Connect with us

EVENIMENT

Deputatul PNL Radu Moisin reclamă că nu a fost invitat la învestirea prefectului de Cluj

Publicat


Deputatul PNL Radu Moisin reclamă că nu a fost invitat la învestirea noului prefect de Cluj din partea UDMR, Tasnadi Szilard.

Moisin a declarat că, potrivit Constituției României, cetățenii români își aleg parlamentarii, Parlamentul învestește în funcție Guvernul, iar apoi îi monitorizează activitatea, iar prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu.

”Pornind de la raționamentul de mai sus, parlamentarii, ca și reprezentanți ai voinței suverane a poporului român, ar trebui să știe faptul că urmează momentul de învestire a noului prefect. Mie mi-a scăpat acest aspect, deși verific zilnic toate adresele de mail, toate mesajele de pe telefon, iar, la sediul PNL Cluj, eu nu am primit niciun document în acest sens.

Eleganța, bunul simț și multiculturalitatea sunt specifice Clujului, dar este nevoie să ne implicăm cu toții pentru a menține și amplifica aceste valori”, a spus Moisin.

Tasnadi a pornit nefericit in activitate

Deputatul liberal consideră că noul prefect a pornit extrem de nefericit în activitatea sa, deși este numit politic.

”Un om politic, fie și la început de carieră (care debutează tocmai cu postul de prefect…), ar trebui să știe faptul că aleșii cetățenilor, indiferent de partidul din care fac parte, slujesc același interes public ca și reprezentantul Guvernului în teritoriu”, a conchis Radu Moisin.

La ceremonia de învestire a prefectului Tasnadi au fost prezenți, printre alții, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, și senatorul Laszlo Attila, dar și liderul PLUS Cluj, Sergiu Hossu.

Niciun lider al PNL Cluj nu a fost prezent.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Donatorii, așteptați la Centrul de Transfuzii. Dr. Ruxandra Novac: La Cluj este mare nevoie de sânge tot timpul

Publicat

Criza de sânge este constantă, la fel ca nevoia pacienților. Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj, alături de Organizația Sudenților Mediciniști a demarat o nouă campanie de donare. Este nevoie de sânge din toate grupele, dar deficiențele cele mai mari sunt pentru grupele cu RH negativ.

„La Cluj este nevoie tot timpul de sânge. Suntem un centru universitar mare și aici sunt pacienți din toată țara. Deficitare sunt grupele cu RH negativ, dar e nevoie de toate grupele sanguine.

Acum avem o campanie alături de studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie și încercăm să mobilizăm cât mai mulți tineri, cât mai multe persoane”, a declarat Dr. Ruxandra Novac, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, pentru Cluj24.ro.

Aceasta a precizat că, săptămâna trecută, la centru au fost, în medie, 60-65 de donatori pe zi.

Capacitatea Centrului de Transfuzii ajunge la 100 de donatori pe zi, dar în perioadele în care se derulează campanii sunt preluate și peste 100 de persoane zilnic.

Dr. Ruxandra Novac a precizat că la centru sunt așteptate și persoanele vaccinate împotriva Covid-19, dar și cele care au trecut prin boală, care pot dona plasmă convalescentă, folosită în tratamentul bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, care sunt în stare gravă.

În ceea ce privește cererea de plasmă convalescentă, aceasta a scăzut la Cluj, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.

„Donează sânge, fii erou”

Studenții mediciniști au început o nouă ediție a campaniei „Donează sânge, fii erou”, la nivel național.

Astfel, donatorii sunt așteptați în săptămânile 12-16 și 19-23 aprilie la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca, în intervalul orar 07.30 – 11.00 și 11.30 – 13.30.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge

 • vârsta: 18-60 ani;
 • greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
 • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
 • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
  infecțioase, etc.)
 • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
 • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
 • să nu consumați alcool cu 48de ore  înaintea donării.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

APEL al HoReCa: Autoritățile să ia măsuri ACUM. De acestea depinde soarta a zeci de mii de clujeni

Publicat

Reprezentanții HoReCa și ai organizatorilor de evenimente au cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru redeschiderea industriei care a fost cel mai puternic afectată de pandemie.

Reprezentanții uneia dintre cele mai importante industrii din județul Cluj s-au unit într-o asociație patronală pentru a trage un semnal de alarmă la adresa guvernanților că a venit momentul să fie luate măsuri pertinente.
Din punctul lor de vedere, multe dintre restricții și limitări sunt luate în mod subiectiv, fără bază științifică, fără rezultate la nivelul incidenței COVID-19, iar în tot acest timp afacerile mor, iar angajații trec prin adevărate drame.

Reprezenți ai hotelurilor și ai lanțurilor de cafenele și restaurante au spus luni, la Cluj, că este imperios necesar ca măsurile de sprijin pentru industrie să fie luate de urgență.

„Cerem elaborarea unui set de măsuri care să nu restricționeze HoReCa. Dacă nu suntem sprijiniți, statul pierde unul din cei mai importanți contributori la bugetele locale”, a declarat Roxana Ghiran Marc, reprezentant HoReCa.

De asemenea, ea a cerut sprijin pentru vaccinarea cu prioritate a angajaților din acest sector.

„Vrem să contribuim la buget fără să fim un factor de risc”

La rândul său, Dan Isai, care deține afaceri în domeniul alimentației a cerut ca granturile oferite de stat să vină „azi și nu mâine”. „Ceea ce cerem este să ne lase să lucrăm, altfel nu mai avem ce construi”.

”Restaurantele nu sunt țap ispășitor. Vrem să lucrăm cu medicii, suntem de acord cu deciziile care se iau, dar până acum nu s-au produs rezultate. Trebuie să fim și noi consultați pentru că putem oferi niște opinii mai fundamentate”, a declarat Dan Isai, vicepreședintele asociației.

Și Marcelus Suciu, patron al mai multor restaurante din Cluj, a subliniat că autoritățile trebuie să ia măsuri urgente.

„Avem nevoie de oameni care să intre în dialog deschis cu noi, pentru că decid soarta a zeci de mii de clujeni. Nu e un mesaj al disperării, e un mesaj al dorinței reale de a contribui la buget fără să creăm niciun factor de risc”, a spus acesta.

Marcelus Suciu a dorit să puncteze însă și dramele prin care trec angajații sectorului.

”Sunt 25.000 de clujeni implicați activ în industrie. Dacă nu se iau măsuri pertinente, imediate, riscăm să vedem în timp cabinete de avocat și de psiholog aglomerate, divorțuri. Se spune fals că avem de ales între o HoReCa funcțională și viața. Dar credem că putem avea o HoReCa responsabilă, fără să răspândim virusul. Dar între o industrie funcțională 30% și închidere este diferența între viață și moarte”.

Numărul angajaților din HoReCa s-a redus la jumătate de la începutul pandemiei

Marcelus Suciu a prezentat câteva din măsurile concrete care s-ar putea lua pentru a nu închide acest sector, ci pentru a-l transforma mai degrabă într-unul responsabil, chiar dacă funcționează la 30% capacitate.

 • Să fie decuplați de la rata de 3 la mie, pentru că nu există studii obiective care să ateste această cifră magică.
 • Restricția de închidere la ora 18:00. Se comprimă toate activitățile, se aglomerează peste tot, iar măsura nu face sens financiar și social.
 • Să existe un reprezentant al asociației în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj pentru o mai bună consultar
 • Să fie redus cu până la 50% impozitul pentru clădiri, pentru că sunt locații fără terase, unde activitatea este zero, dar tot se plătesc impozite mari.

Ștefan Gadola, patron de restaurante, consideră că asociația s-ar putea implica și pe partea de consiliere a autorităților cu privire la controalele care se fac, întrucât de multe ori e nevoie ca un angajat să stea doar de vorbă cu instituțiile publice.

Din organizație fac parte și organizatorii de evenimente precum UNTOLD, dar și hotelierii, care au anunțat că funcționează la capacitatea din anul 2004.

Conferința Organizației Patronale HORECA Cluj poate fi urmărită AICI.

Foto: cluj24.ro

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 910.000 pacienți au fost vindecați până acum la nivel național

Publicat

Până astăzi, 12 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.008.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

910.298 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.323 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 333 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 25.248 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 11.04.2021 (10:00) – 12.04.2021 (10:00) au fost raportate 113 decese (63 bărbați și 50 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 36 decese la categoria de peste 80 de ani.

107 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 5 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.845. Dintre acestea, 1.529 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.985.435 de teste RT-PCR și 715.066 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.152 de teste RT-PCR (5.154 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.998 la cerere) și 5.441 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 54 teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 12 aprilie a.c.

Pe teritoriul României, 61.619 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 16.275 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.247 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 122 de persoane.

Citește mai departe

EVENIMENT

Adoptă un senzor. Inițiatorii campaniei CE AER RESPIR cer sprijinul clujenilor după ce Primăria nu a dat curs solicitării lor

Publicat

Inițiatorii campaniei CE AER RESPIR lansează un apel către comunitatea clujeană pentru soluții alternative de găzduire a senzorilor de monitorizare a aerului din Cluj-Napoca. Acest apel vine după ce montarea senzorilor în 16 puncte din oraș a rămas „în aer”, având în vedere că Primăria întârzie să permită amplasarea acestora.

Senzorii de monitorizare a calității aerului au început să fie montați săptămâna aceasta.

În urma campaniei de strângere de fonduri realizate la sfârșitul anului 2020, au fost achiziționați 22 de senzori de monitorizare a calității aerului PurpleAir PA-II, făcând astfel posibil demersul cetățenesc de monitorizare a calității aerului, însă doar câțiva senzori.

Inițiatorii proiectului Ce aer respir vor monta senzorii în puncte relevante din Cluj-Napoca, alese de experți ai Centrului de Mediu și Sănătate. Senzorii vor monitoriza poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 și PM10, care au efecte nocive majore asupra sănătății.

„Datele cu privire la calitatea aerului vor putea fi accesate pe internet de clujeni începând cu jumătatea lunii aprilie și, de asemenea, vor putea fi descărcate în format open data”, arată inițiatorii acestei campanii.

22 de senzori în tot orașul

Potrivit acestora, planul inițial prevedea instalarea a 16 din cei 22 de senzori în stațiile InfoTrafic, folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP.

La solicitarea făcută către Primăria Cluj-Napoca privind acordul pentru instalarea senzorilor, inițiatorii nu au primit însă un răspuns pozitiv.

„La solicitarea noastră legată de instalarea senzorilor în stațiile InfoTrafic, Primăria Cluj-Napoca ne-a mulțumit pentru idee și ne-a amintit că există un plan integrat de măsurare a calității aerului, dar nu a oferit un răspuns solicitării noastre de a amplasa senzorii în stațiile InfoTrafic”, au arătat reprezentanții Ce aer respir.

Apel către clujeni

Astfel, aceștia lansează un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori.

Cine locuiește sau are o afacere în imediata apropiere a unuia din cele 22 de puncte din lista de mai jos, este rugat să se înregistreze pe pagina ADOPTĂ UN SENZOR. 

Lista punctelor de amplasare a senzorilor de monitorizare a calității aerului

Mănăștur-1 – Sens Giratoriu C Mănăștur+Câmpului
Mănăștur-2 – Pasaj N C Florești+ 1 Dec. 1918
Mănăștur-3- Primăverii+Izlazului
Grigorescu-1- Sens Giratoriu E Grigorescu+Tăietura Turcului
Grigorescu-2 – Sens Giratoriu Mirăslău+1 Dec. 1918
Mărăști-1 – Bucuresti+Paris
Marasti-2 – Sens Giratoriu Marasti
Gheorgheni-1 – Sens Giratoriu N Titulescu+ S Albini
Gheorgheni-2 – Sens Giratoriu T Mihali+ A Slanic
Andrei Muresanu-1 – C Brancusi+B S Delavrancea
Buna Ziua-1 – Buna Ziua+M Zaciu
Someseni-1 – Traian Vuia+Planoarelor
Someseni-2 – IRA (langa disp. CTP)
Zorilor-1 – Sens Giratoriu C Turzii+Observatorului
Zorilor-2 – Sens Giratoriu Frunzisului + Observatorului
Gruia-1 – Intersectia str. Gruia + Baia Mare + Trambitasului + 11 Octombrie (in zona bisericii)
Iris-1 – Sens Giratoriu Muncii+Fabricii
Dambu Rotund-1 – Sens Giratoriu C Baciului+C Coposu
Gara-1 – Piata Garii
Centru-1 – Motilor intre I Macelaru si G Cosbuc
Centru-2 – 21 dec. 1989+Cuza Voza+Piata A Iancu (langa statuia AICuza)
Centru-3 – Piata Lucian Blaga (langa C C a Studentilor)

Specificații cu privire la amplasarea senzorilor

• Montare în exterior
• Distanță de maxim 7 metri de la sol (maxim etajul 1)
• Conectare la o sursă de alimentare
• Acces la internet prin WiFi
• Nu trebuie montat în vecinătatea unui coș de evacuare pentru centrala de încălzire, lângă aerisirea de la bucătărie sau în apropierea unui loc de fumat
• Distanță de maximum 100 de metri de punctele menționate în lista de mai sus

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate