Connect with us

EVENIMENT

Dr. Bogdan Petruț, Spitalul Medicover Cluj: Chirurgia robotică, beneficii în intervențiile oncologice de extirpare a tumorilor

Publicat


bogdan petrut nou

Bogdan Petruț este medic primar, doctor în științe medicale și conferențiar al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru chirurgia oncologică și pentru tehnologiile de vârf l-au ajutat să se adapteze rapid la chirurgia urologică asistată robotic, acumulând o vastă și foarte valoroasă experiență în acest sens.

Alături de atenția deosebită acordată pacienților săi și calității actului medical, domnul doctor Petruț este implicat și în formarea chirurgilor oncologi. Astfel, de peste un deceniu organizează cursuri de specializare în urologie oncologică minim-invazivă, robotică și laparoscopie 3D, la care îi invită pe cei mai valoroși experți internaționali în domeniu.

Rep: Sunteți specializat de mai mulți ani în tratamentul deficiențelor urologice pe cale laparoscopică. Ce v-a determinat să vă formați și în chirurgia robotică?

B.P: Am găsit întotdeauna fascinantă îmbinarea tehnologiei cu medicina, respectiv chirurgia. Laparoscopia a constituit pasiunea tinereții mele, iar chirurgia robotică am văzut-o mereu ca pe o extensie firească a progresului tehnologic cu punct de plecare din chirurgia laparoscopică.

Chirurgia de mare exereză (n.red. operație de îndepărtare a unui organ sau a unor țesuturi pe cale chirurgicală) poate fi foarte traumatică pentru pacient, astfel că blândețea adăugată de tehnica laparoscopică și ulterior de chirurgia robotică constituie un mare avantaj pentru pacient. De cele mai multe ori efortul unui chirurg de a obține rezultate similare în laparoscopie și robotică, cu chirurgia deschisă, este foarte mare.

De aceea am simțit nevoia de a sprijini pe colegii mai tineri să învețe aceste tehnici minim-invazive încă din anii rezidențiatului organizând aceste cursuri de mai bine de un deceniu, unde ei se pot antrena, pot intra în contact direct cu chirurgi foarte cunoscuți din întreaga lume, care ne-au onorat cu prezența la aceste manifestații științifice.

Am acumulat în acești ani o experiență importantă care ne-a permis să efectuăm laparoscopic sau robotic intervenții cu grad foarte înalt de dificultate în sprijinul pacienților noștri, rezultatele acestora fiind publicate în revistele de specialitate: prostatectomia radicală, nefrectomia parțială fără oprirea circulației renale indiferent de gradul de dificultate al procedurii, îndepărtarea vezicii urinare canceroase cu reconstrucția altei vezici din intestinul pacientului sau pieloplastia sunt doar o parte din intervențiile pe care le efectuăm în mod curent la Spitalul Medicover Cluj în sprijinul pacienților noștri.

bp

Tehnici învățate de la medici

Rep: Care a fost curba de învățare în chirurgia robotică față de cea laparoscopică sau HoLEP, mai recent?

B.P: Toate noile tehnici în medicină și, în special, în chirurgie se învață de la medici sau echipe cu experiență foarte bogată în acea direcție. Laparoscopia de înaltă performanță am învățat-o în Germania de la profesorul Rassweiler și am avut în continuare ocazia să o perfecționez alături de profesorul Coman, iar chirurgia robotică mi-a fost sădită în suflet și în mâini la Universitatea Karolinska de către profesorul Viklund în cadrul unor burse finanțate de către Asociația

Europeană de Urologie. Am învățat aceste două tehnici în anii de tinerețe beneficiind de o capacitate ridicată de absorbție a informației noi specifică acelei vârste. A fost incredibil, practic am crescut cu ele, toate gesturile găsindu-le firești, lucru care a dus inevitabil la o ascensiune rapidă în performanță și siguranță chirurgicală. Actualmente nu prea concep o intervenție chirurgicală care să nu fie posibil de efectuat laparoscopic sau robotic. Antrenamentul duce în timp ca aceste instrumente să devină practic o extensie a mâinilor chirurgului.

Cu HoLEP-ul a fost într-adevăr diferit. Am abordat această tehnică mai recent, dar tot așa apelând la experiența unui chirurg din Berlin pe care inițial l-am vizitat în clinica lui din Germania, iar ulterior a avut amabilitatea să vină la Spitalul Medicover pentru a ne sta alături la primele șase intervenții pe care le-am făcut la noi. Aceasta este modalitatea cea mai sigură de inițiere a unui chirurg într-o tehnică nouă pentru a nu pune pacienții la risc în primele intervenții când medicul nu este familiarizat cu tehnica sau tehnologia utilizată.

Actualmente sunt deosebit de fericit să putem oferi pacienților noștri, atât eu, cât și echipa mea, chirurgia robotică, chirurgia laparoscopică precum și tehnica HoLEP la standarde calitative impecabile.

Cine operează?

Rep: Multă lume se întreabă cine operează de fapt, chirurgul sau robotul. În ce măsură manualitatea chirurgului se întrepătrunde cu tehnologia avansată a robotului?

B.P: Robotul chirurgical este un instrument. Actualmente el nu are autonomie, ci reproduce cu ajutorul instrumentelor care sunt montate la pacient mișcările mâinilor chirurgului.

Aceasta este o întrebare foarte interesantă, deoarece în momentul de față există tehnologia ca robotul să poată prelua inițiativa și să facă unele manevre în mod autonom, dar încă nu este reglementată responsabilitatea în cazul în care aceste manevre dau greș. Gândiți-vă, spre exemplu, dacă robotul ar face singur o sutură în urma căreia apare o complicație: cine este responsabil de complicație – chirurgul care se uită la robotul care face sutura sau firma producătoare robotului care a implementat procedura de sutură chirurgicală?

Până aceste lucruri vor fi bine definite legal, robotul va fi doar un foarte fidel executant al comenzilor și a strategiei chirurgicale elaborată de chirurgul de la consolă.

Avantajul robotului

Rep: Cât de mult potențează precizia robotică gesturile chirurgului?

B.P: Acesta este practic avantajul folosirii robotului chirurgical în operație. Am tot spus, robotul adaugă forță și precizie mișcărilor chirurgului care, în chirurgia deschisă, fie sunt mișcări extrem de precise dar cărora le lipsește forța, fie sunt mișcări puternice cărora le lipsește de multe ori precizia.

În cazul unor disecții în țesuturi fibroase, extrem de aderente între o tumoră și un țesut sănătos care trebuie prezervat avem nevoie atât de forță, cât mai ales de precizie, combinație oferită în mod extrem de fericit de către robotul da Vinci. La acestea se mai adaugă și vederea macroscopică tridimensională, devenind astfel instrumentul perfect în cadrul intervențiilor oncologice.

Soluții chirugicale

Rep: Pentru ce fel de afecțiuni chirurgia robotică este cea mai potrivită soluție chirugicală?

B.P: Operațiile care beneficiază cel mai mult de calitățile robotului chirurgical sunt intervențiile oncologice, adică de extirpare a tumorilor, în special cele canceroase. După exereză urmează reconstrucția. Și în această etapă reconstructivă calitățile instrumentelor robotului, respectiv articulația mâinii face ca suturile să fie extrem de precise, iar reconstrucția chirurgicală să decurgă natural, ca și în chirurgia deschisă, atât doar că pacientul nu prezintă tăieturile abdominale traumatice practicate în chirurgia deschisă (clasică).

Operațiile care cred că beneficiază maxim de calitățile robotului sunt: prostatectomia radicală, nefrectomia parțială, disecția și excizia ganglionilor limfatici tumorali, îndepărtarea vezicii urinare canceroase precum și reconstrucția acesteia din intestinul subțire. Pacienții cărora li se efectuează aceste intervenții pe cale robotică vor beneficia de un act chirurgical calitativ superior față de abordul clasic sau laparoscopic.

Desigur că robotul de unul singur nu face minuni, astfel încât consider în continuare că succesul este dat de tandemul chirurg experimentat – robot chirurgical.

Un act medical și, în mod special, un act chirurgical de succes constituie rezultanta unui spital cu organizare excelentă, cu calitatea îngrijirilor pacienților la cote maxime, cu o igienă și curățenie exemplare și, nu în ultimul rând, o dotare de ultimă oră în materie de tehnică medicală și tehnologie alături de o echipă medicală dedicată și implicată în ceea ce face zilnic.

Îmi place să cred că pasiunea mea pentru chirurgia robotică și laparoscopică și-a găsit un loc propice de dezvoltare și manifestare în cadrul Spitalului Medicover Cluj, în interesul pacienților noștri.

Pentru mai multe informații și programări:

Call Center: 0264-933

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

claudiu lacatus

La data de 24 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 5 Poliție a fost sesizată despre faptul că, în cursul zilei de ieri, 23 aprilie a.c., minorul Lăcătuș Claudiu, în vârstă de 17 de ani, ar fi plecat voluntar dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.70 m, 65 de kilograme, constituție atletică, păr negru tuns scurt, față ovală, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Nu se cunoaște vestimentația de la momentul plecării.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Publicat

De

Conducta de apă spartă în Florești, Cluj, pe DN1

Aproape 12 ore a durat intervenția angajaților Companiei de Apă Someș în Florești, pe DN1. Reparația conductei de canalizare care s-a spart marți, a blocat traficul în orele de vârf.

Magistrala care traversează Floreștiul s-a spart în jurul orei 8.00 dimineața, iar intervenția a fost una de durată, fiind vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Reprezentanții Companiei de Apă Someș că lucrarea s-a terminat la ora 20.00.

Pentru a putea efectua reparația necesară a fost săpată o groapă în asfalt adâncă de 6 metri, au declarat aceștia pentru Cluj24.ro.

Intervenția s-a făcut în zona străzii Avram Iancu, aproximativ lângă numărul 336.

Pentru că avaria s-a produs pe Drumul Național 1, lucrările au început după ora 8.00 dimineața, pentru a nu bloca total accesul spre și dinspre Cluj-Napoca, însă șoferii au fost nevoiți să stea în coloană aproape toată ziua sau să foloseasă rute alternative.

Foto: Compania de Apă Someș

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Publicat

Florentin Burz, subprefect județul Cluj

Florentin Burz este noul subprefet al județului Cluj. Acesta a fost învestit în funcție, miercuri, la propunerea Organizației Județene PSD Cluj.

El a preluat această funcție după ce subprefectul Răzvan Ciortea a fost eliberat din funcție de către Guvern pentru a putea candida la Primăria Turda, la alegerile din 9 iunie.

Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc ceremonia de învestire în funcția de subprefect al județului Cluj, a lui Florentin Burz.

După ce a depus jurământul, noul subprefect al județului a ținut să mulțumească președintelui PSD Cluj Vasile Dâncu, secretarului executiv Alexandru Cordoș, dar și predecesorului său și colegilor din organizație pentru încrederea acordată.

Florentin Burz: Voi fi reprezentantul cetățenilor

„Vreau să vă spun că primesc cu modestie și onoare însărcinarea de a fi următorul subprefect al județului Cluj.

Odată cu numirea mea în funcția de subprefect al județului Cluj sunt convins că mi-am asumat o mare responsabilitate, în primul rând pentru cetățenii acestui județ. Consider că nu sunt doar reprezentantul Guvernului în teritoriu, ci și reprezentantul cetățenilor județului Cluj în ceea ce privește relația cu Guvernul.

Îmi asum în totalitate responsabilitatea funcției și voi susține toate măsurile care vor duce la o dezvoltare a județului, printr-un dialog permanent cu autoritățile locale, reprezentanții presei, partenerii de dialog social, și cu cei din mediul privat”, a declarat Florentin Burz.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Weekend creativ pentru COPII, la Iulius Mall Cluj. Înscrie-ți micuțul la atelierele GRATUITE de încondeiat ouă de Paște

Publicat

oua

În acest final de săptămână cei mici sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde vor da culoare imaginației și vor descoperi prin joacă arta de a încondeia ouă, în cadrul atelierelor de pictat. Accesul la eveniment este gratuit, iar participarea se face pe bază de înscriere la numărul: 0731.250.906.

Copiii au ocazia, în acest final de săptămână, să învețe faimoasa tehnică de încondeiere a ouălor și să deprindă măiestria realizării modelelor tradiționale, cum ar fi spicul grâului, calea rătăcită, sau soarele cu opt raze. În perioada 26 – 28 aprilie 2024, în intervalul orar 12.00 – 18.00, în zona Kidsland din Iulius Mall Cluj, micii artiști sunt așteptați la Atelierele de Pictat Ouă de Paște.

oua

Weekend creativ pentru COPII, la Iulius Mall Cluj. Înscrie-ți micuțul la atelierele GRATUITE de încondeiat ouă de Paște

Accesul este gratuit și se face pe bază de înscriere la numărul: 0731.250.906. Durata unei sesiuni de pictat este de 45 de minute, iar vârsta copiilor trebuie să fie între 5 și 10 ani. Mai multe informații puteți afla de pe site-ul Iulius Mall Cluj.

oua

Atelierele de pictat sunt susținute de Claudiu Cubleșan, consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acesta le va povesti celor mici istoria ouălor de Paște, îi va duce într-o incursiune istorică prin care vor afla cum își găseau țăranii români inspirația în tot ce îi înconjura, dar le va oferi și o lecție valoroasă de interpretare a simbolurilor străvechi, motivelor inspirate din natură și alte curiozități.

Evenimentul este susținut de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Iulius Mall Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax