Connect with us

Clujeni de 5 stele

Clujeanul prieten cu Franz FERDINAND. Adeptul FEDERALIZĂRII. Făcător al UNIRII. Vaida-VOEVOD, 149 de ani de la naştere

Publicat


O mare personalitate clujeană, ardeleană. Unul dintre pionii importanţi ai Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Şi, un lucru inedit, era prieten, încă de când Transilvania era în componenţa Imperiului austro-ungar, cu prinţul moştenitor, Franz Ferdinand. De la naşterea sa se împlinesc 149 de ani.

*în imagine, un document din 1919 (arhiva Cluj24) semnat de Alexandru Vaida-Voevod, Caius Brediceanu, Gheorghe Crişan, Mihai Şerban, Adrian Otoiu şi Ioan Vulcu (primii patru, alături de Traian Vuia, Ion Pillat şi V. Niţescu au intrat, în 1919, în loja masonică „Ernest Renan”, calitate în care au putut trata mai lesne cu delegaţii marilor puteri prezente, formate şi ele preponderant din masoni, iar acest lucru, alături de demersurile Reginei Maria, a avut o importanţă determinantă pentru graniţele României)

Franz Ferdinand şi Vaida-Voevod, aceeaşi idee despre federalizare

“Alexandru Vaida-Voevod era prieten cu Franz Ferdinand, cel care a fost omorât la Sarajevo. Era în foarte bune relaţii cu Franz Ferdinand, prinţul moştenitor al Imperiului austro-ungar. Aveau aceeaşi idee de federalizare. Adică, să nu fie dualism, să fie mai multe state, să aibă şi românii partea lor. Prinţul moştenitor avea idei reformiste, ceea ce nu-i convenea probabil bătrânului Franz Joseph. Dădea mai multă naţionalităţilor cuprinse în statul dualist. Cred că de acolo s-au împrietenit Franz Ferdinand şi cu Alexandru Vaida-Voevod”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*în imagine, o ilustrată (arhiva Cluj24) editată imediat după atentatul de la Sarajevo. Unul dintre cele mai influente evenimente ale secolului 20 a fost asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austro-Ungariei, la 28 iunie 1914, la Sarajevo, ceea ce a dus în cele din urmă la declanşarea Primului Război Mondial. În vizita regală la Sarajevo, prinţul moştenitor al Austro-Ungariei a fost însoţit de soţia sa, ducesa Sofia de Hohenberg

A locuit vizavi de Teatrul Naţional din Cluj

Vaida-Voevod a locuit, în perioada interbelică, în Cluj. Vizavi de Teatrul Naţional. Dar avea mai multe proprietăţi în judeţ.

“A fost un medic apreciat în imperiu. Avea casă vizavi de teatru. A ridicat-o şi în perioada interbelică, i-a adus modificări, fiindcă e mai veche casa. Acolo a stat cam în toată perioada interbelică. A stat acolo până în 1940. Apoi, a fost în refugiu”, mai spune istoricul clujean.

Primul premier al României Mari

Alexandru Vaida-Voevod (27 februarie 1872, Bobâlna, 19 martie 1950, Sibiu), om politic, medic, unul dintre liderii Partidului Național Român din Transilvania şi Partidului Național Țărănesc, de trei ori premier, inclusiv în timpul negocierilor de pace de la Paris, când s-au stabilit graniţele României. A fost primul premier al României Mari.

Apărător al românilor din Transilvania imperială

Printre altele, a colaborat cu Aurel C. Popovici la elaborarea în 1891 a „Replicii” junimii academice române către studenții maghiari, ca răspuns la „Memoriul” studenților maghiari de la universitățile din Budapesta și Cluj.

Fazele ministeriale în România (1930, Dimitrie Costescu, arhiva Cluj24)

În 1893 a luat parte la Sibiu la Conferința Națională a Partidului Național Român. Atunci, președinte al partidului a fost ales dr. Ioan Rațiu. Şi s-a hotărât elaborarea unui „Memorandum” al românilor, adresat împăratului de la Viena. „Memorandumul” a fost redactat pentru a susține revendicările românilor din imperiu și a denunța politica de asuprire națională și intoleranța practicată de guvernul de la Budapesta.

A făcut parte dintr-un Comitet Național care a ținut locul celor întemnițați. Iar pe manifestul lansat în timpul procesului de la Cluj apare semnătura sa, alături de cea a preotului Vasile Lucaciu.

S-a implicat în pregătirea și desfășurarea Conferinței Partidului Național Român din 10 ianuarie 1905 de la Sibiu. Conferinţa a adus triumful noului val din care mai făceau parte Iuliu Maniu, Aurel Vlad și Nicolae Comșa. Ulterior, a activat ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, unde s-a distins ca unul din deputații cu vederi democratice.

Contribuţie deosebită la Marea Unire din 1 Decembrie

A avut o contribuție deosebit de importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea s-au desfășurat lucrările Comitetului Executiv al Partidului Național Român. În cadrul acestora s-a hotărât ca națiunea română din Austro-Ungaria, „liberă de orice înrâurire străină”, să-și aleagă „așezarea ei printre națiunile libere”. Rezoluția Comitetului Executiv a fost citită de către Alexandru Vaida-Voevod în Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie.

*în imagine, un document (arhiva Cluj24) al Consiliul Dirigent al Transilvaniei, un organism politic provizoriu, cu atribuții legislative, executive și administrative limitate, care a funcţionat doar în perioada 2 decembrie1918-4 aprilie 1920. El a fost format din Iuliu Maniu (președinte), Alexandru Vaida-Voevod (vicepreședinte), Ștefan Cicio-Pop (vicepreședinte), Aurel Vlad (vicepreședinte), Vasile Goldiș (vicepreședinte), Aurel Lazăr, Ioan Suciu, Iosif Jumanca, Romul Boilă, Emil Hațieganu, Ion Flueraș, Victor Bontescu, Vasile Lucaciu, Octavian Goga și Valeriu Braniște

Pe 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde cei 1228 de delegați aleși ai românilor „din Transilvania, Banat și Țara Ungurească” au votat Rezoluția Unirii care „decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. După acest eveniment istoric, el devine membru al Consiliului Dirigent, pentru a pregăti unificarea administrativă cu Vechiul Regat. Şi s-a numărat între cei patru delegați ardeleni (alături de Vasile Goldiș, Iuliu Hossu și Miron Cristea) care au adus regelui Ferdinand I Rezoluția Unirii pentru a fi ratificată.

Mason pentru a ajuta şi Unirea

În 1919, Vaida-Voevod (alături de Tr. Vuia, C. Brediceanu, M. Şerban, Gh. Crişan, I. Pilat şi V. Niţescu) este primit în loja masonică „Ernest Renan”. Apoi, în același an, a participat la Paris, ca invitat special, la ședința de închidere a Conventului anual al Marelui Orient de Franța. În calitatea lui, recunoscută, de membru al Marelui Orient, Vaida a avut prilejul să trateze cu Georges Clemenceau și cu George Lloyd. La 21 iunie 1923, Vaida-Voevod a fost ales Membru Emerit al Suveranului Sanctuar al României (cu gradul 33). Iar în 1928 a fost ales Mare Orator Adjunct.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poliția Cluj-Napoca angajează agenți din sursă externă. Caută criminaliși și ofițeri la combaterea criminalităţii organizate

Publicat

De

politist

400 de posturi sunt scoase la concurs de Poliția Română. Vor fi angajați agenţi şi ofiţeri prin încadrare directă, din sursă externă şi reîncadrare.

Printre acestea posturi, câteva sunt scoase la concurs și la Poliția Cluj-Napoca.

Poliția Cluj-Napoca angajează agenți din sursă externă. Caută criminaliși și ofițeri la combaterea criminalităţii organizate

Înscrierile se fac până la data 27 martie, ora 16.00, inclusiv în zilele nelucrătoare, anunță Inspectoratul General al Poliției Române

Posturile scoase la concurs vizează următoarele specialităţi, la nivel național:

  • combaterea criminalităţii organizate, analiză şi profil al drogurilor – 15 posturi de ofiţer de poliţie, din sursă externă, în Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Craiova, Constanţa, Iaşi şi Timişoara;
  • criminalistică – 20 de posturi de ofiţer de poliţie, din sursă externă, în Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
  • ordine publică – 10 posturi de ofiţer, prin reîncadrare, şi 147 de agent, dintre care 7 prin reîncadrare şi 140 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • reţinere şi arestare preventivă – 12 posturi de agent, dintre care 2 prin reîncadrare şi 10 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • Poliţie rutieră – 94 de posturi de agent, dintre care 5 prin reîncadrare şi 89 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • conductor câini – 60 de posturi de agent de poliţie, din sursă externă, la nivel naţional;
  • Poliţie transporturi – 32 de posturi de agent, dintre care 6 prin reîncadrare şi 26 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • secretariat, documente clasificate şi arhivă – 10 posturi de personal contractual, din sursă externă, la IPJ Constanţa.

Programul concursului

În perioada 5 – 15 aprilie, se va desfăşura proba eliminatorie de evaluare a performanţei fizice, în funcţie de posturile scoase la concurs, dacă este prevăzută o astfel de examinare.

La data de 20 aprilie, este programată proba scrisă, susţinută printr-un examen tip grilă.

Pentru posturile de conductor câine anunţul de concurs va fi publicat în perioada următoare, iar acesta va conţine condiţiile de înscriere, probele de concurs şi calendarul de desfăşurare.

Informaţii complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condiţiile de participare, documentele necesare şi modalităţile de desfăşurare a concursurilor găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Fata electrocutată în Gara Cluj-Napoca era însoțită de un tânăr de 24 de ani. S-au urcat pe tren să își facă selfie

Publicat

De

tren

Polițiștii din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj-Napoca au făcut precizări despre fata de 20 de ani, electrocutată aproape de Gara Cluj-Napoca, aceasta fiind însoțită de un tânăr de 24 de ani. 

Astfel, oamenii legii fost sesizați, sâmbătă dimineață, despre faptul că doi tineri din municipiul Brașov, în vârstă de 20 și 24 de ani, ar fi fost accidentați în timp ce se aflau urcati pe o garnitură de tren aflatã în gara din municipiul Cluj-Napoca.

Tânăra electrocutată în Gara Cluj-Napoca era însoțită de un băiat. S-au urcat pe tren să își facă selfie

”Cei doi au primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior tânăra fiind transportată de urgentã la o unitate medicală.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiuni de vătămare corporală din culpă, urmând a fi stabilite toate împrejurãrile evenimentului”, arată IPJ Cluj.

Potrivit unor surse Cluj24, cei doi s-au urcat pe tren să își facă selfie cu telefonul mobil, fata electrocutată fiind însoțită de un tânăr de 24 ani.

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Mihnea Măruță: Rețelele sociale au legătură cu faptul că planeta este condusă de gerontocrație

Publicat

Podcast Contraste

Lui Mihnea Măruță nu i-a plăcut niciodată să apară la televiziune sau la radio. Acum n-a prea avut încotro deoarece și-a lansat, la editura Humanitas, volumul ”Identitatea virtuală”, teza sa de doctorat în filozofie, și acesta a fost pretextul sub care l-am atras în cursa podcast-ului ”Contraste” pe Cluj24 realizat de Florin Danciu.

Tema cărții este fascinantă pentru că trăim cu toții, conștient sau nu, în oceanul realităților virtuale întruchipate de Facebook, TikTok, Instagram, Linkedin, X și câte or mai fi!

Omenirea pare a se fi predat de bunăvoie și nesilită de nimeni în brațele câtorva cetățeni care controlează global . Ipotezele și concluziile lui Mihnea Măruță sunt deopotrivă fascinante și înspăimântătoare!

Șansa rețelelor sociale

Întrebat ce valoarea aduc rețelele sociale, Mihnea Măruță crede că rețelele sociale au legătură cu faptul că planeta este condusă de gerontocrație, marele plus al acestora fiind că dau o șansă oricărui om, oricărui copil, oricărui tânăr de oriunde de pe planetă de a arăta lumii talentele pe care le au.

”Dacă ai un talent, dacă știi să faci ceva, dacă mai ales dacă ești dintr o comunitate, și m-am gândit inclusiv la un copil dintr un sat din Africa,  dacă are un telefon mobil conectat la internet și se loghează la o rețea, dintr o dată poți să iasă din locul ăla arătând că stie sa danseze, stie sa cânte, stie sa bata toba, stie sa suteze la poartă sau asa mai departe. Deci e o șansă extraordinară de a arăta lumii cine esti tu, ce poti tu sa faci, ce potential ai”, a precizat Măruță.

Povestea cu rețelele sociale are legătură și cu faptul toată planeta este condusă de gerontologie?

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără de 20 de ani, ELECTROCUTATĂ după ce s-a urcat pe un tren aflat aproape de Gara Cluj-Napoca

Publicat

tren gara bun 1

Un echipaj SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare, din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, au fost solicitate, sâmbătă dimineață, pentru a acorda primul ajutor calificat unei tinere, în vârstă de aproximativ 20 de ani, care s-a electrocutat pe o garnitură de tren garată în apropiere de Gara Cluj-Napoca.

Tânără de 20 de ani, ELECTROCUTATĂ după ce s-a urcat pe un tren aflat aproape de Gara Cluj-Napoca

Potrivit ISU Cluj, echipajele operative s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au găsit tânăra căzută pe peron, în stare de semiconstiență și cu o mare parte din corp afectată de arsuri.
”Aceasta a primit asistență medicală de la echipajul SMURD, după care a fost transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate”, arată ISU.

Din primele informații, tânăra s-ar fi urcat singură pe un vagon de tren, urmând să se stabilească acum motivele care au determinat-o să facă acest gest.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax