Connect with us

EVENIMENT

Dr. Gabriel Lazăr, Spitalul Medicover Cluj: Robotul da Vinci ajută chirurgul să trateze afecțiuni complexe cu mare acuratețe

Publicat


gabriel lazar medicover

Dr. Gabriel Lazăr este medic primar Chirurgie Generală la Spitalul Medicover Cluj. În cei peste 25 de ani de activitate, a efectuat peste 12.000 de intervenții chirurgicale, fiind caracterizat de un înalt profesionalism, respect față de pacient și atenție deosebită acordată actului medical.

Care a fost motivul pentru care v-ați format și în această nouă tehnologie chirurgicală (robotică)?

Chirurgia robotică reprezintă evoluția naturală a chirurgiei în contextul dezvoltării tehnice actuale. De-a lungul timpului, chirurgul a folosit diverse unelte – de la umila pensă și foarfecă – la instrumente din ce în ce mai performate necesare disecției, hemostazei sau suturilor.

Iată că interpunerea unei interfețe digitale alături de un braț robotic între chirurg și pacient este doar un nou pas în calea evoluției chirurgiei. Consider că un medic, în general, și un chirurg, în special, ar trebui să fie la curent cu ultimele noutăți care îi vizează meseria, mai ales cu cele legate de tehnicile operatorii care aduc un confort sporit atât medicilor care le utilizează, dar mai ales pacienților care beneficiază de cele mai moderne și inovative tratamente adecvate patologiilor acestora.

Astfel, am privit chirugia robotică precum o provocare și oportunitate pentru mine, dar și ca un real ajutor pentru viitorii mei pacienți.

Cazuri de mare acuratețe

gabriel lazar medicover

Care sunt afecțiunile ginecologice pentru care chirurgia robotică reprezintă indicația principală și de ce?

În principiu, orice intervenție chirurgicală poate fi realizată și prin chirurgie robotică. La momentul actual, din cauza logisticii și a costurilor ridicate, acest tip de intervenție chirurgicală este rezervată mai ales cazurilor unde este necesară o acuratețe mai mare a actului chirurgical, cum sunt, de exemplu, intervențiile chirurgicale în care disecțiile sunt dificile sau necesită o finețe și acuratețe mai mare.

În cazul chirurgiei ginecologice, această tehnică este extrem de utilă în cadrul operațiilor pentru endometrioza complexă, histerectomii în contextul unor patologii oncologice (cancere) sau pentru evidarea ganglionilor limfatici. În cazuri complexe, chirurgia robotică poate fi utilizată și pentru o patologie benignă. Foarte probabil că, în timp, la fel ca și în cazul chirurgiei laparoscopice, costurile se vor diminua, iar accesul atât al chirurgilor, cât mai ales al pacienților la această tehnică va fi mult mai facil.

Chirurgul va lua deciziile

Pentru a demonta o serie de mituri, cine operează în final: chirurgul sau robotul?

Întotdeauna chirurgul va fi cel care va lua deciziile.  Deși are o denumire care pare inspirată din literatura științifico-fantastică, chirurgia robotică a fost creată pentru a ajuta ambele părți implicate în tratarea pacienților: corpul medical și pacientul.

Aceasta interpune între cunoștințele și abilitățile chirurgicale ale chirurgului o interfață tehnică prin care mișcările să fie cât mai fine, cât mai precise, cu o vizibilitate mai bună și cu ajutorul mai multor instrumente în același timp.  Robotul nu face altceva decât să îmbunătățească aptitudinile chirurgului și să crească calitatea actului chirurgical.

Care sunt beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul acestor afecțiuni gineco-oncologice?

Chirurgia robotică permite mișcări de maximă acuratețe și precizie cu ajutorul cărora se pot efectua disecții complexe și cu vizibilitate mai bună a tuturor structurilor anatomice. Astfel, utilizând robotul DaVinci Xi, chirurgul este capabil să trateze afecțiuni complicate în deplină siguranță și confort sporit pentru pacient.

Chirurgie minim invazivă

Ce aduce în plus pacientului chirugia robotică față de cea clasică sau cea laparoscopică?

Chirurgia robotică este o chirurgie minim invazivă și aduce multiple beneficii în plus față de chirurgia laparoscopică. Datorită controlului trocarelor, prin care se introduc instrumentele în abdomenul pacientului, acestea nu exercită nicio presiune pe țesuturi, fapt ce reduce și mai mult durerea postoperatorie.

Pe de altă parte, așa cum am specificat anterior, mișcarea transmisă instrumentelor este controlată prin interfață digitală și astfel se reduce mult impactul asupra țesuturilor rezultând un traumatism minim și implicit o vindecare mai rapidă. Un alt beneficiu extrem de important este libertatea de mișcare a instrumentelor, al căror vârf se poate roti complet, ceea ce crește acuratețea disecției.  Toate acestea reduc șocul chirurgical și grăbesc vindecarea și recuperarea pacientului.

Ce reprezintă pentru echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj dotarea cu Robotul Davinci Xi?

Intrarea în dotare a robotului DaVinci Xi la spitalul Medicover Cluj reprezintă un avantaj important pentru toți pacienții chirurgicali care se vor adresa spitalului și demonstrează dorința și motivația întregii echipe de a participa la tratamentul afecțiunilor gineco-oncologice utilizând cele mai noi tehnici existente. Robotul DaVinci Xi permite chirurgilor din cadrul Spitalului Medicover Cluj să ofere pacientului accesul la cea mai de top tehnologie existentă la momentul actual în medicină.

Pentru mai multe informații și programări:

Call Center: 0264-933

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Emil Boc, profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat pentru Bacalaureat: „Acolo mă mai pricep și eu”

Publicat

Emil Boc

Primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să se înscrie ca profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat inițiat de Primăria Cluj-Napoca pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat.

Programul, desfășurat la Centrul pentru Tineret, a atras până acum 56 de tineri, care vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații gratuite la română, matematică, istorie și alte discipline esențiale pentru Bac.

Edilul a felicitat echipa Centrului de Cultură Urbană, asociațiile implicate și profesorii voluntari, peste 10 până în acest moment, care au ales să contribuie la succesul elevilor.

„Ieri s-au încheiat înscrierile pentru programul de mentorat pentru pregătirea elevilor pentru Bacalaureat. Este o inițiativă a primăriei prin care, la Centrul pentru Tineret, 56 de tineri care s-au înscris până acum vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații la română, matematică, istorie și celelalte discipline pentru Bacalaureat, oferite de profesori, voluntari.  Cei care nu își pot permite alte forme de pregătire, pot avea această participare într-un program de pionierat în România de pregătire pentru Bacalaureat.

Primarul Emil Boc intenționează să se înscrie ca voluntar

Îi felicit pe colegii mei de la Centrul de Cultură Urbană, pe asociațiile de profil care s-au implicat, pe profesorii voluntari, peste 10 până în momentul de față. Dacă timpul îmi permite, și eu o să mă înscriu pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, unde acolo mă mai pricep și eu pentru a pregăti pentru Bacalaureat elevii pentru dimensiunea de istorie. Le recomand tuturor profesorilor care au disponibilitatea și pregătirea necesară să se implice, dacă pot să o facă și să ajute”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

„Acesta e Clujul adevărat”

Programul se dorește a fi un sprijin pentru elevii care nu își permit alte forme de pregătire, oferindu-le acces la educație de calitate, printr-un proiect de pionierat la nivel național.

„Iată o idee mai măruntă, dar care face diferența și arată forța Clujului comunitar. Când toți au lucruri bune ca idei și încearcă să le promoveze, putem reuși. (…) Să dăm mână de la mână, să ne ajutăm unii pe alții și să putem avea un oraș cu o performanță educațională cât mai mare. Acesta e Clujul adevărat, luăm inițiativa și ne ajutăm noi în primul rând înainte de a ne ajuta alții”, a mai arătat edilul.

Programul „Mentorat pentru Bacalaureat”

Programul Mentorat pentru Bacalaureat este susținut de Primăria Cluj-Napoca prin Serviciului Programe pentru Tineret și voluntarii Asociației Beard Brothers. Mentorii sunt voluntari și oferă pregătire gratuită pentru următoarele discipline: matematică (M1 și M2), limba și literatura română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie.

Elevii interesați s-au putut înscrie în program până în 31 martie, printr-un formular disponibil online.

Sesiuni gratuite de pregătire pentru bacalaureat

După finalizarea înscrierilor, în perioada mai – iunie 2025 vor începe sesiunile de pregătire pentru examenul de bacalaureat, care se vor desfășura la Centrul pentru Tineret, strada Iuliu Maniu, nr. 1. Orarul va fi optimizat pentru a se potrivi atât cu disponibilitatea mentorilor, cât și cu programul școlar al elevilor.

Toate sesiunile de pregătire vor fi susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență în domeniile respective, care își vor dedica timpul și cunoștințele pentru a sprijini elevii în pregătirea lor pentru examenul de bacalaureat.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Rute noi, zboruri reluate și creșteri de frecvențe, în programul de vară 2025 la Aeroportul Internațional Cluj

Publicat

aeroport

Vara 2025 aduce vești bune pentru pasagerii Aeroportului Internațional Cluj, cu noi destinații, reluarea unor rute populare și creșteri semnificative ale frecvențelor de zbor.

Călătorii vor avea mai multe opțiuni pentru a ajunge rapid și confortabil în destinații importante de pe glob, vara aceasta, de pe Aeroportul Internațional Cluj, oferind rute noi, mai multe frecvențe și conexiuni mai bune pentru călătorii rapide și flexibile.

Rute noi:

  • Castellon (din 11 aprilie) – 2 zboruri/săptămână
  • Istanbul Sabiha Gökçen (din 20 mai) – 3 zboruri/săptămână
  • Creta-Heraklion (din 17 iunie) – 3 zboruri/săptămână

Destinații reluate în sezonul de vară 2025:

  • Larnaca (din 31 martie)
  • Lyon (1 aprilie)
  • Bari (1 aprilie)
  • Catania (1 aprilie)
  • Napoli (1 aprilie)
  • Corfu (16 iunie)
  • Palma de Mallorca (18 iunie)
  • Zakynthos (19 iunie)

Creșteri de frecvențe:

  • Lufthansa crește numărul de zboruri spre Munchen până la 21 pe săptămână
  • Swiss International Airlines va opera spre Zurich cu până la 4 zboruri/săptămână din 5 aprilie
  • Turkish Airlines crește frecvențele spre Istanbul de la 7 la 9 zboruri/săptămână din 5 mai
  • LOT Polish Airlines mărește frecvențele spre Varșovia la 9 zboruri/săptămână
  • Ryanair crește numărul de zboruri spre Paris Beauvais, Londra Stansted, Milano Bergamo și Dublin
  • HiSky adaugă mai multe zboruri spre Dublin

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Jandarmii clujeni în acțiune, de ziua lor. Demonstrații antitero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu

Publicat

De

jandarmii

Jandarmii clujeni au sărbătorit, marți, 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române printr-o ceremonie militaro-religioasă la sediul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, în cadrul căreia au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu.

Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, col. Sebastian Clițan, a declarat că Jandarmeria este, azi, una dintre cele mai importante instituții a MAI, prezentă, întotdeauna, acolo ”unde este nevoie și unde este mai greu”.

”Dincolo de uniformele pe care le purtăm, jandarmii sunt fii și fiice ale acestui popor, sunt tați și părinți, frați și surori care înțeleg să acționeze pentru oameni și pentru binele acestora, dar și pentru respectarea legilor statului în care trăim.

(…) În urmă cu peste 100 de ani, Jandarmeria Ardeleană a fost înființată, aici, la Cluj.

Cele două unități din Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul de Jandarmi Județean, execută o gamă largă de misiuni, începând cu asigurarea ordinii publice la evenimente de amploare, până la acțiuni desfășurate în sprijinul unor structuri specializate în combaterea crimei organizate”, a spus Clițan.

În cadrul evenimentului au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale și cu câini de serviciu.

La ceremonie au asistat, printre ații, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, prefectul județului Cluj, Maria Forna, vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan și Radu Rațiu, viceprimarul Dan Tarcea, șefi de servicii deconcentrate, rectori și foști comandanți ai Jandarmeriei clujene.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Publicat

Radu Constantea, președinte U Cluj

După victoria echipei sale în derby-ul  Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.

„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Am avut peste 23.000 de oameni la stadion. Mă bucur pentru fani. Cred că avem cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv. Încercăm să ne consolidăm poziția, să creștem de la an la an.

Neluțu Sabău a prelungit pe doi ani. Nu a fost foarte greu. Am stabilit anumite obiective, să creștem puțin nivelul. O să creștem și bugetul să ne consolidăm poziția în play-off. Noi avem nevoie de genul acesta de meciuri, cu mulți spectatori în tribune.

E prea mult titlul în 2 ani, nu avem un patron în spate. Noi creștem an de an. E greu să prindem din urmă echipe care au făcut mari investiții. Putem crește și încerca să atragem lângă noi oameni puternici financiar, dar oamenii sunt mai low-profile, nu vor să apară. Deci poate ar merge să atragem mai mulți investitori.

„Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice”

E extrem de dificil să prindem cupele europene, sunt echipe mai puternice în față. Noi încercăm să câștigăm fiecare meci.

Am avut cheltuieli undeva la 36 de milioane de lei, venituri la 41-42 milioane de lei. Avem 12 milioane venite din subvenții de la autoritățile publice. Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice.

Dar cred că ar fi probleme pentru anumite echipe de Liga 2. Noi am fi primii care am fi de acord. Noi suntem ONG, nu urmărim neapărat să facem profit”, a declarat Constantea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate