Connect with us

SPORT

Ovidiu Blag: De ziua lui Cip Porumb

Publicat


Sâmbătă a fost ziua de naștere a lui Ciprian Porumb. Numele său se confundă cu istoria tenisului clujean de dată recentă, un sport pentru care Cip a făcut foarte multe.

Să ne amintim doar cu câtă mândrie priveam noi, clujenii, spre meciurile lui de Cupa Davis sau cum îi urmăream parcursul din circuit, acolo unde a avut drept adversari nume celebre din epocă precum Wayne Ferreira, Richard Fromberg sau Goran Ivanisevici.

Provenit dintr-o familie de sportivi pur-sânge, cu tatăl săritor în înălțime de calibru, participant la Jocurile Olimpice și cu mama jucătoare de bază în echipa de volei a Universității Cluj, Ciprian a continuat această tradiție sportivă și a predat-o mai apoi și fiului său, un foarte talentat tenisman.

A început cu ping-pongul, la 7 ani, la CSM Cluj, unde a fost coleg de generaţie cu fraţii Bohm, cu Daniel Cioca şi cu alţi tineri foarte talentaţi, care au continuat tradiţia tenisului de masă clujean. Îi plăcea mult atmosfera de acolo, era fascinat de jocul lui Şerban Doboşi (aflat la sfârşit de carieră), care făcea spectacol la fiecare meci.

Campion național la 13 ani

Pe la 11 ani a fost remarcat de Mircea Bunea (directorul de la „Salprest“), care l‑a convins să treacă la tenis. „Politehnica” Cluj a fost primul club la care a fost legitimat, iar primul său antrenor a fost Dorel Giurgiu. Deși a început să joace tenis la doar 11 ani, la 13 ani era deja campion național.

De-acolo rezultatele s-au legat:

  • campion naţional la „dublu„ în 1991, 1993, 1995
  • cea mai bună clasare ATP: locul 350 la simplu şi 250 la dublu
  • câștigător al turneului satelit din Egipt (ediţiile 1991 şi 1992)
  • câștigător al turneului satelit din Mexic, în 1996
  • câștigător al turneului satelit din Cehia (ediţiile 1994 şi 1995)
  • sfert‑finalist al turneului satelit al Croaţiei, în 1997
  • calificat la turneul de 350.000 de dolari ‑ Rosmalen (Olanda), 1996
  • trei participări la Open România (500.000 dolari), atât la simplu cât şi la dublu. A disputat o finală la dublu, pierdută din păcate
  • participant la turneele challenger de la Furth (Germania) şi Prostejov (Cehia)
  • component al echipei de Cupa Davis a României, în trei ediţii. A disputat cinci meciuri în proba de dublu, după cum urmează: 2 împotriva Marocului (1993, câștigat şi 1995, pierdut), 1 meci împotriva Nigeriei (1994, câştigat), 1 meci contra Africii de Sud (1994, pierdut) şi 1 meci contra Principatului Monaco (1995, câştigat).

Căpitan nejucător

Anii au trecut și după încheierea carierei de sportiv Ciprian a mai avut un vârf de performanțe, ajungând căpitan nejucător al naționalei României, ocazie cu care a pledat pentru organizarea, pentru prima dată în istoria Clujului, a unui meci de Cupa Davis în orașul de pe Someș. Se întâmpla asta în 2012, în septembrie, la meciul cu Finlanda, care s-a disputat în Sala Sporturilor Horia Demian.

Azi, cu pași egali, întotdeauna parcă măsurați, Ciprian Porumb se îndreaptă spre clubul pe care l-a construit acum câțiva zeci de ani și de unde speră să trimită spre lumea tenisului mare un nou jucător clujean.

Munca sa va rămâne evidențiată în istoria tenisului clujean ca fiind una de referință, de calitate și făcută cu responsabilitate.

La mulți ani, Cip!

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

RADP Cluj: Bazinul Olimpic Grigorescu se închide pentru public

Publicat

De

Bazinul Olimpic Grigorescu

Bazinul Olimpic Grigorescu se va închide pentru public, anunță Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.

“În vederea efectuării reviziei anuale, începând cu data de 21 decembrie 2024, Bazinul Olimpic Grigorescu se va închide pentru public. Data redeschiderii va fi comunicată în timp util, atât în mass media locală cât și pe canalele noastre oficiale.

Anunțăm clienții care au achitat abonamente că durata de valabilitate a acestora se va prelungi cu perioada aferentă închiderii”, anunță RADP.

Informații găsiți pe website și pe pagina Facebook.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Atenție, noi biruri de la ANAF. Românii, obligați să achite 10% din dobânzile depozitelor bancare pentru asigurări de sănătate

Publicat

ANAF lei

De la 1 ianuarie 2025, ANAF obligă toți românii să achite 10% din dobânzile depozitelor bancare, banii urmând să fie virați la CASS, pentru asigurări de sănătate, informează Hotnews.

Pentru aceasta se va completa Declarația unică până în data de 25 mai.

Salariul minim luat în calcul pentru plata contribuțiilor în 2025 pentru 2024 este de 3.300 lei, ceea ce înseamnă că dacă clientul unei bănci a avut în 2024 venituri din dobânzi bancare de peste 19.800 lei, va trebui să plătească CASS în valoare de 1.980 lei.

Dacă dobânzile au depășit suma de 39.600 lei, atunci va trebui să achite 3.960 lei, iar la peste 79.200 lei, valoarea virată statului se ridică la 7.920 lei.

Cei care au înregistrat câștiguri din titluri de Stat, nu trebuie să plătească nici impozit pe venit și nici CASS.

Citește mai departe

EDUCATIE

Deca: Luni încep înscrierile pentru probele de competențe de la Bacalaureat 2025. Calendarul stabilit de Ministerul Educației

Publicat

Ligia Deca
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, luni, încep înscrierile pentru probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat 2025, prima sesiune, acestea urmând să se încheie pe 20 decembrie.
”Rezultatele obţinute la aceste probe nu se consemnează prin note, ci prin stabilirea nivelului de competenţă, prin raportare la grilele naționale sau europene, respectiv la standardele europene recunoscute în domeniu, în cazul evaluării competențelor digitale.
La fel ca în anii anteriori, aceste probe se pot echivala cu examene cu recunoaștere internațională.
Profesorii diriginți și cei care predau discipline care sunt probe de competențe vă pot oferi informații cu privire la examenele cu recunoaștere internațională cu care se pot echivala probele, precum și cu privire la modalitatea de echivalare”, a precizat ministrul Educației.

Citește mai departe

EVENIMENT

George Simion, la Congresul Fratelli d’Italia: “Klaus Iohannis este autorul loviturii de stat din România”

Publicat

simion

Președintele AUR, George Simion, s-a aflat în perioada 14-15 decembrie la Roma, în Italia, acolo unde a participat la Atreju la congresul partidului Fratelli d’Italia, unul dintre cele mai importante evenimente ale conservatorilor europeni.

În cadrul evenimentului, președintele AUR, George Simion, a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre lovitura de stat aflată în plină desfășurare în România. Giorgia Meloni a exprimat sprijinul pe care guvernul italian îl va acorda pentru păstrarea democrației din România.

„Ne bazăm pe Giorgia Meloni în lupta pentru alegeri libere în România: premierul Italiei cunoaște despre lovitura de stat din România și ne va ajuta la nivel european să îi oprim”, a declarat George Simion.

Întâlniri cu politicieni italieni

Președintele AUR, George Simion, s-a întâlnit, în marja evenimentului, cu mai mulți lideri ai conservatorilor europeni. Printre aceștia se numără președintele Senatului Italiei, Ignazio La Russa, ministrul italian al Turismului, Daniela Santanche, fostul premier al Poloniei, Mateusz Morawiecki, copreședintele ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), Nicola Procaccini, șeful delegației Partidului Lege și Justiție în Parlamentul European, Adam Bielan, dar și Carlo Fidanza, șeful delegației Fratelli d’Italia în Parlamentul European.

„Va trebui să muncim din greu pentru a restabili democrația și pentru a restabili încrederea cetățenilor în democrație. Cum putem cere acum oamenilor să aibă încredere în democrație, în procesul de vot, dacă și-au permis să facă așa ceva? Actualul nostru președinte este autorul loviturii de stat care este în desfășurare în România.

Este incredibil! Când le convine spun că apără statul de drept, când nu le convine încalcă orice reguli și încalcă Constituția. Oamenii s-au săturat de acest sistem globalist. (…) Vom lua măsuri pentru a ne asigura că voința poporului și democrația sunt respectate în România și sperăm să avem cât mai repede alegeri”, a declarat George Simion, pentru jurnaliștii prezenți la evenimentul organizat de Fratelli d’Italia.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax