Connect with us

ACTUALITATE

De la farsa democratică globalistă la regimuri de forţă naţionale

Publicat


romosam

S-a făcut vreodată un sondaj în care populaţia să fie întrebată dacă estimează că, în majoritate, politicienii sunt nişte farsori, nişte simulanţi, impostori, nişte mincinoşi patologici sau simpli escroci ? Nu, nu s-a făcut. Dacă s-ar pune o asemenea întrebare nepotrivită, orientată, e uşor de bănuit care ar fi răspunsurile. „Vom minţi, vom înşela şi vom fura ca să câştigăm !” a fost surprins de o cameră ascunsă spunând recent Kristopher Jacks, unul dintre liderii Partidului Democrat din Colorado, SUA (projectveritas.com, 14 octombrie 2020).

Întrebaţi dacă vor să facă politică, oameni care au o foarte bună reputaţie în meseria lor – doctori, ingineri, avocaţi, profesori… – răspund imediat, ofensaţi, că ei se simt foarte bine în profesie şi că, în general, au ceva de făcut, sunt chiar foarte ocupaţi. Unii merg şi mai departe, întreabă dacă sunt luaţi drept escroci, şarlatani sau impostori ca să li se propună să intre în politica activă.

„Atacurile care vin din Occident, din UE şi din SUA, sunt atât de vădit propagandistice”

Cam la acest nivel a ajuns farsa cu democraţia, cu votul popular, cu reprezentativitatea, cu puterea poporului. Şi asta începând cu SUA la finele mandatului lui Donald Trump, cu Franţa lui Emmanuel Macron (preşedintele francez e considerat cel mai globalist din Europa), cu haosul politic din Italia şi Spania, cu incertitudinile politice imediate din Germania ş.a.m.d.

Iar ţări mari care nu au atâtea pretenţii democratice, cum sunt China comunist-capitalistă sau Rusia neoţaristă a lui Vladimir Putin, nu mai par atât de atacabile de vreme ce funcţionează şi se dezvoltă. Atacurile care vin din Occident, din UE şi din SUA, sunt atât de vădit propagandistice, încât nu prea mai poţi să le iei în serios. „Argumentele” de tip Skripal (în UK) sau Navalnîi (în Germania) nu fac o politică.

Criza sanitară şi criza economică în desfăşurare vor reuşi să pună la pământ câteva mari democraţii istorice. Ispita totalitară în care au căzut politicienii şi politrucii din Sănătate – au crezut că, în sfârşit, pot lua măsuri severe, autoritare, chiar fasciste, dincolo de Constituţie – ne arată cam cum s-ar putea să ieşim din această combinaţie de crize. Politicienii şi-au imaginat că îşi pot aroga puterea totală, totalitară de-a dreptul. Drumul spre guvernări autoritare, conduse, de regulă, de militari, e deja bine pavat.

Primele măsuri care prefigurează un regim de forţă au fost luate în Franţa. Ieri, 15 octombrie 2020, 80 de anchetatori de la OCLCIFF (Oficiul Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale) au întreprins percheziţii la biroul şi la domiciliul actualului ministru al Sănătăţii, Olivier Véran, la Paris şi la Grenoble, la fostul prim-ministru de până în 3 iulie a.c., Édouard Philippe, azi primar la Le Havre, la directorul general al Sănătăţii, Jérôme Salomon (un fel de Raed Arafat francez), la Geneviève Chêne, directoare generală a Sănătăţii Publice.

„Asemenea măsuri n-au mai fost luate niciodată în Franţa împotriva unor miniştri în funcţie”

De asemenea, s-au făcut percheziţii la domiciliul lui Agnès Buzyn, fost ministru al Sănătăţii până în februarie a.c., la Sibeth Ndiaye, fost purtător de cuvânt al guvernului Édouard Philippe până în iulie.

Anchetatorii, însărcinaţi de Comisia de Anchetă a Curţii de Justiţie a Republicii, au ridicat computerele personale şi profesionale, precum şi telefoanele mobile ale celor enumeraţi mai înainte, dar şi ale altor înalţi funcţionari din Sănătate. De la Ministerul Sănătăţii au fost ridicate documentele privitoare la gestionarea crizei Covid începând cu ianuarie 2020 (după Le Figaro).

Asemenea măsuri n-au mai fost luate niciodată în Franţa împotriva unor miniştri în funcţie, a unui fost prim-ministru şi a unor miniştri de dată recentă. Presa şi analiştii mobilizaţi de politicieni şi partide au trecut la atacuri la baionetă la adresa Curţii de Justiţie a Republicii (instanţă care judecă înalţii demnitari în funcţie), amintind că preşedintele Macron intenţiona să o desfiinţeze (pe modelul cunoscut la noi al dorinţelor periodic exprimate de desfiinţare a CCR, a SIIJ, etc.).

Dar a fost adus din nou în discuţie din mai multe direcţii numele generalului Pierre de Villiers, fost şef al Statului Major al Armatei (care a demisionat, confruntat fiind cu proiecte inacceptabile pentru armată prezentate de noul preşedinte Macron), văzut ca un nou posibil Charles de Gaulle. După unele aprecieri, dacă generalul de Villiers s-ar prezenta la viitoarele alegeri (din 2022), ar câştiga fără probleme preşedinţia, susţinut de suveranişti, conduşi moral şi teoretic astăzi de filosoful Michel Onfray prin revista şi gruparea Frontul Popular.

Fratele generalului, Philippe de Villiers, a fost şi el cândva candidat la preşedinţie şi continuă să fie o figură publică foarte respectată.

„În Franţa se anticipează o cădere economică de peste 9 % în 2020”

Turnura evenimentelor politice din Franţa – cu degringolada preşedinţiei Macron, cu Vestele galbene, cu ascensiunea Frontului Popular şi a suveranismului, cu recentele percheziţii la un prim-ministru şi la mai mulţi miniştri, pe fondul crizei sanitare şi al crizei economice – ne dă o idee despre direcţia pe care o iau lucrurile în Franţa şi în Europa, dar şi în America ruptă în două, la fel ca România, de altfel.

Singura ţară care ar putea avea o creştere economică în 2020 pare a fi China. China a fost prima lovită de coronavirus şi, deocamdată, alături de Coreea de Sud, e printre rarele ţări care au reuşit să-şi ţină sub control criza sanitară. În Franţa se anticipează o cădere economică de peste 9 % în 2020 – o cifră colosală (unii analişti duc însă căderea undeva între 12 şi 20 %). Agonia democraţiei care durează deja de prea multă vreme aproape peste tot pare să se apropie de sfârşit.

În România, pe drept sau pe nedrept, puşcăriile au fost şi sunt încă pline de miniştri, deputaţi, senatori, înalţi funcţionari infractori, corupţi, iresponsabili (deocamdată nu avem preşedinţi şi foşti preşedinţi în închisoare, dar am avut un prim-ministru, Adrian Năstase, şi avem încă un atotputernic preşedinte de partid, Liviu Dragnea). Falimentul economic anunţat din toate părţile va impune aproape pretutindeni schimbări radicale. (Petru Romoşan)

Cine este Petru Romoșan

Poet, editor, negustor și expert de artă. S-a născut la 30 martie 1957 în comuna Orăştioara de Sus (Hunedoara). A absolvit în 1976 Liceul “George Coșbuc” din Cluj-Napoca, după trei ani la Liceul “Ady Şincai”. Activează pentru început în cenaclul literar “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1972 devine membru al grupului de scriitori format în jurul revistei culturale “Tribuna” (seria Dumitru Radu Popescu). În anii ’80 se stabileşte în București și lucrează în comerțul de artă ca galerist al Fondului Plastic. Urmează Şcoala de Comerţ de artă a UAP.

Între 1988 și 1998 trăiește la Paris, unde își deschide o galerie şi activează pe piaţa de artă pariziană. Revine în țară în 1998, tot la București. Debutează publicistic în 1972 cu poezie în revista “Tribuna” (Cluj-Napoca). Debutul editorial are loc în 1977 cu volumul de versuri “Ochii lui Homer”, publicat la Editura Dacia din Cluj-Napoca. Au urmat alte două volume de poezie.

A alcătuit cinci antologii de poezie românească, printre care şi cea intitulată “Cele mai frumoase 100 de poezii ale limbii române” (Ed. Compania, 2001). Este deținătorul premiului pentru poezie acordat de revista “Tribuna” din Cluj-Napoca (1976) și al premiului pentru debut în poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România (1977).

Este administrator și editor al Editurii Compania din București, împreună cu soţia sa, Adina Kenereş, scriitoare şi editoare la rândul său.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Flotă nouă de biciclete în cadrul sistemului ClujBike. Clujenii le pot utiliza GRATUIT

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a înlocuit aproape jumătate dintre bicicletele din cadrul sistemului de bike-sharing ClujBike cu vehicule noi.

Aproximativ jumătate din flota sistemului de bike-sharing ClujBike a fost înlocuită cu biciclete noi, achiziționate de Primăria Cluj-Napoca. Costul unei biciclete este de 1.000 de lei.

Sistemul pune la dispoziția clujenilor, gratuit, în baza unui card de utilizator, aproximativ 250 de biciclete în cele peste 40 de stații din municipiu.

Potrivit site-ului ClujBike, în prezent, sistemul are 39.965 de clienți înregistrați, iar cei interesați pot solicita în continuare un card pentru utilizarea bicicletelor.

ClujBike nu mai funcționează în Florești și Apahida

Sistemul de bike-sharing nu mai este disponibil în comunele Florești și Apahida, după ce autoritățile locale nu au mai prelungit contractele de mentenanță. Motivele invocate sunt numărul redus de utilizatori și costurile ridicate de întreținere.

ClujBike a fost lansat ca un proiect finanțat din fonduri europene, având scopul de a dezvolta o rețea extinsă de stații de biciclete și piste dedicate în Cluj-Napoca și comunele adiacente. Însă, renunțarea la sistem în Florești și Apahida ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acestui proiect și la capacitatea sa de a rămâne viabil pe termen lung.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

NEMULȚUMIRILE lui Balaj: CFR Cluj este dezavantajată. Jucătorii U21 de la noi sunt COMPONENȚI ai loturilor naționale

Publicat

cristi balaj

Cristi Balaj, președintele de la CFR Cluj, și-a exprimat nemulțumirea legat de modul în care sunt împărțiți banii de la UEFA, în condițiile în care jucătorii U21 de la echipa sa sunt componenți ai loturilor naționale.

Președintele lui CFR Cluj a dezvăluit care e marele câștig al echipei lui Dan Petrescu: „Ce e de apreciat e că am jucat la fiecare meci cu cel puțin 3 U21 în teren. Au fost și meciuri în care am avut 4 și asta spune foarte multe”.

NEMULȚUMIRILE lui Balaj: CFR Cluj este dezavantajată. Jucătorii U21 de la noi sunt COMPONENȚI ai loturilor naționale

Fostul arbitru a adus în prim plan un subiect controversat în acest sezon: „Chiar discutam cu cei de la federație pentru că există acea regulă de 4-5 jucători români în acest sezon și întrebarea este ce e mai de apreciat? O echipă care joacă tot timpul cu 3-4 U21 în teren sau care are 5 jucători români în teren?”.

Cristi Balaj a explicat de ce consideră că CFR Cluj este dezavantajată: „Asta în condițiile în care jucătorii U21 de la noi sunt componenți ai loturilor naționale. Noi nu vom beneficia de anumite bonusuri care vin din suma aceea de solidaritate. Noi nu vom beneficia de acei bani, comparativ cu echipe care nu sprijină cu nimic echipa națională sau partea superioară a clasamentului, însă beneficiază de sume importante.

„Nu mi se pare corect”

Câți bani a cheltuit FCSB-ul pentru a reuși să îndeplinească acest obiectiv? Ca să poți să respecți regula, trebuie să cheltui foarte, foarte mulți bani în acest moment. Ca să joci în play-off și în cupele europene trebuie să ai jucători foarte buni și acești jucători costă foarte mult.

Nu mi se pare corect. Acești bani vin de la UEFA pentru echipele din SuperLiga. Așa s-a decis, să respectăm regula. Ca să ajungi să ai jucători români în primul rând ai nevoie de ani de zile în care să susții și să sprijini academiile. Până acum acești bani au fost împărțiți egal.

Din punctul meu de vedere, noi, cei de la CFR Cluj, care avem în teren 3 jucători U21 componenți ai loturilor naționale, considerăm că sprijinim cel puțin la fel de mult comparativ cu cei de la Hermannstadt, care vor primi un milion de euro.

„Am rugat să fie reanalizată această regulă”

Suntem nemulțumiți, dar e o regulă pe care trebuie să o respectăm dacă așa s-a decis. Prefer reguli greșit care se respectă, decât decizii bune care sunt încălcate. Asta nu înseamnă că noi nu încercăm să găsim jucători români de valoare care să ne ajute să câștigăm titluri și să jucăm în cupele europene”.

Cristi Balaj a cerut modificarea acestei reguli la FRF: „Am avut o discuție și am rugat să fie reanalizată această regulă și nu a fost votată în cadrul SuperLigii. Nu exista unanimitate și ne-am trezit în fața unei decizii pe care trebuie să o respectăm”.

„Te trezești că nu poți folosi 5 jucători români”

Președintele lui CFR Cluj a explicat care sunt punctele slabe ale acestei prevederi: „Eu am propus spre reanalizare următoarele lucruri. Există situații cu echipe care folosesc jucători români și ajung în imposibilitatea de a folosi un jucător român pe o anumită poziție din cauza unui cartonaș roșu acordat eronat, din cauza unor accidentări pe care le are la echipa națională.

Te trezești că nu poți folosi 5 jucători români din aceste motive și nu e corect să pierzi banii. Am pus o întrebare. Care echipă e mai de apreciat? Una care are 4 jucători U21 componenți tot timpul ai loturilor naționale în teren tot timpul, sau una care are 5 români care nu joacă la loturile naționale și ăia primesc banii?

Din punctul meu de vedere, ambele echipe merită aprecieri. Și atunci sunt anumite situații care trebuie reanalizate pentru că nu e corect. Fiecare dintre noi face eforturi și am propus aceste lucruri spre analiză”.

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David: Nu sunt împotriva cadourilor simbolice de 1 și 8 martie. Dar nu sunt de acord să se strângă mulți bani

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării

Daniel David, ministrul Educației, spune că i s-a reproșat faptul că nu înțelege zilele de sărbătoare, fiind vorba de 1 și 8 martie, când, de obicei, în școli se fac cadouri.

El a primit o reproșuri online, pentru că este împotriva cadourilor costisitoare pentru care părinții elevilor strâng bani.

Daniel David: Nu sunt împortiva cadourilor simbolice de 1 și 8 martie

”Mi s-a reproșat faptul că nu înțeleg zilele de sărbtoare de 1 și 8 martie. Înțeleg sărbătoarea foarte bine și eu, ca ministru, niciodată nu am spus că anumite cadouri simbolice, date individual, cum ar fi o floare, un mărțișor, nu pot fi date … nimeni nu comentează. Însă, sunt clar împotriva practicii de aduna bani și a începe să facem tot felul de cadouri, de la an tot mai costisitoare. Nimeni nu este absurd să blocheze cadouri simbolice”, a spus Daniel David la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ.

Citește mai departe

EVENIMENT

Membru fondator din Cluj al Pro România, despre Victor Ponta: „A făcut praf partidul la scurt timp”

Publicat

Sorin Platon, unul dintre membrii fondatori din Cluj ai partidului Pro România, lansează acuzații dure la adresa lui Victor Ponta, susținând că fostul premier a distrus partidul într-un timp foarte scurt.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Sorin Platon afirmă că Victor Ponta a fost adus în partid de Daniel Constantin, însă ulterior „ghidonat de deep state”, și-a eliminat toți colegii fondatori, inclusiv pe Constantin.

Membru fondator Pro România, acuzații la adresa lui Victor Ponta

Platon susține că Pro România a fost conceput ca un partid cu o ideologie neo-conservatoare, având la bază principii tradiționaliste și suveraniste. Potrivit acestuia, Victor Ponta ar fi preluat controlul și ar fi transformat formațiunea politică într-un eșec.

„Datorită tupeului nesimțit al omului ăsta (Victor Ponta) sunt nevoit să vă readuc aminte o etapa revelatoare din «faptele sale de arme».

Împreună cu foști membri și simpatizanți ai conservatorismului, împreună cu membri ai societății civile autentice, am decis la un moment dat să ne unim forțele într-un nou proiect politic (la vremea aceea), creând Partidul Pro România. Vizam o ideologie neo-conservatoare cu valențe tradiționaliste și suveraniste. Membri fondatori ai acestui partid am fost eu (Sorin Platon), apoi fostul ministru Daniel Constantin, corporatista Raluca Halit, fostul secretar de stat Cristian Cosmin, corporatistul Răzvan Mitu.

„A fost adus la gata și ne-a eliminat pe toți”

El îl acuză pe Ponta de oportunism și de distrugerea unui proiect politic în care fondatorii au investit timp, efort și bani, doar pentru ca acesta să fie abandonat ulterior.

„Ei bine Victor Ponta a fost adus în ProRO la gata de către Daniel Constantin, iar apoi ghidonat de către deep state, ne-a eliminat rând pe rând pe toți, inclusiv pe Daniel Constantin, noi alegându-ne până la final doar cu efortul, cu alergătura, cu banii pierduți și… cu principiile…

Evident că VP a făcut praf partidul la scurt timp, pe tipologia și fiziologia organismelor parazite. Iar acum probabil ca îi urmează suveranismul la rând…

Nu că are un tupeu grozav omul ăsta, ca și toti giranții săi socialistoizi de altfel.

Vai de noi țară cu lideri de carton expandat ce sunt ei..”

Sorin Platon a avut un parcurs politic divers, fiind anterior membru PSD, Partidul Republican, ALDE, Pro România, iar în prezent activează în AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate