Connect with us

EVENIMENT

DNA şi Curtea de Apel Cluj se bat cap în cap de la cazul unui primar penal

Publicat


dna facebook

DNA s-a văzut nevoită să facă prezizări în cazul unui fost primar, trimis în judecată și achitat în primă instanță. Este vorba de cazul fostului primar al orașului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu-Gheorghe Nemeş, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Mai mult, în apel, la Cluj a fost schimbată încadrarea juridică.

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al oraşului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu-Gheorghe Nemeş, sub aspectul săvârşirii în cursul anului 2014 a unei infracţiuni continuate de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, arată DNA, după ce în spațiul public „s-a acredita ideea” că instituția ar fi solicitat în apel încetarea procesului.

Tribunalul Maramureş a dispus, printre altele, la data de 04 februarie 2022 achitarea inculpatului.

„Împotriva acestei decizii, procurorul DNA a formulat apel care a fost soluţionat la data de 17 iunie 2022.

Cu ocazia dezbaterilor desfăşurate la data de 18 aprilie 2022, (anterior apariţiei deciziei CCR 358/2022 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.155 alin.(1) din Codul penal), procurorul DNA a formulat concluzii în sensul admiterii apelului, desfiinţării hotărârii primei instanţe de judecată şi condamnării inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii dedusă judecăţii respectiv cea de abuz în serviciu şi nu de încetare a procesului penal, aşa cum în mod eronat au susţinut mai multe publicaţii media”, arată DNA.

DNA şi Curtea de Apel Cluj se bat cap în cap: Magistrații clujeni au schimbat încadrarea

Potrivit DNA, Prin hotărârea pronunţată în apel, magistraţii Curţii de Apel Cluj au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, din infracţiunea de abuz în serviciu, asimilată infracţiunilor de corupţie, în două infracţiuni de neglijenţă în serviciu şi şi încetarea procesului penal faţă de inculpat, constatând că în cauză termenul general de prescripţie pentru infracţiunile de neglijenţă în serviciu era împlinit.

Ce acuzații i s-au adus fostului primar

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ovidiu-Gheorghe Nemeş, la data faptelor primar al oraşului Sighetu Marmaţiei, în data de 3 noiembrie 2020.

Acesta era acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2013, Ovidiu-Gheorghe Nemeş, în calitate de primar al oraşului Sighetu Marmaţiei, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu un avocat din cadrul Baroului Maramureş două contracte de asistenţă juridică având ca obiect redactarea unei întâmpinări şi reprezentarea primăriei într-o cauză civilă.

Pentru serviciile prestate, avocatul ar fi primit suma totală de 12.480 de lei, preciza DNA.

În ambele situaţii, edilul ar fi acţionat contrar dispoziţiilor legale, rezultatul acestor acţiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 12.480 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către avocatul respectiv.

Fostul primar a mai fost condamnat în 2016 de Tribunalul Maramureş la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în dosarul numit „Parcometrele” și a fost condamnat la un an şi jumătate cu suspendare.

Sursa: DNA



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Armatei din Turda. Două autotrenuri și două autoturisme IMPLICATE

Publicat

Un accident rutier a avut loc, joi, pe str. Armatei din Turda. Au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme.

„Pompierii de la Detașamentul Turda intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Armatei din Turda. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme. Nu au existat victime încarcerate, însă 4 persoane sunt evaluate de către echipajele medicale. Acestea au refuzat transportul la spital, mai puțin un bărbat de aproximativ 60 de ani care a ales să meargă la spital pentru investigații suplimentare. Acesta va fi transportat de către echipajul SMURD.

FOTO. ACCIDENT pe strada Armatei din Turda. Două autotrenuri și două autoturisme IMPLICATE

La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una de la Serviciul de Ambulanță Județean”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Alin Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

Publicat

De

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Peste 12 milioane de euro au fost investiți în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, în ultimii 8 ani.

Investițiile, care au dus la creșterea actului medical, dar și la modernizarea fluxurilor în clădirea care a fost dată în folosință în anul 1970, au fost realizate de Consiliul Județean Cluj.

YouTube video

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

De când Spitalul de Boli Infecțioase a fost preluat de Consiliul Județean Cluj, acum aproape un deceniu, au fost implementare proiecte, care să ducă la creșterea actului medical, de milioane de euro.

Alin Tise, Ioan Mureșan

„Un moment important a fost când am decis preluarea acestui spital la Consilul Județean, când Ministerul Sănătății ne-a cerut acordul și am spus <<da>>, iar un altul a fost când am preluat Centrul de Diagnostic și Tratament care era falimentar. Atunci, împreună cu managerul spitalului am spus <<da>>.

Doar în cele 5 spitale din Cluj, aflate în subordinea CJ am investit peste 75 de milioane de euro. În spitalul de Boli Infecțioane, în 8 ani am investit peste 12 milioane de euro, din care aproape 7,5 milioane de euro provin din fonduri europene”, a declarat președintele CJ Cluj Alin Tișe, care a vizitat joi unitatea sanitară.

În medie, 1.500 de pacienți se prezintă zilnic la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost în prima linie în pandemia de Covid-19 și, de altfel, printre primele 6 din țară care au făcut teste de depistare a virusului.

În anul 2023, în spital au fost consultați, în medie 1.500 de pacienți pe zi. Tot anul trecut, au fost efectuate aici peste 933.000 de analize medicale, au fost înregistrate aproape 5.500 de cazuri de spitalizate continuă și peste 50.000 de cazuri de spitalizare de zi. În 2023, în spital și în Amulatorul acestuia au fost oferite peste 180.000 de consultații.

Singurul spital unde există sistem de ventilație în toate saloanele

Ioan Mureșan, managerul unității sanitare a declarat că una dintre investițiile importante a fost instalarea sistemului modern de ventilație.

„În pandemia de Covid-19, nevoia de oxigen pentru pacienți era de 3.000 de metri cubi la 24 de ore. Saloanele noastre nu aveau sistem de ventilație. Consumul mare de oxigen, cu mult peste limitele normale, a dus la incendii în alte spitale din țară.

Noi am avut noroc, am ținut geamurile deschise, dar atunci a devenit clar că avem nevoie de un sistem modern de ventilație”, a spus Ioan Mureșan.

Alin Tișe, Ioan Mureșan

Acum, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este singurul spital în care toate saloanele există sistem de ventilație, o investiție de peste 13 milioane de lei. În majoritatea spitalelor există doar în sala de operație sau ATI. Prin intermediul acestui sistem, aerul se recirculă de 6 ori pe oră în saloane și de 12 ori pe oră în terapie intensivă.

Dotări de ultimă generație

O altă investiție esențială a fost dotarea cu echipamente de ultimă generație a Laboratorului de Biologie Moleculară.

Aici se face testare sindromică pentru meningită, pentru infecții respiratorii de tract superior, pneumonie, pentru boli gastro-digestive, în aproximativ 70 de minute se caută materialul genetic pentru diferiți patogeni, o procedură de nișă, care se realizează pentru pacienții în stare gravă.

Aparatură, Spital Boli Infecțioase Cluj

Acum, pentru diagnosticarea bacteriei, se poate face în 24 de ore, față de 48 de ore.

„Laboratorul este foarte bine dotat și se poate pune un diagnostic rapid. Rezistența la antibiotice este foarte mare, iar noi ajutăm medicii să aplice tratamentul cu antibiotice corect”, a precizat și dr. Mirela Flonta medic primar microbiolog, șef laborator la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Dotări Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Investițiile nu se opresc aici

Consiliul Județean Cluj implementează și un proiect cu finanțare europeană care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Într-o primă etapă, CJ Cluj va achiziționa 32 de dotări, respectiv o platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice, un sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectrometru de masă, 10 sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, 10 aparate de curățare cu abur uscat și 10 sisteme de troliu modular flexibil pentru colectarea și distribuția lenjeriei.

Camera de gardă va fi modernizată

Camera de gardă a spitalului va fi transformată în Compartiment de Primiri Urgenţe de Specialitate.

Pentru acest proiect Consiliul Județean Cluj a propus alocarea, din bugetul instituției, a sumei de 2 milioane de lei.

Managerul spitalului, Ioan Mureșan, spune că și acest acest proiect este foarte important, pentru că în această cameră de gardă vin zilnic 70-100 de pecienți, iar structura este asigurată doar de un medic și echipa de asistenți.

În același timp, Consiliul Județean Cluj gestionează și proiectul ce vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unității sanitare, cu o valoare de aproape 37 de milioane de lei și care a fost depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Publicat

isu

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost lovit de o mașină, joi, pe str. Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta este conștient și a primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii. Echipajul SMURD acorda îngrijiri medicale unui pieton, conștient și cooperant.

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani”, a transmis ISU Cluj.

„La data de 28 martie a.c., în jurul orei 12.30, a fost raportat un accident rutier pe strada Primăverii din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat faptul că, un bărbat de 61 de ani, din comuna Florești, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe marcajul pietonal, pe culoarea roșie a semaforului electric.

Pietonul a fost accidentat de către un autoturism, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 67 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.

Atât conducătorul autovehicului, cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. În urma evenimentului, bărbatul de 61 de ani, a fost consultat la fața locului de către un echipaj medical, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

autobuze ctp

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna Floresti in zona Podul Lunii, statiile ʺFerma 9ʺ si ʺLuna 2 Nordʺ.

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

In continuare vom analiza cu atentie toate sugestiile primite pe adresa electronica sugestii@ctpcj.ro si vom incerca sa venim in intampinarea utilizatorilor liniei M81. Va asiguram pe aceasta cale de preocuparea noastra permanenta de a oferi servicii de calitate.

Programul de circulatie al liniei metropolitane M81, valabil din data de 01.04.2024:

Ore de plecare din Savadisla: 04:40, 05:50, 06:30, 08:30, 11:50, 15:35, 16:35, 17:35, 18:35, 20:20, 21:45, 23:05.

Ore de plecare din Cluj-Napoca: 05:10, 05:45, 06:45, 11:05, 14:35, 15:35, 16:35, 17:35, 19:35, 21:05, 22:30. Programul de circulatie va putea fi consultat pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită pentru mobil Tranzy.

Mentionam faptul ca prima cursa de 04:40 cu plecare din Cluj-Napoca cat si ultima cursa de la ora 22:30, vor fi comune cu lina M23. Acestea vor avea plecarea de pe Calea Floresti statia Taberei”, se arată în comunicatul CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax