ACTUALITATE
Dragoș Damian, CEO Terapia: Le recomand președinților Ciucă și Ciolacu să își dea afară consultanții din zona economică
Dragoș Damian, CEO Terapia laudă compania De Longhi, pe care o numește personalitatea industrială a ultimei decade în România, și recomandă în acelați timp președinților celor două mari partide de la guvernare, PNL și PSD, să își facă o echipă de lucru formată din 10, 20 de directori de fabrici mari din țară.
„De Longhi, personalitatea industriala a ultimei decade in Romania. A deschis 3 fabrici intr-o tara care are atata nevoie de o industrie puternica.
De Longhi ne informeaza intotdeauna mult prea laconic despre povestea lor de succes si mai ales despre fabricile pe care le-au deschis in Romania, fara sa se laude cu rezultatele lor sau sa se planga de problemele pe care in mod sigur le intampina.
Am sa-i laud eu, fara sa-i cunosc personal si fara sa mi se fi cerut vreodata. Au venit in 2012 langa Cluj, cand era mai mare nevoie, apoi au deschis in 2016 o fabrica la Salonta si de curand au ajuns la a treia fabrica in Satu Mare, o investitie la care a ajutat si statul roman”, scrie Dragoș Damian pe pagina sa de Facebook.
Dragoș Damian: Președinții Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să își dea afară consultanții siși lobbiștii din zona economică
„Compania are in Romania 3000 de angajati calificati de companie si sprijina indirect cine stie cate alte mii de joburi pe verticala si orizontala, detine tehnologie de ultima generatie si foarte important, plateste taxe si impozite in Romania.
Povestea lui De Longhi in Romania este despre ceea ce inseamna o fabrica, fapt care nu a fost niciodata bine inteles de guvernarile succesive ale Romaniei – dovada, exercitiul de a numara fabricile de zahar si ulei pe care le avem in tara, sa vedem daca ies la numar si daca o sa avem sau nu criza alimentara.
Cu cat vom deschide mai multe fabrici in tara, indiferent de capital, la care sa finanteze si statul roman, cu atat vom fi mai putini vulnerabili in orice domeniu, fie acela si cel al bunurilor de larg consum.
Cu cat vom deschide mai multe fabrici vom forta sistemul de invatamant sa iasa din toropeala academica si sa-si conecteze absolventii de piata muncii, un obiectiv inca foarte indepartat, astazi.
Cu cat vom deschide mai multe fabrici vom intra in circuitele internationale de aprovizionare, vom atrage fabricanti de materiale si materii prime, vom crea orase si hub-uri industriale.
Cu cat vom deschide mai multe fabrici vom reusi sa obisnuim romanii sa cumpere Fabricat in Romania, care in lumea globala de astazi inseamna fabricat de maini romanesti la noi in tara, indiferent de tara de origine a producatorului.
Cu cat vom deschide mai multe fabrici cu atat economia Romaniei va fi mai sustenabila pe termen lung, ferita de evaziune fiscala si munca la negru, iar sursa indatorarii ingrozitoare din prezent, deficitul de balanta comerciala, va fi in cele din urma stavilita.
Celor care au nevoie de un aparat electrocasnic le recomand un De Longhi, achizitia declanseaza invizibil o reactie in lant care are mai multe semnificatii decat ne putem imagina.
Presedintilor Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu le recomand sa isi dea afara consultantii si lobbistii din zona economica si sa isi stranga o echipa de lucru formata 10-20 de directori de fabrici mari din tara, care conduc cel putin 3000 de angajati fiecare, alaturi de care sa creeze o strategie industriala pentru urmatorii 10 ani”, a mai spus Dragoș Damian.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ATENȚIE la înșelătorii! NU oferiți informații sensibile despre cont și card dacă vă sunt solicitate TELEFONIC
A crescut numărul înșelătoriilor și totodată acestea s-au diversificat. Evitați să oferiți informații sensibile despre cont sau card atunci când vă sunt solicitate telefonic, chiar dacă apelantul se dă drept angajatul unei bănci iar numărul corespunde cu cel al băncii respective.
„În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.
ATENȚIE la înșelătorii! NU oferiți informații sensibile despre cont și card dacă vă sunt solicitate TELEFONIC
Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.
Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).
Recomandări pentru protecția cetățenilor:
• Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
• Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate.
• Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
• Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.)”, a comunicat IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Consilier local: ”Actuala conducere a Primăriei Florești este incompetentă! Nu poate gestiona ridicarea gunoaielor”
Consilierul local Daniel Meze acuză actuala conducere a Primăriei Florești, condusă de primarul Bogdan Pivariu, că este ”incompetentă” și nu poate nici măcar să gestioneze decent un serviciu de ridicare a gunoaielor din comună.
Acesta a prezentat mai multe fotografii care arată dezastrul din Florești, cu munți de gunoaie și spune că nu așa ar trebui să arate o localitate civilizată.
Soluții pentru ridicarea gunoaielor
Meze propune și câteva soluții:
1. Centre de colectare a deșeurilor mari în toate zonele din Florești!
2. Amenzi pentru floreștenii care aruncă aiurea gunoaiele după ce primăria a creat condiții de colectare decentă a deșeurilor.
3. Primăria trebuie să presteze operatorul de salubritate să asigure containere destule, să ridice mai des gunoiul și să îl colecteze selectiv. Amenajarea punctelor de colectare a gunoiului închise cu cartelă.
5. După ce se asigura o colectare decentă a gunoaielor, amenzi pentru floreștenii care nu colectează selectivă.
6. Campanie dusă în comunitatea de rromi, nimeni de acolo nu mai trebuie să transporte gunoaie cu căruța, fiecare floreștean prins cu căruța și calul că transportă deșeuri trebuie să i se confiște căruța și calul. Copiii rromi trebuie să meargă toți la școală și toți rromi apți de muncă trebuie să lucreze.
ADMINISTRAȚIE
„Mica Unire”, sărbătorită la Cluj-Napoca. PROGRAMUL manifestărilor de vineri, 24 ianuarie
Vineri, 24 ianuarie, „Mica Unire” va fi sărbătorită și la Cluj-Napoca. Se împlinesc 166 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească. Autoritățile clujene au pregătit un program artistic ce se va desfășura pe tot parcursul zilei.
„Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca vă invită la Ziua Unirii Principatelor Române. Sărbătorim împreună 166 de ani de la „Mica Unire”, prin manifestări solemne și momente artistice.
Evenimentele zilei debutează la ora 11:00 în zona bustului domnitorului Al. I. Cuza situat în scuarul CEC – B-dul 21 Decembrie 1989 (vizavi de Instituția Prefectului Județul Cluj), unde vor avea loc alocuțiuni, ceremonia religioasă și militară și un spectacol cu efecte speciale de zi. Manifestările din prima parte a zilei sunt organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, alături de Instituția Prefectului – Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
„Mica Unire”, sărbătorită la Cluj-Napoca. PROGRAMUL manifestărilor de vineri, 24 ianuarie
În Piața Unirii, Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită cu un Regal folcloric și concerte, după cum urmează:
– ora 13:00 – Mariana Gabrian Sfechiș, Mihaela Grindean, Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Clubul Vedetelor – Muguri de folclor, Ioana Breda Morar, Florian Roșan, Maria Golban Șomlea, Amalia Chiper, Oana Bozga, Lucia Potra, Valeria și Traian Ilea, Ana Ilca Mureșan, Cristian Totpati, Sava Negrean Brudașcu, Ansamblul Folcloric Crăișorul, Ansamblul Folcloric Dor Transilvan, Aurel Tămaș, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan
– ora 19:30 – Concert Compact
De asemenea, 24 Ianuarie este ultima zi în care ne bucurăm de iluminatul festiv din zona centrală. Acesta va fi aprins odată cu iluminatul public și va funcționa până în dimineața zilei de 25 ianuarie.
EVENIMENT
RECORD: Peste 26 de milioane de pasageri în 2024 pe aeroporturile locale. Clujul, pe locul 2, cu 3,2 milioane
Aeroporturile locale au înregistrat 26 de milioane de pasageri anul trecut, stabilind un nou record, potrivit datelor Asociaţiei Aeroporturilor din România. Traficul aerian a înregistrat o creştere de 6% faţă de anul anterior. Aeroportul din Cluj se situează pe locul 2, cu 3,2 milioane.
„Din centralizarea datelor de trafic aerian aferente anului 2024 se observă păstrarea trendului ascendent în ceea ce priveşte pasagerii zborurilor internaţionale (+7% în 2024 faţă de 2023) dar şi scăderea numărului pasagerilor pe zborurile interne (-6% în 2024 faţă de 2023). Traficul aerian de marfă a crescut pe parcursul anului trecut cu 4% iar numărul de mişcări aeronave (aterizări şi decolări) a crescut cu 3%”, se arată în comunicatul de presă al Asociaţiei Aeroporturilor din România.
RECORD: Peste 26 de milioane de pasageri în 2024 pe aeroporturile locale. Clujul, pe locul 2, cu 3,2 milioane
În 2024, România a intrat în spaţiul aerian Schengen, care a însemnat eliminarea controalelor la frontieră, ceea ce a dus la o creştere a eficienţei operaţionale şi timpi reduşi de aşteptare pentru călători. Din totalul de 26 de milioane de pasageri, 70% au călătorit în spaţiul Schengen în 2024.
Cei mai mulţi pasageri au fost înregistraţi pe aeroportul Otopeni, cel mai mare terminal din ţară, care a fost tranzitat de 15,9 milioane de pasageri, urmat de Cluj, cu 3,2 mil. pasageri, şi Iaşi, care a avut 2,1 milioane de călători.