EVENIMENT
Documentații tehnice semnate în FALS de o persoană ce se prezintă ca arhitect, identificate de Ordinul Arhitecților din România

Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania a identificat mai multe documentații tehnice semnate în fals de o persoană ce se prezintă ca arhitect. Împotriva acestuia vor fi demarate proceduri legale, pe linie penală și administrativă.
„Având în vedere identificarea mai multor autorizații de construire eliberate de către autoritățile competente prevăzute la art. 4 alin. 1 din Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, emise în baza unor documentații tehnice întocmite în calitate de arhitect cu drept de semnătură de către numitul S.L., înțelegem să arătăm că:
1. domnul Szeredai Lorant nu este membru al Ordinului Arhitecților din România;
Având în vedere că numitul Szeredai Lorant nu este membru a OAR el nu poate întocmi și să-și asume niciun fel de documentații tehnice conform Legii nr. 184/2001, republicată.
2. neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant nu are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire.
„Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”
În acest sens la art. 11, alin. 1, din legea nr. 184/2001, republicată, se arată că: “Proiectele de arhitectură pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnătură sau de un conductor arhitect cu drept de semnătură. Proiectele de arhitectură de interior pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire pot fi semnate și de către un arhitect de interior cu drept de semnătură”.
3. Documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare Autorizații de Construire sunt asumate de către numitul Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal..
4. Documentațiile tehnice depuse de către numitul Szeredai Lorant, documentații în baza cărora eu fost eliberate autorizațiile de construire, sunt însoțite de Dovezi de Luare în Evidență ce nu au fost eliberate de către Ordinul Arhitecților din România, existând indicii privind întocmirea în fals a acestora. Menționăm că aceste documente sunt emise doar de către Ordinul Arhitecților din România prin Filialele Teritoriale.
Având în vedere cele constatate, Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”, se arată într-un comunicat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, a vorbit la finalul partidei cu Farul despre planurile de viitor ale clubului, scrie GSP.
„Finanțatorul nostru e în continuare dispus să investească și o va face în continuare. Obiectivul nostru este ca într-un an, doi, trei, să fim un club sustenabil, iar finanțatorul să nu mai aducă bani de acasă. Cred că am fost suficient de clar”, a spus Cristi Balaj.
În anii aceștia în care a câștigat cinci titluri de campion la rând, CFR Cluj a fost cea mai de succes echipă românească în Europa și a încasat zeci de milioane de euro grație rezultatelor pe care le-a înregistrat în Champions, în Europa League și în Conference.
În bilanțul pentru 2022, CFR a raportat încă un an cu pierdere, un deficit de 3,5 milioane de euro. Rezultatul acesta financiar a fost înregistrat în condițiile în care clubul a primit de la UEFA șapte milioane de euro pentru parcursul european. Societatea lui Ioan Varga a ajuns deja la o datorie totală de 30 de milioane de euro, cea mai mare parte a debitului provenind din creditele pe care patronul le-a acordat clubului.
EVENIMENT
Barajul pentru Europa, CFR Cluj – FC U Craiova 1948, se joacă în GRUIA. Intrarea este LIBERĂ la Tribuna 1, 2 și Peluză

Conducerea CFR Cluj anunță că joi, 1 iunie, este o zi importantă pentru club, ziua care poate readuce eehipa în Europa.
”Vă așteptăm în număr cât mai mare pe 1 iunie, de la ora 20,30, să îi susțineți din tribune pe băieții noștri la meciul cu FC U Craiova 1948, partidă care ne poate asigura prezența în Conference League.
La meciul de joi seara, toți suporterii au intrarea gratuită în Tribuna 1, Tribuna 2 și în Peluză, iar abonații și deținătorii de pachete pentru play-off au dreptul să se așeze pe locurile deținute pe cardurile de abonament în acest sezon. De asemenea, abonații de la VIP pentru sezonul 22/23 vor putea să își ocupe și ei locurile de pe carduri”, arată clubul.
De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, sunt așteptați la stadion pe toți micuții CFRiști, pentru care sunt pregătite o mulțime de surprise.
”Pentru cei care își doresc o experiență premium la duelul cu FC U Craiova 1948, punem la vânzare bilete pentru Business Lounge-ul de la Stadionul Dr. Constantin Rădulescu. Tichetele pot fi achiziționate exclusiv online și costă 500 lei
Le puteți cumpăra de aici: https://www.bilete.ro/cfr-1907-cluj-fc-u-craiova-1948/”, precizează reprezentanții CFR Cluj.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj-Napoca extinde liniile de transport în comun spre Petreștii de Jos și Aiton, din 6 iunie

CTP Cluj-Napoca anunță extinderea serviciilor de transport public în zona metropolitană, respectiv în Petreștii de Jos și Aiton, începând cu 6 iunie. Noile rute de autobuz, sunt:
1. UAT Petreștii de Jos – Cluj – Napoca, linia M71
2. UAT Rediu – Aiton – Cluj – Napoca, linia M61
Stația Posada va deservi ca punct de îmbarcare înspre aceste localități.
Programele de circulație au fost stabilite de UAT-urile menționate mai sus. Acestea vor fi ajustate în timp, în funcție de fluxul de călători și solicitări, pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor. Tarifele valabile pentru cele două comune sunt:
1. Pentru Petreștii de Jos – preț bilet, 15 lei, abonament lunar, 300 lei
2. Pentru Crăiești – preț bilet, 12 lei, abonament lunar, 280 lei
3. Pentru Aiton – preț bilet, 12 lei, abonament lunar 320 lei
4. Pentru Rediu – preț bilet 14 lei, abonament lunar 340 lei
Toate abonamentele conțin și o linie în Cluj-Napoca, la alegere. De asemenea, se vor putea achiziționa și bilete intracomunale la prețul de 5 lei. Toate biletele și abonamentele pot fi achiziționate din centrele de ticketing ale companiei, prin încărcare pe un card de călătorie.
Biletele vor putea fi achiziționate de asemenea și prin intermediul POS-urilor din mijloacele de transport. Biletele în format de hârtie se vor putea procura de la centrul de ticketing Opera și de la șoferii autobuzelor ce vor opera pe cele două linii metropolitane.
Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți accesibilitatea și mobilitatea acestor două comunități și vine în urma unei colaborări strânse între Primăria Cluj-Napoca, CTP Cluj-Napoca, Primăria Petreștii de Jos și Primăria Aiton.
Pentru a obține informații actualizate cu privire la orare, rute, stații și tarife, vă rugăm să consultați site-ul oficial al companiei www.ctpcj.ro și aplicația Tranzy.
EVENIMENT
Bărbatul electrocutat în Depoul Dej Triaj a MURIT. Fusese dus la Clinica de Mari Arși a Spitalului Județean Timișoara

Bărbatul care s-a electrocutat, duminică în Depoul Dej Triaj a murit luni la Clinica de Mari Arși a Spitalului Județean din Timișoara.
Acesta a fost adus cu elicopterul SMURD de la Dej la UPU Cluj unde a primit îngrijiri medicale, dar, din cauza gravității rănilor suferite s-a decis transferul la Timișoara.
Citește și Bărbat de 40 de ani ELECTROCUTAT în Depoul Dej-Triaj. A fost transportat cu elicopterul la SPITAL
Medicii clujeni au precizat că bărbatul avea arsuri de gradul 2 și 3 pe 80% din suprafața corpului, iar cel mai grav era faptul că avea arsuri ale căilor aeriene.