EDUCATIE
De luni, 650.000 de elevi și preșcolari primesc BANI pe cardurile educaționale
Începând de luni, peste 650.000 de preșcolari și elevi dezavantajați vor primi sprijinul din partea Guvernului în valoare de 500 lei prin tichetele educaționale.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunțat miercuri că începând cu data de 18 noiembrie 2024 peste 325 milioane lei vor fi virate pe cardurile educaționale pentru preșcolarii și elevii care au nevoie de acest sprijin.
De luni, 650.000 de elevi și preșcolari primesc BANI pe cardurile educaționale
„Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezavantajați vor beneficia și în acest an de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei prin tichetele educaționale”, a transmis ministrul pe Facebook.
Tichetele sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați. Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.
Luni va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior, iar pentru preșcolarii și elevii noi, care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Pieton în vârstă, acroșat de o mașină în Piața Avram Iancu. Traversa strada prin loc nemarcat
Un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost accidentat, joi, de o mașină în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca în timp ce traversa strada prin loc nemarcat.
Din primele informații, la fața locului a intervenit un echipaj SMURD care i-a acordat bărbatului primul ajutor după care l-a transportat la spital.
Din primele informații, victima s-ar fi angajat în traversarea străzi prin loc nemarcat, fiind acroșată de o mașină de curierat.
”O autoutilitară care se afla pe prima bandă în Piața Avram Iancu a efectuat o manevră de mers cu spatele și a accidentat un pieton care traversa prin loc nepermis și nesemnalizat”, au spus polițiștii clujeni.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc, despre tarifele de la park&ride-ul de la Aeroportul Cluj: Va fi un preț mic pentru primele 12 ore și mai piperat după
Park&ride-ul de la Aeroport va avea tarife accesibile pentru navetiști, a anunțat primarul Emil Boc. Lucrările vor fi finalizate în decembrie.
Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că noul park&ride de la Aeroport va fi finalizat în luna decembrie și va intra în recepție, urmând să fie deschis publicului în prima parte a anului 2024.
Primul park&ride din Cluj va fi finalizat în decembrie
Proiectul este conceput pentru a reduce traficul în oraș și pentru a oferi o alternativă celor care fac naveta spre Cluj-Napoca, astfel încât aceștia să poată utiliza mijloace de transport public sau bicicleta pentru a ajunge în centru.
„Park&ride-ul va fi gata în decembrie, urmează să intre în recepție, iar anul viitor să fie efectiv dat în funcțiune, după finalizarea recepției. Noi am menționat că acest park&ride nu se dorește a se transforma într-un cimitir de mașini abandonate, într-un loc unde să îți lași mașina că nu ai unde să o ții în fața blocului sau pe stradă. Scopul acestui parking este să fie funcțional.
Scopul este să aibă utilitatea socială, și anume când vii în oraș și stai 8 ore la muncă, plus încă patru la mall sau la cumpărături, 12 ore, să ai un preț mic pentru ceea ce noi dorim să fie destinația acestuia: vii, lași mașina, mergi cu transportul în comun sau cu bicicleta, cu ce dorești, și nu folosești mașina pentru a aglomera traficul și a aglomera orașul”, a declarat Emil Boc, la Napoca Live.
Tarifele – accesibile pentru navetiști, „piperate” după 12 ore
Pentru a încuraja utilizarea park&ride-ului în scopul pentru care a fost creat, Primăria Cluj-Napoca a propus tarife accesibile pentru primele 12 ore de parcare. Prețurile cresc exponențial după această durată.
„Vei avea un preț mic pentru primele 12 ore. Apoi, după 15, 18, 24 de ore, prețul va fi mai piperat, pentru a nu se transforma într-un loc unde vii să îți lași mașina pentru că nu ai nevoie de ea sau o folosești o dată pe lună, sau ai plecat în concediu. Dacă au buzunarul doldora de bani, evident, o pot lăsa, dar nu pentru asta e gândit parkingul. Vom veni în consiliul local cu propunerea de preț”, a mai arătat primarul.
15 lei/oră, după 12 ore de parcare
Tarifele propuse sunt de 2 lei pentru 6 ore de staționare, de 5 lei pentru 12 ore de staționare, iar după 12 ore fiecare oră se taxează cu 15 lei.
Tariful este conceput pentru a-i încuraja pe cei care fac naveta la Cluj să își parcheze mașina aici și să își continue drumul spre destinație cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta.
Regulamentul de funcționare a park&ride-ului de la Aeroport se află în consultare publică pe site-ul primăriei până în 20 noiembrie, urmând ca proiectul să fie apoi aprobat în Consiliul Local.
Un bărbat de 39 de ani este cercetat de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri. În data de 13 noiembrie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea lui pentru 24 de ore.
„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, de 39 de ani, cercetat pentru efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.
Bărbat de 39 de ani, CERCETAT de polițiștii clujeni pentru trafic de DROGURI
Din probatoriul administrat s-a stabilit că, în perioada ianuarie – februarie 2023, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, bărbatul în cauză ar fi procurat, manipulat și distribuit substanțe de prizat, susceptibile de a produce efecte psihoactive, către consumatori din județul Cluj.
De asemenea, la sfârșitul lunii octombrie 2024, acesta ar fi manipulat și vândut peste 500 de grame de substanță psihoactivă 2-MMC, pentru 12.500 de lei, cantitate ce a fost indisponibilizată pe parcursul urmăririi penale.
Astfel, la data de 13 noiembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea acestuia, pentru 24 de ore.
Astăzi, 14 noiembrie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și al specialiștilor Direcției Regionale Vamale Cluj.
Menționăm că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Rafila la Cluj, una caldă, una rece. Aviz pentru Spitalul Pediatric Monobloc. Centrul Integrat de Transplant, mai bine nu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost prezent, joi, pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Cluj și a vorbit și despre stadiul altor proiecte locale, cum sunt Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant, ambele lansate de Consiliul Județean Cluj.
Potrivit lui Rafila, Ministerul Sănătății a dat un aviz de oportunitate Spitalului Pediatric Monobloc, considerându-l un proiect ”prioritar”.
”Este un proiect mare, de peste 200 de milioane de euro și încercăm în centrele universitare importante să facem un hub de servicii medicale.
Urmează ca MIPE să evalueze proiectele depuse și cred că sunt șanse mari ca acest proiect să primească finanțare. Anul viitor, cu siguranță, putem să discutăm despre oportunitatea de a începe și la Cluj acest proiect al spitalului de copii”, a spus Rafila.
Transplant, la Spitalul Regional de Urgență
În ceea ce privește Centrul Integrat de Transplant, ministrul Sănătății a spus că, în condițiile în care se construiește Spitalul Regional de Urgență, unde se pot realiza operații de transplant, un astfel de proiect nu s-ar justifica.
”Activitatea de transplant nu poate finanța doar din această activitate funcționarea unui spital, deoarece numărul de transplanturi în România este redus.
Nu putem decât să ne concentrăm resursele și să oferim acestor unități medicale și venituri care să le permită funcționarea. Or activitatea de transplant este redusă, la ICUTR Cluj-Napoca au 60-70 de transplanturi într-un an, restul veniturilor venind din activitatea obișnuită a unei secții de urologie, care înainte făcea parte din Spitalul Județean Cluj.
Eu nu am văzut institute dedicate transplantului nicăieri în Europa. Eu cred că putem dezvolta fără probleme unitățile de transplant la viitorul Spital Regional de Urgență”, a spus Alexandru Rafila.
Spitalul monobloc va avea peste 500 de paturi
Spitalul Pediatric Monobloc va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
Noua unitate medicală va prelua toate secțiile actualului Spital Județeana de Copii, care, în prezent, își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locuri diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 kilometri între ele.
Cea mai modernă unitate sanitară pediatrică din țară va fi ridicată pe un teren de aproximativ 17 hectare în zona cartierului clujean Borhanci și va putea prelua 50.000 de copii pe an, din întreaga țară.
Centrul Integrat de Transplant, în așteptare
Consiliul Județean Cluj a cerut în luna martie Ministerului Sănătății modificarea statusului de rezervă de pe lista PNRR a proiectului referitor la realizarea Centrului integrat de Transplant Cluj, fie în admis, fie în respins, astfel încât autoritatea județeană să poată acționa în consecință.
”CJ Cluj, împreună cu Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu, Institututul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, și-a asumat sarcina realizării infrastructurii medicale care să găzduiască un centru de transplant multi-organ (plămâni – inimă – rinichi – ficat) la Cluj-Napoca”, arăta în primăvară conducerea Consiliului Județean Cluj.
Județul Cluj a cheltuit până acum 15.6 milioane de lei + TVA pentru Servicii de Proiectare și Asistență Tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor, fiind finalizată procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări
De asemenea, printr-o Hotărâre a Consiliului Județean Cluj din 25 noiembrie 2021 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Centru Integrat de Transplant Cluj-Napoca”, valoarea estimate a investiției fiind de peste 950 milioane de lei, inclusiv TVA.