EDUCATIE
Deca: Luni încep înscrierile pentru probele de competențe de la Bacalaureat 2025. Calendarul stabilit de Ministerul Educației
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea valabil și pentru zona de munte a județului Cluj, până marți, 17 decembrie.
La peste 1.600 de metri altitudine, vântul va bate cu până la 90 de kilometri pe oră.
Cod galben de VREME REA în zona de munte a Clujului. Ninsoare, VISCOL și polei
Potrivit meteorologilor, începân de luni, 16 decembrie și până marți, 17 decembrie, ora 21.00, la munte, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 60-90 de kilometri pe oră.
Vor fi precipitații mixte ce vor favoriza depuneri de polei, iar la altitudini de peste 1.600 de metri vor predomina ninsorile și va fi viscol.
Atenție! Temporar, vântul va avea intensificări și în restul județului, dar pe suprafețe și cu viteze mai mici, respectiv rafale de 40-50 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor.
Obiecte bisericești confecționate din metale prețioase au fost furate din Mănăstirea Râșca Transilvană. Polițiștii îi caută pe făptași.
Mănăstirea Râșca Transilvană din județul Cluj a fost prădată de hoți, în 12-13 decembrie. Potrivit IPJ Cluj, persoane necunoscute au plecat din lăcașul de cult cu mai multe obiecte confecționate din metale prețioase.
Obiecte bisericești din metale prețioase, furate dintr-o mănăstire din Cluj
„În cursul serii de 13 decembrie a.c., polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați cu privire la faptul că, în perioada 12-13 decembrie a.c., persoane necunoscute ar fi sustras mai multe obiecte confecționate din metale prețioase, situate în proximitatea unei icoane dintr-o mănăstire aflată în comuna Rîșca.
În cauză, sunt desfășurate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea identificării persoanelor bănuite, recuperării prejudiciului și dispunerii măsurilor legale ce se impun”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Accident cu două camioane, la ieșirea din Florești spre Gilău. Un bărbat primește îngrijiri medicale
Un accident cu două camioane a avut loc luni dimineața, la ieșirea din comuna Florești spre Gilău. Au intervenit pompierii pentru extragerea în siguranță a unui bărbat.
O tamponare între două autocamioane s-a produs luni dimineață, la ieșirea din Florești spre Gilău. În urma impactului, un bărbat a avut nevoie de ajutorul pompierilor pentru a ieși în siguranță din cabina unui camion.
Un bărbat primește îngrijiri medicale
Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, primește îngrijiri medicale din partea echipajului de ambulanță prezent la fața locului.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut la ieșire din comuna Florești spre comuna Gilău. Din primele date, în accident au fost implicate două autocamioane. Un bărbat de aproximativ 35 de ani nu a reușit să iasă singur afară dintr-un autocamion, astfel că pompierii l-au extras în siguranță. Acesta nu era încarcerat, iar echipajul SAJ îi acordă îngrijiri medicale. La fața locului acționează echipajul de la Punctul de Lucru Florești”, a transmis ISU Cluj.
Bazinul Olimpic Grigorescu se va închide pentru public, anunță Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.
“În vederea efectuării reviziei anuale, începând cu data de 21 decembrie 2024, Bazinul Olimpic Grigorescu se va închide pentru public. Data redeschiderii va fi comunicată în timp util, atât în mass media locală cât și pe canalele noastre oficiale.
Anunțăm clienții care au achitat abonamente că durata de valabilitate a acestora se va prelungi cu perioada aferentă închiderii”, anunță RADP.
Informații găsiți pe website și pe pagina Facebook.