Connect with us

ACTUALITATE

Deputatul Băltărețu: Proiectul tehnic pentru Drumul Expres A3-Tureni, aprobat de CNAIR

Publicat


drum

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, a anunțat că o etapă foarte importantă a fost depășită in proiectul Drumului Expres A3-Tureni și anume aprobarea de către CNAIR a proiectului tehnic (PT), adică proiectul de detaliu pentru execuție.

”Se deschide, astfel, calea pentru eliberarea Autorizației de Construcție și lansarea licitației de execuție. Practic, odată cu finalizarea licitației se va intra direct in execuție , fără a mai fi nevoie sa trecem prin etapa de proietare , acolo unde de obicei se blocau lucrurile cu anii”, a precizat Băltărețu.

Nou tip de contract

Acesta susține că avizul dat de Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR face parte dintr-un nou tip de contract în proiectele de infrastructură.
”Din acest moment, intrăm în linie dreaptă pentru licitația de execuție, care se va desfășura peste aproximativ două săptămâni.
Chiar dacă suntem în întârziere cu desfășurarea proiectului, mă bucur că ne apropiem de startul lucrărilor propriu-zise.
Monitorizez evoluția în continuare și vă țin la curent”, a precizat deputatul USR Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Cluj REȚINUT de polițiști pentru FURT de gaze. Imobile RACORDATE ilegal, pagubă URIAȘĂ

Publicat

De

foto 2 c. turzii

Un bărbat de 47 de ani din Turda a fost reținut de polițiștii clujeni pentru 24 de ore, în urma mai multor percheziții făcute joi în județele Cluj și Sibiu.

Polițiști din cadrul IPJ Cluj au efectuat 16 percheziții în județele Cluj și Sibiu la domiciliul unor consumatori racordați ilegal la sistemul de gaze. Paguba se ridică la 100.000 de euro, prin deteriorarea echipamentului de măsurare a consumului.

Bărbat din Cluj reținut de polițiști pentru furt de gaze. Imobile racordate ilegal, pagubă uriașă

În baza probatoriului administrat, polițiștii Secției 4 Rurală Câmpia Turzii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat în vârstă de 47 de ani din Turda.

Citește și: Percheziții în Cluj și Sibiu la domiciliul a 16 consumatori RACORDAȚI ilegal la sistemul de gaze. Pagubă de 100.000 de euro

Bărbatul este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și deteriorarea, modificarea, fără drept, sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată, au transmis polițiștii clujeni.

Acesta a fost reținut în urma perchezițiilor de joi. Potrivit polițiștilor clujeni, trei foşti angajaţi ai unei companii de gaz ar fi adus modificări contoarelor de măsurare a gazelor naturale, mai precis ale indexurilor, influenţând astfel generarea unor consumuri mai mici decât valoarea reală, implicit şi a facturilor înregistrate.

Citește mai departe

CULTURA

Florin Piersic joacă de ziua lui de naștere la Cluj-Napoca în ”Străini în noapte” cu casa închisă

Publicat

De

Actorul Florin Piersic joacă, vineri, de ziua lui de naștere, în piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu, la Cluj-Napoca, pe scena Casei de Cultură a Studenților  cu casa închisă.

Spectacolul are loc de la ora 19 și este „sold out”, prețul unui bilet fiind 150 de lei.

Sala are o capacitate de 800 de locuri.

Florin Piersic împlinește, vineri, 87 de ani.

Citește și FOTO. Florin Piersic, pe scenă la Cluj, de ziua lui de naștere. În ce piesă joacă și unde

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău, înainte de duelul cu Rapid: „Există riscuri când sunt multe laude. Până acum am realizat doar un meci important”

Publicat

ioan ovidiu sabau1

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău îi averizează pe jucători să „rămână cu picioarele pe pământ” înainte de duelul de vineri cu Rapid București.

Cu toate că a jucat la giuleșteni, pentru Neluțu Sabău duelul cu Rapid nu are o însemnătate aparte

„Nu-l consider un meci special. E un club față de care mereu mi-am arătat aprecierea, respectul deosebit, au fost patru ani importanți. Mi-au redat bucuria să recâștig trofee”, a spus acesta.

Sabău, despre duelul cu Rapid: „Există riscuri când sunt multe laude. Până acum am realizat doar un meci important”

Antrenorul Universității îi avertizează, însă, pe jucători că trebuie să rămână cu picioarele pe pământ după victoria obținută în fața Voluntariului.

„Există acest risc când sunt multe laude, nefiind obișnuit să câștigi tot timpul, să intervină acel sentiment de automulțumire. Până acum am realizat doar un meci important”, a declarat Sabău.

Antrenorul șepcilor roșii a ținut să-l laude pe omologul său de pe banca Rapidului, Adrian Mutu.

„Mutu mi se pare din ce în ce mai matur, mai echilibrat. A crescut foarte mult ca și antrenor. Fotbalul românesc are nevoie de astfel de oameni care au reprezentat fotbalul nostru la cel mai înalt nivel”, a zis acesta.

Sabău s-a arătat înrijorat de starea gazonului de pe Cluj Arena: „Dacă ne vom lua măsuri nu va îngheța. Există instalația de încălzire, poate fi acoperit cu o folie. Necesită, într-adevăr, o implicare mai mare și sper să nu arate la fel cum a arătat la meciul cu Voluntari”, a mai declarat antrenorul Universității.

Un „nou transfer” pentru Universitatea Cluj

Odată cu întoarcerea lui Sabău pe bancă, Romario Pires a reintrat în planurile echipei: „Trebuie să învățăm să mergem înainte. Nu mai vreau să vorbesc despre ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Continuăm drumul pe care l-am început anul trecut și eu sunt mai motivat ca niciodată”, a declarat Romario Pires, în cadrul unei conferințe de presă.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: Captură video

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat care se simţea rău a MURIT după aterizarea cursei Valencia – Timişoara. Medicii nu l-au mai putut salva

Publicat

De

Un pasager al cursei aeriene Valencia – Timişoara a murit la spital după ce a fost preluat de un echipaj medical imediat după ce avionul a aterizat.

Bărbatul s-a simțit rău în timpul zborului. Poliţiştii de demarat cercetări în acest caz.

Un bărbat care se simţea rău a MURIT după aterizarea cursei Valencia – Timişoara. Medicii nu l-au mai putut salva

„În jurul orei 13:00, poliţiştii Biroului de Poliţie Transporturi Aeriene Timişoara, din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Timişoara, au fost sesizaţi de reprezentanţii Aeroportului Internaţional Traian Vuia Timişoara cu privire la faptul că la bordul unei aeronave, care circula pe ruta Valencia-Timişoara, se afla un bărbat care avea probleme de sănătate.

În momentul în care aeronava a aterizat, un echipaj medical a examinat starea bărbatului, în vârstă de 67 de ani, acesta fiind transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate. Ulterior, din nefericire, bărbatul a decedat”, potrivit reprezentaților Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii cauzelor producerii incidentului.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax