Connect with us

EVENIMENT

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj) cere 2 ore de sport pe săptămână pentru elevii de liceu. Apel la Ministerul Educației

Publicat


Lăpușan

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a depus, miercuri, în Parlament o declarație politică prin care a atras atenția asupra importanței activității fizice în rândul elevilor pentru sănătate și dezvoltare armonioasă.

˝În prezent, elevii de liceu din România beneficiază de doar o oră de educație fizică pe săptămână, ceea ce este insuficient pentru a combate efectele unui stil de viață sedentar. Diminuarea nejustificată a timpului alocat activităților fizice, neincluderea educației fizice în trunchiul comun cu un număr optim de ore și lipsa unei abordări moderne a educației sportive agravează această situație˝, a menționat Remus Lăpușan.

Deputatul a scos în evidență faptul că avem nevoie de intervenția autorităților de la nivel de politici publice, pentru a ne asigura că vom crește o generație pentru care activitatea fizică face parte din rutina zilnică – o premisă pentru sănătate dar și pentru formarea unui caracter bazat pe altruism, încredere, perseverență și disciplină, dezvoltate în urma practicării sportului.

Ce ar trebui să facă Ministerul Educației

Prin urmare, Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să adopte politici educaționale pentru promovarea sportului în școli care să includă:

Creșterea numărului de ore de sport la minimum două pe săptămână pentru elevii de liceu;
Diversificarea activităților sportive pentru a include sporturi individuale și de echipă, adaptate intereselor elevilor;
Investiții în infrastructura sportivă pentru a oferi condiții optime de desfășurare a activităților fizice;
Introducerea unor evaluări fizice regulate pentru a urmări progresul elevilor;
Promovarea unei educații fizice moderne, interactive, care să încurajeze participarea elevilor.
Sportul ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață sănătos, dincolo de a fi o disciplină în planul de învățământ.

Este necesară schimbarea de mentalitate inclusiv în rândul părinților, care ar trebui să încurajeze copiii să facă mișcare fizică.

”Din păcate, lipsa educației motrice în familie și marginalizarea educației fizice în școli au condus la o lipsă de interes față de activitatea fizică. Mulți elevi sunt scutiți medical fără un motiv real, ceea ce duce la agravarea problemelor de sănătate și la reducerea motivației de a face sport˝, a menționat în continuare Remus Lăpușan.

Sportul pentru tineri

Schimbarea atitudinii față de sport ar trebui susținută și de la nivelul comunității și administrației locale, care pot să intervină, în parteneriat, prin dotarea școlilor cu materiale sportive, reabilitarea bazelor sportive și organizarea de competiții care să stimuleze interesul elevilor pentru sport.

˝Fără sport, nu poate exista progres. Prin sport, tinerii învață nu doar disciplina și spiritul de echipă, dar și importanța unui stil de viață echilibrat˝, a concluzionat Remus Lăpușan.

PSD a susținut dintotdeauna sportul ca parte esențială a educației. Investițiile în programe și infrastructură sportivă care să încurajeze tinerii să adopte un stil de viață activ au fost trecute pe lista de priorități ale programelor de guvernare. Doar printr-o abordare proactivă putem crește o generație mai puternică și mai bine pregătită pentru viitor!

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Publicat

studenti

Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a câștigat cea de-a 29-a ediție a competiției internaționale de studii de caz în economie intitulată „NIBS Worldwide Case Competition”.

Etapa finală a competiției s-a desfășurat în perioada 16-21 martie 2025 în orașul Nanchang din China la Jiangxi University of Finance and Economics.

Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Evenimentul a reunit 16 echipe universitare din 13 țări, calificate în urma selecției globale din 2024. Echipa clujeană a avut o performanță excepțională la competiție, calificându-se de pe primul loc al diviziei în faza eliminatorie, câștigând ulterior atât semifinala, cât și finala competiției. UBB obține astfel titlul de campioană mondială a ediției din 2025, surclasând pe podium echipa belgiană EPHEC, respectiv echipa olandeză de la Rotterdam Business School.

Echipa studențească de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB a concurat în divizie cu echipele de la LAB University of Applied Sciences (Finlanda), Universidade de Brasília (Brazilia) și St. Mary’s University (SUA).

După calificarea în semifinala competiției, studenții clujeni au reușit să învingă echipa de la Technological University Dublin (Irlanda). În finală, echipa UBB s-a confruntat cu echipe de la Heilbronn University (Germania), Rotterdam Business School (Olanda) și EPHEC (Belgia). Pe baza evaluării juriului, echipa UBB a avut cea mai bună performanță în finala competiției, obținând astfel titlul de campioană a celei de-a 29-a ediții a NIBS Worldwide Case Competition.

„Echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale”

Membrii echipei din Cluj-Napoca au fost Boros Richard (anul II, Management), Fazakas Boglárka (anul II, Informatică Economică), Kolozsi Gergő (anul III, Marketing) și Kozma Krisztina (anul II, Management). Pregătirea echipei a fost coordonată de dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel și dr. Rácz Béla-Gergely. Echipa a fost însoțită la competiție de doctoranda Izsák Réka.

În cadrul competiției, echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale, abordând teme precum expansiunea globală a unui brand african de modă pentru femei; dinamizarea turismului chinez în Arabia Saudită; dezvoltarea culturii organizaționale și a resursei umane la compania Seams and Stitches; plan de franciză și de expansiune pentru ChopValue, o companie specializată în reciclarea bețișoarelor chinezești; respectiv, în finală, elaborarea unei strategii pentru compania Tencent Games pentru valorificarea oportunităților de afaceri în categoria de jocuri „survival, open world and crafting”.

Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați acest link”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ITP 2025: Vrei să primești APROBAREA de circulație? Fii atent la următoarele PROBLEME

Publicat

RAR

În funcție de vechimea vehiculului, inspecția tehnică perioadă (ITP) se efectuează la un anumit interval de timp. La ce trebuie să fie atenți șoferii astfel încât mașina lor să primească aprobarea de circulație pe drumurile publice.

Care sunt pașii de urmat ca să treci ITP-ul în anul 2025

Șoferii care au mașini mai vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la ITP în fiecare an. Toți conducătorii auto din România trebuie să respecte anumite lucruri înainte de a ajunge la o astfel de stație, în anul 2025, scrie Fanatik.

Printre lucrurile pe care trebuie să le analizeze toată lumea pentru a trece inspecția tehnică se află verificarea autoturismului. Specialiștii din domeniul auto recomandă oamenilor să fie atenți la unele aspecte de ordin tehnic.

ITP 2025: Vrei să primești APROBAREA de circulație? Fii atent la următoarele PROBLEME

E foarte important să se verifice uleiul și filtrele de ulei, aer, carburant și polen. Acestea ar fi bine să se schimbe pentru a fi sigur că primești aprobarea pentru circulația pe drumurile publice. De asemenea, se completează sau se înlocuiesc lichidele esențiale, cum ar fi de frână și de răcire.

În plus, experții recomandă șoferilor să fie atenți la plăcuțele de frână. Ele trebuie să fie în stare bună de funcționare, la fel și frâna de mână. Înainte de a merge la ITP se verifică gradul de uzură al ambreiajului și se scanează computerul de bord pentru eventuale erori.

Conducătorii auto trebuie să inspecteze starea anvelopelor, înainte de ITP, pentru a nu fi prea uzate. Mai mult decât atât, e bine să se asigure că filtrul de particule funcționează optim sau că parbrizul nu este crăpat. Acesta se înlocuiește neapărat.

În aceeași notă, experții recomandă să se repare orice problemă electrică, înainte de a te prezenta la o stație ITP, în 2025. În această categorie intră farurile, stopurile și semnalizarea, care trebuie să funcționează și becurile să nu fie arse.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan. Investiția este de 20 de milioane de euro

Publicat

De

Modernizarea drumul Sfântul Ioan, scoasă la licitație

Drumul de la Sfântul Ioan va fi reabilitat și modernizat, a anunțat, luni, primarul Emil Boc, care a precizat că lucrarea va fi scoasă la licitație.

Se vor amenaja inclusiv trotuare și piste de biciclete.

Emil Boc, anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan

Reabilitarea drumului a Sfântul Ioan, care are 5,3 kilometri, este o investiție de 20 de milioane de euro. Drumul va fi reabilitat până la intersecția cu strada Făgetului. “Vrem să sextindem rețeaua de piste de biciclete, de pe Observator, pe Calea Turzii, Făget și Sfântul Ioan, și de a spori confortul acelor care lociuesc în zonă”, a spus Emil Boc.

Acesta a mai anunțat că termenul de depunere a ofertelor este 28 aprilie. Lucrările vor dura 12 luni, după adjudecarea licitației, cu eventuale prelungiri în cazul în care nu se va putea lucra pe perioada iernii.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Se interzice fumatul în stațiile de transport în comun, în parcuri și bazele sportive din Cluj-Napoca.”Fumatul pasiv ucide”

Publicat

De

fumat

Primăria Cluj-Napoca pregătește interzicerea fumatului în stațiile de transport public, în parcuri și în bazele sportive care aparțin municipalității, proiect care se află în dezbatere publică și care va intra în vigoare din luna septembrie. Și țigările electronice sunt asimilate tutunului, a spus primarul Emil Boc.

”A fost pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Consiliu Local de interzicere a fumatului în stațiile de transport în comun, în parcurile publice și în bazele sportive aflate în proprietatea municipalității.

Atât în parcurile publice, cât și în bazele sportive, Primăria Cluj-Napoca va amenaja zone speciale în care se va putea fuma și le vom semnaliza corespunzător”, a spus, luni, Emil Boc.

În termen de 90 de zile de la data adoptării de către Consiliul Local vor fi amenajate și semnalizate locurile speciale în care se permite fumatul în parcuri și baze sportive.

De asemenea, în aceste zone se va amplasa textul ”Fumatul interzis”.

Care sunt amenzile

”Cei care nu vor respecta aceste prevederi care vizează interdicția fumatului vor primi o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei, aplicată de Poliția Locală.

HCL va intra în vigoare la 3 luni de la adoptare, astfel încât oamenii să fie informați și pentru a avea timp de amenajarea locurilor speciale de fumat.

Așadar, în toate stațiile de transport publice, parcurile și bazele sportive se va interzice fumatul, cu excepția locurilor special amenajate pentru fumat”, a precizat Emil Boc.

Acesta a explicat că Primăria Cluj-Napoca promovează acest proiect în condițiile în care nu există un nivel sigur de expunere la tutun, nici măcar în aer liber.

Fumatul pasiv ucide

”Fumatul pasiv ucide, afectează inimi, plămâni și nu numai pe cele ale fumătorilor, ci și pe cele ale nefumătorilor. Și nefumătorii pot avea probleme de sănătate, crescând riscul de boli respiratorii, inclusiv cancer.

Este dreptul fiecărui copil de a respira aer curat în parc și baze sportive, este dreptul fiecărui călător să aștepte în stații fără să inhaleze fum toxic.

Stațiile de transport în comun nu sunt camere de fumat în aer liber, bazele sportive sunt pentru sănătate nu pentru riscuri la adresa sănătății”, a menționat primarul Clujului, care a adăugat că speră că și bazele sportive private să adopte această prevedere.

Fumat interzis la festivaluri

Emil Boc a menționat că a discutat cu organizatorii de evenimente astfel că de anul viitor se vor crea zone speciale de fumat în cadrul festivalurilor care au loc în oraș, cum ar fi Untold, Zilele Clujului, TIFF sau Jazz in The Park.

”Noi, la Cluj-Napoca, avem datoria să fim în avangarda sănătății publice și să protejăm vieți”, a conchis edilul.

În ceea ce privește calendarul stabilit, Emil Boc a arătat că proiectul va sta în dezbatere publică 30 de zile, pe parcursul lunii aprilie, în luna mai va intra spre aprobare în Consiliul Local și va intra în vigoare în luna septembrie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate