ACTUALITATE
Din 10 iulie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca dă START Admiterii 2023



Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) dă start înscrierii la Admitere 2023, studii de licență! Înscrierile încep din 10 iulie, online, pe platforma admitereonline@utcluj.ro, unde viitorii candidați vor putea urmări cele mai relevante și utile informații despre programele de studii pe care universitatea le oferă, competențele pe care le vor dobândi după absolvire, oportunițățile studențești, mobilitățile și internship-urile de care pot beneficia, precum și angajatorii colaboratori ai universității.
Înscrierea online este simplă și rapidă și se poate face de oriunde. Scanarea documentelor se poate realiza și cu telefonul mobil după care se încarcă în platformă. Site-ul admiterii are o structură intuitivă ce oferă toate informațiile de care candidații au nevoie, la un click distanță https://admitereonline.utcluj.ro. Cu peste 90 de programe de studii licență, UTCN scoate la concurs 5000 de locuri, pentru anul universitar 2023 – 2024.
Candidații se vor putea înscrie cu o singura taxă la oricâte comisii doresc. Pe tot parcursul procesului de admitere, vor primi feed- back și vor fi ghidați de către consilierii Biroului de Admitere. Pentru candidații care nu au acces la internet sau care doresc informații directe de la consilierii noștri, începând cu 10 iulie, la sediul fiecărei facultăți vor funcționa puncte de consiliere unde cei interesați pot parcurge pașii de înscriere ghidat.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca vine și în acest an în sprijinul celor care dau probă scrisă la matematică (Automatică și Calculatoare) sau probă de desen (Arhitectură), asigurând cazarea în regim GRATUIT pentru candidat și un însoțitor în campusul Observator, în perioada 16-23 iulie 2023.
Vă invităm să ne urmăriți pe rețelele de socializare ale universității unde veți afla tot ce trebuie să știți înainte de a alege oricare dintre facultățile noastre și mai ales ce oferă studiile la UTCN!
https://admitereonline.utcluj.ro
https://www.facebook.com/Admitere.UTCN
https://www.instagram.com/Admitere.UTCN/
https://www.facebook.com/utcluj.ro/
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Incidentul de la Huedin s-a petrecut pe șantierul căii ferate. Cei doi copii care au murit aveau doar 4 și 6 ani

Momente de coșmar la Huedin, după ce doi băieți de 4 și 6 ani au murit înecați într-o groapă cu apă aflată pe un șantier feroviar de pe strada Fildului.
Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 29 aprilie, iar în ciuda intervenției rapide a echipajelor medicale, micuții nu au mai putut fi salvați. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia.
„În data de 29 aprilie, în jurul orei 16:40, Poliția orașului Huedin a fost sesizată cu privire la faptul că doi minori ar fi căzut într-o groapă cu apă (canal) aflată în incinta unui șantier amenajat pentru lucrări la sectorul de cale ferată, situat pe strada Fildului din localitate.
La fața locului intervin echipaje medicale pentru acordarea asistenței de specialitate celor doi minori, identificați ca fiind 2 băieți de 4, respectiv 6 ani.
Cercetări pentru a stabili cum s-a produs incidentul
Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul și pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.
În pofida manevrelor de resuscitare aplicate de echipajele specializate, cadrele medicale au fost nevoite să constate decesul ambilor minori la fața locului”.
EVENIMENT
EXCLUSIV. Pompierii privați ai Clujului. Au două autospeciale de stins incendii și motopompe de evacuat apa după inundații

Clujul are, în premieră, un serviciu privat de pompieri, Fire Squad, care asigură servicii de stingere a incendiilor sau de evacuare a apei după inundații atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Investiția s-a ridicat la peste 250.000 de euro, firma fiind un partener al ISU Cluj.
Octavian Raiha, șef Compartiment Prevenire al Fire Squad, a declarat pentru Cluj24 că serviciul este funcțional începând cu luna februarie 2025.
Echipamente de top pentru pompieri
”A fost o perioadă extrem de grea pentru noi, cu niște investiții fenomenale, asta pentru că am dorit să avem, pentru pompierii noștri, echipamente de protecție noi, care sunt high class-ul existent în momentul acesta pe piață, în condițiile în care în proporție de 80% sunt de producție germană.
De ce am optat pentru așa ceva? Pentru că la noi, fiind la bază un serviciu medical de urgență cu 15 ani vechime, siguranța salvatorului primează din toate punctele de vedere.
Și aici vorbim de căștile de protecție, de Nomex-urile pompierilor, de aparatele de respirat, de cizme și mănuși. Autospecialele noastre sunt dotate și cu echipamente suplimentare profesionale, cum ar fi drujbă, flex, mașină de filetat, mașină de găurit, avem echipamente care deschid uși în caz de nevoie.
În plus, am ținut să avem modulul de urgență, de prim ajutor medical pe mașina de stingere, adică o parte minimă, o trusă medicală de traumă, un guler cervical, o targă – lopată, dar și un kit de arsuri.
Investiția totală în acest serviciu se ridică la peste 250.000 de euro”, a spus Raiha.
Ce servicii asigură
Serviciul privat de pompieri, omologat ca tip P3, dispune de două autospeciale de stingere incendii una de capacitate mare, de 5600 litri de apă, și una de capacitate medie, de 4000 de litri, ambele fiind de tip ”hibrid”, adică au și bazine cu spumă.
Organigrama este similară celei a ISU, având o comandă, (șef serviciu) partea de protecție civilă, partea de prevenire, servanții, conducătorii de autospeciale, comandanții de echipaj.
”Am dorit să înființăm un serviciu privat pentru situații de urgență cu adresabilitate către publicul larg. Adică să putem avea contracte cu operatori economici, pentru evenimente, sportive sau culturale, pentru clădiri. Acum suntem la finalul perioadei de avizare pentru partea de instalare sisteme de detecție incendiu, instalare sisteme de stingere incendiu. Vrem să acoperim și această parte. Iar, în plus, pe lângă activități de stingere și limitare incendii, asigurăm și servicii cu motopompe pentru evacuarea apei după inundații.
Avem specialiști, inclusiv pe protecție civilă, unde putem să oferim consultanță colaboratorilor și clienților noștri, instruirea personalului pentru clienți, exerciții care trebuie făcute periodic.
De asemenea, ne putem ocupa de verificarea/ comercializarea stingătoarelor de orice tip, verificarea/ montarea hidranților, proiectare, instalare și mentenanță la sistemele de detecție și stingere incendiu, monitorizarea sistemelor de detecție incendiu.
Fire Squad este un serviciu privat care are aviz de înființare dat de către ISU Cluj la sfârșitul lunii februarie 2025”, a precizat Octavian Raiha.
Pompieri, foști angajați ai ISU
Firma privată de pompieri are peste 30 angajați, din care 90% sunt foști angajați ai ISU, care au trecut în rezervă, restul fiind tineri care învață meserie de la cei cu vechime și experiență.
”Avem oameni care au trecut în rezervă din ISU, cu 20-30 de ani de experiență în spate, oameni activi care lucrat în ISU, pe mașinile de intervenție și pe care am plăcerea să-i am drept colegi și asta ne ajută foarte mult, deoarece pornim cu o experiență vastă. Deși suntem un serviciu nou, avem personalul cu experiență ceea ce ne ridică automat și încrederea noastră”, a menționat șeful Compartimentului Prevenire al Fire Squad.
Firma are deja contracte cu cluburile de fotbal CFR Cluj și ”U” Cluj pentru intervenții la meciuri și își oferă serviciile organizatorilor festivalurilor care se desfășoară la Cluj-Napoca sau oriunde în județul Cluj: Untold, Electric Castle, Jazz in The Park etc.
Intervenții 24/7
Potrivit lui Octavian Raiha, serviciul poate asigura activitatea 24 de ore 7 zile pe săptămână.
”Putem gestiona incendii de diverse tipuri, avându-i ca parteneri pe cei de la ISU din toate punctele de vedere.
Ideea este că echipajele noastre ajung la un incendiu, comandantul are obligativitatea de a evalua ce se întâmplă acolo și dacă crede că este depășit și nu poate gestiona situația cu infrastructura prezentă sau pe care o are la dispoziție, automat se solicită sprijin către ISU, care intervine cu autospecialele sale.
Oricum avem obligativitatea ca, după terminarea misiunii, comandantul să raporteze către ISU finalizarea intervenției printr-un raport de misiune.
La fel poate fi și invers, iar în cazul în care ISU va considera vreodată că este nevoie și de noi, suntem acolo fără niciun fel de problemă, iar serviciile noastre de sprijin sunt gratuite în astfel de cazuri.
La prima discuție cu cei de la ISU Cluj despre acest serviciu pe care urma să îl înființăm, le-am promis un lucru, și anume că vor fi mândri de noi.
Vrem să ne ridicăm la nivelul așteptărilor lor. Ne dorim să fim buni parteneri pentru ISU Cluj și vrem ca partenerii noștri să fie mândri de noi”, a conchis Raiha.
EVENIMENT
UPDATE. Doi copii, în stop cardio-respirator, după ce s-au înecat într-un fost canal din Huedin. Medicii au declarat DECESUL

Doi copii s-au înecat într-un fost canal, pe o stradă din Huedin. Ei au fost scoși din apă și sunt resuscitați de către medicii SMURD.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente pentru a salva doi copii clare s-ar fi înecat într-o groapă cu apă (fost canal) situat pe strada Fildului din orașul Huedin. Cei doi copii au fost scoși din apă și se află în stop cardio-respirator. Echipajele prezente la fața locului aplică manevre de resuscitare. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, două ambulanțe SMURD, un echipaj SAJ, iar în sprijin a aterizat și elicopterul SMURD”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Din păcate, manevrele de resuscitare nu au avut succes, fiind declarat decesul celor doi minori”, a transmis ISU Cluj.

Compania de Transport Public (CTP) Cluj a modernizat automatele de ticketing din Cluj-Napoca și din zona metropolitană. S-a înlocuit vechiul sistem de plată cu sistemul contactless.
„Suntem bucuroși să vă anunțăm că am modernizat automatele de ticketing pentru a face cât mai prietenoasă interacțiunea dumneavoastră cu acestea.
CTP a MODERNIZAT automatele de ticketing din Cluj-Napoca și zona metropolitană
Scopul nostru este să vă oferim o călătorie plăcută, relaxată și sigură până la destinația dumneavoastră, iar acest obiectiv poate fi îndeplinit și prin simplificarea sistemului de achiziționare a biletului de la automatul de ticketing. Vechiul sistem era o sursă de stres pentru o parte a călătorilor noștri, care ne-au transmis dorința lor de a avea un sistem mult mai simplu, actualizat și modern. Motiv pentru care am acționat în acest sens.
Cum s-au modernizat automatele de ticketing?
Am înlocuit vechiul sistem de plată cu sistemul contactless – care e modern, sigur, simplu și eficient.
De acum, fiecare automat de ticketing are un terminal contactless, fiind suficientă apropierea cardului de terminalul de plată pentru a se încasa prețul unui bilet.
Această tehnologie îi oferă călătorului nostru un câștig evaluat în:
– timp prețios,
– simplificarea operațiunii,
– securitatea și rapiditatea achiziționării a unui bilet și,
– ne dorim mult asta – un zâmbet.
Vă mulțumim că ne stimulați și ne ajutați să ținem pasul cu interesul, nevoia și dorința dumneavoastră de a avea la Cluj Napoca și în zona metropolitană un sistem public de transport modern, la standarde europene”, a comunicat CTP Cluj.