Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Decan: Așteptăm la Facultatea de Medicină Veterinară candidați buni, oameni care iubesc animalele

Publicat


Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Medicină Veterinară

„Oameni care iubesc animale, aceasta este prima cerință a domeniului”, ne spune decanul Facultății de Medicină Veterinară (FMV) din cadrul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Nicodim Fiț, care anunță și că pentru anul universitar următor sunt pregătiți să primească în anul I peste 250 de studenți.

Anul trecut, concurența a fost mare, cinci candidați pe un loc, iar admiterea s-a făcut doar pe baza notei obținute la Bacalaureat. Anul acesta însă este programat, în luna iulie, un examen tip grilă pentru verificarea cunoștințelor, care va conta în procent de 40 la sută pentru media de admitere.

”Această examinare ne permite să triem mai bine candidații, iar cei interesați pot afla mai multe detalii de pe site-ul nostru. Cunoștințele necesare se află în două manuale de liceu, este vorba despre Biologie, clasa a XI-a, și Chimie, clasa a X-a. Considerăm că acest test este o motivație în plus pentru tinerii care doresc să învețe și să aibă o bază de cunoștințe, bază de la care noi putem să începem educația în primul an. Am observat că dacă nu există o selecție, studenții se gândesc să renunțe mai ușor la facultate. La noi nu s-a întâmplat acest lucru, ne putem considera norocoși, însă avem candidați buni, cu medii destul de mari la Bacalaureat”, explică Prof. dr. Nicodim Fiț, decanul facultății.

Medic veterinar – o carieră ca o vocație!

Reprezentații Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca spun că acest domeniu oferă foarte multe oportunități de dezvoltare ulterioară în carieră. După cei șase ani de studiu, absovenții pot să aleagă să devină antreprenor, dar și angajat în numeroase domenii, cum ar fi: medic veterinar într-un cabinet sau clinică, într-un laborator sau farmacie, să lucreze într-o rețea de distribuție medicamente, atât veterinară, cât și umană, în depozite specifice, domenii care țin de controlul alimentelor, la ferme de animale, fabrici de producție din industria alimentară, instituții pentru protecția animalelor, în educație sau cercetare.

”Specializarea este conferită tuturor studenților, astfel încât un absolvent de Medicină Veterinară poate profesa încă din prima zi după absolvire. Ulterior, la fel ca la medicina umană, există variante de rezidențiat, doctorat sau internship la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Oferta de admitere a Facultății de Medicină Veterinară are prevăzute locuri la linii de studiu în limbile română, franceză și engleză. 138 de locuri bugetate la română, alte 15 la taxă, 45 de locuri la limba engleză și 60 la franceză”, detaliază Prof. dr. Nicodim Fiț.

Deși anul universitar care se încheie în luna iulie a fost unul greu, decanul FMV adaugă că toată energia a fost canalizată astfel încât calitatea învățământului să rămână la standardele impuse. Prin măsurile luate imediat după declararea stării de urgență au reușit, față de alte domenii sau facultăți de profil din țară, să desfășoare mare parte din activitate onsite.

”Medicina veterinară nu se poate face online, doar anumite activități teoretice, partea practică presupune o manoperă, o interacțiune cu pacientul, altfel, oricât se simulează în fața unui calculator, nu este realitatea, iar abilitățile dobândite nu sunt la fel. Noi am implementat măsuri de protecție, am lucrat în grupuri mici, am modificat orarul, astfel că toată lumea a fost în siguranță. A fost un efort, a trebuit să intrăm în spațiile de învățământ altfel decât pană atunci, dar am reușit să realizăm tot ce ne-am propus”.

În aceeași perioadă, activitățile din clinica aflată în campusul universității au continuat non-stop, cu studenți voluntari care s-au organizat astfel încât să acorde la nevoie îngrijirile necesare animalelor de companie, și nu numai.

Care sunt facilitățile pentru studenții USAMV?

”Studenții noștri pot face practica atât în unitățile proprii, cât și în cele ale colaboratorilor noștri. Avem în campus o clinică destinată în principal intervențiilor de urgență și tratamentelor mai deosebite și un spital pentru tratamentul animalelor de companie. Avem program non-stop, studenții se rulează în gărzi, echivalente spitalelor de la medicina umană. De asemenea, studenții pot face practică la abatoare, în unități de producție și prelucrare a alimentelor, unități de desfacere, laboratoare, farmacii veterinare, cabinete, clinici de stat sau private, unități cu care facultatea noastră are contracte de colaborare, astfel încât studenții să fie cât mai aproape de activitatea pentru care se pregătesc”, spune decanul facultății.

Tinerii se specializează în toate direcțiile, așa că există module destinate animalelor de companie, câini și pisici în mare parte, dar și pentru animale noi de companie, cum ar fi reptilele, insectele, găinile sau porcii, cu toate că aceleași specii se pot regăsi și la animale de rentă, crescute pentru productivitate. O atenție deosebită se acordă cailor, în clinica din campus existând un sector special dedicat creșterii și tratării cabalinelor, cu rezultate remarcabile de-a lungul timpului. Din anul al IV-lea de facultate, studenții combină toate activitățile de practică cuprinse în programul de studiu.

”Universitatea noastră deține o fermă mixtă la Cojocna, unde există vaci, oi, porci și păsări, ridicată după toți parametrii de calitate existenți la nivel mondial, astfel că în primul an de studiu, bobocii trebuie să facă stagiul de pregătire acolo, pentru a se obișnui cu animalele. Ei trebuie să observe condițiile de creștere, de tratament, să conlucreze cu colegii lor de la Zootehnie sau de la Biotehnologie. De altfel, universitatea este împărțită în două mari categorii: baza de plante și baza de animale. Pe de altă parte, în clinica din campus se realizează intervenții chirurgicale deosebite, la care sunt invitați să participe. Cel puțin la ora actuală, suntem de referință în domeniul intervențiilor chirurgicale în toată regiunea, avem computer tomograf, endoscoape, săli de chirurgie, ecografe de ultimă generație adaptate pentru animale, plus alte aparate necesare în medicina veterinară de urgență. Pot afirma că infrastructura de la Facultatea de Medicină Veterinară se regăsește în puține facultăți din estul Europei”, declară Prof. dr. Nicodim Fiț.

”Și eu mi-aș fi dorit să am asemenea condiții când am fost student…”

Printre facilitățile oferite de USAMV Cluj-Napoca se află și biblioteca din campus, care garantează accesul gratuit la o bază de date internațională, cămine moderne, un restaurant-cantină, iar Facultatea de Medicină Veterinară este cotată ca fiind lider în acest domeniu. Clasamentele internaționale, între care Academic Ranking of Worlds University sau Shanghai Ranking, arată că este prima facultate din țară în domeniul Medicină Veterinară.

”Oferim studenților laboratoare de specialitate moderne în campus, echivalente cu laboratoarele care se regăsesc și în Uniunea Europeană, toate cadrele didactice de la noi sunt specializate în străinătate, avem centre de rezidențiat unice în țară și în estul Europei. La acestea se adaugă și centrele de pregătire postuniversitară existente, destinate specializării continue, în special pentru a ține pasul cu toate noutățile din domeniu. În total, avem peste 500 de studenți la liniile de studiu într-o limbă străină, iar acest lucru ne obligă să facem totul, să fim pregătiți, să ținem pasul cu ultimele noutăți. Nu în ultimul rând, studenții noștri obțin la finalul celor șase ani o diplomă care este recunoscută și echivalată cu orice altă diplomă din spațiul UE”, conchide decanul FMV.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere 2021 la Facultatea de Medicină Veterinară: https://fmv.usamvcluj/ro/



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat

Publicat

caine bun

Un șofer care a accidentat, noaptea trecută, un câine la Fizeșu Gherlii s-a autodenunțat, miercuri, la Poliția Gherla. Animalul rănit a fost dus la USAMV pentru tratament, urmând a fi preluat în îngrijire de o asociație de protecție a animalelor. Proprietarul câinelui a fost identificat și amendat.

„În cursul zilei de astăzi, în jurul orei 13.00, un bărbat s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Gherla pentru a sesiza faptul că, în cursul nopții, în timp ce se deplasa cu autoturismul prin localitatea Fizeșu Gherlii, ar fi accidentat un exemplar canin.

Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat

În urma sesizării, au fost informați reprezentanții Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, precum și cei ai Consiliului Județean Cluj, fiind emis un ordin de plasare în adăpost pentru animalul rănit.

Totodată, a fost identificată o asociație de protecție a animalelor pentru preluarea acestuia.

Exemplarul canin a fost transportat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.

Ulterior, polițiștii au identificat și proprietarul exemplarului canin, respectiv un bărbat de 56 de ani, din comuna Cămărașu, față de care vor fi dispuse măsuri de sancționare contravențională pentru lipsa supravegherii și nerespectarea obligațiilor privind îngrijirea și bunăstarea animalului.

De asemenea, în cauză au fost întocmite documentele necesare cu privire la evenimentul rutier, conform procedurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie

Publicat

CTP

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 18.04 – 21.04.2025:

In zilele de 18, 20 si 21 aprilie circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.

CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie

Duminica 20 aprilie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii Carrefour nu vor circula in ziua de 20 aprilie 2025.

In ziua de 19 aprilie 2025 circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.

Transportul in Noaptea de Inviere se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :

L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;

Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;

Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.

 

L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;

Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00* – 00,30* – 01,30 – 01,40;

Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 01,25 – 01,35.

 

L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;

Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .

 

L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,20;

Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,10* – 01,35.

 

L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);

Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;

Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.

 

Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Secretul studenților campioni de la UTCN, locul 1 în SUA la competiția de simulare a cutremurelor: Coeziunea echipei

Publicat

De

Echipa studenților de la UTCN, câștigătoarea locului 1 și a premiului pentru cea mai bună comunicare la competiția de design seismic desfășurată la începutul lunii aprilie la Universitatea Berkeley din California (SUA), a împărtășit în fața conducerii universității clujene secretul acestei reușite.

Cea mai mare provocare inginerească

Căpitanul echipei, Cosmin Chiforescu, a declarat, miercuri, că în spatele acestor premii stau zeci și sute de ore de muncă în echipă pentru realizarea machetei unui turn care a rezistat cel mai bine la simularea unor cutremure.

”Cea mai mare provocare din punct de vedere ingineresc a fost proiectarea unei clădiri din Japonia, din orașul Kobe, care a implicat anumite dificultăți în ceea ce privește seismele.

O altă provocare a fost faptul că macheta a fost una atipică, având un gol în interior. Macheta pe care am prezentat-o și cu care am câștigat primul loc a fost construită din lemn de balsa, are o înălțime de 1,50 m și cântărește 500 de gr”, a spus Chiforescu, student în anul IV.

Simularea unui cutremur de 7,3 grade pe scara Richter

Colega sa, Maria Trușcă, este una dintre cele două studente care a făcut prezentarea în limba engleză a proiectului echipei UTCN, prezentare recompensată cu premiul pentru cea mai bună comunicare, a recunoscut ca a avut emoții cumplite, pe care le-a depășit.

”La final, când am aflat de la celelalte universități că prezentarea noastră a fost extraordinară, a fost ceva la care nu visam niciodată.

Prin această reușită din SUA sunt convinsă că ni se vor deschide, nouă, membrilor echipei, foarte multe oportunități la care nu ne puteam gândi că există.

Eu privesc acum altfel acest domeniu al construcțiilor”, a spus studenta în anul 3.

Aceasta a explicat că, în timpul concursului, macheta a fost pusă pe o masă seismică și supusă la două simulări de cutremure, unul des întâlnit și altul extrem, comparat cu cel din Kobe (Japonia) din 1995, care a avut o magnitudine de 7,3 pe scara Richter, iar structura a rezistat.

Pentru Miruna Maxim, presiunea rezultatelor anterioare obținute de-a lungul anilor de echipele UTCN i-a motivat pe studenți să-și atingă obiectivele.

”A contat mult lucrul în echipă, faptul că am fost apropiați unii de ceilalți, am avut obiective bine stabilite. Când s-a anunțat că am câștigat locul 1 am fost bucuroși că munca noastră a fost recunoscută.

Secretul acestui rezultat a fost coeziunea echipei, ajutorul mentorilor, dar și sprijinul familiei”, a menționat Miruna, anul IV.

Cu un ochi la trecut și cu unul în viitor

Unul dintre cei doi profesori coordonatori ai echipei, Ovidiu Prodan, a precizat că UTCN reușește în fiecare an să facă performanță în urma muncii consolidate depusă, an de an, de 12 studenți.

”În urma experienței acumulate în ultimii 15 ani reușesc să facă față celor mai importante facultăți de construcții din SUA, cum ar fi Stanford, Cornell, Berkeley, UCLA, San Diego, la care se adaugă universități de renume din Canada, Turcia, Egipt sau India.

Secretul acestor reușite este o muncă consolidată, studenții muncesc an de an în baza expertizei din trecut, cu un ochi la trecut și cu unul în viitor.

Reușesc să pună în valoare toată experiența echipelor anterioare și, prin dedicare și dăruire, reușesc ca în fiecare an să fie printre primele echipe la competiție”, a explicat Prodan.

Studenții, rațiunea de a fi a oricărei universități

Președintele Senatului UTCN, Nicolae Burnete, i-a felicitat pe studenți și pe cei doi profesori coordonatori, și a spus că studenții sunt rațiunea de a fi a oricărei universități, accentuând și faptul că fără dascăli nu se poate face școală.

”Aici, la UTCN, studenții și cadrele didactice au făcut o echipă de milioane, fiindcă locul 1 este o performanță, dar să iei locul 1 de n ori este extraodinar.

Problema este să nu vă opriți aici, vă rog să mergeți înainte, să duceți imaginea UTCN peste tot”, a spus Burnete.

Echipa UTCN

Echipa UTCN a fost formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Fundația ”Ioan și Maria”, inaugurată de omul de afaceri Dorel Goia. Oferă afterschool gratuit pentru copiii din Mănăștur

Publicat

De

Fundația

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a inaugurat, miercuri, Fundația ”Ioan și Maria”, înființată în memoria părinților săi, care oferă afterschool gratuit pentru copiii din cartierul Mănăștur.

Dorel Goia a declarat, miercuri, că imobilul care găzduiește Fundația a fost construit pe terenul fostei case în care a copilărit și a trăit alături de părinți până la vârsta de 29 de ani.

”În perioada comunistă, printr-un decret, s-au naționalizat terenul și casa, care a fost apoi demolată pentru a face loc blocurilor din jur. După Revoluție, am început un proces de revendicare a terenului care a durat 12 ani și am redobândit terenul, redevenind proprietari în CF.

Atunci aveam două opțiuni, fie să-l vând unor dezvoltatori imobiliari, fie să construiesc singur un imobil și să-l vând.

Atunci am luat decizia să fac ceva pentru foștii vecini care nu își permit să-și dea copiii la afterschool, la școala de după școală, după finalizarea orelor din unitățile de învățământ, și am construit o clădire modernă, cu încălzire în pardoseală, un spațiu prietenos pentru copii.

Aceștia vor avea la dispoziție și fructe proaspete, mere, banane, dar și un ajutor pentru rezolvarea temelor primite pentru acasă la matematică, română, limbi străine, fizică, chimie, orele fiind predate de profesori plătiți și de voluntari din cartier.

Afterschool-ul va fi gratuit, copiii urmând să beneficieze și de calculatoare performante și internet de mare viteză, dar și de mese de tenis de masă”, a spus Goia.

De asemenea, copiii de aici vor primi și o masă de prânz.

Dorel Goia speră ca exemplul său să fie urmat și de alți antreprenori clujeni, menționând că spații similare construite pot reduce emigrația românilor și să ducă la revenirea în țară a familiilor tinere, deoarece diminuează presiunile asupra părinților.

Copiii vor moșteni Împărăția Cerurilor

Prezent la inaugurare, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a sfințit și binecuvântat clădirea, și a subliniat importanța noului așezământ care are rolul de a ajuta copiii.

”În atenția Domnului Iisus Hristos, pe primul plan au fost copiii. La un moment dat, este întrebat de apostoli cine va moșteni Împărăția Cerurilor, iar Domnul a luat un copilaș, l-a pus în mijloc și le-a zis <<dacă nu veți fi ca pruncii, nu veți moșteni Împărăția Cerurilor>>.

Preocuparea față de copii și față de tineri, față de cei care au nevoie este foarte importantă”, a arătat mitropolitul Clujului.

Cea mai bună investiție, în educație

Primarul Emil Boc a afirmat, la rândul său, că inaugurarea este un moment de suflet și de viitor pentru Cluj-Napoca și cel mai mare cartier, Mănăștur.

”Gestul de astăzi este mai mult decât o clădire, e vorba despre un dar și o declarație de încredere în educație. Un dar din partea unui om cu inimă mare, Dorel Goia, care știe ce înseamnă să pleci de jos, o declarație de generozitate și solidaritate cu comunitatea din care face parte. Un om care-și prețuiește părinții spune totul despre el, despre tot ce face după aceea.

Acest centru va oferi șansa a zeci, mii de copii de aici înainte pentru a-și împlini potențialul educațional pe care îl au și vine în completarea a ceea ce părinții, școala și autoritățile fac, și ne ajută pe noi, ca și comunitate, să reușim.

În materie de educație nu există o altă investiție mai bună și mai importantă, lipsită de grija falimentului.

Dl. Goia dă șansa unor copii să-și vadă împlinit potențialul educațional, iar când salvezi un copil salvezi o lume, pentru că nu se știe niciodată ce se ascunde în spatele unui copil”, a spus Boc.

La inaugurare au mai fost prezenți, printre alții, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, președintele Consiliului de Administrație al CEO TeraPlast, Alexandru Stănean, directorul Palatului Copiilor Cluj, Valentin Cuibus, prof. univ. Vasile Pușcaș.

Valoarea investiției în imobilul Fundației ”Ioan și Maria”, care a presupus construcție, amenajări și dotări, s-a ridicat la aproximativ 370.000 euro.

Motto-ul Fundației este ”Un copil educat, un viitor mai bun!”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate