CULTURA
Deputatul Remus Lăpușan (PSD), apel pentru promovarea patrimoniului cultural al lui Constantin Brâncuși

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj, cere mai mult respect pentru moștenirea lui Constantin Brâncuși. „De multe ori, străinii acordă mai mult respect operelor marelui sculptor decât o facem noi”, remarcă deputatul, solicitând ca acest lucru să se schimbe.
Miercuri, 26 februarie 2025, deputatul PSD Remus Lăpușan a susținut o declarație politică în Parlamentul României în care a subliniat necesitatea unei implicări mai puternice a statului în protejarea și promovarea moștenirii culturale a lui Constantin Brâncuși.
„Este timpul să schimbăm această situație”
Lăpușan a atras atenția că, de multe ori, operele marelui sculptor sunt mai apreciate de străini decât de români, deși ele reprezintă o parte fundamentală a identității naționale.
„Astăzi, 26 februarie 2025, în cadrul Parlamentului României, am susținut o declarație politică prin care am subliniat necesitatea de a sprijini și promova moștenirea culturală lăsată de Constantin Brâncuși. Am atras atenția asupra faptului că, de multe ori, străinii acordă mai mult respect operelor marelui sculptor decât o facem noi, deși acestea reprezintă parte integrantă din identitatea noastră națională. Este timpul să schimbăm această situație”, a declarat Remus Lăpușan.
Un muzeu național pentru Brâncuși
În discursul său, Remus Lăpușan aduce în discuție consolidarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, înființat în 2015 de PSD, prin crearea unei colecții reprezentative a operelor sculptorului. Parlamentarul a propus ca toate muzeele din țară care dețin lucrări ale lui Brâncuși să contribuie la această inițiativă, donând operele către muzeul din Târgu Jiu.
„În declarația mea, am propus ca Muzeul Național «Constantin Brâncuși» din Târgu Jiu, înființat în 2015 de către PSD, să devină centrul unei colecții reprezentative a operelor artistului. Am solicitat ca toate muzeele din țară care dețin lucrări ale lui Brâncuși să contribuie la această inițiativă, donând lucrările către muzeul din Târgu Jiu, astfel încât să putem oferi publicului un punct de referință național pentru capodoperele marelui sculptor”, a mai arătat social-democratul.
Problema drepturilor de autor
Un alt subiect abordat de deputat este cel al drepturilor de autor asupra operei lui Brâncuși, care sunt administrate în prezent de societatea VISARTA. Aceste restricții îngreunează promovarea turistică a patrimoniului românesc, arată Remus Lăpușan.
„Un alt aspect important pe care l-am abordat este legat de drepturile de autor asupra operei lui Brâncuși. În prezent, reproducerea și utilizarea comercială a imaginii lucrărilor sale sunt restricționate de societatea VISARTA, ceea ce complică promovarea turistică a patrimoniului românesc. Drepturile de autor urmează să expire în 2028, dar cred că este nevoie de o implicare urgentă a autorităților pentru a prelua aceste drepturi și a facilita dezvoltarea unei strategii de marketing cultural, astfel încât operele lui Brâncuși să fie cunoscute și apreciate atât în țară, cât și în străinătate”, a afirmat Lăpușan.
Burse și tabere pentru tineri
Lăpușan a adus în discuție și necesitatea de a apropia tinerii de opera și viziunea lui Brâncuși. Printre soluțiile propuse, acesta a menționat acordarea unor burse pentru tinerii talentați sau organizarea de tabere și excursii.
„De asemenea, am subliniat importanța promovării moștenirii culturale a lui Brâncuși în rândul tinerilor. Am propus introducerea unor burse «Brâncuși» pentru studenți talentați, organizarea de tabere de creație și excursii tematice pentru elevi, astfel încât generațiile tinere să descopere și să ducă mai departe spiritul inovator al marelui sculptor.
Este datoria noastră, a tuturor, să protejăm, să promovăm și să valorizăm această moștenire culturală unică. Operele lui Constantin Brâncuși sunt mai mult decât simple lucrări de artă – sunt expresia sufletului românesc”, a conchis deputatul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Sângeorzul în lumea satului clujean: între purificare și regenerare. Se aprindea focul viu și se semăna „floarea lui Dumnezeu”

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care are loc la 23 aprilie, cunoscută în calendarul popular drept Sângeorzul, marca în lumea satului clujean din vechime un prag simbolic și ritualic, însoțit de numeroase practici menite să asigure protecția gospodăriei, a oamenilor și a animalelor, dar și belșugul holdelor.
Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Sângeorzul în lumea satului clujean
Tot de Sângeorz se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.
În unele zone ale Clujului se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” – ramuri verzi, pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi, arată specialiștii clujeni.
Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi – de care să se teamă „străjile luătoare de mană laptelui”.
Purificarea prin rouă de Sângeorz
Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă. Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul. Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, arată speciliștii de la CJCJCPT Cluj.
”Tot așa, exista un obicei intitula <<împroratul>> sau udatul fetelor de Sângeorz. Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare. Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună.
Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas <<neîmprorată>>”, se arată etnologul Maria Bocșe, în volumul ”Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT.
În dimineața zilei de Sângeorz se semăna ”floarea lui Dumnezeu”
Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz, arată cei de la CJCPCT. Acestea semănau busuioc, „pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc”, numită și „floarea lui Dumnezeu”.
FOTO: Pictură murală, realizată în 1808 în biserica de lemn din Năsal, jud. Cluj/CJCPCT Cluj
EVENIMENT
CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea – U-BT Cluj, 88-92. Succes DECISIV al clujenilor pentru adjudecarea locului secund

U-BT Cluj a întâlnit, miercuri în deplasare, pe CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea. Cele două echipe aveau același bilanț și anume 22 de victorii, respectiv 6 înfrângeri, cu un total de 50 de puncte. În consecință, cine se impunea azi avea șanse mari să obțină locul secund la finalul stagiunii regulate. Pe terenul oltenilor, campioana en-titre a României a reușit să se impună cu scorul de 92-88, după o repriză de prelungiri.
Succesul clujenilor este decisiv pentru adjudecarea locului secund la finalul sezonului regulat din LNBM.
Cele mai multe puncte au marcat Hudson pentru Vâlcea (31) și Hankins pentru U-BT (18).
CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea – U-BT Cluj, 88-92. Succes DECISIV al clujenilor pentru adjudecarea locului secund
CS Vâlcea: Ta’Lon Cooper, Kadre Gray, Cornelius Hudson, Eral Penn, Rareș Uță
U-BT Cluj: Patrick Richard, Adam Mokoka, Sasu Salin, Mareks Mejeris, Zach Hankins
În ultima etapă a sezonului regulat, U-BT Cluj joacă acasă cu CSA Steaua, în timp ce CS Vâlcea are parte de un nou meci de foc, cu CSM Oradea.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA

Cupa României reprezintă cea mai rapidă cale spre Europa League. Câștigătoarea se califică în primul tur al competiției. Miercuri se joacă Hermannstadt – Rapid, prima semifinală, în timp ce joi are loc cea de-a doua, CFR Cluj – Farul Constanța.
În cazul în care CFR Cluj câștigă Cupa României, clubul ar urma să fie cap de serie, ținând cont de parcursul european pe care l-a avut în ultimii ani. Formația lui Dan Petrescu ar putea avea parte de adversari mult mai accesibili, scrie GSP.
Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA
Spartak Trnava (Slovacia)
FC Ballkani (Kosovo)
Puskas Akademia (Ungaria)
Hammarby (Suedia)
Levski Sofia (Bulgaria)
Zira (Azerbaidjan)
Ilves Tampere (Finlanda)
FK Aktobe (Kazahstan)

A fost transmis mesaj RO-Alert de avertizare, cod portocaliu de vreme rea, care vizează mai multe orașe și localități din sud-estul județului Cluj.
Printre acestea se află Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Căianu.
AVERTIZARE de vreme rea în județul Cluj. A fost transmis un mesaj RO-Alert
Conform ISU Cluj, sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice sau vânt puternic. Avertizarea este valabilă până la ora 19.40, iar până acum nu s-au înregistrat solicitări din partea cetățenilor.