Clujeni de 5 stele
Doi mari istorici clujeni născuţi într-o zi de 13 martie: Silviu Dragomir şi David Prodan

Doi mari istorici clujeni cam uitaţi astăzi s-au născut într-o zi de 13 martie, unul în 1888, Silviu Dragomir, iar celălalt, David Prodan, în 1902.
Silviu Dragomir
„Silviu Dragomir (n. 13 martie 1888, Gurasada, Hunedoara – d. 23 februarie 1962, Cluj) s-a născut într-ofamilie de intelectuali. Şcoala gimnazială a făcut-o la Blaj, iar liceul, la Novi, Sad, în limba sârbă. A fost şi la Cernăuţi, unde a urmat facultatea, specialitatea Teologie şi şi-a manifestat interes pentru paleo-slavă şi pentru slavistică în general. A fost pe urmă unul dintre cei mai buni slavişti din România. S-a înscris şi la Viena, care l-au introdus într-o atmosferă pozitivistă, între filosofie şi istorie. Mentaroul său a fost iar un mare istoric, Ioan Bogdan.
Toate acestea se întâmplă înainte de Primul război mondial. A fost şi la Moscova, unde a studiat arhivele de acolo şi a avut un mare rol în Adunarea de la Alba Iulia, pentru că a făcut parte din grupul tinerilor intelectuali, care au şi pregătit unirea şi a fost numit secretar al Marii Adunări de la Alba Iulia. Apoi, din 1919, el a avut Catedra de studii sud-est europene. Era un foarte bun cunoscător al limbilor sud-slavice mai ales, s-a ocupat, prin studii, de românii sud-dunăreni, mai ales de vlahii din Serbia. De asemenea, în 1924 îi apare cartea Avram Iancu. Are o carte şi despre Ion Buteanu, despre eroii Revoluţiei de la 1848.
A făcut parte din mai multe partide, iar la un moment dat a făcut parte din Partidul Naţional Creştin al lui Goga, iar în timpul guvernării Goga a fost secretar de stat, ministru. În timpul lui Carol al II-lea a fost ministru al minorităţilor, aproape un an şi ceva. Dar de unde i se trage, că până la urmă comuniştii l-au închis?! La marea grevă din 1946 de la Cluj, a studenţilor, el a luat apărarea studenţilor. În baza acestui lucru şi pentru că a fost şi ministru în „regimul burghezo-moşieresc”, a făcut vreo 7 ani de puşcărie, la Caransebeş şi la Sighet, până în 1955. A închis-o şi pe soţia sa. Şi i-a luat şi casa. Apropo, a stat pe actuala stradă Cliniclilor, la nr 38.
Ulterior a revenitdin puşcărie şi a stat într-un apartament la Instututul de Istorie. A predat la Institut şi moare la Bucureşti, în 1962. Făcând legătură cu cealalată personalitate, i-a fost profsor lui David Prodan”, povesteşte, pentru Cluj24, istorricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
David Prodan
(n. 13 martie 1902, satul Cioara, azi Săliștea, județul Alba – d. 11 iunie 1992, Cluj).
După mai mulţi istorici şi specialişti se pare că este cel mai mare istoric al Transilvaniei, un istoric şi al Evului mediu, şi al epocii moderne. Are o operă de o largă circulaţie, a luat şi o mulţime de premii internaţionale.
Un lucru foarte important, care astăzi se neglijează: istoria ţărănimii din Transilvania. Este, deci, un istoric al ţărănimii.
Studiile le-a făcut la Orăştie, în limba maghiare, iar cele universitare, la Cluj, în 1921-1924; deci, e din generaţia chiar de început a universităţii româneşti. I-a avut profesori pe Silviu Dragomir, Sextil Puşcariu, Bogdan Duică. În 1938 devine doctor în istorie, pe urmă va fi şi bibliotecar principal, apoi lector, şef de secţie, iar în 1948 este membru corespondent al Academiei, iar în 1955 devine titular al Academiei.
Lucrarea sa de doctorat a fost Răscoala lui Horea în Comitatul Cluj şi Turda. De asemenea, are o lucrare foarte bună, Iobăgia în Transilvania. Pe urmă, iarăşi are o lucrare foarte importantă, Supplex libellus Valachorum, şi în 1979, capodopera sa, Răscoala lui Horea. Şi el a fost puţin ostragizat, a fost pensionat înainte de vreme. Era un perfecţionist, a profesat o istorie întemeiată pe o concepţie articulată teoretic. A fost un deschizător de drumuri noi în istoriografia română, prin integrarea istoriei ardelene în istoria românească în general şi în cea central-europeană.
Un lucru pe care trebuie să-l semnalăm: cred că este singura casă memorială pe care o avem în Cluj, în 2018 înfiinţată, pe fosta stradă Mică, David Prodan acum. Acolo e casa în care a locuit el”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.
Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.
„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp
În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.
Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea
De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.
În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.
În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.
Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.
„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”
Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:
a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm
Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.
De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.
Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că facturile la energie ar putea crește de la jumătatea anului. În acest context, el recomandă consultarea site-ului ANRE pentru a alege companiile care vin cu cele mai bune oferte.
Sebastian Burduja a amintit de faptul că, printr-o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, plafonarea prețului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni, până la 1 iulie, scrie Fanatik.
Pentru a beneficia de cea mai bună ofertă, el îndeamnă consumatorii să aleagă cele mai convenabile companii pe portalul web al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului
„Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune.
Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, vineri seară, la Antena 3.
Astfel, după data de 1 iulie, facturile s-ar majora, însă nu semnificativ, susține el. În acest context, el spune că în cazul consumatorilor vulnerabili, va exista un sprijin oferit de stat.
„Pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric un mecanism de sprijin”
Burduja a oferit și un exemplu. În situația unui consumator de 100 kWh pe lună, cu plafon de 0,68, factura va avea o valoare de aproximativ 40 de lei. De la jumătatea lunii, aceasta ar putea avea valoarea de circa 60 de lei.
„Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil.
Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.