EVENIMENT
Dr. Gabriel Lazăr, Spitalul Medicover Cluj: Robotul da Vinci ajută chirurgul să trateze afecțiuni complexe cu mare acuratețe

Dr. Gabriel Lazăr este medic primar Chirurgie Generală la Spitalul Medicover Cluj. În cei peste 25 de ani de activitate, a efectuat peste 12.000 de intervenții chirurgicale, fiind caracterizat de un înalt profesionalism, respect față de pacient și atenție deosebită acordată actului medical.
Care a fost motivul pentru care v-ați format și în această nouă tehnologie chirurgicală (robotică)?
Chirurgia robotică reprezintă evoluția naturală a chirurgiei în contextul dezvoltării tehnice actuale. De-a lungul timpului, chirurgul a folosit diverse unelte – de la umila pensă și foarfecă – la instrumente din ce în ce mai performate necesare disecției, hemostazei sau suturilor.
Iată că interpunerea unei interfețe digitale alături de un braț robotic între chirurg și pacient este doar un nou pas în calea evoluției chirurgiei. Consider că un medic, în general, și un chirurg, în special, ar trebui să fie la curent cu ultimele noutăți care îi vizează meseria, mai ales cu cele legate de tehnicile operatorii care aduc un confort sporit atât medicilor care le utilizează, dar mai ales pacienților care beneficiază de cele mai moderne și inovative tratamente adecvate patologiilor acestora.
Astfel, am privit chirugia robotică precum o provocare și oportunitate pentru mine, dar și ca un real ajutor pentru viitorii mei pacienți.
Cazuri de mare acuratețe
Care sunt afecțiunile ginecologice pentru care chirurgia robotică reprezintă indicația principală și de ce?
În principiu, orice intervenție chirurgicală poate fi realizată și prin chirurgie robotică. La momentul actual, din cauza logisticii și a costurilor ridicate, acest tip de intervenție chirurgicală este rezervată mai ales cazurilor unde este necesară o acuratețe mai mare a actului chirurgical, cum sunt, de exemplu, intervențiile chirurgicale în care disecțiile sunt dificile sau necesită o finețe și acuratețe mai mare.
În cazul chirurgiei ginecologice, această tehnică este extrem de utilă în cadrul operațiilor pentru endometrioza complexă, histerectomii în contextul unor patologii oncologice (cancere) sau pentru evidarea ganglionilor limfatici. În cazuri complexe, chirurgia robotică poate fi utilizată și pentru o patologie benignă. Foarte probabil că, în timp, la fel ca și în cazul chirurgiei laparoscopice, costurile se vor diminua, iar accesul atât al chirurgilor, cât mai ales al pacienților la această tehnică va fi mult mai facil.
Chirurgul va lua deciziile
Pentru a demonta o serie de mituri, cine operează în final: chirurgul sau robotul?
Întotdeauna chirurgul va fi cel care va lua deciziile. Deși are o denumire care pare inspirată din literatura științifico-fantastică, chirurgia robotică a fost creată pentru a ajuta ambele părți implicate în tratarea pacienților: corpul medical și pacientul.
Aceasta interpune între cunoștințele și abilitățile chirurgicale ale chirurgului o interfață tehnică prin care mișcările să fie cât mai fine, cât mai precise, cu o vizibilitate mai bună și cu ajutorul mai multor instrumente în același timp. Robotul nu face altceva decât să îmbunătățească aptitudinile chirurgului și să crească calitatea actului chirurgical.
Care sunt beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul acestor afecțiuni gineco-oncologice?
Chirurgia robotică permite mișcări de maximă acuratețe și precizie cu ajutorul cărora se pot efectua disecții complexe și cu vizibilitate mai bună a tuturor structurilor anatomice. Astfel, utilizând robotul DaVinci Xi, chirurgul este capabil să trateze afecțiuni complicate în deplină siguranță și confort sporit pentru pacient.
Chirurgie minim invazivă
Ce aduce în plus pacientului chirugia robotică față de cea clasică sau cea laparoscopică?
Chirurgia robotică este o chirurgie minim invazivă și aduce multiple beneficii în plus față de chirurgia laparoscopică. Datorită controlului trocarelor, prin care se introduc instrumentele în abdomenul pacientului, acestea nu exercită nicio presiune pe țesuturi, fapt ce reduce și mai mult durerea postoperatorie.
Pe de altă parte, așa cum am specificat anterior, mișcarea transmisă instrumentelor este controlată prin interfață digitală și astfel se reduce mult impactul asupra țesuturilor rezultând un traumatism minim și implicit o vindecare mai rapidă. Un alt beneficiu extrem de important este libertatea de mișcare a instrumentelor, al căror vârf se poate roti complet, ceea ce crește acuratețea disecției. Toate acestea reduc șocul chirurgical și grăbesc vindecarea și recuperarea pacientului.
Ce reprezintă pentru echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj dotarea cu Robotul Davinci Xi?
Intrarea în dotare a robotului DaVinci Xi la spitalul Medicover Cluj reprezintă un avantaj important pentru toți pacienții chirurgicali care se vor adresa spitalului și demonstrează dorința și motivația întregii echipe de a participa la tratamentul afecțiunilor gineco-oncologice utilizând cele mai noi tehnici existente. Robotul DaVinci Xi permite chirurgilor din cadrul Spitalului Medicover Cluj să ofere pacientului accesul la cea mai de top tehnologie existentă la momentul actual în medicină.
Pentru mai multe informații și programări:
Call Center: 0264-933
Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj
https://www.medicover.ro/spital-cluj
Despre Medicover România
Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro
Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
„U” Cluj pregătește o coregrafie spectaculoasă pentru derby-ul cu CFR. Apelul echipei către suporteri

Fanii Universității Cluj sunt invitați să participe la realizarea unei coregrafii speciale pentru derby-ul cu CFR Cluj, care va avea loc luni, 31 martie, de la ora 20:30, pe Cluj Arena. Suporterii alb-negrilor vor crea un zid cu steaguri alb-negre în tribune, în arătarea devotamentul pentru echipa lor de suflet.
Fanii „U” Cluj sunt rugați să vină la stadion cu steaguri alb-negre, la derby-ul cu CFR Cluj de luni, 31 martie.
„Îi invităm pe toți suporterii Universității Cluj să participe la realizarea unei coregrafii speciale la derby-ul cu CFR. Împreună, vom crea un zid alb-negru care va arăta cât de puternică este dragostea noastră, a celor care fac parte din familia ”U”, pentru echipă și simbol!
Pentru ca impactul vizual al coregrafiei să fie cât mai puternic, fiecare suporter este rugat să vină la stadion cu steaguri jumătate albe, jumătate negre”, a transmis echipa, pe rețelele de socializare.
„Timp de 90 de minute să transformăm Cluj Arena într-o fortăreață în alb și negru”
Derby-ul Clujului se anunță unul incendiar, iar sprijinul suporterilor poate face diferența în lupta pentru victorie. „U” Cluj își dorește să obțină un rezultat bun pe teren propriu în fața marii rivale din Gruia. Suporterii sunt așteptați să creeze o atmosferă de neuitat pe Cluj Arena.
„Haideți să fim și de această dată al 12-lea jucător, iar timp de 90 de minute să transformăm Cluj Arena într-o fortăreață în alb și negru. Cu vocile unite și cu steagurile la înălțime, spre victorie!”, a mai transmis Universitatea.

Biroul Electoral Central (BEC) a organizat sâmbătă, 22 martie, tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din luna mai. George Simion va ocupa prima poziție, urmat de Crin Antonescu și Elena Lasconi.
Biroul Electoral Central a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai. Pe prima pagină a buletinului de vot vor fi înscriși șase candidați, iar pe cea de-a doua pagină vor apărea restul de cinci.
Lista completă a candidaților în ordinea stabilită
- poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
- poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
- poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
- poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
- poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
- poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)
Pe 4 aprilie începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale și se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Primul tur al scrutinului va avea loc în data de 4 mai, iar al doilea, în 18 mai.
CULTURA
VIDEO FOTO. O orgă construită de Johannes Hahn, veche de 250 de ani, și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca

Construită în urmă cu aproape două secole și jumătate de meșterul Johannes Hahn, una dintre cele mai valoroase orgi baroce din Transilvania și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca, într-un eveniment solemn și emoționant.
Vineri, episcopii luterani Dezső Zoltán Adorjáni și Reinhart Guib au oficiat o liturghie solemnă la Biserica Evanghelică-Luterană „Pietati” din Cluj-Napoca, în limbile maghiară și germană, în cadrul căreia au sfințit orga. Recent restaurat, instrumentul reprezintă una din creațiile meșterului Johannes Hahn, provenind din Biserica Evanghelică-Luterană din Chirpăr din județul Sibiu.
O investiție de aproape 60.000 de euro
„După doi ani de discuții și negocieri, frații noștri din Sibiu ne-au încredințat această orgă, inițial ca să ne asumăm restaurarea sa și ca să ne asigurăm că își va sluji în mod demn scopul pentru care a fost creată. Am acceptat această provocare și astfel a început procesul de restaurare a instrumentului”, afirmă un reprezentant al Bisericii Evanghelice-Luterane.
Procesul restaurării a presupus o investiție de aproape 60.000 de euro, sumă acoperită din fonduri proprii, donații ale organizațiilor bisericești partenere și prin contribuțiile obținute din vânzarea biletelor simbolice de la ediția precedentă a Maratonului Bach. De asemenea, organizatorii au anunțat că donațiile obținute la ediția de anul acesta a Maratonului vor fi redirecționate pentru acoperirea costurilor restante de restaurare a orgii.
Orga a fost oferită în custodie pentru o perioadă de 40 de ani
„Este o poveste tristă cu sașii care, în mare, au emigrat și au rămas multe biserici goale, nefolosite. Lângă Chirpăr, de exemplu, s-a prăbușit tavanul și s-a stricat orga. Din păcate, nu e un caz singural. Poate și cu această orgă s-ar fi întâmplat la fel, dar datorită unor eforturi comune, am reușit să o aducem aici.
Episcopul Adorjáni din Cluj a propus Episcopiei Luterane din Sibiu să salveze o orgă din regiune, fiind gata să ofere un loc și să procure fonduri pentru restaurare. Comisia pentru Orgi din cadrul Episcopiei, a cărui membru sunt și eu, a ajuns la concluzia că orga din Chirpăr, de pe lângă Harghita, ar avea cea mai mare nevoie de salvare.
Astfel, s-au dus tratative, iar, în final, s-a încheiat un contract de împrumut pentru 40 de ani. Este un împrumut gratuit pe care Protopopiatul Sibiu l-a făcut cu condiția ca orga să fie salvată printr-o restaurare profesionistă”, menționează organistul Erich Türk, pentru Cluj24.
„Totul a fost desfăcut în bucăți și reasamblat”
Instrumentul reprezintă una dintre ultime orgi Hahn construite și datează de la 1778. În momentul în care a fost descoperită la Chirpăr, era deja într-o stare precară și nu se mai cântase la ea de foarte mulți ani.
„În total, aproape opt luni de zile a lucrat echipa noastră la acest proiect. Dintr-o echipă de 10 persoane, am fost patru care am lucrat constant. Inițial, orga a fost demontată acum doi ani, dar lucrările de restaurare au început abia anul trecut în august, deoarece a luat ceva timp să se strângă fondurile necesare. Totul a fost desfăcut, restaurat și apoi reasamblat. Dedesubt, am găsit o parte din materialul original, de culoare crem. A fost o restaure completă care a readus instrumentul la starea lui inițială”, menționează pentru Cluj24, maestrul-constructor Magyar Arpad.
Restaurarea orgii, un omagiu adus ctitorului civilizației muzicale moderne, J.S. Bach
„Pentru noi, este un instrument deosebit care va funcționa în cadrul liturghiei luterane, dar, totodată, orga barocă conferă un aspect special și în afara slujbelor. Aceasta va cânta pentru întreaga societate iubitoare de muzică din Cluj. Astăzi este ziua marelui compozitor Bach și i-am dedicat sfințirea orgii. În cadrul maratonului care urmează, de dimineață până seară, vom audia, în diverse ipostaze, orga”, a afirmat Episcopul Dezső Zoltán Adorjáni, pentru Cluj24.
La eveniment a fost prezent și Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, care a subliniat, în cadrul discursului său, rolul primordial al orgii ca instrument de propagare a muzicii sacre și implicit a prezenței lui Dumnezeu.
„Atmosfera din această seara m-a dus cu gândul la metafora des abordată a vocii creștinismului din zilele noastre, care asemenea muzicalității oferite de orga din aceasta seară, are nevoie de multe ori să fie restaurată”, relatează acesta.
Seara a culminat cu un concert festiv susținut de muzicieni de renume, precum Erich Türk, Horváth Zoltán, Csendes László, Jürg Leutert, Biró Anna și Dénes Anna, care au interpretat lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Johann Caspar Kerll, Arcangelo Corelli, Franz Schubert, Thomas Tomkins și Georg Friedrich Händel.
Prin acest proiect, tradiția muzicală barocă primește o nouă viață, iar Cluj-Napoca se îmbogățește cu un instrument de patrimoniu care va încânta generațiile viitoare.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Maestrul de Aikido Makoto Ito (JP), pentru prima dată în România, la Cluj, în cadrul unui Seminar Internațional de Aikido

Maestrul de Aikido Makoto Ito (JP) se află pentru prima dată în România, la Cluj, cu ocazia unui nou Seminar Internațional de Aikido. Moment comemorativ dedicat maestrului japonez Masatake Fujita (JP).
Vineri, 21 martie, a început Seminarul Internațional de Aikido, un eveniment important pentru comunitatea artelor marțiale din România și din Europa. Invitatul special al acestui seminar este shihan Makoto Ito, un maestru de renume mondial, sosit din Tokyo, Japonia.
Makoto Ito, prezent în România pentru prima dată
Shihan Makoto Ito este reprezentant al Aikikai Hombu Dojo, sediul central al Aikido-ului mondial, aflat în Tokyo, Japonia. Cu o experiență vastă și o tehnică dinamică, sensei Ito este recunoscut pentru capacitatea sa de a transmite esența Aikido-ului într-un mod intens și detaliat. Participarea sa la acest seminar reprezintă o oportunitate specială pentru practicanții de Aikido de toate nivelurile de a învăța direct de la un maestru de excepție.
Makoto Ito Shihan 7 Dan este prezent în România pentru prima dată. El va preda 8 antrenamente, structurate în patru serii. Evenimentul se desfășoară în sala de Aikido Musubi Dojo Cluj.
Participanți de pe tot globul
Evenimentul atrage participanți din diverse orașe și țări, consolidând astfel legăturile dintre practicanții de Aikido din zone variate. Cei care și-au anunțat prezența sunt din Japonia, Franța, Olanda, Ungaria, Ucraina, Turcia, Armenia, Bulgaria, Macedonia și România – București, Constanța, Arad, Reșița, Timișoara, Alba Iulia, Tg. Mureș, Iași, Oradea, Sibiu, Reghin, Suceava, Deva, Vaslui, Tg. Ocna, Baia Mare, Bacău, Teiuș, Craiova, Botoșani, Rădăuți, Otopeni și Cluj-Napoca. Estimarea de participare este de 200 de Aikidoka la acest stagiu.
Vineri dimineață, delegații din Japonia, Turcia și Armenia împreună cu unii din România au vizitat Salina Turda. Participanții din celelalte țări sau din diverse orașe și-au planificat și ei vizite la salină. Pe lângă acest obiectiv turistic, sunt în plan vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în aer liber, Grădina Botanică, Cetățuia și centrul orașului. Din punct de vedere gastronomic, programul cuprinde mese la restaurantul japonez din apropiere de dojo, precum și la diverse restaurante românești pentru ca invitații să se poată delecta cu ciorbă de burtă, sarmale, mici, papanași, pălincă și altele asemenea.
Ceremonie în memoria maestrului japonez Masatake Fujita
Sâmbătă seara va avea loc o ceremonie organizată în memoria maestrului japonez Masatake Fujita (1937-2014). El a fost mentorul și călăuzitorul a ceea ce a însemnat baza Fundației Române de Aikido Aikikai. Masatake Fujita Shihan 8 Dan a deschis drumul Aikido-ului în România, sub lumina învățăturilor directe de la Hombu Dojo, iar pentru comunitatea de Aikidoka ce urmează linia Aikikai, acest fapt este de o mare importanță. Masatake Fujita Shihan a fost elev al lui O-Sensei Morihei Ueshiba și și-a dedicat întreaga viață promovării Aikido-ului pe toate continentele globului. Prezentă la această ceremonie este doamna Shoko Fujita, soția (văduvă) maestrului. Ea este pentru prima dată în România, organizând călătoria special pentru acest seminar.
„Suntem încântați să-l avem pe sensei Makoto Ito ca invitat special la acest seminar. Este un instructor energic și serios, dedicat acestei arte marțiale. Și suntem onorați că a sosit în Cluj și doamna Fujita, cu care noi, cei din fundație, am ținut legătura și după stingerea din viață a maestrului Fujita, păstrându-i memoria, cu respect. Sensei Fujita vizita țara noastră anual, în vremuri în care călătoriile nu erau atât de accesibile ca acum. El a fost un pilon al Aikido-ului din România și al organizației noastre”, a declarat Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai (FRAA/RAAF).
Accesul publicului este gratuit
Seminarul are loc la sediul central al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, situat pe strada Plopilor, nr. 62, demisol, în Cluj-Napoca. Publicul poate urmări antrenamentele de la balconul sălii, iar accesul în balcon se face gratuit. Conform tradiţiei japoneze, cei care intră într-un spaţiu de interior îşi lasă încălţămintea la intrare, regulă care se respectă şi în acest dojo.
Aikido este o artă marțială japoneză modernă, dezvoltată de maestrul Morihei Ueshiba, care pune accent pe armonie, control și autoapărare non-violentă. Aikido este practicat de milioane de oameni din întreaga lume, fiind apreciat pentru beneficiile sale fizice și mentale.
Fundaţia Română de Aikido Aikikai a luat fiinţă în 1997. Este o organizaţie recunoscută oficial de Fundaţia Aikikai – Hombu Dojo Tokyo, Japonia. De asemenea, fundația a devenit membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale de Aikido, precum și în Federația Europeană de Aikido. În prezent, în ONG sunt cuprinse aprox 50 de dojo-uri (cluburi de aikido) situate în România, Grecia, Belgia și Germania.