Editorial Opinii
Dificultăţile medicinei de familie-impact major asupra stării de sănătate a populaţiei

În cadrul manifestării organizate de Coaliția Pacienților cu Boli Cronice COPAC și Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Cronice Inflamatorii din Transilvania (ART), în data de 12.10.2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Artritei, am dorit să subliniez importanța relației între medicul de familie și medicul specialist reumatolog în gestionarea acestor pacienți. Accesul în timp util la servicii medicale în specialitatea reumatologie asigură în contextul progreselor terapeutice controlul progresiei acestor boli și recuperarea funcțională. Acești pacienți pot avea o viață personală și activitate profesională normale.
Medicina de familie reprezintă baza pe care se construiesc servicii medicale performante prin implicarea în educația pentru sănătate a pacienților și membrilor de familie ai acestora și prin rolul esențial în profilaxia primară.
În discursul meu, m-am referit la deficiențele acestor servicii de medicină de familie ca la o verigă slabă, pornind de la realitatea prezentată atât în statisticile Uniunii Europene cât și în cele naționale, inclusiv în articole apărute în presa națională începând din anul 2019, care subliniază faptul că „mai mult de jumătate din localitățile din România (53%) nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți”, conform datelor centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (articol din 18.02.2020, site-ul HotNews.ro). Potrivit aceluiași articol, la acea dată, „2,52% din populația României nu avea niciun medic de familie în comuna în care locuiesc (559.611 locuitori din 328 comune). Doar 1496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie și 271 de localități au mai mulți medici decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare”.
Pe website-ul www.agerpress.ro cât și pe adevărul.ro (09.02.2022) se prezintă situația din Delta Dunării unde peste 50% dintre unitățile administrativ-teritoriale nu au medic de familie și deficitul de medici este o problemă veche, nerezolvată prin sporurile de 200% acordate de autoritățile locale. În satele izolate din Delta Dunării există circa 10.000 de persoane conform agerpress.ro.
Pe site-ul https://ec.europa.eu/eurostat/statistics, România se situează pe locul 17 în rândul statelor europene în ceea ce privește numărul de medici de familie la suta de mii de locuitori, subliniindu-se faptul că facem parte dintre țările în care numărul medicilor specialiști îl depășește pe cel al medicilor de familie.
Aceste informații susțin afirmația mea că asistența de medicină primară este polarizată în România, zonele izolate, defavorizate având un deficit semnificativ de medici de familie, ceea ce conduce la un acces redus al populației în aceste zone la servicii medicale de bază. Am afirmat și susțin în continuare acest lucru, și anume că există medici de familie dedicați din punct de vedere profesional, care au un număr mare de pacienți pe listă, de care riscă să nu se poată ocupa în mod adecvat, având în vedere birocratizarea actului medical și nevoia crescută de vizite la domiciliu generată de procentul mare de vârstnici din România.
Asistența medicală de urgență are de asemenea de suferit, deficitul de medici de familie făcând dificilă organizarea centrelor de permanență și din acest motiv 70% din persoanele care se adresează structurilor de urgență spitalicești sunt de fapt cazuri care ar putea fi rezolvate prin aceste centre de permanență sau la cabinetul medicului de familie.
Aspectele mai-sus menționate întârzie și evaluarea și trimiterea în timp util, în unele cazuri, a pacientului reumatologic către medicul specialist reumatolog, ceea ce poate conduce la progresia bolilor reumatismale inflamatorii și la apariția complicațiilor. În acest context am prezentat medicina de familie ca o verigă slabă în ceea ce privește accesul oportun, conform nevoilor, al pacientului reumatologic la specialist. Supraaglomerarea medicilor de familie conduce, pentru creșterea eficienței, la formularea întrebărilor „Ce te supără ? Ce bilet de trimitere vrei ?”. Este foarte important ca aceștia să fie informați în legătură cu semnalele de alarmă și cu semnele și simptomele care sugerează caracterul inflamator al durerilor articulare precum și cu cele care conduc spre formularea suspiciunii de boală sistemică autoimună, elemente care conferă caracter de gravitate și de urgență a trimiterii pacientului către medicul specialist reumatolog. În centrul universitar Cluj există au loc astfel de activități, coordonate de Clinica de Reumatologie Cluj.
Îi respect pe colegii medici de familie și respect importanța muncii acestora pentru menținerea stării de sănătate a populației. Regret faptul că modul în care am prezentat disfuncțiile sistemului a lăsat să se înțeleagă faptul că nu apreciez munca lor. Precizez că afirmațiile mele au fost prezentate în articolul publicat online pe site-ul cluj24.ro trunchiat și scoase din context. Titlul reprezintă o alăturare de afirmații care au avut niște argumente prezentate în discurs.
Menționez că la această manifestare am participat în calitate de medic specialist reumatolog, nu în calitate de comandant al Spitalului Clinic Militar de Urgență Cluj-Napoca și punctele de vedere exprimate au caracter personal, fiind conform cu experiența mea profesională de peste 30 de ani, nefiind punctul de vedere oficial al sistemului medical militar.
Colonel medic Doina Baltaru
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.
După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.
„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.
„Trebuie să crezi, în primul rând”
Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.
„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.
În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Cod galben de ploaie, până duminică
De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium
CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş
Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.
Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.
Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.
Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.
Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.
În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.
Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7
EVENIMENT
VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.
În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.
Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.
Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.
În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.