ACTUALITATE
Două reacții adverse în ultimele 24 de ore la Cluj
Conform datelor oficiale, situația vaccinării în județul Cluj arată că 444 persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, în cadrul primei etape de vaccinare, fiind vorba despre personal medical.
În etapa a II-a s-au vaccinat 384 persoane, numărul total al acestora fiind 14.229.
De la începutul campaniei, numărul persoanelor imunizate în județul Cluj a ajuns la 40.298.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2 reacții adverse, ajungând la un total de 204.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață. Adio întârzieri?
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie.
Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat, miercuri, că avioanele vor putea ateriza la o vizibilitate de 15o de metri.
Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață
”Am implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea/ decolarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie. În prezent avem un sistem ILS de categoria a 2-a, iar avioanele pot ateriza la o vizibilitate orizontală de 300 de m, iar din toamnă vor putea ateriza la o vizibilitate de 150 de m.
Mai sunt condiții suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească și aeronavele, dar și piloții. Comandantul și copilotul trebuie să fie amândoi autorizați pentru categoria a 3-a.
Majoritatea piloților sunt autorizați pentru această categorie, a 3-a.
Din septembrie, problemele neplăcute cu întârzierile zborurilor pe Cluj din cauza ceții vor fi atenuate foarte mult, dar nu se elimină total.
Romatsa urmează să implementeze niște senzori meteo, astfel încât acest sistem să fie funcțional. Sistemul ILS – 3 este autorizat, deja, de Autoritatea Aeronautică Civilă din România”, a afirmat Ciceo.
EVENIMENT
Poliția, despre accidentul din Dej. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, din cauza unui șofer neatent
Un bărbat de 36 de ani a ajuns în stare gravă la spital în urma unui accident care a avut loc miercuri dimineața la ieșirea din Dej. Victima a fost extrasă de pompieri din mașină în stare de inconștiență.
Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs din cauza unui șofer care avea alte preocupări decât să fie atent la drum.
Poliția, despre accidentul din Dej. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, din cauza unui șofer neatent
Accidentul a avut loc în jurul orei 5.55, pe strada Vâlcele din municipiul Dej.
Din primele cercetări ale polițiștilor a reieșit faptul că un autovehicul condus de un bărbat de 32 de ani, din județul Argeș, care se deplasa din direcția Cluj-Napoca înspre Dej, pe fondul altor preocupări de natură a-i distrage atenția, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de un bărbat de 31 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, care circula regulamentar din sensul opus.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea unui bărbat de 36 de ani, pasager în autoutilitară. Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
FOTO. Clujul, mai aproape de București. Abonamente de zboruri pentru firme, oferite de AnimaWings
Compania aeriană AnimaWings a inaugurat, miercuri, zborurile care vor conecta Cluj-Napoca cu capitala României, Bucureşti, acestea urmând să fie operate cu 8 frecvențe săptămânale, în zilele de luni (2 frecvenţe), miercuri (2 frecvențe), joi, vineri (2 frecvențe) şi duminică.
Acționarul AnimaWings, Marius Pandel, a declarat, miercuri, pe aeroportul clujean că prin nou zbor, compania îşi consolidează prezenţa pe piața internă prin conectarea celor mai importante centre economice ale României
”Acesta este zborul prin care inaugurăm acest vis al nostru, de a deveni The Heart of România. Am reuşit să devansăm data primului zbor, planificat inițial pentru luna martie, mai ales datorită cererii foarte ridicate pentru zboruri rapide şi confortabile între aceste două oraşe mari ale ţării. Avem 2 aeronave noi, mai primim 4 în anii 2025 -2026, planul să ajungem la 12 aeronave. Sperăm să avem în 2026 măcar un avion pe baza de la Cluj. Tarifele încep să fie cât mai accesibile, sunt multe persoane care vin din București pentru evenimentele de la Cluj, dar sunt și clujeni care merg la București pentru a participa la evenimente”, a spus Pandel.
Zborurile de la Cluj la București pot fi conectate din Capitală cu curse spre Paris – pe Aeroportul Charles de Gaulle și Larnaca.
„Prin numărul ridicat de zboruri, AnimaWings va deveni principalul operator de curse interne premium, în special datorită strategiei noastre de a fi un operator smart cost, cu tarife optimizate, o calitate ridicată a serviciilor, un pachet atractiv de servicii incluse în preț și flota modernă, unicat în România. Practic, va fi incomparabil mai eficient din punct de vedere al costurilor și al timpului să alegi călătoria cu avionul în locul uneia cu maşina, mai ales că şi orarele de zbor sunt optime, atât pentru segmentul business cât şi pentru cel de leisure, zborurile fiind dimineaţa şi seara”, a mai spus acționarul AnimaWings.
Zborul durează 35 de minute
Antonio Stoian, CEO AnimaWings, a afirmat la rândul său că zborurile vor fi operate cu avioane Airbus A220-300 intrate în flota companiei la finele anului 2024.
Acestea au 137 de locuri, cu cinci locuri pe fiecare rând la clasa economică și 12 scaune rabatabile în clasa business, beneficiind de un spațiu suplimentar. Pasagerii care zboară la clasa business beneficiază de prioritate la îmbarcare şi debarcare, catering inclus şi servicii personalizate la bord, pentru o călătorie relaxantă, în condiții de confort deplin.
”Timpul zborului de la București la Cluj a fost de 35 de minute”, a spus Stoian.
Noul zbor, foarte important
Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că noul zbor intern contribuie la consolidarea legăturilor dintre cele mai importante centre economice şi culturale ale României, Cluj-Napoca și București.
”Noul zbor este unul foarte important. Aeroportul Internațional Cluj continuă să investească în dezvoltarea reţelei sale de rute aeriene, iar parteneriatul cu AnimaWings marchează un pas important în extinderea opțiunilor de transport disponibile. Evenimentul inaugural de astăzi subliniază angajamentul nostru comun pentru creşterea conectivității regionale.
Suntem încrezători că iniţiativa acestor noi zboruri interne va fi apreciată de pasagerii noştri şi va contribui la consolidarea mobilității între Cluj şi capitala ţării”, a spus Ciceo.
Abonamente corporate pentru firme
Tarifele pentru ruta Bucureşti Cluj-Napoca pornesc de la 24,99 euro/sens şi includ bagaj de cabină (8kg), selecție gratuită a locurilor, check-in online si offline gratuit. De asemenea, compania a lansat abonamente corporate, special concepute pentru companiile care utilizează frecvent zborurile Intre cele două oraşe, la tarife preferențiale si beneficiind de flexibilitate sporită.
”Abonamentele corporate sunt extrem de facile pentru companii, deoarece au un preț fix, astfel că pot fi bugetate de la începutul anului. Acestea nu sunt nominale și fără dată, astfel că pot fi folosite de diverși angajați ai firmelor și se pot anula fără penalizare”, a mai explicat Pandel.
Următoarele rute interne din planurile AnimaWings vor fi conexiunile Bucureşti – laşi şi Bucureşti – Oradea şi retur, primele zboruri urmând a fi efectuate începând din prima săptămână a lunii martie 2025, în aceleaşi condiţii de confort sporit, la tarife accesibile.
Despre AnimaWings
AnimaWings este o companie aeriană 100% românească, inaugurată în 2020 şi parte a Memento Group, cu o echipă de profesionişti care oferă pasagerilor călătorii de neuitat, în regim de curse regulate sau charter, implementånd sisteme, proceduri şi protocoale de siguranță la un standard excepţional.
Aflată în continuă expansiune, compania aeriană îşi va mări flota în acest an cu 2 avioane de tip Airbus A220-300, iar în următorul an cu încă 4 aeronave. Planul de extindere al flotei AnimaWings pâna la finele lui 2026 vizează un total de 12 aeronave.
EVENIMENT
Accidentul mortal de la Mintiu Gherlii a perturbat traficul pe calea ferată la Cluj. Două trenuri, oprite peste o oră pe șine
Traficul feroviar a fost dat peste cap în județul Cluj din cauza unui accident în care au fost implicate o locomotivă și o dubiță.
Șoferul autoturismului, care nu a oprit la semnalul „trecere la nivel cu cale ferată fără bariere” a murit în urma impactului. Locolmotiva a intrat direct în dubița pe care o conducea.
Accidentul mortal de la Mintiu Gherlii a perturbat traficul pe calea ferată la Cluj. Două trenuri, oprite peste o oră pe șine
Circulația feroviară între stațiile Gherla și Dej Călători a fost închisă în intervalul orar 07:40 – 09:00, din cauza accidentului. Acesta s-a produs la trecerea la nivel cu calea ferată de la km 36+050, semnalizată cu indicator rutier, unde o locomotivă izolată a lovit un autoturism surprins în gabaritul căii, pe firul I, potrivit reprezentanților CFR SA.
Traficul feroviar a fost reluat la ora 09:00, pe firul I între stațiile Gherla și Dej Călători, după accidentul produs la trecerea la nivel cu calea ferată de la km 36+050, a anunțat miercuri CFR SA.
Întârzieri pentru două trenuri de călători
Două trenuri de călător, respectiv R 4302 Cluj-Napoca – Dej Călători și IR 10633 Bistrița Nord – Cluj-Napoca, au fost oprite temporar până la finalizarea cercetărilor de la fața locului. Acestea au fost reînscrise în circulație, conform CFR SA.
”CFR SA asigură publicul călător de faptul că reluarea traficului feroviar, în urma acestui incident rutier, a fost strict condiționată de finalizarea cercetărilor desfășurate de organele abilitate la fața locului”, au mai precizat reprezentanții companiei.
Foto: ISU Cluj