Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Decan: Așteptăm la Facultatea de Medicină Veterinară candidați buni, oameni care iubesc animalele

Publicat


Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Medicină Veterinară

„Oameni care iubesc animale, aceasta este prima cerință a domeniului”, ne spune decanul Facultății de Medicină Veterinară (FMV) din cadrul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Nicodim Fiț, care anunță și că pentru anul universitar următor sunt pregătiți să primească în anul I peste 250 de studenți.

Anul trecut, concurența a fost mare, cinci candidați pe un loc, iar admiterea s-a făcut doar pe baza notei obținute la Bacalaureat. Anul acesta însă este programat, în luna iulie, un examen tip grilă pentru verificarea cunoștințelor, care va conta în procent de 40 la sută pentru media de admitere.

”Această examinare ne permite să triem mai bine candidații, iar cei interesați pot afla mai multe detalii de pe site-ul nostru. Cunoștințele necesare se află în două manuale de liceu, este vorba despre Biologie, clasa a XI-a, și Chimie, clasa a X-a. Considerăm că acest test este o motivație în plus pentru tinerii care doresc să învețe și să aibă o bază de cunoștințe, bază de la care noi putem să începem educația în primul an. Am observat că dacă nu există o selecție, studenții se gândesc să renunțe mai ușor la facultate. La noi nu s-a întâmplat acest lucru, ne putem considera norocoși, însă avem candidați buni, cu medii destul de mari la Bacalaureat”, explică Prof. dr. Nicodim Fiț, decanul facultății.

Medic veterinar – o carieră ca o vocație!

Reprezentații Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca spun că acest domeniu oferă foarte multe oportunități de dezvoltare ulterioară în carieră. După cei șase ani de studiu, absovenții pot să aleagă să devină antreprenor, dar și angajat în numeroase domenii, cum ar fi: medic veterinar într-un cabinet sau clinică, într-un laborator sau farmacie, să lucreze într-o rețea de distribuție medicamente, atât veterinară, cât și umană, în depozite specifice, domenii care țin de controlul alimentelor, la ferme de animale, fabrici de producție din industria alimentară, instituții pentru protecția animalelor, în educație sau cercetare.

”Specializarea este conferită tuturor studenților, astfel încât un absolvent de Medicină Veterinară poate profesa încă din prima zi după absolvire. Ulterior, la fel ca la medicina umană, există variante de rezidențiat, doctorat sau internship la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Oferta de admitere a Facultății de Medicină Veterinară are prevăzute locuri la linii de studiu în limbile română, franceză și engleză. 138 de locuri bugetate la română, alte 15 la taxă, 45 de locuri la limba engleză și 60 la franceză”, detaliază Prof. dr. Nicodim Fiț.

Deși anul universitar care se încheie în luna iulie a fost unul greu, decanul FMV adaugă că toată energia a fost canalizată astfel încât calitatea învățământului să rămână la standardele impuse. Prin măsurile luate imediat după declararea stării de urgență au reușit, față de alte domenii sau facultăți de profil din țară, să desfășoare mare parte din activitate onsite.

”Medicina veterinară nu se poate face online, doar anumite activități teoretice, partea practică presupune o manoperă, o interacțiune cu pacientul, altfel, oricât se simulează în fața unui calculator, nu este realitatea, iar abilitățile dobândite nu sunt la fel. Noi am implementat măsuri de protecție, am lucrat în grupuri mici, am modificat orarul, astfel că toată lumea a fost în siguranță. A fost un efort, a trebuit să intrăm în spațiile de învățământ altfel decât pană atunci, dar am reușit să realizăm tot ce ne-am propus”.

În aceeași perioadă, activitățile din clinica aflată în campusul universității au continuat non-stop, cu studenți voluntari care s-au organizat astfel încât să acorde la nevoie îngrijirile necesare animalelor de companie, și nu numai.

Care sunt facilitățile pentru studenții USAMV?

”Studenții noștri pot face practica atât în unitățile proprii, cât și în cele ale colaboratorilor noștri. Avem în campus o clinică destinată în principal intervențiilor de urgență și tratamentelor mai deosebite și un spital pentru tratamentul animalelor de companie. Avem program non-stop, studenții se rulează în gărzi, echivalente spitalelor de la medicina umană. De asemenea, studenții pot face practică la abatoare, în unități de producție și prelucrare a alimentelor, unități de desfacere, laboratoare, farmacii veterinare, cabinete, clinici de stat sau private, unități cu care facultatea noastră are contracte de colaborare, astfel încât studenții să fie cât mai aproape de activitatea pentru care se pregătesc”, spune decanul facultății.

Tinerii se specializează în toate direcțiile, așa că există module destinate animalelor de companie, câini și pisici în mare parte, dar și pentru animale noi de companie, cum ar fi reptilele, insectele, găinile sau porcii, cu toate că aceleași specii se pot regăsi și la animale de rentă, crescute pentru productivitate. O atenție deosebită se acordă cailor, în clinica din campus existând un sector special dedicat creșterii și tratării cabalinelor, cu rezultate remarcabile de-a lungul timpului. Din anul al IV-lea de facultate, studenții combină toate activitățile de practică cuprinse în programul de studiu.

”Universitatea noastră deține o fermă mixtă la Cojocna, unde există vaci, oi, porci și păsări, ridicată după toți parametrii de calitate existenți la nivel mondial, astfel că în primul an de studiu, bobocii trebuie să facă stagiul de pregătire acolo, pentru a se obișnui cu animalele. Ei trebuie să observe condițiile de creștere, de tratament, să conlucreze cu colegii lor de la Zootehnie sau de la Biotehnologie. De altfel, universitatea este împărțită în două mari categorii: baza de plante și baza de animale. Pe de altă parte, în clinica din campus se realizează intervenții chirurgicale deosebite, la care sunt invitați să participe. Cel puțin la ora actuală, suntem de referință în domeniul intervențiilor chirurgicale în toată regiunea, avem computer tomograf, endoscoape, săli de chirurgie, ecografe de ultimă generație adaptate pentru animale, plus alte aparate necesare în medicina veterinară de urgență. Pot afirma că infrastructura de la Facultatea de Medicină Veterinară se regăsește în puține facultăți din estul Europei”, declară Prof. dr. Nicodim Fiț.

”Și eu mi-aș fi dorit să am asemenea condiții când am fost student…”

Printre facilitățile oferite de USAMV Cluj-Napoca se află și biblioteca din campus, care garantează accesul gratuit la o bază de date internațională, cămine moderne, un restaurant-cantină, iar Facultatea de Medicină Veterinară este cotată ca fiind lider în acest domeniu. Clasamentele internaționale, între care Academic Ranking of Worlds University sau Shanghai Ranking, arată că este prima facultate din țară în domeniul Medicină Veterinară.

”Oferim studenților laboratoare de specialitate moderne în campus, echivalente cu laboratoarele care se regăsesc și în Uniunea Europeană, toate cadrele didactice de la noi sunt specializate în străinătate, avem centre de rezidențiat unice în țară și în estul Europei. La acestea se adaugă și centrele de pregătire postuniversitară existente, destinate specializării continue, în special pentru a ține pasul cu toate noutățile din domeniu. În total, avem peste 500 de studenți la liniile de studiu într-o limbă străină, iar acest lucru ne obligă să facem totul, să fim pregătiți, să ținem pasul cu ultimele noutăți. Nu în ultimul rând, studenții noștri obțin la finalul celor șase ani o diplomă care este recunoscută și echivalată cu orice altă diplomă din spațiul UE”, conchide decanul FMV.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere 2021 la Facultatea de Medicină Veterinară: https://fmv.usamvcluj/ro/



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Publicat

Sala de Clasa cu logo Cluj24

Vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor, începe vacanța de iarnă a elevilor. Școala se reia miercuri, 8 ianuarie.

Conform Ministerului Educației, structura anului şcolar 2024-2025 cuprinde intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

Intervale de cursuri:

– de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
– de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
– de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
– de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Intervale de vacanţă:

– de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
– o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
– de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
– de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.

Sursa: Ministerul Educației

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie

Publicat

ctp Cluj

CTP Cluj anunță programul mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie.

„In ziua de 24 decembrie 2024 – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 22,00, conform programului pentru zilele lucratoare;

CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie

– In zilele de 25, 26 si 29 decembrie 2024, respectiv 1, 2, 5, 6 si 7 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica;

In 25 decembrie 2024 si 1 ianuarie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca (28B si 43P) si cursele speciale CARREFOUR vor fi suspendate, fiind suplimentat transportul pe liniile 24, 28 si 43B. Linia 24B va avea un program special;

– In zilele de 27 si 28.12.2024 respectiv 3 si 4 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sambata;

Suplimentar, in data de 27.12.2024 si 03.01.2025 vor fi introduse plecari pe liniile 26L, 36L, 48L, 50L si 52L pentru a asigura legatura intre cartiere si B-dul Muncii, respectiv zona Emerson.

– In ziua de 30 decembrie, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 23,15, conform programului pentru zilele lucratoare;

– Transportul de noapte se va desfasura in perioada 24.12.2024 – 07.01.2025 intre orele 23,00 si 1,30 (la ora 1,00 – ultimele plecari din capetele de linii) pe liniile 5N (str. Traian Vuia–P-ta Garii), 25N (str. Unirii–str. Bucium) si 54N (cart. Zorilor – cart. Grigorescu). Exceptie fac zilele de 24 decembrie – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, cand transportul va fi asigurat intre orele 22,00 – 1:30. Plecarile se vor efectua din 30 in 30 de min.

Toate detaliile privind programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI

Publicat

Avertizare meteo Cluj

Meteorologii avertizează că vremea se va înrăutăți începând de vineri seara, când precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a țării. În Transilvania și Moldova vom avea parte de precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor cădea mai ales ploi.

De vineri, ora 18, până duminică la ora 10, o informare meteo anunță precipitații în cea mai mare parte a țării.

Vor fi precipitații mixte în Transilvania și Moldova, în zona montană vor predomina ninsorile, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi. Din seara zilei de sâmbătă (21 decembrie) în estul Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei vor fi ninsori și lapoviță.

ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI

Local se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp. Izolat se va forma polei și ghețuș.

În regiunile vestice, estice și sud-estice,vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 40…50 km/h.

Două avertizări cod galben vor intra în vigoare în weekend.

Prima vizează intensificări puternice ale vântului în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea, unde rafalele vor atinge viteze de 55-70 kilometri pe oră, începând de sâmbătă dimineața de la ora 3.00 până duminică la ora 10.00.

A doua avertizare cod galben anunță ninsori viscolite și polei în județele Tulcea și Constanța, precum și în jumătatea estică a județelor Ialomița și Călărași. Aceasta este valabilă de sâmbătă seara de la ora 20.00 până duminică la ora 10.00.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. A 24-a promoție de elevi a ABSOLVIT cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca

Publicat

scoala de politie

A 24-a promoție de elevi a absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

„Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” au rostit azi la Cluj-Napoca 292 de noi agenți de poliție.

scoala de politie

VIDEO FOTO. A 24-a promoție de elevi a ABSOLVIT cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca

„A 24-a promoție de elevi a absolvit azi cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică. La festivitate au participat chestor de poliție Geani Cătălin Nica, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, oficialități de la nivel judeţean și local, numeroși parteneri educaţionali ai şcolii, precum și familiile absolvenților.

scoala de politie

Șeful promoției școlii clujene de poliție, cu media 9,93, este Pele Mario-Rareș, din județul Arad. Acesta este urmat de Verișan Răzvan-Valentin, tot din județul Arad, cu media 9,90, și de Popa Victor-Mihai, din județul Sibiu, cu media 9,88.

Cei 292 de agenți de poliție – 15 femei și 277 de bărbați – se vor prezenta luni, 23 decembrie, la unitățile teritoriale de poliție, conform repartiției.

Înființată în anul 2004, şcoala de poliţie clujeană a pregătit până acum peste 6.300 de agenți de poliţie”, scrie în comunicatul școlii.

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

scoala de politie

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax