ACTUALITATE
DOMINIC STANCA Toate femeile voiau să nască cu el. Nepoata marelui doctor: A fost dat afară de comuniști. A suferit groaznic!

Dominic Stanca, unul dintre cei mai importanți și mai iubiți medici pe care i-a dat Clujul, care a fondat clinica ce-i poartă numele, a descoperit și organizat Băile Someșeni, a fondat Spitalul de femei din Orăștie și a condus numeroase campanii sanitare în Ardeal, a fost pensionat forțat la 62 de ani de către comuniștii aflați la putere.
„A fost înlăturat și desconsiderat, iar el a suferit groaznic tot restul vieții”, a spus, pentru Cluj24, nepoata marelui doctor.
Născut la Petroșani, tatăl său fiind preot
Dominic Stanca s-a născut în 4 octombrie 1892 în Petroșani, ca fiul mai mic al protopopului Avram Stanca și al Ioanei Chirca, fondatoarea Reuniunii femeilor române greco-ortodoxe din Petroșani.
Este fratele preotului dr. Sebastian Stanca (1878-1947) și al medicului Constantin Stanca, tatăl poetului și actorului Dominic Stanca (1926-1976), unchiul dramaturgului Radu Stanca și al cronicarului dramatic Horia Stanca (1909-2002).
De asemenea, este fratele Elenei Stanca, căsătorită cu protopopul Ioan Duma, acesta din urmă fiind una din victimele persecuției comuniste. A fost căsătorit cu dr. Nella Stanca.
A absolvit Medicina la Cluj
Dominic Stanca și-a făcut studiile primare și secundare la Petroșani, orașul natal. Studiile superioare, de medicină, le-a urmat la Cluj (1910-1915).
Ulterior și-a efectuat stagiul militar la Sibiu, unde se afla în momentul izbucnirii Primului Război Mondial. Ulterior, a fost trimis la Orăștie, unde i-a fost încredințată organizarea unei unități medicale militare. De aici, Dominic Stanca a fost trimis pe frontul din Polonia, în calitate de doctorand, de unde primește concediu pentru terminarea studiilor.
După finalizarea studiilor, în anul 1916, a activat în calitate de medic-sublocotenent la unul dintre spitalele garnizoanei din Viena. De aici este transferat la Spitalul Militar din Budapesta, ulterior pe frontul din răsărit, în Volohia și Bucovina.
Marea Ofensivă din Italia
Ulterior este trimis în Italia, unde ia parte la „marea ofensivă” (15-16 iunie 1918), unde așa cum subliniază Florea Marin în lucrarea „Medicii și Marea Unire”: „Doctorul Stanca se afla tot timpul printre răniți și intoxicații cu gaze de luptă”.
Activitatea și dificultățile din timpul războiului au fost consemnate chiar de către Dominic Stanca. Acesta „a întocmit sitematic, cu talent și cu meticulozitate, însemnări zilnice privind desfășurarea epidemiilor, precum și liste nominale ale ostașilor și ofițerilor căzuți victimă acestor calamități, notând și cimitirul în care aceștia au fost înhumați”.
De asemenea, Dominic Stanca a realizat însemnări legate de participarea sa la Marea Adunare Națională, ca delegat oficial din partea ,,Reuniunii Femeilor Române Greco-Ortodoxe din Petroșani”.
A deschis la Cluj prima clinică obstetrică-ginecologie din Transilvania
După război, Dominic Stanca a devenit profesor universitar la Facultatea de Medicină din Cluj, secția Ginecologie. După Marea Unire, a participat împreună cu alți medici la organizarea serviciului militar din Cluj.
În aprilie 1919, a organizat și inaugurat prima clinică obstetrică-ginecologie din Transilvania, sub numele de „Spitalul de femei și ambulatoriul policlinic”. Înființarea acestei clinici s-a desfășurat sub noua administrație sanitară românească, având secții de medicală și chirurgie, unde se lucra la un nivel tehnic similar cu cel al clinicilor de profil.

Dominic Stanca (cel din dreapta sus) alături de familie și prieteni. Foto: Arhiva Stanca Ioana Gidro
Avându-l alături pe fratele său, medicul Constantin Stanca, Dominic Stanca a reușit să pună bazele unui important centru de asistență al femeilor bolnave și însărcinate, unde s-au format nenumărați specialiști în domeniu. Astăzi, clinica din Cluj îi poartă numele: Clinica Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca”.
Campania igienico-sanitară la sate, școli, armată și în întreprinderi
Dominic Stanca a pus în aplicare bazele unei vaste campanii sanitare antisifilitice în perioada 1920-1921. El a fost în prima linie a acestei acțiuni de combatere a bolii și l-a avut colaborator în campanie pe medicul Constantin Levatidi, care i-a oferit posibilitatea de a pleca în străinătate pe baza unei burse.
Conștientizând nevoia implicării sale la Cluj, Dominic Stanca a refuzat. Campania igienico-sanitară s-a desfășurat prin anchete sanitare la sate, școli, armată și întreprinderi, în care medicul Stanca analiza riscurile la care erau supuși muncitorii.
Între anii 1925-1940, Dominic Stanca a activat ca profesor de igienă la Academia Teologică din Cluj, unde i-a învățat pe viitorii preoți măsurile de igienă, spre a fi utili în cadrul comunităților pe care aveau să le păstorească.
Dominic Stanca, alături de șeful său. Foto: Arhiva personală Stanca Gidro
Descoperirea și organizarea Băilor Minerale Someșeni
În 1928, reorganizează Băile Someșeni cu sprijinul Ministerului Sănătății și cu colaborarea unor colegi medici. Dominic Stanca descoperise efectele terapeutice ale acestor băi, ale căror proprietar era. Băile au fost naționalizate în 1949, iar el n-a mai avut voie să intre acolo timp de 10 ani.
Refugiul și activitatea medicală la Orăștie
Din cauza dictatului fascist, medicul Dominic Stanca a fost silit să părăsească Clujul și să se refugieze la Orăștie. Acolo a pus de asemenea, bazele unor sisteme medicale: a înființat Spitalul de femei și a organizat cu succes un sistem sanitar eficient de combatere a epidemiei de meningită cerebrospinală. A organizat, de asemenea, Spitalul de stat din Orăștie, iar în 1943 un spital cu 300 de paturi pentru Crucea Roșie la Suceava.
Revenirea la Cluj
După 23 august 1944, medicul Dominic Stanca s-a întors la Cluj, unde și-a reluat activitatea ca medic ginecolog la spitalul pe care îl fondase. A reorganizat și modernizat Spitalul de femei, îmbunătățindu-l prin crearea unei noi secții de oncologie, în cadrul căreia a activat și soția sa, Nella Stanca din anul 1951.
Tot în 1951, spitalul a fost transformat într-o bază de învățământ, sub denumirea de „Clinica ginecologică și obstetrică II din Cluj”. Acesta a fost locul în care până la pensionarea din 31 decembrie 1958, Dominic Stanca a activat ca medic primar ginecolog-oncolog.
Înmormântat în Cimitirul Central din Cluj
Dominic Stanca a decedat pe 1 aprilie 1979, la 87 de ani, fiind înhumat în Cimitirul Central alături de alți corifei ai primei școli românești clujene. A rămas în memoria colectivă ca „omul și medicul pentru care cea mai mare satisfacție a fost fericirea altora, pentru omenia de care a dat dovadă o viață întreagă”.
Bibliografie: Florea Marin – „Medicii și Marea Unire” / Wikipedia.org
Nepoata doctorului Stanca: „Toată viața lui a muncit și a gândit pentru alții. A fost un mic geniu”

Nepoata marelui medic ginecolog-oncolog a primit prenumele Stanca. A fost dorința bunicului său. Foto: Tudor Știrbu
„Noi, eu și fratele meu, îi spuneam bunicului <Moșu>. Nu ne-a cerut el, nu știu de unde i-a venit numele ăsta, cred că așa era tradiția în familie, bunicul meu fiind copil de preot din Petroșani. Noi, la Cluj, am trăit în aceeași casă: mama, tata, bunicul și bunica, eu și fratele meu.
Îmi amintesc că era extraordinar de supărat! Păi, după ce a murit, bunica i-a pus pe mormânt un epitaf: <Un om dedicat oamenilor>. Efectiv el a făcut foarte multe lucruri în viață pentru alții, dar într-un final toate au început să se degradeze: Băile Someșeni, la spital avea probleme …
Mai marii vremii, comuniștii care erau atunci la putere, l-au obligat să se pensioneze la 62 de ani! După câte a făcut, l-au dat afară! Păi toate femeile care veneau să nască la clinică voiau cu el. Să vă mai zic cât era de căutat: ne trezeam dimineața și în curte erau femei care au dormit pe bancă. Îl așteptau pe bunicul să meargă la clinică să nască”, rememorează Stanca Ioana Gidro, nepoata doctorului Dominic Stanca.
A suferit groaznic că a fost înlăturat
Stanca Gidro mai spune că bunicul său a suferit groaznic pentru că a fost înlăturat, mai ales că el era în putere. „L-au înlăturat și desconsiderat. I-au aprobat, în bătaie de joc, să funcționeze într-un cabinet cu un alt medic, dar numai o oră pe zi.
Era așa de dedicat față de clinică, de oameni, că și instrumentarul său particular, primise o trusă din inox cumpărată de bunica de la Viena, l-a dus la spital, că de acolo tot dispăreau ustensile … Cu Băile Someșeni, unde era proprietar pe 2/3 din suprafață, tot așa!
Nu l-au lăsat să calce acolo 10 ani, din 1949 până în 1959, iar el a suferit groaznic! Oameni care nu se pricepeau au ajuns să administreze Băile Someșeni. Au distrus locul ăla, au turnat pietriș și balast în nămol”, își amintește Stanca Gidro.
„Toată viața lui a muncit și a gândit pentru alții. A fost un mic geniu”, a mai spus nepoata marelui doctor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.
Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.
„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport
Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.
Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.
„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.
Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.
Premii pentru elevi
Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.
„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.
Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.
Revenim cu amănunte
EVENIMENT
PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.
Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:
Pentru cei care primesc banii în cont bancar: sumele vor fi virate între 14 și 16 aprilie 2025
Pentru cei care primesc banii prin Poșta Română: 11 aprilie 2025 – sumele vor fi virate către Poșta Română de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Până pe 17 aprilie 2025, toți beneficiarii vor primi banii acasă
Vor fi plătite anticipat:
- Alocația de stat pentru copii
- Indemnizația de creștere a copilului
- Stimulentul de inserție
- Drepturile persoanelor cu dizabilități
- Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA
- Alocația de plasament
- Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC
- Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI)
- Ajutorul de incluziune (VMI)
- Alte drepturi
Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:
- În cont bancar: 11 aprilie 2025
- Prin Poșta Română: începând cu 1 aprilie 2025
- Pentru pensionarii din străinătate (Citi Bank): 17 aprilie 2025
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor între 15–17 aprilie, plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari.
ECONOMIE
FOTO. Un nou magazin Petry a fost deschis în Florești, pe strada Cetății. Primii clienți au beneficiat de promoții și cadouri

Un nou magazin Petry a fost deschis marți în Florești, pe strada Cetății.
Compania anunță și oferte speciale de Paște.
Un nou magazin Petry s-a deschis în Florești
De 11 ani Petry se află pe piața din Cluj, magazinul din Florești fiind cel de-al șaptelea deschis în zonă.
În Târgu Mureș, acolo unde se află sediul principal al companiei, funcționează din anii de după Revoluție, 11 magazine, dar produsele Petry sunt furnizate regulat și în Harghita, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Toplița sau Luduș, iar pentru luna mai a acestui an se pregătește o nouă lansare în municipiul Turda.
Cine a cumpărat o dată de la Petry știe deja că produsele sunt întotdeauna de calitate, proaspete, oferite și prezentate elegant, magazinele sunt spațioase, iar personalul extem de amabil.
Rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici
La deschidere a participat și coproprietara brandului, Julia Petry care a declarat că, deși sunt la a opta generație de măcelari, tranșatori, mezelari, calitatea produselor, respectul pentru ceea ce mâncăm în general și pentru fiecare client în particular, este cea mai importantă preocupare a echipei pe care o coordonează.
”Noi lucrăm pe baza unor rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici. Străbunicul meu, de exemplu, care era mezelar, a învățat meserie în Germania și de acolo a adus o carte de rețete, pe baza căreia lucrăm și în ziua de astăzi. Pe de altă parte, am introdus și rețete noi, care sunt cerute de clienții noștri. Pentru produsele crud-uscate, cum ar fi bresaola, piept de rață uscat sau ceafă uscată, am fost în Italia, am învățat procesul de preparare, apoi am adus rețetele în țară și le-am introdus în oferta noastră”, a declarat Julia Petry.
Oferte speciale de Paște
De sărbători, directorul companiei recomandă drobul, un produs de care cei de la Patry sunt foarte mândri și pentru care au primit nenumărate recenzii pozitive din partea clienților, dar și o șuncă specială care va fi vândută împreună cu o rețetă de preparare foarte simplă: se fierbe împreună cu câteva condimente speciale, se răcește, pune la frigider, iar în diminețile de Paști se feliază și se servește, alături de alte preparate.
Compania Petry este și unul dintre sponsorii permanenți ai Asociației “O masă caldă” din Cluj, care gătește zilnic peste 200 de porții de mâncare pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca.
Nume *Monica
octombrie 31, 2021 la 8:17 pm
Este trist cand citesti asemenea lucruri.Acel regim a fost o catastrofa.Cand au venit la putere au distrus tot.Bunica mea a fost operata de catre doctorul Stanca in 1930 fiind suspecta de cancer la uter dupa ce o nascuse pe mama mea.Operatia a reusit ,iar bunica a trait pana in anul 1988.Pentru cei care am trait in Cluj era clar se spunea si se spune si acum CLINICA STANCA.L-au indepartat pe IULIU HATEGANU,pe PAPILIAN,pe STANCA si multi altii.
Monte Cristo
ianuarie 21, 2022 la 8:13 am
Exact asa se intampla si acum, aceeasi mărie cu altă pălărie. Cel mai bine o stie însăși personajul din imagine.