EVENIMENT
Dohotaru: Primăria din CLUJ dorește să schimbe numele pieței Karl Leibknecht și a altor străzi pe motiv de MARXISM



Primăria Cluj-Napoca vrea să schimbe denumirea Pieței Karl Liebknecht pe motiv că liderul socialist german era „marxist”. Același lucru se dorește și în cazul numelui străzii centrale C-tin Dobrogeanu Gherea și numele altei străzi centrale Emil Isac, social-democratul clujean, marxist ani buni, pe motiv că nu era corect politic în grila (neo)conservatorilor și (neo)liberalilor clujeni.
Opinie Adrian Dohotaru
„Nu doar buletinele a 80 de persoane trebuie schimbate, ci buletinele a mii de clujeni care stau pe străzi cu denumiri de stânga. De pildă, să își schimbe buletinul cei care stau pe strada Panait Istrati, că era comunist și chiar anarhist, după dezamăgirea de comunismul bolșevic. Apoi, să schimbăm și numele Henri Barbusse, lângă care am copilărit, pentru că era comunist și nu avea legătură cu Clujul. După care să schimbăm și numele străzii Anton Bacalbașa, primul traducător în spațiul românesc din Marx, socialist de vază într-o vreme și scriitor care poate fi citit cu plăcere și azi, cum am arătat în cartea mea „Socialiștii. O moștenire (1835-1921)”. Să schimbăm apoi și numele străzii C. Mille, cel mai important jurnalist al României, ca director la Adevărul și Dimineața, plus deputat, marxist și el ani buni.
„Să le dăm nume de sfinți”
Apoi, să schimbăm și numele B-dului Muncii, Pieței 1 Mai, străzii Fabricii, Parcului Feroviarilor, zone unde am copilărit, că sunt toate comuniste. Să le dăm denumiri de sfinți, cum se propune pentru piață, sau denumiri naționaliste ori regaliste.
Sigur, la propunerile lui Adrian Papahagi, aștept ca UBB să dea afară și universitarii marxiști sau marxizanți, de stânga, de la Facultățile de Sociologie, Studii Europene, Filozofie și alte departamente.
Rol major în democrație
În afara celor două săptămâni de membru fondator al Partidului Comunist German, Karl Liebknecht, asasinat de trupe paramilitare, din nefericire cu îngăduința rușinoasă a social-democraților la guvernare, a avut un rol major în democratizarea vieții publice germane. A fost dintre puținii socialiști germani parlamentari care a rămas pe poziții pacifiste și nu a votat intrarea Germaniei în război. A denunțat genocidul unui milion de armeni de către otomani, aliații Germaniei în război, motiv pentru care a fost expulzat din partidul social-democrat german. Spre deosebire de mulți social-democrați, a rămas fidel crezului unei lumi post-capitaliste, care, oricât ar clama unii, capitalismul chiar nu este ultimul orizont al omenirii, plus că a criticat alături de colegii săi comuniști, precum Rosa Luxemburg, suprimarea democrației de către bolșevici.
Reconciliere cu trecutul
În Vest, sunt numeroase străzi și piețe cu numele de Karl Liebknecht. La rândul nostru, asemenea germanilor, trebuie să ne reconciliem cu trecutul nostru comunist, dar și socialist, ori sindicalist, fără mânie și părtinire.
Nu se poate șterge cu buretele
Modernizarea unei piețe, foarte necesară de altfel, nu se poate face eradicând complet trecutul, ștergând memoria generațiilor care vin, stergând cu buretele faptul că Irisul s-a dezvoltat în perioada comunistă”, scrie Adrian Dohotaru.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Alertă veterinară în Cluj! Babesioza face ravagii printre câini din cauza invaziei de căpușe

Spitalul Veterinar Transilvania trage un semnal de alarmă în Cluj-Napoca, unde cazurile de babesioză la câini, o boală transmisă de căpușe, au înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultimele luni.
Babesioza, o boală gravă transmisă prin mușcătura de căpușe — în special de nimfe, forme extrem de mici și greu de detectat — poate duce la complicații severe și chiar la decesul animalului, dacă nu este tratată prompt.
„În ultimele luni, pericolul babesiozei a devenit tot mai prezent în orașele Sibiu și Cluj-Napoca. Creșterea alarmantă a populațiilor de căpușe, favorizată de mediul specific și de lipsa unui control eficient, a dus la apariția unui val de cazuri de îmbolnăviri în rândul animalelor de companie”, spun specialiștii de la Spitalul Veterinar Transilvania.
Care sunt simptomele bolii?
Printre simptomele specifice babesiozei se numără:
- febra mare
- slăbiciunea
- anemia severă
- icterul
- în stadii avansate, insuficiența renală
Evoluția este rapidă, iar în lipsa unui tratament de urgență, boala poate fi fatală, mai atrag atenția medicii veterinari.
Măsuri de prevenție
Veterinarii clujeni recomandă stăpânilor de animale să ia măsuri de prevenție urgente:
- Aplicarea tratamentelor antiparazitare (tablete, pipete, zgărzi);
- Verificarea zilnică a blănii câinelui;
- Evitarea zonelor cu vegetație înaltă;
- Prezentarea imediată la medic la apariția oricărui simptom suspect.
Clujenii sunt sfătuiți să nu trateze cu superficialitate acest risc, mai ales în sezonul cald, când activitatea căpușelor atinge cote maxime.
EVENIMENT
FOTO. Misiuni salvatoare pentru doi bebeluși, cu elicopterul SMURD. Au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Două misiuni aeriene cu elicopterul SMURD, desfășurate luni, 28 aprilie, au oferit o nouă șansă la viață pentru doi bebeluși din Satu Mare și Maramureș.
Ziua de 28 aprilie 2025 a marcat două intervenții critice ale echipajelor SMURD, dedicate salvării vieții celor mai vulnerabili pacienți: copiii. Un bebeluș de doar 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în urma unor situații medicale grave.
Doi bebeluși au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj
Starea celor doi copii urmează să fie monitorizată atent de specialiștii din Cluj-Napoca.
„Ieri, 28 aprilie 2025, două misiuni aeromedicale SMURD au fost dedicate salvării celor mai mici dintre noi. Un copil de 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Ambele intervenții au presupus mobilizarea rapidă și coordonarea impecabilă a echipelor aeromedicale, care au acționat cu profesionalism și dăruire pentru a le oferi micuților șansa la viață.
Pe chipurile celor implicați se citește nu doar responsabilitatea unei misiuni dificile, ci și bucuria sinceră de a putea face bine. Devotamentul, empatia și implicarea echipajelor SMURD rămân o constantă în fiecare intervenție, indiferent de gradul de dificultate.
Aceste intervenții arată, încă o dată, eficiența sistemului integrat de urgență din România. De la piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAV), medicii, paramedicii și asistenții SMURD, ambulanțierii și echipajele medicale SAJ, până la voluntari – toți au acționat exemplar, în misiunea de salvare a micuților. Felicitări tuturor colegilor implicați în aceste intervenții!”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.
EVENIMENT
CFR Cluj anunță măsuri DRASTICE pentru derby-ul cu „U” Cluj: Nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați

În contextul tensiunilor de după ultimul derby dintre CFR și „U” Cluj, clubul din Gruia anunță o serie de măsuri speciale pentru derby-ul cu Universitatea Cluj, programat sâmbătă, 3 mai 2025.
Decizia vine după incidentele repetate din confruntările directe, soldate cu distrugeri, amenzi, plăți întârziate și agresiuni asupra suporterilor. Reprezentanții clubului clujean transmit că „s-au săturat ca Gruia să devină ținta violenței și batjocurii”, punând pe primul plan siguranța fanilor proprii.
„Un derby înseamnă, fără dubiu, o confruntare intensă, o dorință arzătoare pentru triumf și un prilej de sărbătoare, mai ales dacă ne referim la un meci între două echipe din același oraș. În ultimele derby-uri de Cluj, însă, am ajuns la spitalizări, daune materiale și morale, dosare penale și procese în instanță.
„Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor”
Ceea ce pentru fanii Universității înseamnă divertisment, pentru clubul nostru înseamnă pierderi: distrugerea bannerelor publicitare, distrugerea scaunelor și băilor, ceea ce a necesitat multiple reparații pentru care clubul U Cluj și-a asumat responsabilitatea și angajamentul că le va plăti (semnând și o tranzacție). Din păcate plata, parțială, s-a realizat doar ieri, 28 aprilie 2025, după acționarea în instanță, la o distanță de opt luni și, deloc surprinzător, cu doar cinci zile înaintea unui nou meci direct.
Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor, a distrugerii și a batjocurii, și nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați și ridicați mereu de pe scaunele lor. Ne-am săturat, în egală măsură, și de promisiunile repetate ale clubului oaspete legate de oferirea biletelor în inelul superior, garanții care anunțau „deschidere” și „bună colaborare”, ajungând ca, în ultimul duel direct, să se folosească de o serie de tertipuri pentru a-i încurca pe suporterii noștri din a urmări derby-ul Clujului din zona promisă”, au transmis reprezentanții CFR Cluj.
Acces restricționat la bilete
Accesul la bilete pentru meciul cu „U” Cluj de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu va fi restricționat și condiționat. Astfel, doar suporterii CFR care au fost prezenți la semifinala Cupei României cu Farul își vor putea achiziționa tichete, iar abonații pot cumpăra câte un bilet suplimentar pentru alți fani.
Universitatea Cluj va primi un număr de 1.158 de bilete în Peluza 1, sectoarele 27 și 28, iar însemnele clubului oaspete vor fi permise strict în aceste zone.
„În baza acestor fapte, invocând mai ales ultima noastră confruntare directă ajunsă și în presa internațională, clubul nostru a luat o decizie care, deși va fi profund contestabilă, este singura care poate asigura siguranța suporterilor noștri.
Cine va putea cumpăra bilete pentru derby-ul Clujului?
Astfel, la meciul de sâmbătă, 3 mai, cu U Cluj, biletele vor fi vândute în acest mod:
- suporterii noștri, care și-au cumpărat bilet cu valoare la meciul cu Farul Constanța din semifinalele Cupei României și l-au scanat la turnicheți, își pot achiziționa bilete, pe aceleași locuri, și la meciul cu U Cluj. Cei care și-au achiziționat bilete online vor primi un email, pe aceeași adresă folosită în momentul achiziției, prin care pot finaliza plata. Cei care și-au achiziționat bilete de la casele din Gruia vor trebui să prezinte fizic biletul, tot la casierie, pentru a-și putea cumpăra bilet la derby, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00.
- abonații și deținătorii de pachete de play-off pot cumpăra de la case câte un bilet pentru alți suporteri CFRiști, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00. Acest lucru se aplică celor care au plătit pentru un abonament sau pentru un pachet de play-off în acest sezon.
- în semn de reciprocitate, clubul nostru va oferi galeriei U Cluj un procent similar cu cel oferit nouă în meciul tur din play-off (proporțional cu capacitatea stadionului nostru), în Peluza 1, în sectorul 28 și, parțial, în sectorul 27, însumând un număr de 1158 de bilete. Tot din rațiuni de siguranță, fularele și însemnele clubului oaspete vor fi permise exclusiv în aceste două sectoare, fiind interzise în restul stadionului”, au mai transmis cei de la CFR Cluj.
Prețurile biletelor
Prețurile biletelor pentru meciul cu U Cluj:
- Peluză – 35 lei
- Tribuna 2 – 40 lei
- Tribuna 1 – 45 lei
- VIP B – 150 lei
- Sky Lounge – 280 lei
- Business Lounge – 580 lei
„În fața oricărei rivalități și a oricăror rațiuni financiare, siguranța suporterilor noștri va fi mereu pusă pe primul loc”, au mai arătat reprezentanții clubului.
EVENIMENT
VIDEO. Incidentul de la Huedin s-a petrecut pe șantierul căii ferate. Cei doi copii care au murit aveau doar 4 și 6 ani

Momente de coșmar la Huedin, după ce doi băieți de 4 și 6 ani au murit înecați într-o groapă cu apă aflată pe un șantier feroviar de pe strada Fildului.
Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 29 aprilie, iar în ciuda intervenției rapide a echipajelor medicale, micuții nu au mai putut fi salvați. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia.
„În data de 29 aprilie, în jurul orei 16:40, Poliția orașului Huedin a fost sesizată cu privire la faptul că doi minori ar fi căzut într-o groapă cu apă (canal) aflată în incinta unui șantier amenajat pentru lucrări la sectorul de cale ferată, situat pe strada Fildului din localitate.
La fața locului intervin echipaje medicale pentru acordarea asistenței de specialitate celor doi minori, identificați ca fiind 2 băieți de 4, respectiv 6 ani.
Cercetări pentru a stabili cum s-a produs incidentul
Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul și pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.
În pofida manevrelor de resuscitare aplicate de echipajele specializate, cadrele medicale au fost nevoite să constate decesul ambilor minori la fața locului”.