EVENIMENT
Doi bărbați din Câmpia Turzii, cercetați pentru TÂLHĂRIE, lovire și alte violențe

Doi bărbați din Câmpia Turzii, unul de 37 și celălalt de 50 de ani, sunt cercetați pentru tâlhărie, lovire și alte violențe. Aceștia au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
„La data de 30 ianuarie a.c., polițiștii municipiului Câmpia Turzii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a doi bărbați de 37 și 50 de ani, ambii din Câmpia Turzii, cercetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, respectiv lovire sau alte violențe, fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal.
Doi bărbați din Câmpia Turzii, cercetați pentru TÂLHĂRIE, lovire și alte violențe
În fapt, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii s-au sesizat din oficiu în urma obținerii unor informații operative referitoare la o stare conflictuală desfășurată în noaptea de 30 ianuarie a.c., în jurul orei 01.30, în interiorul unei săli de jocuri de noroc din municipiu.
Bărbatul de 37 de ani este cercetat pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, din activitățile investigative rezultând faptul că i-ar fi agresat fizic pe doi bărbați care se aflau în respectivul local public, iar pe unul dintre aceștia l-ar fi determinat să-i înmâneze suma de 100 de lei, cu scopul încetării agresiunii.
„Judecătoriei Turda a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile”
De asemenea, din cercetările demarate s-a constatat că ulterior, în cursul aceleiași nopți, bărbatul de 50 de ani, pe fondul unei stări conflictuale spontane, l-ar fi agresat fizic pe bărbatul de 37 de ani.
În urma probatoriului administrat, polițiștii au dispus reținerea celor doi pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de azi, 31 ianuarie a.c., pe numele bărbatului de 37 de ani, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar bărbatul de 50 de ani a fost plasat sub măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda”, a transmis IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric curat și care au înregistrări care le compromit valoarea.
Modelele Lexus, Renault și Peugeot au șanse mai mari să aibă un istoric curat
În studiul companiei, o mașină cu un istoric curat este considerată a fi un model care nu a fost niciodată avariat, nu a suferit modificări de kilometraj, nu a fost folosit pentru servicii de taxi, ride-sharing sau car-sharing și nu a fost declarat daună totală.
Dintre toate mărcile de vehicule verificate în România prin carVertical, se remarcă Lexus – 60,5% dintre mașinile acestui producător au avut un istoric curat, urmat de Renault (53,8%) și Peugeot (52,7%). Vehiculele Lexus, Renault și Peugeot tind să aibă un istoric curat, deoarece sunt deținute în principal de șoferi care acordă mai multă importanță întreținerii și longevității decât modificărilor pentru a obține o înaltă performanță sau condusului agresiv. În plus aceste mărci sunt rareori utilizate în scopuri comerciale cum ar fi pe post de taxi sau pentru ride-sharing, reducând probabilitatea de uzură excesivă, fraudare a kilometrajului sau un istoric stufos de accidente.
STUDIU. O mașină rulată cu un ISTORIC curat – o misiune IMPOSIBILĂ?
„Vânzătorii necinstiți încearcă să ascundă înregistrările istorice ale unor vehicule pentru a-și spori artificial marjele de profit. Este o practică în special atunci când vând mașini care au fost grav avariate în trecut și care ar fi mai puțin atractive pe piața secundară, dacă s-ar știi adevărul. O mașină cu un istoric curat este mult mai ușor de vândut la un preț bun”, explică Matas Buzelis, expert în domeniul comunicațiilor din cadrul carVertical Automotive.
Găsirea unei mașini din clasa premium fără defecte poate fi dificilă
Găsirea unei mașini cu un istoric curat necesită timp și efort, iar unele mărci sunt deosebit de riscant de cumpărat. Dintre toate vehiculele verificate de carVertical în România, modelele BMW au avut cele mai proaste rezultate – doar 8% au avut un istoric curat. Următoarele pe listă au fost Porsche (9,3%) și Volvo (27,4%).
În majoritatea țărilor incluse în studiu, mașinile premium au avut șanse semnificativ mai mici să aibă un istoric curat, ceea ce înseamnă că cei care apreciază aceste mărci ar trebui să fie deosebit de precauți atunci când cumpără un model la mâna a doua.
„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică cumpărarea unei astfel de mașini. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele,” spune Buzelis.
„Noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute”
În încercarea de a cumpăra o mașină de clasă premium la cel mai mic preț posibil, cumpărătorii trec adesea cu vederea peste istoricul vehiculelor sau nu reușesc să verifice ce fel de daune ar fi putut suferi în trecut. Mai târziu, pe măsură ce încep să apară diferite probleme, noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute. Mai mult, costurile mari de reparație pot crește puternic costurile totale de proprietate.
Pentru a se asigura că își vor putea folosi mașina ani la rând fără a se confrunta cu probleme neașteptate, cumpărătorii ar trebui să verifice raportul istoric al vehiculului, să scoată mașina la un drive test și să o ducă să fie inspectată la un service autorizat. În caz contrar, entuziasmul de a cumpăra o mașină nouă poate dispărea rapid din cauza defecțiunilor mecanice sau electrice persistente.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei din ianuarie 2024 până în decembrie 2024. Mașinile cu rapoarte de istoric curate au fost numărate în funcție de marcă și ulterior convertite în procente și clasate.
O mașină cu un raport de istoric curat trebuie să aibă cel puțin cinci înregistrări de kilometraj de-a lungul anilor, fără să existe intervale mai mari de trei ani între două înregistrări consecutive.
Un vehicul cu un raport istoric curat trebuie să:
● Nu aibă kilometrajul modificat
● Nu fi fost implicat într-un accident
● Nu fi fost furat
● Nu fi fost folosit în regim de taxi, car-sharing sau ride-sharing
● Nu aibă restricții financiare
● Nu aibă asociat un titlu de junk, salvage, flood, fire, sau lemon
● Nu fi fost expus dezastrelor naturale
EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, după trei ani consecutivi de scădere. În perioada 2005-2023, producția de bere a avut o evoluție relativ constantă, cu o medie de 16,6 milioane de hectolitri, atingând vârful de 20,2 milioane de hectolitri în 2008.
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008
„Evenimentele sportive din 2024 au contribuit la creșterea segmentului de bere la draft, însă încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, într-o conferință de presă, conform Gândul.
La 2-3 ani după pandemie, consumul de bere în sectorul HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor generate de creșterile succesive de accize și de inflație. Bratu consideră că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare, este necesară și o schimbare de mentalitate a românilor privind locul de consum al berii.
Un aspect pozitiv îl reprezintă faptul că producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. În schimb, exporturile de bere ale României au scăzut cu 20% în 2024 față de anul anterior, reprezentând doar 2,2% din producția internă.

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, prețuri identice cu cele de marți.
ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an
Nivelul lichidității din piața monetară este unul care asigură stabilitate dobânzilor interbancare. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Luna aceasta, Finanțele și-au propus să se împrumute din piața locală, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat, cu minimum 7,695 miliarde lei, mai puțin cu 545 milioane lei față de suma programată de a fi împrumutată în martie.
Investitorii care așteptau cu îngrijorare „Ziua eliberării“ Americii, așa cum a anunțat Donald Trump data de 2 aprilie, începutul războiului comercial dintre Statele Unite și restul lumii, tranzacționau euro în culoarul 1,0778 – 1,0831 dolari, valori identice cu cele de marți, iar media monedei americane a urcat de la 4,5998 la 4,6059 lei.
„Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%”
Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a riscului ca Statele Unite să între în recesiune, evoluție luată în calcul și de administrația de la Casa Albă, care a anunțat americanii că noile taxe vamale vor produce durere în economie.
Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie, iar oficialii BCE discută posibilitatea de a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință, care se află de luna trecută la 2,50%, din cauza riscurilor inflaţioniste generate de politica tarifară a administrației Trump, precum şi a creşterii cheltuielilor pentru apărare şi infrastructură.
Cursul francului elvețian a scăzut marginal de la 5,2151 la 5,2114 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la 5,0509 la 5,9774 lei.
Prețul gramului de aur a atins al treilea record consecutiv și a urcat de la 463,2781 lei la 463,3913 lei, consecință a aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.107 și 3.139 dolari/uncie, după ce a crescut marți la maximul istoric de 3.145,80 dolari/uncie.
„Prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari”
Aurul cunoaște cel mai bun început de an, începând cu 1986, cu o creștere de 19% în primul trimestru. Parcursul a fost alimentat de achizițiile băncilor centrale și ale ETF-urilor, fonduri bazate pe evoluția metalului galben, care și-au majorat deținerile cu peste 6% de la începutul anului.
În opinia analiștilor de la marile bănci americane prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari.
Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1798 zloți/euro, respectiv 401,08 forinți/euro.
Lipsa unor măsuri concrete din partea administrației americane pentru o nouă reglementare a pieței cripto, care fusese anunțată în perioada campaniei electorale de anul trecut, a depreciat monedele digitale. Bitcoin fluctua miercuri între 83.939 și 85.931 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.852 – 1.907 dolari.
Radu Georgescu
CULTURA
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind „stâlpu’ casei”, arată specialiștii clujeni.
”Pe lângă faptul că se îngrijea de creșterea și educarea copiilor, de prepararea hranei, tot ea îi îmbrăca pe toți cei din casă. Torcea, țesea, cosea cămăși de sărbătoare și de purtat, dar și diverse obiecte necesare înfrumusețării casei: păretare, cuverturi, fețe de pernă, covoare etc.
Mai ales în Postul Paștilor, în mai toate casele răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut deoarece, conform calendarului prelucrării fibrelor textile, Postul Mare era perioada țesutului pânzei pentru hainele noi de Paști, care erau mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii, în ziua Învierii”, arată spcialiștii de la CJCPCT Cluj.
Țesărura, o ”taină” a casei
De multe ori, dacă cineva străin intra în casă, femeia acoperea în grabă țesătura, cu un ștergar. ”Era o taină a casei, a femeii, lucrul țesut în această perioadă, deoarece nu trebuia să afle nimeni ce model a lucrat până la Paști, când fiecare ieșea la biserică și la jocul satului cu hainele cele noi, în cele mai variate compoziții și culori”, arată cercetătoarea Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.
Foto: CJCPCT Cluj/ La războiul de țesut, în Orman, județul Cluj