Connect with us

EVENIMENT

Documentații tehnice semnate în FALS de o persoană ce se prezintă ca arhitect, identificate de Ordinul Arhitecților din România

Publicat


sergey zolkin m9qmoh scfe unsplash

Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania a identificat mai multe documentații tehnice semnate în fals de o persoană ce se prezintă ca arhitect. Împotriva acestuia vor fi demarate proceduri legale, pe linie penală și administrativă.

„Având în vedere identificarea mai multor autorizații de construire eliberate de către autoritățile competente prevăzute la art. 4 alin. 1 din Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, emise în baza unor documentații tehnice întocmite în calitate de arhitect cu drept de semnătură de către numitul S.L., înțelegem să arătăm că:

1. domnul Szeredai Lorant nu este membru al Ordinului Arhitecților din România;

Având în vedere că numitul Szeredai Lorant nu este membru a OAR el nu poate întocmi și să-și asume niciun fel de documentații tehnice conform Legii nr. 184/2001, republicată.

2. neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant nu are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire.

„Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”

În acest sens la art. 11, alin. 1, din legea nr. 184/2001, republicată, se arată că: “Proiectele de arhitectură pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnătură sau de un conductor arhitect cu drept de semnătură. Proiectele de arhitectură de interior pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire pot fi semnate și de către un arhitect de interior cu drept de semnătură”.

3. Documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare Autorizații de Construire sunt asumate de către numitul Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal..

4. Documentațiile tehnice depuse de către numitul Szeredai Lorant, documentații în baza cărora eu fost eliberate autorizațiile de construire, sunt însoțite de Dovezi de Luare în Evidență ce nu au fost eliberate de către Ordinul Arhitecților din România, existând indicii privind întocmirea în fals a acestora. Menționăm că aceste documente sunt emise doar de către Ordinul Arhitecților din România prin Filialele Teritoriale.

Având în vedere cele constatate, Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”, se arată într-un comunicat.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

”Vara la Hoia”. Concept unic de tabără etnografică la Cluj, pentru copiii cu vârste între 4 și 14 ani. Cât costă

Publicat

De

Tabără pentru copii în Parcul Etnografic Hoia

În această vară, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va deveni locul unui concept unic de tabără etnografică dedicată copiilor cu vârste între 4 și 14 ani.

Tabăra „Vara la Hoia” va oferi o experiență educativă și recreativă de neuitat, îmbinând tradițiile și meșteșugurile românești cu activități interactive în aer liber.

Ateliere de pictură, modelaj, dansuri sau împletit brățări

După o pauză de mai bine de cinci ani, Muzeul Etnografic al Transilvaniei reia seria taberelor de zi, dar cu un concept mai complex și diversificat. Activitățile din cadrul taberei, arată reprezentanții muzeului, vor include ateliere de meșteșuguri tradiționale, dansuri populare, pictură pe sticlă, modelaj în lut și împletit brățări, toate desfășurate într-un cadru autentic de sat românesc.

„Putem spune că este vorba despre aventură în aer liber”, afirmă Daniela Toader, formator în cadrul taberei. „Deși activitățile se vor desfășura în aer liber, avem și un spațiu de adăpost în caz de vreme nefavorabilă”, a adăugat aceasta.

Programul taberei și detalii de înscriere

Tabăra se va desfășura pe o perioadă de opt săptămâni, între 30 iunie și 29 august, și va fi organizată pe grupe săptămânale, cu activități adaptate vârstei participanților. Copiii vor petrece timp împreună între 8:30 și 16:30, de luni până vineri, într-un mediu securizat și sub îndrumarea specialiștilor Muzeului Etnografic.

Costul participării pentru o săptămână este de 820 de lei, iar aceasta include accesul la ateliere, masa de prânz și două gustări zilnice. Înscrierile sunt deschise până pe 1 iunie 2025. Detalii suplimentare și înscrierea pot fi realizate prin telefon, la numărul 0742796977.

O oportunitate unică pentru copii și părinți

Tabăra „Vara la Hoia” reprezintă o oportunitate rară pentru copii de a învăța și explora tradițiile și meșteșugurile românești într-un mod interactiv și amuzant, dar și o ocazie pentru părinți de a oferi celor mici o vacanță educativă și plină de activități constructive.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. “Biserica din Deal”, la 230 de ani. Este cea mai veche din Cluj-Napoca. Mitropolit Andrei va oficia Sfânta Liturghie

Publicat

De

Biserica din Deal din Cluj-Napoca are 230 de ani

Mitropolit Andrei, oficiază, duminică, Sfânta Liturghie, cu ocazia aniversării a 230 de ani de la construcția bisericii parohiale cu hramul “Sfânta Treime”.

Cunoscută și sub denumirea “Biserica din Deal”, aceasta are statul de monument istoric și este un simbol al ortodoxiei clujene.

“Biserica din Deal” aniversează 230 de ani

Timp de 136 de ani, aceasta a fost singura biserică ortodoxă din capitala Transilvaniei, iar in perioada 1921-1932 a fost catedrală episcopală.

În această biserică, în anul 1811, episcopul Vasile Moga a fost instalat ca episcop al românilor ortodocși din Transilvania, iar în decembrie 1921, tot aici a fost întronizat episcopul Nicolae Ivan, al reînviatei Eparhii a Vadului, Feleacului și Clujului.

Sute de ani de credință și istorie

Părintele Florea Mureșanu, mărturisitor al credinței și deținut politic, care a murit în închisoarea de la Aiud in ianuarie 1963, a fost preot paroh la această biserică în perioada 1946-1952.

“Prin aniversarea celor 230 de ani de la construcția bisericii, dorim să cinstim cu recunoștință memoria înaintașilor și nădăjduim să primim har și binecuvântare cerească”, spun clericii Parohiei Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Dinamo, 3-1. Joc consistent al clujenilor, VICTORIE meritată

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o pe Dinamo, sâmbătă seara în Gruia, într-un meci din play-off-ul Superligii de fotbal. După un joc consistent al clujenilor, cu recuperări și pressing constant, CFR învinge cu 3-1, goluri marcate de Louis Munteanu (min.14), Fica (min.44) și Kamara (min.80-pen.).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-1-4-1): Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Postolachi, L. Munteanu, M. Kamara
Rezerve: M. Popa, Abeid, F. Iacob, Țîrlea, Graovac. Sinyan, Name, Emmerllahu, A. Păun, Deac, Șfaiț, Juric
Antrenor Dan Petrescu

CFR Cluj – Dinamo, 3-1. Joc consistent al clujenilor, VICTORIE meritată

Dinamo (4-3-3): Roșca – C. Costin, Boateng, Homawoo, Opruț – Olsen, Gnahore, Milanov – Selmani, Perica, Politic
Rezerve: Golubovic, A. Stoian, Pașcălău, Abdallah, C. Soare, Patriche, A. Cristea, Luna, Mărginean, A. Pop
Absenți: Cîrjan (suspendat), Licsandru (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic

Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru Sebastian Colțescu (București). Asistenți Ferencs Tunyogi (Zalău), Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Arbitru VAR Istvan Kovacs (Carei). Asistent VAR Alexandru Corb (Satu Mare)

CFR începe meciul sus, făcând un pressing susținut și punând presiune pe careul bucureștenilor. Primul gol vine în min.14, după o fază lucrată excelent de Simao și finalizată cu un șut perfect al lui Louis Munteanu.

Clujenii nu fac pasul înapoi și nu-i lasă pe dinamoviști să-și facă jocul. Aceștia au avut prima ocazie abia în min.25, când Politic a prins un șut bun de la 22m, puțin peste poarta lui Hindrich.

Tot cu șut de la distanță a încercat și Milanov în min.41, însă cei care marchează sunt tot clujenii, în min.44, prin Fica, al cărui șut perfect de la 23m poposește în plasa porții lui Roșca.

În repriza a doua, CFR continuă presiunea, Dinamo are posesia dar în jumătatea ei de teren. În cele din urmă, bucureștenii reușesc să înscrie în min.68 prin Perica, pentru 2-1.

Părea că Dinamo revine în joc însă clujenii nu sunt de acord. În min.80, Kamara înscrie din penalty, acordat după un henț în careu al lui Homawoo.

Emerllahu are o ocazie mare în min.90, dar fără efect pe tabelă. Meciul se încheie cu victoria clară a clujenilor, care au fost net superiori adversarului la toate capitolele.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Simao 8, Bolgado 8, M. Ilie 8, Camora 8 – Fică 8, Djokovic 7, Korenica 8 – Postolachi 6, L. Munteanu 8,  Kamara 7, Abeid, Graovac 7, Emerllahu 7, A. Păun, Juric 6

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești. Unul s-a ales cu parbrizul mașinii spart

Publicat

Scandal între șoferi în parcare la mall în Florești

Scandal în parcarea mall-ului din Florești.

Un șofer aproape și-a ieșit din minți după ce a fost aproape să fie implicat într-un accident.

Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești

Din filmarea care a apărut pe rețelele sociale se pare că unul dintre șoferi a fost aproape să intre într-o altă mașină. De aici s-a declanșat scandalul, iar unul dintre bărbați a început să lovească puternic mașina, căreia i-a crăpat și parbrizul.

Vom reveni cu un punct de vedere al Poliției, în cazul în care s-a făcut plângere.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate