Connect with us

ACTUALITATE

De la mlaștină, la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj. Efortul episcopului Nicolae Ivan, o moștenire profundă

Publicat


În 2021 se împlinesc o sută de ani de la instalarea episcopului Nicolae Ivan în tronul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, reînființată după o perioadă de zbucium pentru românii din Ardeal. În ciuda opoziției autorităților locale, Nicolae Ivan a reușit să transforme o zonă mlăștinoasă, care se numea în trecut „Piața gâștelor”, în ceea ce este astăzi Catedrala Ortodoxă Mitropolitană din Cluj.

După cum spune și ÎPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, moștenirea pe care o lasă Nicolae Ivan pentru Biserică este enormă și nu se poate rezuma doar la Catedrală, studiile academice și tipografie.

Istoricul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, profesor de istorie la Colegiul Național ,,George Baritiu” din Cluj-Napoca, a precizat pentru Cluj24 că actuala catedrală a fost proiectată inițial pentru altă locație, Cetățuia de astăzi, care urma să fie o acropolă a noului stat România.

Pe lângă catedrală urma să activeze și un muzeu și clădirea Primăriei. Dar s-a renunțat la idee întrucât era prea costisitoare. Așa a venit propunerea edificării pe un spațiu care avea funcțiunea de parc.

Era Mica promenadă

”Acolo era parcul Elisabeta, Mica promenadă, denumit așa după împărăteasa Sisi, soția lui Franz Ioszef. În 1919, un asesor eparhial, un consilier, Nicolae Ivan, a fost omul providențial pentru că a propus, la Sibiu, să se ridice o catedrală ortodoxă și la Cluj. Clujul avea o singură biserică ortodoxă, Sf. Treime din Deal, de pe strada Bisericii Ortodoxe, care a fost ridicată în 1796. Terenul de azi nu a fost obținut foarte ușor, a fost opoziția primăriei, pentru că terenul aducea venituri, dar ulterior, prin interveția ministerelor Cultelor și de Interne, acest teritoriu, piața EMKE, a fost predat”, a spus istoricul clujean.

Zona nu a fost una construibilă de-a lungul timpului întrucât pe acolo treceau zidurile Clujului și nu aveai voie să construiești decât la o depărtare de 500 m. Terenul a fost ”Piața gâștelor”, apoi o cazarmă militară, Piața Trencin, Piață de lemne.

A câștigat locul al doilea

Pentru realizarea proiectului Catedralei Mitropolitane s-a făcut un concurs. Au fost 8 proiecte depuse și a câștigat proiectul „INRI”, al lui G. Cristinel și C. Pomponiu. Se prevedeau trei premii: Locul I – 50.000 de lei, Locul II – 30.000 lei, iar pentru Locul III nu s-a stabilit suma. Premiul I nu s-a dat și a fost premiat câștigătorul cu 30.000 lei (la acea vreme leul era echivalent cu francul francez).

Pentru desemnarea firmei de construcții iar a fost o licitație. Întreprinderile generale tehnice Tiberiu Ieremia din București au câștigat concursul.

Cupola e ridicată la 67 de metri

”Piatra de construcție s-a dus de la Baciu, Viștea, dar și de la Banpotoc, o localitate de lângă Deva. În luna septembrie 1923 au început lucrările la Catedrală, iar la 7 octombrie s-a pus piatra de temelie. La eveniment au participat și Mitropolitul Nicolae Bălan de la Sibiu, Principele Carol, Ionel Brătianu și întreg Guvernul. În 1926 scheletul Catedralei era gata, iar la 6 iulie s-a sfințit Crucea. Cupola clădirii e ridicată la 67 de metri, iar Crucea are 2 metri înălțime. Potrivit Monitorului Oficial, la 8 iulie 1921 s-a dat girul construcției Catedralei. Clopotele au fost aduse din Sopron, tocmai din Ungaria. Sfințirea Catedralei a avut loc în luna octombrie 1933, în prezența Majestății Sale Regele Carol al II-lea, a Marelui Voievod Mihai și a Principelui Nicolae, a Patriarhului României, Miron Cristea, a Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, a primul ministru Al. Vaida-Voievod”, adaugă Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.

Hramul catedralei a fost ales ”Adormirea Maicii Domnului”, în cinstea zilei de 15 august 1916, când trupele române au trecut Carpații pentru eliberarea Ardealului.

”În edificarea ei, rolul principal îl are Nicolae Ivan, care a preluat o idee a episcopului Șaguna, care spunea că pentru Transilvania trebuia să fie făcute mai multe episcopii ortodoxe. Inițial avea în subordine 12 potopopiate, în 1921”, relatează profesorul de istorie.

Nici acuma catedrala nu e terminată ca și construcție

În timpul mitropolitului Bartolomeu Anania s-au adăugat noi lucrări cu mozaic de murano, marmură și toată iconografia a fost continuată de Vasile Moraru, pictor bisericesc.

”Inițial, la pictare au participat pictori clujeni. Atanasie Demian a realizat pictura cupolei și a pronaosului, alături de Catul Bogdan, fiul unui mare profesor universitar, cumnat cu Iorga, iar pictorul Russu a realizat iconostasul cu 5 rânduri de icoane. Meșterul Moise Șchiopu face sculpturile. Catedrala are un stil bizantin, dar vedem și un stil din Muntenia. Era un stil îmbinat, care ține de ortodoxie și stilul brâncovenesc. Catedrala nu are altarul la Răsărit, ci în partea de Nord, pentru că n-au avut spațiu. Un aspect important este și referitor la candelabrele din Biserică. Cel mai mic e un dar din partea mitropolitului Miron Cristea, iar cel mai mare este un dar din partea regelui Carol al II-lea”, a explicat istoricul clujean.

Lucrările de restaurare a picturilor în mozaic se continuă și astăzi cu echipa condusă de Maxim Viorel, din Târgu-Mureş.

Episcopul Nicolae Ivan a fost înmormântat în iarna anului 1936, iar sicriul cu trupul său a fost depus în necropola de sub altarul Catedralei.

În subsolul Catedralei a fost inaugurat și un muzeu al tezaurului bisericesc, o dezvoltare a ideii avute de Nicolae Ivan.

La 90 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei Ortodoxe a Clujului a fost deschis oficial Muzeului Mitropoliei Clujului, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

M. M.

Catedrala în Construcție

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

165,4 milioane de lei a plătit Ministerul Finanțelor pentru microgranturile pentru IMM-uri, PFA-uri și medici de familie

Publicat

Ministerul Economiei a plătit 17.093 de microgranturi de 2.000 de euro până la finalul lunii februarie. 

De asemenea, Ministerul Finanțelor a finanțat și 3.009 granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro.

Valoarea totală a microgranturilor plătite a ajuns la 165,4 milioane de lei, iar cea a granturilor pentru capital de lucru se ridică la 1,05 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

În ultima săptămână, Ministerul Economiei a plătit 153 de microgranturi de 2.000 de euro şi 72 de granturi pentru capital de lucru.

29.250 de companii au aplicat pentru un microgrant de 2.000 de euro, dintre care 19.564 au fost admise, 9.626 au fost respinse, iar 60 sunt în curs de clarificare până la data de 26 februarie.

Microgranturile de 2.000 de euro se acordă IMM-urilor fără salariaţi, dar şi PFA-urilor sau cabinetelor medicale pentru susţinerea cheltuielilor cu stocurile, chiriile sau pentru acoperirea datoriilor faţă de furnizorii de utilităţi.

22.226 de IMM-uri au aplicat pentru un grant pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro, dintre care, până pe 26 februarie, 19.459 au fost procesate, 2.640 au fost respinse, iar 16.630 au fost admise.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

În plină pandemie, se dezvoltă segmentul rezidențial. A crescut numărul autorizaţiilor de construire eliberate

Publicat

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 10,2% în ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior.

Potrivit sursei citate, în prima lună a acestui an s-au eliberat 2.558 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu o suprafaţă utilă totală de 657.687 mp (+37,7%). Din totalul documentelor eliberate, aproape două treimi (65,6%) au fost pentru zona rurală.

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie, s-a evidenţiat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+237), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+119 autorizaţii), Sud-Muntenia (+85), Vest (+65), Centru (+53) şi Sud-Est (+36).

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-58 autorizaţii), Nord-Vest (-38) şi Sud-Vest Oltenia (-25).

La capitolul clădirilor nerezidenţiale, statistica oficială arată că, în luna ianuarie a acestui an, s-au eliberat 382 de autorizaţii de construire, în scădere de 5%, faţă de luna similară a anului precedent, în suprafaţă utilă totală de 284.611 mp (+150,9%).

Pe acest segment, în profil teritorial, această creştere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Vest (+64.010 mp), Bucureşti-Ilfov (+21.890 mp), Nord-Vest (+21.025 mp), Sud-Est (+17.078 mp), Sud-Muntenia (+13.402 mp), Centru (+13.269 mp), Nord-Est (+11.752 mp) şi Sud-Vest Oltenia (+8.759 mp).

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Horoscop săptămânal. Vezi aici cum va fi săptămâna 1-7 martie și cine va avea succes și noroc

Publicat

Berbec

Este o săptămână în care eforturile tale încep să dea roade, chiar din prima zi a săptămânii. Lumea din jur, atât prietenii, cât și familia te vor aprecia pentru reușitele tale. De asemenea, fii alert deoarece oportunităţile pot apărea oricând. Nu lăsa entuziasmul să te păcălească totuşi pentru că vei avea nişte acte de semnat şi îţi va trebui multă atenţie, deoarece unii nu se bucură prea tare de realizările multiple din ultima vreme.

Taur

Relațiile de familie vor deveni mai bune. Toată lumea te roagă să fii mai înțelegător și ascultător. Iertarea este cheia în această săptămână. Mai mult, pentru a avea succes trebuie să acționezi cu maturitate și seriozitate în toate situațiile si să te remarci prin ambiție și curaj.

Gemeni

Această săptămână îți aduce în viață o persoană nouă cu care vei petrece mult timp și îți vei da seama că te poate ajuta în rezolvarea a foarte multe probleme. Eşti foarte concentrat pe propriile dorinţe şi cauţi să te bucuri cât mai mult de pasiunile tale. Weekendul e dominat de romantism alături de persoana iubită și poate și niște prieteni de familie.

Rac

Cel mai bun sfat pentru această săptămână este să rămâi cu picioarele pe pământ. Toată energia pe care o ai și o dobândești din reușitele tale trebuie să o canalizezi spre ceva mai bun. Totuși, îți recomandăm să iei în calcul și ceea ce îți spun alte persoane pentru că ar putea să te ajute.

Leu

O idee s-ar putea materializa într-un proiect de success, poate un birou, o casă sau ceva ce ți-ai dorit de mult, dar va fi nevoie de multă muncă. Intuiţia te va ajuta toate aceste zile. Aspectele sentimentale cer o atenţie suplimentară şi ar fi bine să nu mai amâni rezolvarea lor. Amânarea duce la distanțare și multe regrete pe viitor.

Fecioară

Achiziționarea de lucruri materiale pe care le-ai dorit în trecut nu te mai interesează așa mult, dar exact din această cauză ajungi să primești ceea ce îți dorești. Aspectele sociale sunt foarte bine evidenţiate şi profită de toate evenimentele care apar pentru a lega noi prietenii. Acestea te vor ajuta cu siguranță în viitor și vei crește și evolua alături de acele persoane.

Balanță

Aveți o săptămână perfectă. Se pare că ai foarte mult bun gust la îmbrăcăminte şi vei atrage toate privirile. Te vei simți extrem de bine în pielea ta și vei avea multe realizări. Pe plan sentimental relația este mult mai bună ca în trecut. Vă puteți aștepta la o veste mare, precum o nuntă, un copil sau o locuință nouă.

Scorpion

Şi tu vei avea parte de oportunităţi în carieră şi nu ar trebui să refuzi nimic. E o şansă la o mie, ce îţi apare săptămâna aceasta. Trebuie să profiți și să fii cât mai deschis, dar și dedicat muncii. Ar fi bine să începi să strângă bani pentru că viitorul înseamnă multe planuri de călătorii.

Săgetător

Eşti plin de inspiraţie şi predispus la a schimba ceva în viaţa ta. Dorești să îți îmbunătățești situația financiară și să fii din ce în ce mai apreciat de cei din jurul tău. Pui foarte mare accent pe viața social și cum te privește lumea, așadar, cel mai bine ar fi să fii focusat pe ceea ce îți dorești.

Capricorn

E posibil să primeşti un bonus sau niște bani sub forma unei moșteniri ce te vor încânta peste măsură. Dacă ai vreun credit, atunci vei putea să îl gestionezi mult mai uşor de acum încolo. Ar fi bine dacă ţi-ai exprima sentimentele şi ai fi sincer în comunicarea lor. Relaţia ta de dragoste va avea doar de câştigat.

Vărsător

O ofertă de nerefuzat se va arăta săptămâna aceasta. Totuși, fii atent și gândește de mai multe ori mișcările pe care urmează să le faci.  Trebuie să fii alert şi să ceri nişte sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie. Nu întotdeauna ceea ce este ambalat frumos, este şi potrivit. Acum te definește proverbul, „nu da cioara din mână pentru pasărea de pe gard.”

Pești

Cu finanţele vei sta mai bine în această săptămână. Vor începe proiecte sau contracte noi şi vei avea mai mult de muncă însă vei derula totul cu plăcere. Relația sentimentală este una bună, dar ar trebui să poți să îți apreciezi partenerul sau partenera de viață mai mult.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

S-au decernat Globurile de Aur. Vezi care au fost marii câștigători

Publicat

Filmul Nomadland, regizat de Chloe Zhao, a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj dramă, The Crown este cel mai bun serial TV dramă, Schitt’s Creek este cel mai bun serial de comedie iar The Queen’s Gambit este cea mai bună miniserie.

Gala decernării Globurilor de Aur a avut loc într-un format restrâns, iar gazdele evenimentului au fost Amy Poehler și Tina Fey. Premiile sunt aacordate pentru 25 de categorii și sunt votate de memberii Asociației Presei Străine de la Hollywood.

Cele mai importante premii acordate au fost:

Cel mai bun serial TV dramă: The Crown
Nominalizate: Lovecraft Country, The Mandalorian, Ozark, Ratched

Cea mai bună actriță într-o serial dramă: Emma Corrin, The Crown
Nominalizate: Olivia Colman, The Crown; Jodie Comer, Killing Eve; Laura Linney, Ozark; Sarah Paulson, Ratched

Cel mai bun actor în serial de comedie: Josh O’Connor, The Crown
Nominalizați: Jason Bateman, Ozark; Bob Odenkirk, Better Call Saul; Al Pacino, Hunters; Matthew Rhys, Perry Mason

Cel mai bun serial TV musical sau comedie: Schitt’s Creek

Nominalizări: Emily in Paris; The Flight Attendant; The Great; Ted Lasso

Cea mai bună actriță în serial TV: Catherine O’Hara, Schitt’s Creek
Nominalizări: Lily Collins, Emily in Paris; Kaley Cuoco, The Flight Attendant; Elle Fanning, The Great; Jane Levy, Zoey’s Extraordinary Playlist

Cel mai bun actor în serial TV – musical or comedy: Jason Sudeikis, Ted Lasso
Nominalizați: Don Cheadle, Black Monday; Nicholas Hoult, The Great; Eugene Levy, Schitt’s Creek; Ramy Youssef, Ramy

Cea mai bună miniserie: The Queen’s Gambit
Nominalizări: Normal People; Small Axe; The Undoing; Unorthodox

Cel mai bun film, dramă: Nomadland

Nominalizări: The Father; Mank; Promising Young Woman; The Trial of the Chicago 7

Cea mai bună actriță în lungmetraj dramă: Andra Day, The United States vs. Billie Holiday
Nominalizări: Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom; Vanessa Kirby, Pieces of a Woman; Frances McDormand, Nomadland; Carey Mulligan, Promising Young Woman

Cel mai bun actor în lungmetraj dramă: Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom

Nominalizări: Riz Ahmed, Sound of Metal; Anthony Hopkins, The Father; Gary Oldman, Mank
Tahar Rahim, The Mauritanian

Cea mai bună comedie: Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: Hamilton; Music; Palm Springs; The Prom

Cea mai bună actriță într-un musical or comedie: Rosamund Pike, I Care A Lot
Nominalizări: Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm; Kate Hudson, Music; Michelle Pfeiffer, French Exit; Anya Taylor-Joy, Emma

Cel mai bun actor într-un musical sau comedie: Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: James Corden, The Prom; Lin-Manuel Miranda, Hamilton; Dev Patel, The Personal History of David Copperfield; Andy Samberg, Palm Springs

Cel mai bun regizor, lungmetraj: Chloe Zhao, Nomadland
Nominalizări: David Fincher, Mank; Regina King, One Night in Miami; Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7; Emerald Fennell, Promising Young Woman

Cel mai bun scenariu: The Trial of the Chicago 7
Nominalizări: The Father; Mank; Nomadland; Promising Young Woman

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate