a fost un an ușor în România, s-a terminat foarte complicat, s-au întâmplat în câteva zile lucruri de neimaginat în urma cu o lună. Încă suntem în stare de șoc, bulversați, stresați, îngrijorați de viitorul copiilor și nepoților noștri. Știam că inteligența artificială schimbă lumea, dar nu ne așteptam să o schimbe într-un mod atât de ciudat.

Dar răul de la sfârșitul anului nu este cel mai mare rău. Avem un rău infiltrat de ani de zile despre care nu se vorbește, este un rău mai complicat, mai insidios, mai perfid, mai periculos. De o mie de ori mai rău.

Continuă să se închidă fabrici în România, suntem ocoliți de marile capitaluri industriale și antreprenorii români care au unități de producție vor să vândă și să iasă din afaceri.

Dezindustrializarea este cel mai mare rău. Se fabrică din ce în ce mai puțin în Romania iar industriei noastre de prelucrare, indiferent de capital, îi lipsește competitivitatea. Crește importul de produse care beneficiază de subsidii pe energie la ele în țară, birocrația și corupția administrativă împiedică absorbția mai rapidă de fonduri și obținerea de aprobări pentru investiții, resursa umană specializată și calificată este inexistentă iar lanțurile de aprovizionare sunt lungi și costisitoare. Mai presus de orice munca la negru din alte domenii și prețul energiei pun la grea încercare industria de prelucrare din țară.

Totul va fi ridicat cu tehnologie, ingineri și muncitori din import

Dragii mei, toate marile proiecte naționale care au finanțări – digitalizarea, energia verde, școlile, spitalele, infrastructura – toate vor fi ridicate cu materiale din import, cu echipamente și tehnologie din import și, la fel de grav, cu ingineri și muncitori din import.

Toate marile proiecte ale Clujului care au finanțări – metroul, centura metropolitană, infrastructura feroviară, spitalul regional de urgență – toate vor fi ridicate cu materiale din import, cu tehnologie și echipamente din import și, la fel de grav, cu ingineri și muncitori din import.

Fără industrie de prelucrare o economie nu are cum sa fie sustenabilă.

Este sfârșit de an și aveți o mulțime de lucruri de făcut, nu vreau să vă încarc cu grijile unuia despre care toți râd când vorbește despre nevoia de reindustrializare sau despre ”Cumpără Fabricat în România”.

Dar, după sărbători și intrarea în noul an 2025, poate găsiți un loc în agenda voastră pentru a reflecta la cele de mai sus.

Multă baftă in 2025,

Dragoș

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini la Iclod. Femeie transportată la spital

Publicat

De

Accident la Iclod

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp la Iclod, în județul Cluj.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit.

Accident cu două mașini la Iclod. Femeie transportată la spital

În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

O femeie de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale și a fost ulterior transportată la spital de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

La o primă evaluare, aceasta prezenta afecțiuni ușoare, arată reprezentanții ISU Cluj.

La misiune au luat parte pompierii de la Punctul de Lucru Gherla.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATAC CIBERNETIC la Grupul Electrica, compania de distribuție și furnizare a energiei electrice. Posibile pene de curent

Publicat

De

Atac cibernetic la Grupul Electrica

Grupul Electrica anunță, luni, 9 decembrie, că este supus unui atac cibernetic.

Echipele de specialiști colaborează strâns cu autoritățile naționale în domeniul securității cibernetice pentru gestionarea și remedierea incidentului, având ca obiectiv rezolvarea situației într-un timp cât mai scurt, identificarea sursei atacului și limitarea impactului acestuia, anunță reprezentanții Electica.

ATAC CIBERNETIC la Grupul Electrica, compania de distribuție și furnizare a energiei electrice. Posibile pene de curent

“Dorim să subliniem că nu sunt afectate sistemele critice ale Grupului, iar eventualele disfuncționalități apărute în interacțiunea cu consumatorii noștri sunt efecte ale măsurilor de protecție a infrastructurii interne. Aceste măsuri sunt temporare și au rolul de a asigura securitatea întregului sistem”, anunță conducerea Grupului Electrica.

Atenție la mesajele date în numele companiei

În acest moment, toate protocoalele de răspuns specifice au fost deja activate conform procedurilor interne și reglementărilor în vigoare.

“Prioritatea noastră principală o reprezintă menținerea continuității în distribuția și furnizarea energiei electrice, precum și protejarea datelor personale gestionate, și a celor operaționale ale tuturor entităților din cadrul Grupului Electrica”, au mai arătat reprezentanții Electrica.

Aceștia le recomandă consumatorilor să fie atenți la orice mesaje suspecte primite în numele companiei și să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax