Connect with us

Editorial Opinii

Dificultăţile medicinei de familie-impact major asupra stării de sănătate a populaţiei

Publicat


doina baltaru spitalul militar

În cadrul manifestării organizate de Coaliția Pacienților cu Boli Cronice COPAC și Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Cronice Inflamatorii din Transilvania (ART), în data de 12.10.2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Artritei, am dorit să subliniez importanța relației între medicul de familie și medicul specialist reumatolog în gestionarea acestor pacienți. Accesul în timp util la servicii medicale în specialitatea reumatologie asigură în contextul progreselor terapeutice controlul progresiei acestor boli și recuperarea funcțională. Acești pacienți pot avea o viață personală și activitate profesională normale.

Medicina de familie reprezintă baza pe care se construiesc servicii medicale performante prin implicarea în educația pentru sănătate a pacienților și membrilor de familie ai acestora și prin rolul esențial în profilaxia primară.

În discursul meu, m-am referit la deficiențele acestor servicii de medicină de familie ca la o verigă slabă, pornind de la realitatea prezentată atât în statisticile Uniunii Europene cât și în cele naționale, inclusiv în articole apărute în presa națională începând din anul 2019, care subliniază faptul că „mai mult de jumătate din localitățile din România (53%) nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți”, conform datelor centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (articol din 18.02.2020, site-ul HotNews.ro). Potrivit aceluiași articol, la acea dată, „2,52% din populația României nu avea niciun medic de familie în comuna în care locuiesc (559.611 locuitori din 328 comune). Doar 1496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie și 271 de localități au mai mulți medici decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare”.

Pe website-ul www.agerpress.ro cât și pe adevărul.ro (09.02.2022) se prezintă situația din Delta Dunării unde peste 50% dintre unitățile administrativ-teritoriale nu au medic de familie și deficitul de medici este o problemă veche, nerezolvată prin sporurile de 200% acordate de autoritățile locale. În satele izolate din Delta Dunării există circa 10.000 de persoane conform agerpress.ro.

Pe site-ul https://ec.europa.eu/eurostat/statistics, România se situează pe locul 17 în rândul statelor europene în ceea ce privește numărul de medici de familie la suta de mii de locuitori, subliniindu-se faptul că facem parte dintre țările în care numărul medicilor specialiști îl depășește pe cel al medicilor de familie.
Aceste informații susțin afirmația mea că asistența de medicină primară este polarizată în România, zonele izolate, defavorizate având un deficit semnificativ de medici de familie, ceea ce conduce la un acces redus al populației în aceste zone la servicii medicale de bază. Am afirmat și susțin în continuare acest lucru, și anume că există medici de familie dedicați din punct de vedere profesional, care au un număr mare de pacienți pe listă, de care riscă să nu se poată ocupa în mod adecvat, având în vedere birocratizarea actului medical și nevoia crescută de vizite la domiciliu generată de procentul mare de vârstnici din România.

Asistența medicală de urgență are de asemenea de suferit, deficitul de medici de familie făcând dificilă organizarea centrelor de permanență și din acest motiv 70% din persoanele care se adresează structurilor de urgență spitalicești sunt de fapt cazuri care ar putea fi rezolvate prin aceste centre de permanență sau la cabinetul medicului de familie.

Aspectele mai-sus menționate întârzie și evaluarea și trimiterea în timp util, în unele cazuri, a pacientului reumatologic către medicul specialist reumatolog, ceea ce poate conduce la progresia bolilor reumatismale inflamatorii și la apariția complicațiilor. În acest context am prezentat medicina de familie ca o verigă slabă în ceea ce privește accesul oportun, conform nevoilor, al pacientului reumatologic la specialist. Supraaglomerarea medicilor de familie conduce, pentru creșterea eficienței, la formularea întrebărilor „Ce te supără ? Ce bilet de trimitere vrei ?”. Este foarte important ca aceștia să fie informați în legătură cu semnalele de alarmă și cu semnele și simptomele care sugerează caracterul inflamator al durerilor articulare precum și cu cele care conduc spre formularea suspiciunii de boală sistemică autoimună, elemente care conferă caracter de gravitate și de urgență a trimiterii pacientului către medicul specialist reumatolog. În centrul universitar Cluj există au loc astfel de activități, coordonate de Clinica de Reumatologie Cluj.

Îi respect pe colegii medici de familie și respect importanța muncii acestora pentru menținerea stării de sănătate a populației. Regret faptul că modul în care am prezentat disfuncțiile sistemului a lăsat să se înțeleagă faptul că nu apreciez munca lor. Precizez că afirmațiile mele au fost prezentate în articolul publicat online pe site-ul cluj24.ro trunchiat și scoase din context. Titlul reprezintă o alăturare de afirmații care au avut niște argumente prezentate în discurs.

Menționez că la această manifestare am participat în calitate de medic specialist reumatolog, nu în calitate de comandant al Spitalului Clinic Militar de Urgență Cluj-Napoca și punctele de vedere exprimate au caracter personal, fiind conform cu experiența mea profesională de peste 30 de ani, nefiind punctul de vedere oficial al sistemului medical militar.

Colonel medic Doina BaltaruDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cabană din Mărișel cuprinsă de FLĂCĂRI. Pompierii intervin cu două autospeciale cu apă și spumă

Publicat

De

pompieri incendiu bun bun

Un incendiu a izbucnit la o cabană din Colonia Rusești, în comuna clujeană Mărișel.

La incendiu intervin pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Dim primele informații, cabana are aproximativ 50 de metri pătrați și un nivel.

Cabană din Mărișel cuprinsă de flăcări. Pompierii intervin cu două autospeciale cu apă și spumă

Potrivit ISU Cluj nu sunt anunțate victime, iar la fața locului se deplasează două autospeciale cu apă și spumă, respectiv autoscara. Preventiv a fost trimis și un echipaj SMURD.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Marele ACTOR clujean, Florin Piersic, împlinește 87 de ani. Emil Boc: Vă dorim zile senine și multe bucurii

Publicat

Marele actor clujean, Florin Piersic, împlinește azi 87 de ani. Printre cei care l-au felicitat s-a aflat și primarul Clujului, Emil Boc.

emil boc 2

„La mulți ani, Florin Piersic!

Azi, toți clujenii și românii oriunde s-ar afla ei, se gândesc cu mare drag la tine și îți urează din suflet „La mulți ani!”.
Vă urez și eu, cu drag, respect și prețuire, la mulți ani frumoși și sănătoși, Maestre, cel mai iubit dintre români!

Suntem recunoscători pentru contribuția dumneavoastră inegalabilă la ceea ce reprezintă astăzi dimensiunea culturală și artistică a Clujului și vă mulțumim pentru momentele de neuitat pe care ni le oferiți mereu. Vă dorim zile senine și multe bucurii”, scrie edilul pe pagina sa de Facebook.

Video: Facebook Emil Boc

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de ninsoare şi viscol. 25 de judeţe afectate şi Bucureştiul. Atenţionare până sâmbătă seară

Publicat

De

Zone din 25 de judeţe şi municipiul Bucureşti sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 28 ianuarie, ora 22:00, în Dobrogea, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi local în sudul Moldovei şi în Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii însemnate cantitativ şi se vor acumula în general între 25 şi 40 litri/mp.

Judeţele care se vor afla sub incidenţa Codului galben de vreme rea sunt: Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

În zonele joase de relief din Muntenia şi Moldova, la început vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, apoi, treptat, vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă.

Pe parcursul zilei de vineri, în Dobrogea vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviţă şi ninsoare. Totodată, în aceste zone, local şi temporar, vor fi şi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-60 km/h, viscolind ninsoarea.

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali, va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent şi vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50-70 km/h) şi vizibilitate scăzută.

Meteorologii avertizează că, pe alocuri, vor fi depuneri de polei în Transilvania şi Moldova.

Pentru zona Municipiului Bucureşti, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 29 ianuarie , ora 8:00, vremea se va menţine închisă, cu precipitaţii însemnate cantitativ. Astfel, în medie, se vor acumula 20 – 25 litri/mp) şi vor fi sub formă de ploaie şi lapoviţă, când şi vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 45 – 55 km/h.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare umedă, astfel încât, până în dimineaţa zilei de duminică, stratul de zăpadă depus va avea grosimi variabile, în general de 8 – 15 cm, iar vântul va slăbi treptat în intensitate. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi va oscila între 0 şi 2 grade Celsius. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Un britanic a încercat să FUGĂ din România prin Cluj, după ce a accidentat o gravidă

Publicat

Șoferul care a accidentat în București o femeie gravidă și a părăsit locul accidentului a fost dat în urmărire generală. El a fost prins vineri dimineața, în timp ce încerca să se îmbarce pe Aeroportul din Cluj-Napoca în zborul Cluj-Luton, care urma să decoleze la ora 06.00.

Citește și: Șoferul care a accidentat o femeie GRAVIDĂ, joi în București și a fugit, a fost PRINS pe Aeroportul din Cluj-Napoca

Conducătorul autovehiculului a fost identificat în urma activităţilor desfăşurate de către poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere. Este vorba de un cetățean britanic de origine libaneză, Ali Aboungab, în vârstă de 25 de ani.

sofer fugit

„Acesta a fost dat în consemn la punctele de trecere a frontierei, iar, în cursul acestei dimineţi, bărbatul a fost depistat în punctul de frontieră din aeroportul municipiului Cluj-Napoca, încercând să părăsească ţara. Persoana în cauză va fi preluată de poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere care vor proceda la conducerea acesteia la sediul unităţii de poliţie, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale”, informează Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.

Joi, în jurul orei 18,40, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe Strada Gura Caliţei din Sectorul 3.

Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că o femeie a fost surprinsă şi accidentată de un autoturism al cărui şofer a fugit de la faţa locului.

„În urma accidentului de circulaţie a rezultat rănirea pietonului, o femeie însărcinată, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, precizează poliţiştii.

Sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs accidentul de circulaţie.

Conform ultimelor informații, femeia accidentată a pierdut sarcina.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax