Connect with us

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Transylvania MEP: prima SIMULARE a Parlamentului European pentru elevi la Cluj-Napoca

Publicat


Transylvania Model European Parliament a avut premiera vineri, începând cu ora 16:00, în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, continuând să se desfășoare și în următoarele două zile în incinta Facultății de Business. Participarea elevilor a fost liberă, iar proiectul a stârnit un interes considerabil.

O inițiativă a educării politice în rândul tinerilor

„Ne dorim ca toți participanții să învețe cât mai multe și să conștientizeze importanța votului – chiar dacă procentajul de vot este momentan destul de mic în România, cu ajutorul acestor evenimente va putea să crească,” ne spune Ioana Drânda, co-fondatoarea Transylvania MEP. În aceași notă, partenera ei, Iarina Man, are o viziune pozitivă asupra creșterii interesului politic în rândul tinerilor: „Cred că interesul tinerilor vizavi de politică va crește din ce în ce mai mult mai ales pentru că în ultimii ani acest subiect este tot mai promovat și mediatizat în rândul lor”.

simulare

VIDEO FOTO. Transylvania MEP: prima SIMULARE a Parlamentului European pentru elevi la Cluj-Napoca

Iarina și Ioana, eleve în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj Napoca, si-au descoperit pasiunea pentru politică și educație civică încă din anii anteriori, odată cu participarea în Comunitatea Tinerilor Lideri Europeni, proiect inițiat dintr-o nevoie vizibilă de a aborda o deconectare între tineri și Uniunea Europeană.

Astfel, motivate de dorința de a răspândi importanța politicii Parlamentului European și de a crește nivelul de conștientizare al tinerilor asupra problemelor europene, cele două organizatoare au reușit să pună în desfășurare un eveniment care să inspire și să informeze noile generații.

simulare

simulare

Dezbateri pe probleme sociale, economice și politice

În cadrul proiectului, participanții au avut ocazia să se înscrie în următoarele comisii: FEMM – „Accesul tinerelor femei la sănătate reproductivă și educație sexuală” ; DROI – „Drepturile refugiaților și migranților în Mediterană” și ECON – „Criptomonedele: mijloc de libertate sau principalul susținător al organizațiilor criminale”.

Dezbaterile se desfășoară după modelul celor din Parlamentul European, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a experimenta procesul legislativ și de a propune soluții la probleme actuale, exprimându-și opiniile în mod liber. Experiența le oferă, astfel, o imagine reală asupra rolului și funcționării Parlamentului European, precum și asupra impactului pe care schimbările politice îl au în viața lor.

simulare

simulare

Întrebat despre experiența sa după o zi de la începerea proiectului și despre așteptările cu privire la zilele următoare, Bogdan Baciu, elev de clasa a XII-a care intenționează să-și continue studiile în cadrul Facultății de Relații Internaționale, ne spune: „Mi-a plăcut foarte mult faptul că această inițiativă e condusă numai și numai de tineri, iar așteptările mele sunt acelea de a vedea un debate productiv între delegați și de a afla cum percep tinerii soluțiile care se caută în astfel de concesii”.

Asemenea lui Bogdan, și Mălina Barta își dorește să urmeze pe viitor o carieră în diplomație: ,,De anul trecut am început să fiu foarte atrasă de politica Uniunii Europene, când am avut ocazia prin intermediul unui program EPAS să ajung în Parlamentul European la Strasburg, iar acum știu că aș vrea să continui pe acest domeniu”.

Programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) își propune să îmbunătățească cunoștințele tinerilor despre Europa și democrația parlamentară europeană. În cadrul acestui program, elevii și cadrele didactice sunt informați despre drepturile și oportunitățile oferite de cetățenia europeană, precum și despre rolul important al Parlamentului European în procesul decizional al UE.

simulare

Proiect organizat de tineri pentru tineri

O parte considerabilă a elevilor din consiliul de organizare studiază, de asemenea, în școli care activează în cadrul programului EPAS, iar dispunând astfel de o anumită pregătire politică au reușit să pună bazele unui proiect de succes.

Din echipa de coordonare fac parte, astfel, Iarina Man și Ioana Drânda (co-fondatoare), Irina Șușcă (coordonatorul departamentului IT), Park Temin (coordonatorul departamentului media), Olivia Bulzan (coordonatorul departamentului financiar) și Daria Moșoiu (coordonatorul departamentului de comunicare).

O implicare semnificativă a avut și ,,the academic team” unde le găsim pe Miruna Ursache (secretar general) și Andreea Gruescu (secretar general adjunct), precum și pe Renata Tothăzan (președintele Adunării Generale) și Anelisse Preda (președinte adjunct al Adunării Generale). Pe lângă echipa de coordonare și cea academică, un rol esențial în succesul proiectului l-au avut și șefii celor trei comisii: ECON – condusă de către Codrin Lenghel și Petra Erdelyi ; DROI – condusă de Olivia Bulzan și Daria Ciufudean și FEMM – condusă de Maya Ionuțaș și Teodora Pisc.

simulare

Nicu Ștefănuță – o voce importantă pentru generația tânără

Spre finalul serii, tinerii au avut plăcerea de a participa la un discurs al europarlamentarului Nicu Ștefănuță, în care acesta le-a împărtășit nu doar experiențele sale profesionale, ci și lecții valoroase și sfaturi practice din parcursul său, oferindu-le perspective inspirate care să contribuie în alegerea drumului lor profesional: „În sala aceasta se găsesc viitori europarlamentari, miniștri, consilieri, juriști sau diplomați internaționali”.

Pentru Cluj24, europarlamentarul susține că învățarea a cât mai multor limbi străine ar putea să îi ajute considerabil pe cei care doresc să activeze într-o astfel de carieră deoarece „o limbă învățată diferă de experiența pe care o ai când ești ajutat de un traducător – căci limba nu este doar o cunoștiință, este și un vehicul cultural”.

simulare

„Multe aptitudini se învață”

Întrebat, totodată, cum ar putea fi mai bine educați cetățenii tineri cu privire la politică, acesta încurajează cât mai multă implicare activă: „Mersul la vot și interesul cu privire la anumite campanii locale sunt doar câteva dintre aspectele care te pot face să întelegi mai bine anumite lucruri și să iubești acest domeniu”. Iar cu privire la beneficiile implicării într-un eveniment ca Transylvania MEP, susține că este „un proiect serios în care reușești să înveți o meserie – înveți cum se negociază, cum câștigi un argument, dar și cum ajungi la un compromis… Multe aptitudini se învață.”

Încă de la alegerile europarlamentare, Ștefănuță a devenit un model de conduită morală și de inspirație profesională pentru generația tânără din România, prin angajamentul său neclintit de a se adresa problemelor și provocărilor cu care se confruntă această categorie de vârstă. Astfel, el s-a remarcat de-a lungul timpului prin promovarea activă a drepturilor în rândul tinerilor și a valorilor progresiste în România, aducând în prim-plan subiecte de interes major precum sănătatea mintală, drepturile comunității LGBTQIA+, dreptul la avort și educația sexuală.

Ștefănuță nu doar susține aceste valori în mod constant, ci și își dedică activitatea pentru a crea un mediu politic mai incluziv, favorizând dezvoltarea unei noi generații de lideri conștienți, motivați să contribuie activ la progresul țării și al Uniunii Europene.

simulare

Transylvania MEP: O premieră educativă pentru tineri, dedicată înțelegerii politicii europene și formării viitorilor lideri

Așadar, Transylvania MEP a reprezentat un pas important în educarea politică a tinerilor din România, oferindu-le acestora oportunitatea de a înțelege mai bine cum funcționează Parlamentul European și cum pot contribui la schimbările sociale, economice și politice.

Bianca Matei



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public

Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaş.

Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.

Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:

  • persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
  • elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
  • persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
  • urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

reClothing

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.

“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.

M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing

Hainele, fapte bune

Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.

Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”

Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.

Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.

Andreea Paparuș

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate