Connect with us

EVENIMENT

Dejul este carantinat pe cartiere! Ce a decis prefectul de Cluj cu cele zece focare existente

Publicat


YouTube video

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean a inspectat în cursul zilei de sâmbătă, mai multe colonii de țigani din municipiul Dej, unde în ultimele zile s-au înregistrat mai multe zeci de cazuri de infectări cu noul coronavirus!

Prefectul a fost la Dej împreună cu șeful Poliției Cluj, comisarul șef Mircea Rus și au stabilit modul de acțiune pentru zilele următoare și cum anume se vor bloca cele patru zone din orașul Dej.  ”Am impus izolarea completă a celor patru comunități în care avem cazuri de infecții. Vorbim de un regim de carantinare de fapt, pentru a împiedica răspândirea virusului mai departe. Important de reținut este că oamenilor li se asigură toate cele necesare prin grija primarului din Dej. Toți cei care sunt depistați pozitivi sunt extrași și duși la spitalele dedicate din Cluj. I-am testat pe toți. Avem peste 100 de testări realizate și așteptăm rezultatele finale pentru a avea o situație completă”, a spus prefectul.

Țiganii din Dej s-au infectat după ce au participat la mai multe slujbe religioase ale unor biserici neoprotestante și nu au respectat normele impuse prin ordonanțele militare. ”Aici a fost vorba de o activitate religioasă realizată cu încălcarea legii și există 2 dosare penale pe rol”, a mai spus prefectul.

Primarul din Dej a intervenit profesionist, încă de acum câteva zile pentru a preveni răspândirea epidemiei. ”Din păcate avem în zece locații comunității de romi. Am dispus cu domnul prefect continuarea izolării în așa fel încât să avem echipaje la fiecare locație în parte pentru că dorim să ne protejăm restul populație din municipiul Dej. Să avem echipaje la fiecare locație în parte. Dorim să ne protejăm restul populației sănătoase. Facem totul ca să puțim ține situația sub control. Până în prezent, sunt confirmați 13 persoane. Acum două zile au mai fost testați 60 de persoane, 24 de oameni au fost confirmați pozitivi. Au mai fost testate alte 24 de persoane din comunitate”, a spus primarul din Dej, Morar Costan.

Foto/Dejeanul.ro

Video/Someseanul.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

TIFF 2025 x Iulius Mall: zece seri de film în aer liber, Q&A cu regizori și proiecții speciale

Publicat

iulius tiff

Timp de zece zile, Iulius Parc devine una dintre locațiile principale ale Transilvania International Film Festival (TIFF). Filmele momentului, dar și scurtmetraje românești vor fi proiectate pe ecranul din parcul de la Iulius Mall Cluj.

În perioada 13 – 22 iunie, Iulius Parc devine Iulius Parc Open Air, „un cinema” în aer liber și una dintre locațiile oficiale TIFF. Cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România readuce magia filmului și în acest an, cu producții naționale și internaționale, apreciate de critici din întreaga lume. Bilete și mai multe informații poți afla de pe site-ul oficial al evenimentului.

iulius tiff

TIFF 2025 x Iulius Mall: zece seri de film în aer liber, Q&A cu regizori și proiecții speciale

Vineri, ești invitat la „Sunt încă aici”, povestea unui tată, veteran de război, care dispare fără urmă. Sâmbătă, va rula „Tu ești lumea mea”, un film cu accente utopice și pline de suspans. La finalul proiecției, cei mai curioși vor putea adresa întrebări regizorului Pavlo Ostrikov, prezent pentru o sesiune de Q&A. Duminică, va fi difuzat „Întoarcerea”, un film din categoria Supernova, ce îl prezintă pe fantasticul personaj Ulise.

Luni, 16 iunie, „Copilul electric” spune povestea a doi părinți și va fi urmat de o sesiune de Q&A cu regizorul filmului, în timp ziua de marți, „Alpha.” aduce pe ecran relația tensionată dintre un tată și fiul său. Miercuri, va rula „Cum aș putea trăi fără tine?”, o producție maghiară despre o poveste de dragoste din anii ’90. Joi, va fi proiectat filmul „Anul nou care n-a fost”, un succes răsunător în România, ce va fi prezentat în varianta accesibilă și persoanelor cu deficiențe de auz și vedere. Vineri, ne întâlnim la „Cronici de tinerețe”, care ne poartă în anul 1992, când personajul Rimantas încearcă să cucerească o fată misterioasă.

Ziua de sâmbătă este dedicată nostalgicilor care pot vedea pelicula „2001 – O odisee spațială”, iar duminică, seria proiecțiilor TIFF se încheie cu o prezentare specială: „Boléro”.

Iulius Mall Cluj este unul dintre partenerii de tradiție ai TIFF, oferind anual un spațiu dedicat unora dintre cele mai spectaculoase filme din festival.

Descoperă magia TIFF și bucură-te de filme în Iulius Parc!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

21 de jucători, la reunirea lui „U” Cluj. Alb-negrii vor juca împotriva campioanei Cehiei! Calendarul începutului de sezon

Publicat

U Cluj

Universitatea Cluj s-a reunit joi, 12 iunie, pe Cluj Arena pentru a pregăti sezonul 2025-2026. Ioan Ovidiu Sabău a avut la dispoziţie 21 de jucători, printre care şi atacantul Atanas Trică, proaspăt transferat de la CSM Slatina.  

„Studenţii” se antrenează la Cluj până în 24 iunie, când pleacă în cantonament în Austria, în localitatea Neuhofen an der Ybbs, unde vor juca 4 meciuri amicale. Universitatea îşi va măsura forţele în cantonament şi cu Slavia Praga, campioana Cehiei, pe 2 iulie.

Lotul prezent la reunire, potrivit fcucluj.ro:

Portari
Ștefan Lefter, Denis Moldovan, Tudor Coșa
Fundași
Radu Boboc, Iulian Cristea, Jasper van der Werff, Nicholas Pop (revenit din împrumutul la Sănătatea Cluj), Ștefan Opriș
Mijlocași
Ovidiu Popescu, Dorin Codrea, Andrei Artean, Gabriel Simion, Ovidiu Bic, Dan Nistor, Alexandru Bota, Răzvan Oaidă, Andrej Fabry, Cosmin Larionesi (din Academia FC Universitatea Cluj)
Atacanți
Issouf Macalou, Atanas Trică (transferat de la CSM Slatina), Adel Bettaieb.
Au lipsit motivat: Edvinas Gertmonas, Alin Chinteș, Alin Techereș, Jonathan Cisse, Alexandru Chipciu, Mouhamadou Drammeh, Vadim Rață și Mamadou Thiam.

Calendarul începutului de sezon 2025-2026

12–24 iunie: antrenamente locale la Cluj

24 iunie – 5 iulie: cantonament în Austria (Neuhofen an der Ybbs)

Meciuri amicale programate în cantonament:

28 iunie: SKU Amstetten (Liga a II-a, Austria)

30 iunie: Sigma Olomouc (locul 6, prima ligă Cehia)

2 iulie: Slavia Praga (campioana Cehiei)

4 iulie: Slovan Liberec (locul 7, prima ligă Cehia)

Debut oficial sezon 2025-2026:

Superliga: etapa 1, între 10–13 iulie

Europa Conference League: turul 2 preliminar, meciuri pe 24 și 31 iulie (va fi aflat în urma tragerii la sorți de miercuri, 18 iunie)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O femeie de 50 de ani a dispărut din Cluj-Napoca. Poliția cere ajutorul populației. Sunați la 112 dacă aveți informații

Publicat

De

Femeie dispărută la Cluj-Napoca

O cluejancă în vârstă de 50 de ani este căutată de familie și de poliție.

CHIS ENIKŐ a plecat voluntar de acasă miercuri, 11 iunie, și nimeni nu mai știe nimic despre ea.

O femeie de 50 de ani a dispărut din Cluj-Napoca

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată în data de 11 iunie a.c., în jurul orei 14:00, cu privire la dispariția lui CHIS ENIKŐ, o femeie în vârstă de 50 de ani, care a plecat voluntar de la domiciliul său din Cluj-Napoca și nu a mai revenit până în prezent.

Femeia are înălțimea de aproximativ 1,65 metri și păr brunet. La momentul dispariției, femeia purta un fâș de culoare bej, bluză roșie, pantaloni verzi și pantofi negri.

Polițiștii fac apel la toți cei care pot oferi informații relevante despre femeia dispărută să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Recomandările lui Doru Pop: Ce e de văzut și ce nu e de văzut la TIFF 2025?

Publicat

Doru Pop

Cluj-Napoca se pregătește să întâmpine, vineri, cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), eveniment care nu mai este doar o simplă vitrină de filme, ci o adevărată oglindă a tendințelor și frământărilor din lumea cinematografică. Într-un dialog deschis și plin de nuanțe, profesorul Doru Pop – eseist, teoretician și cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film din Cluj – analizează în cadrul podcastului Contraste de la Cluj24 cum s-a transformat cinemaul românesc, dar și ce provocări și promisiuni aduce selecția TIFF din acest an.

„Suntem deja la a treia generație de cineaști români post-decembristă”, spune Doru Pop, vorbind despre noul val de regizori care nu doar că au obținut recunoaștere internațională, dar propun un limbaj cinematografic profund personal, marcat de teme ca identitatea, alienarea și criza sinelui în era digitală.

Selecția de anul acesta reflectă perfect această preocupare. Filmele din competiție sunt dominate de regizori tineri, europeni, care pun în discuție relația dintre tehnologie și individ, între realitate și identitatea construită artificial. Pelicule ca Anul nou care n-a fost sau producții germane și spaniole abordează frontal teme de actualitate precum presiunea rețelelor sociale sau dubla identitate digitală.

Premiu pentru Piersic

Profesorul amintește și de un alt punct forte al TIFF-ului 2025: retrospectiva dedicată legendarului cineast maghiar Béla Tarr. „E o influență majoră asupra cinemaului românesc – planurile secvență, estetica austeră. Cinefilii vor putea în sfârșit să vadă aceste filme cum trebuie: pe marele ecran”, subliniază el.

Discuția nu ocolește subiecte mai sensibile, precum poziționarea actorilor clasici ai cinematografiei românești. Florin Piersic, de pildă, va primi un premiu pentru întreaga carieră, dar rămâne o figură mai degrabă simbolică decât integrată în noul cinema. „Nici măcar propriul fiu nu l-a distribuit într-un film recent”, remarcă amar profesorul.

Cinemaul adevărat încă trăiește

Podcastul atinge și fenomenul democratizării cinematografiei – apariția unor figuri ca Ciprian Mega sau Mircea Bravo, creatori care reușesc să acceseze publicul larg cu producții digitale, dar care rămân la granița dintre divertisment și cinema.

În concluzie, TIFF 2025 nu este doar un eveniment monden – cu toată doza sa de „glam” și snobism recunoscut – ci rămâne un loc vital de reflecție și explorare artistică. Așa cum subliniază Doru Pop, „cinemaul adevărat încă trăiește. Dar trebuie să-l vezi acolo unde s-a născut: în sala de cinema, nu pe ecranul telefonului.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate