Clujeni de 5 stele
Doi clujeni, tată şi fiu, mari matematicieni ai lumii. Bolyai Janos, 220 de ani de la naştere. Casa naşterii lui Janos

Doi clujeni şi-au pus o amprentă importantă pe descoperirile matematice ale lumii. Sunt tată şi fiu. Bolyai Farkas şi Bolyai Janos. De la naşterea celui de al doilea se împlinesc astăzi 220 de ani. Casa în care s-a născut Janos este în zona centrală din Cluj-Napoca, la intersecţia dintre Eroilor şi Bolyai.
Farkas Bolyai (st) şi casa din Cluj în care s-a născut fiul său Janos, dr (sursa foto wikipedia, montaj Cluj24)
Casa naşterii lui Janos
“Janos s-a născut în casa de pe strada actuală Bolyai. Are intrare de pe strada Eroilor, dar avea o intrare mică şi de pe strada Bolyai. S-a născut în casa bunicilor materni. La început de secol XX, în acea casă a locuit un profesor universitar, Gabor Valiy, a fost proprietatea lui. Pe casă sunt două plăcuţe. Cea dinspre strada Eroilor a fost amplasată de Universitatea din Cluj în 1902. Iar cea dinspre strada Bolyai este realizată din marmură alba, cu inscripţie bilingvă, de către Academie Română, în 1952”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Bolyai Janos, 220 de ani de la naştere
Janos Bolyai (15 decembrie 1802, 27 ianuarie 1860), matematician, a scris lucrări fundamentale în geometria neeuclidiană. În 1821, Janos Bolyai a creat geometria neeuclidiană, simultan, dar independent de Lobacevski şi Gauss. Se spune că Gauss, deși s-a ocupat cu aceste probleme, niciodată nu a ajuns la adâncimea ideilor lui Bolyai și Lobacevski, și nu a publicat, dar nici măcar nu a scris nimic în acest sens.
Bolyai a demonstrat că celebra axiomă a paralelelor este independentă de celelalte axiome ale geometriei și a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă. Că, în consecinţă, se poate dezvolta o nouă geometrie mai generală pe care a denumit-o știința absolută a spațiului. Rezultatul cercetărilor sale le-a publicat, ca o anexă, intitulată Appendix, la tratatul tatălui său, Tentamen juventutem studiosam… Această operă, ca și concepția sa, reprezintă un moment crucial în dezvoltarea geometriei moderne.
Se şi speculează faptul că Gauss i-ar fi furat ideile din domeniul geometriei hiperbolice. Lucru, se pare, neconfirmat. Cel puţin deocamdată.
Cea mai importantă scriere a sa este “Tentamen juventutem studiosam in elementa matheseos purae, elementaris ac sublimionis methodo intuitiva evidentiat – Que huic propria, introducendi (Încercare de introducere a tineretului studios în elemente de matematică pură, elementară și superioară, printr-o metodă intuitivă).
Bolyai tatăl
Farkas Bolyai (9 februarie 1775, 20 noiembrie 1856), matematician, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale în domeniul geometriei. A fost tatăl matematicianului Janos Bolyai În 1790 a intrat la Colegiul Calvin din Cluj. În 1796 pleacă în Germania şi studiază la universităţile din Jena şi Gottingen. Acolo se împrieteneşte cu matematicianul german Carl Friedrich Gauss. Revine în Cluj în 1799, se căsătoreşte şi în 1802 I se naşte primul fiu, Janos. A fost atras de problemele fundamentale ale geometriei, în special cea euclidiană. Dar şi de analiza matematică, domeniu în care descoperă, independent de Joseph Ludwig Raabe, criterii ale convergenţei seriilor, însă descoperirea sa rămâne pe numele matematicianului elveţian.
Cea mai importantă scriere a sa este “Tentamen juventutem studiosam in elementa matheseos purae, elementaris ac sublimionis methodo intuitiva evidentiat – Que huic propria, introducendi (Încercare de introducere a tineretului studios în elemente de matematică pură, elementară și superioară, printr-o metodă intuitivă).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ANUNȚURI PUBLICE
„Apartament tip studio”, de 16 mp, scos la vânzare în centrul orașului. Prețul îi nemulțumește pe clujeni: E cel mai luxos cavou

O garsonieră de 16 metri pătrați se vinde în zona Astoria din Cluj-Napoca, la prețul negociabil de 52.000 de euro, declanșând un nou val de comentarii printre clujenii sătui de piața imobiliară locală.
„Apartamentul este situat la parter, are chicinetă, este tip studio și are o suprafață totală de 20 de metri pătrați, respectiv 16 suprafața utilă.
Apartamentul este contorizat, finisat, cu parchet, gresie, faianță, geamuri termopan, parțial mobilat și utilat.”, se arată în anunț.
Spațiul mic și prețul mare: „E o baie cu spațiu de dormit și fierbător.”
Cu alte cuvinte, garsoniera sau „apartamentul tip studio” de nici 20 de metri pătrați utili, construit în 1970 (conform anunțului), se vinde la peste 3000 de euro pe metru pătrat, aspect ce i-a revoltat pe clujeni în comentariile mai multor postări cu proprietatea în cauză.
„Problemă mare noaptea dacă greșești dulapul.”, a spus cineva.
„Ce să faci cu toaleta?”, a întrebat un utilizator.
„Corect și asta, ar putea deveni opțională, ca și locul de parcare.”, i-a răspuns un altul.
„E o baie cu spațiu de dormit și fierbător… Atât văd.”, a punctat o persoană.
„Așa văd și eu. E o baie cu o mică anexă de depozitare a omului, în cazul în care ar vrea să rămână peste noapte în baie. Eventual să-și facă și un nes la plic la trezire.”, i-a răspuns cineva.
Altcineva, într-o postare diferită, a precizat că imobilul este „cel mai luxos cavou văzut vreodată”.
„Să sune cineva la 112, i-a fost furată bucătăria!”, a glumit un utilizator.
Mai multe persoane au comentat referitor la faptul că garsoniera nu ar fi, de fapt, confort 1.
„Confort 1 la 16 mp? V-ați prăjit la cap?”, a spus cineva.
„La bănetul ăsta nu au mai avut bani de renovat bucătăria și baia?”, a întrebat altcineva.
CULTURA
Vânătoare de obiecte și expoziții, în cadrul Fiți cu-Minți Creative Fest, la Cluj și București. Arta, accesibilă tuturor

Arta și cultura mai sunt celebrate și mâine în cadrul celei de-a doua ediții Fiți cu-Minți Creative Fest, începută pe 18 mai. Participanții au adus în fața publicului o varietate de forme de artă vizuală, muzică și arte performative, toate gândite pentru a însufleți următoarea generație de artiști și creativi.
„Vei avea ocazia să te familiarizezi cu nume noi de upcoming artists, dar te vei (re)întâlni și cu cele deja consacrate în comunitatea artistică locală. Fie că ești un artist aspirant sau cauți, pur și simplu, o experiență culturală inedită, Fiți cu-Minți Creative Fest e destinația perfectă pentru tine.”, se arată într-un comunicat de presă.
În ceea ce privește destinația, locația principală care va găzdui festivalul în acest an este cea de la Kraft Market, însă organizatorii păstrează structura de rețea cu care a obișnuit publicul, incluzând în perioada 18-21 mai, locații dragi precum: AM. Social Space, J’ai Bistrot, Paninaro, Boteca13, Vicecream, Grădina Monteoru, Celula de artă, Pictor Shop Mihai Bravu, Aroma Pizza International, Cinema Europa, Milu Cafe, R.A.M, ALTRNTV Shop, C22 Cafeteria (în București), respectiv Insomnia și Negative (în Cluj-Napoca).
De asemenea, între 27 și 28 mai, va mai avea loc o întâlnire la Bazar de Cotroceni din Capitală.
O conexiune mai puternică între artiști și public
„Prin organizarea acestui festival an de an, urmărim să încurajăm o legătură puternică între artiști și public. Credem că arta ar trebui să fie accesibilă oricui, indiferent de background. De aceea, evenimentul se străduiește să ofere o arie largă de experiențe și oportunități de a interacționa cu artiștii și munca lor.
Suntem determinați să oferim un spațiu primitor și incluziv pentru a explora și aprecia forme diverse de artă. De altfel, credem că oricine poate fi un creator de experiențe, iar artiștii SFC prezenți în cadrul festivalului sunt doar câteva exemple dintre posibilitățile (nelimitate) ale creativității.”, spun cei de la Săfițicuminți.
Vânătoare de obiecte, ateliere și expoziții, la Cluj
Programul la Cluj este după cum urmează:
Insomnia: Treasure Hunt, Workshop, Expoziție
Negative: Treasure hunt, Expoziție
EVENIMENT
Dosar penal pentru un șofer clujean RECALCITRANT. A refuzat recoltarea de mostre biologice

Un clujean s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins beat la volan. El a refuzat să meargă la unitatea medicală pentru recoltarea de mostre biologice.
Polițiștii din Dej au oprit, duminică, pentru verificări, un autoturism condus pe strada Piața Bobâlna, de un bărbat de 45 de ani.
Testat cu aparatul etilotest, conducătorului auto i-a rezultat o concentrație de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Dosar penal pentru un șofer clujean recalcitrant. A refuzat recoltarea de mostre biologice
Potrivit polițiștilor, bărbatul aa refuzat recoltarea de mostre biologice la o unitate medicală, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

Pompierii au fost solicitați să intervină la un bloc de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca.
Potrivit primelor informații, este fum pe casa scării unui bloc de pe stradă.
Revenim cu amănunte.
Foto: Arhivă
János
decembrie 15, 2022 la 3:33 pm
Universitatea din CLUJ în 1902 ?