EVENIMENT
Dr. Bogdan Petruț, Spitalul Medicover Cluj: Chirurgia robotică, beneficii în intervențiile oncologice de extirpare a tumorilor
Bogdan Petruț este medic primar, doctor în științe medicale și conferențiar al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru chirurgia oncologică și pentru tehnologiile de vârf l-au ajutat să se adapteze rapid la chirurgia urologică asistată robotic, acumulând o vastă și foarte valoroasă experiență în acest sens.
Alături de atenția deosebită acordată pacienților săi și calității actului medical, domnul doctor Petruț este implicat și în formarea chirurgilor oncologi. Astfel, de peste un deceniu organizează cursuri de specializare în urologie oncologică minim-invazivă, robotică și laparoscopie 3D, la care îi invită pe cei mai valoroși experți internaționali în domeniu.
Rep: Sunteți specializat de mai mulți ani în tratamentul deficiențelor urologice pe cale laparoscopică. Ce v-a determinat să vă formați și în chirurgia robotică?
B.P: Am găsit întotdeauna fascinantă îmbinarea tehnologiei cu medicina, respectiv chirurgia. Laparoscopia a constituit pasiunea tinereții mele, iar chirurgia robotică am văzut-o mereu ca pe o extensie firească a progresului tehnologic cu punct de plecare din chirurgia laparoscopică.
Chirurgia de mare exereză (n.red. operație de îndepărtare a unui organ sau a unor țesuturi pe cale chirurgicală) poate fi foarte traumatică pentru pacient, astfel că blândețea adăugată de tehnica laparoscopică și ulterior de chirurgia robotică constituie un mare avantaj pentru pacient. De cele mai multe ori efortul unui chirurg de a obține rezultate similare în laparoscopie și robotică, cu chirurgia deschisă, este foarte mare.
De aceea am simțit nevoia de a sprijini pe colegii mai tineri să învețe aceste tehnici minim-invazive încă din anii rezidențiatului organizând aceste cursuri de mai bine de un deceniu, unde ei se pot antrena, pot intra în contact direct cu chirurgi foarte cunoscuți din întreaga lume, care ne-au onorat cu prezența la aceste manifestații științifice.
Am acumulat în acești ani o experiență importantă care ne-a permis să efectuăm laparoscopic sau robotic intervenții cu grad foarte înalt de dificultate în sprijinul pacienților noștri, rezultatele acestora fiind publicate în revistele de specialitate: prostatectomia radicală, nefrectomia parțială fără oprirea circulației renale indiferent de gradul de dificultate al procedurii, îndepărtarea vezicii urinare canceroase cu reconstrucția altei vezici din intestinul pacientului sau pieloplastia sunt doar o parte din intervențiile pe care le efectuăm în mod curent la Spitalul Medicover Cluj în sprijinul pacienților noștri.
Tehnici învățate de la medici
Rep: Care a fost curba de învățare în chirurgia robotică față de cea laparoscopică sau HoLEP, mai recent?
B.P: Toate noile tehnici în medicină și, în special, în chirurgie se învață de la medici sau echipe cu experiență foarte bogată în acea direcție. Laparoscopia de înaltă performanță am învățat-o în Germania de la profesorul Rassweiler și am avut în continuare ocazia să o perfecționez alături de profesorul Coman, iar chirurgia robotică mi-a fost sădită în suflet și în mâini la Universitatea Karolinska de către profesorul Viklund în cadrul unor burse finanțate de către Asociația
Europeană de Urologie. Am învățat aceste două tehnici în anii de tinerețe beneficiind de o capacitate ridicată de absorbție a informației noi specifică acelei vârste. A fost incredibil, practic am crescut cu ele, toate gesturile găsindu-le firești, lucru care a dus inevitabil la o ascensiune rapidă în performanță și siguranță chirurgicală. Actualmente nu prea concep o intervenție chirurgicală care să nu fie posibil de efectuat laparoscopic sau robotic. Antrenamentul duce în timp ca aceste instrumente să devină practic o extensie a mâinilor chirurgului.
Cu HoLEP-ul a fost într-adevăr diferit. Am abordat această tehnică mai recent, dar tot așa apelând la experiența unui chirurg din Berlin pe care inițial l-am vizitat în clinica lui din Germania, iar ulterior a avut amabilitatea să vină la Spitalul Medicover pentru a ne sta alături la primele șase intervenții pe care le-am făcut la noi. Aceasta este modalitatea cea mai sigură de inițiere a unui chirurg într-o tehnică nouă pentru a nu pune pacienții la risc în primele intervenții când medicul nu este familiarizat cu tehnica sau tehnologia utilizată.
Actualmente sunt deosebit de fericit să putem oferi pacienților noștri, atât eu, cât și echipa mea, chirurgia robotică, chirurgia laparoscopică precum și tehnica HoLEP la standarde calitative impecabile.
Cine operează?
Rep: Multă lume se întreabă cine operează de fapt, chirurgul sau robotul. În ce măsură manualitatea chirurgului se întrepătrunde cu tehnologia avansată a robotului?
B.P: Robotul chirurgical este un instrument. Actualmente el nu are autonomie, ci reproduce cu ajutorul instrumentelor care sunt montate la pacient mișcările mâinilor chirurgului.
Aceasta este o întrebare foarte interesantă, deoarece în momentul de față există tehnologia ca robotul să poată prelua inițiativa și să facă unele manevre în mod autonom, dar încă nu este reglementată responsabilitatea în cazul în care aceste manevre dau greș. Gândiți-vă, spre exemplu, dacă robotul ar face singur o sutură în urma căreia apare o complicație: cine este responsabil de complicație – chirurgul care se uită la robotul care face sutura sau firma producătoare robotului care a implementat procedura de sutură chirurgicală?
Până aceste lucruri vor fi bine definite legal, robotul va fi doar un foarte fidel executant al comenzilor și a strategiei chirurgicale elaborată de chirurgul de la consolă.
Avantajul robotului
Rep: Cât de mult potențează precizia robotică gesturile chirurgului?
B.P: Acesta este practic avantajul folosirii robotului chirurgical în operație. Am tot spus, robotul adaugă forță și precizie mișcărilor chirurgului care, în chirurgia deschisă, fie sunt mișcări extrem de precise dar cărora le lipsește forța, fie sunt mișcări puternice cărora le lipsește de multe ori precizia.
În cazul unor disecții în țesuturi fibroase, extrem de aderente între o tumoră și un țesut sănătos care trebuie prezervat avem nevoie atât de forță, cât mai ales de precizie, combinație oferită în mod extrem de fericit de către robotul da Vinci. La acestea se mai adaugă și vederea macroscopică tridimensională, devenind astfel instrumentul perfect în cadrul intervențiilor oncologice.
Soluții chirugicale
Rep: Pentru ce fel de afecțiuni chirurgia robotică este cea mai potrivită soluție chirugicală?
B.P: Operațiile care beneficiază cel mai mult de calitățile robotului chirurgical sunt intervențiile oncologice, adică de extirpare a tumorilor, în special cele canceroase. După exereză urmează reconstrucția. Și în această etapă reconstructivă calitățile instrumentelor robotului, respectiv articulația mâinii face ca suturile să fie extrem de precise, iar reconstrucția chirurgicală să decurgă natural, ca și în chirurgia deschisă, atât doar că pacientul nu prezintă tăieturile abdominale traumatice practicate în chirurgia deschisă (clasică).
Operațiile care cred că beneficiază maxim de calitățile robotului sunt: prostatectomia radicală, nefrectomia parțială, disecția și excizia ganglionilor limfatici tumorali, îndepărtarea vezicii urinare canceroase precum și reconstrucția acesteia din intestinul subțire. Pacienții cărora li se efectuează aceste intervenții pe cale robotică vor beneficia de un act chirurgical calitativ superior față de abordul clasic sau laparoscopic.
Desigur că robotul de unul singur nu face minuni, astfel încât consider în continuare că succesul este dat de tandemul chirurg experimentat – robot chirurgical.
Un act medical și, în mod special, un act chirurgical de succes constituie rezultanta unui spital cu organizare excelentă, cu calitatea îngrijirilor pacienților la cote maxime, cu o igienă și curățenie exemplare și, nu în ultimul rând, o dotare de ultimă oră în materie de tehnică medicală și tehnologie alături de o echipă medicală dedicată și implicată în ceea ce face zilnic.
Îmi place să cred că pasiunea mea pentru chirurgia robotică și laparoscopică și-a găsit un loc propice de dezvoltare și manifestare în cadrul Spitalului Medicover Cluj, în interesul pacienților noștri.
Pentru mai multe informații și programări:
Call Center: 0264-933
Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj
https://www.medicover.ro/spital-cluj
Despre Medicover România
Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro
Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Luni seara de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va desfășura derby-ul orașului, între „U” Cluj și CFR Cluj. Este primul derby cu ambele echipe pe locuri de play-off, „U” pe 4, respectiv CFR pe 3. Cele două echipe sunt despărțite de doar un punct. Cei doi antrenori, Neluțu Sabău și Dan Petrescu și-au lăudat adversarele la conferințele de presă dinaintea partidei.
„Vrem să nu ne dezamăgim pe noi și pe suporterii noștri. Așteptările sunt speciale, e un meci special, acesta este adevărul. Nu putem spune că este un meci normal, de campionat. Așa este considerat, tratat și trebuie să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, este clar. Nu mai avem jucători care nu știu ce înseamnă un derby și nici nu vorbim prea mult.
Sabău vs Petrescu: ce spun cei doi ANTRENORI înaintea DERBY-ului Clujului
Trebuie să lucrăm la partea tactică, de detalii și nu la a motiva. Înainte de meciul din tur, veneam și noi după atâtea meciuri cu CFR în care nu am știut să gestionăm presiunea, mai ales în Gruia, unde veneau 7-8.000 de fani ai noștri. Nici noi nu am arătat bine, adversarul era mult mai valoros, cu experiență. Au gestionat mult mai bine acele momente, au înscris din situațiile pe care le-au avut, iar la ultimul joc noi am arătat foarte bine. I-am pus în dificultate, fiind conduși, am reușit să revenim. Deci putem. Atunci când vrem, se poate. Problema e să nu considerăm că acest club e bine și dacă stă la jumătatea clasamentului. Accept greșeli, o lipsă de formă, dar nu o să accept ca un jucător să nu dea totul.
CFR a reușit, în ultimul timp, să aibă evoluții constant bune. Rămâne o echipă în care s-a investit, au trecut și ei prin momente foarte foarte grele. Nu le mai ieșea nimic, dar încet-încet, chinuit, au reușit să revină și să-si recapete încrederea, pentru că rezultatele aduc o stare de spirit mai bună. Trec printr-un moment destul de bun”, a declarat Sabău.
„Bursucul” în gardă
„Avem toți jucătorii la dispoziție, în afară de Simao care este suspendat. Nu există niciun derby ușor. „U” Cluj are o criză de rezultate, dar nu are o criză de joc. Joacă bine, domină adversarul, dar nu marchează. Au jucători buni și au un lot excelent.
E o echipă care a fost pe primul loc atâta timp și își dorește să fie în play-off, la fel ca primele 9-10 echipe care se luptă la play-off. Eu luptă așa strânsă nu am mai văzut în campionatul românesc de când este acest sistem cu play-off și play-out.
Ne gândim la victorie și orice meci pe care îl avem îl abordăm numai la victorie. Ne gândim la jocul nostru și vrem să facem un meci foarte bun. Campionatul acesta e imprevizibil. Avem o perioadă mai bună și rămâne de văzut dacă reușim să prelungim această perioadă. Într-un derby totul e posibil.
E meritul jucătorilor în cazul care vom avea cel mai mare număr de spectatori la acest derby. Datorită jocurilor făcute de ei se întâmplă acest lucru”, a declarat Petrescu.
EVENIMENT
Prognoză meteo de Crăciun și de Anul Nou. Vreme blândă și precipitații variabile, în decembrie și la începutul lui ianuarie
Temperaturile medii vor fi peste valorile normale pentru această perioadă, în următoarele patru săptămâni, conform prognozei meteo. Precipitațiile vor varia de la normale la excedentare.
Estimările meteorologice pentru perioada 9 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025 indică o iarnă cu temperaturi mai ridicate decât media obișnuită și precipitații variabile, conform Administrației Naționale de Meteorologie.
Săptămâna 09.12.2024 – 16.12.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sud-estice.
Cu excepția regiunilor vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, regiumul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile estice, sud-estice și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.
Săptămâna 16.12.2024 – 23.12.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 23.12.2024 – 30.12.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.
Săptămâna 30.12.2024 – 06.01.2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Elevii din Cluj-Napoca, pregătiți să salveze vieți. 40 de sesiuni gratuite de instruire prin Primul Ajutor în Școală
Peste 500 de liceeni au învățat tehnici esențiale de intervenție în situații de urgență, participând la sesiuni interactive de prim ajutor.
Proiectul „Primul Ajutor în Școală”, derulat de Asociația Formatorilor Medicali Acreditați (AFMA), continuă să contribuie la educația pentru siguranță și prevenție a elevilor din Cluj-Napoca. Cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Ministerului Educației, School of Health și al comunității locale, în perioada octombrie – noiembrie 2024, peste 500 de elevi de liceu din clasele IX-XII au participat la 40 de sesiuni interactive de prim ajutor.
Proiectul, unic în România prin amploarea și abordarea sa educațională, urmărește să pregătească tinerii pentru a interveni rapid și eficient în situații de urgență, contribuind astfel la crearea unei generații mai responsabile și mai conștiente de importanța acordării primului ajutor.
Ce au învățat elevii în cadrul sesiunilor?
Cele 40 de sesiuni desfășurate în liceele din Cluj-Napoca au fost structurate în două module esențiale:
- Suportul vital de bază, incluzând resuscitare cardio-pulmonară;
- Manevre de dezobstrucție a căilor aeriene;
- Utilizarea defibrilatorului extern automat (AED);
- Poziționarea victimei în poziția laterală de siguranță.
- Modul special, cu tehnici aplicabile în cazuri mai complexe, precum oprirea hemoragiilor;
- Gestionarea arsurilor și a înecului;
- Reacții alergice severe și utilizarea Epipenului.
Sesiunile au combinat teoria cu demonstrațiile practice, elevii având ocazia să exerseze pe echipamente profesionale sub îndrumarea unor formatori acreditați.
Primul ajutor poate salva vieți în situații critice
România se confruntă cu o lipsă acută de educație în domeniul primului ajutor, iar consecințele sunt evidente în statisticile privind accidentele și urgențele medicale. Introducerea cursurilor de prim ajutor în școli reprezintă o necesitate, întrucât tinerii pregătiți să intervină în situații critice pot salva vieți și pot reduce impactul unor evenimente tragice.
„Primul Ajutor în Școală nu este doar despre tehnici medicale, ci despre responsabilitate și empatie. Prin aceste sesiuni, elevii dobândesc cunoștințe valoroase, dar și curajul de a acționa în momente decisive. Sperăm ca această inițiativă să inspire alte comunități din România să investească în educația pentru siguranță”, a declarat Mihai Oprea, inițiatorul proiectului „Primul Ajutor în Școală”.
Planuri pentru extinderea proiectului
Succesul proiectului „Primul Ajutor în Școală” deschide calea pentru extinderea acestuia la nivel regional și, ulterior, național. AFMA își propune să colaboreze cu alte instituții publice și private pentru a implementa cursuri de prim ajutor în cât mai multe școli din România.
Pe lângă sesiuni fizice, AFMA a dezvoltat o platformă online care va permite școlilor să solicite cursuri și resurse educaționale gratuite, facilitând astfel accesul elevilor din întreaga țară la această educație esențială.
Totodată încercăm să obținem sprijin financiar prin sponsorizări pentru organizarea cursurilor mai departe.
Fiecare elev pregătit înseamnă un posibil salvator în comunitate
„Primul Ajutor în Școală” nu este doar un proiect punctual, ci un pas important către crearea unei culturi naționale a prevenției și siguranței. Fiecare elev pregătit înseamnă un posibil salvator în comunitate. Prin implicare și educație, România poate face un pas semnificativ spre reducerea riscurilor și creșterea șanselor de supraviețuire în situații critice.
Pentru mai multe informații despre proiect și despre cum puteți sprijini această inițiativă, accesați www.primulajutorinscoala.ro.
POLITICA
George Simion: „România trebuie să fie o țară măreață, o țară care să aparțină lumii libere în Uniunea Europeană și în NATO”
Președintele AUR, George Simion, împreună cu mai mulți membri ai partidului au participat duminică, 8 decembrie, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la o acțiune de comemorare pentru democrația din România.
Acțiuni similare au fost organizate de AUR în toată țara. Aceste acțiuni pașnice au fost organizat față de măsurile dictatoriale dispuse de regimul Iohannis.
„Am venit să ținem un moment de reculegere. Am văzut unele știri că am vrea să votăm. N-am venit să votăm și suntem conștienți în ce punct ne-a adus Curtea Constituțională și felul în care n-au funcționat instituțiile statului român. (…) Suntem astăzi aici pentru a pune această lumânare pentru democrația din România, pentru a spune că poporul român este suveran și pentru a ne opune unei dictaturi”, a spus liderul AUR.
România trebuie să aparțină UE și NATO
Acesta a subliniat că „România trebuie să fie o țară democratică, o țară măreață, o țară care să aparțină lumii libere în Uniunea Europeană și în NATO, cu încredere în potențialul pe care îl are”.
„Am făcut nenumărate apeluri în aceste două zile ca românii să fie calmi, să nu cadă pradă provocărilor și mă bucur că lucrul acesta se întâmplă, mă bucur că reușim să facem acest moment de comemorare pentru cei care distrug democrația. Este 8 decembrie, este ziua Constituției, este o zi cu însemnătate pentru români, este o zi în care românii ar fi trebuit să meargă să voteze liber, pentru aceasta a curs sânge acum 35 de ani. Nu se întâmplă. Sper din suflet ca să nu ajungem într-un stat autoritar”, a declarat George Simion.
Simion îi cere lui Iohannis să plece
Președintele AUR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis „să facă un pas în spate, să se retragă și să respecte Constituția, nu să o batjocorească, nu să se cramponeze de funcții, să meargă liniștit în vacanță”.
„Klaus Iohannis trebuie să plece acasă. Ar trebui să lăsăm românii să se pronunțe. Eu pentru asta pledez și cred că învrăjbirea la care am fost supuși în ultimele două săptămâni n-ar trebui să existe. Mai aveam puțin să ne dăm în cap și autorii să fie aceiași ca la Mineriade. Pledez pentru dialog, pledez pentru echilibru și pledez și ca domnul Gâdea să nu mai poată să își bată joc, așa cum vrea el, de fapte concrete și de poporul român. Pentru că, ceea ce a făcut domnul Gâdea repetat, cu mine ca și candidat și după după aceea cu domnul Călin Georgescu ca și candidat nu este admisibil”, a punctat liderul AUR.
„Nu înțeleg de ce poporul român nu a fost lăsat să decidă”
George Simion a precizat că „singurul care poate decide este poporul român”.
„Nu înțeleg de ce poporul român nu a fost lăsat să decidă. Vom avea răbdare, în cadru constituțional, în cadru democratic existent, ca poporul român să-și spună părerea, să-și exprime voința”, a subliniat acesta.