Connect with us

ADMINISTRAȚIE

De la cititorii Cluj24. Cer iluminat public de noapte la intrarea în Gherla. Pericol de accidente

Publicat


stalp iluminat

Un cititor al Cluj24 cere autorităților să ia măsuri în vederea prevenirii accidentelor rutiere din zona municipiului Gherla.

”Mai multe accidente rutiere au avut loc, îndeosebi noaptea, în zona de ieșire din comuna Bunești către sensul giratoriu din zona Restaurantul Băile Băița, ACR Gherla, Podul peste Someș, datorită lipsei totale a iluminatului public de noapte, în curba pe care o face șoseaua de centură a municipiului Gherla (traseul Dej-Cluj Napoca)”, arată acesta.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident la Turda. Un șofer care nu s-a asigurat a intrat cu autoutilitara într-o mașină

Publicat

De

accident turda (2)

Un accident de circulație, soldat, din fericire, doar cu pagube materiale, a avut loc joi în Turda.

Accidentul s-a produs pe strada 22 Decembrie 1989, din Turda, în jurul orei 13.00.

Accident la Turda. Un șofer care nu s-a asigurat a intrat cu autoutilitara într-o mașină

Potrivit polițiștilor clujeni, din primele verificări s-a constatat că un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Câmpia Turzii, care în timp ce conducea o autoutilitară, nu s-ar fi asigurat corespunzător la schimbarea benzii de circulație, intrând în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 58 de ani, din Cluj-Napoca.

accident turda (1)

În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative, au transmis polițiștii.

Foto: IPJ Cluj

Citește mai departe

EDUCATIE

40% dintre elevi au luat sub 5 la matematică la Simularea Evaluării Naționale

Publicat

40% dintre elevi au luat sub 5 la matematică la simularea examenului de Evaluare Națională, peste 75% au luat note peste 5 la Limba română, 59% au obținut note peste 5 la Matematică, iar la Limba maternă procentul celor care au luat peste 5 depășește 81%, scrie Mediafax.

Ministerul Educației a anunțat miercuri rezultatele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Naționlă.

La Limba și literatura română, 24,7% dintre elevii participanți au luat note cuprinse între 1 și 4,99, 14% între 5 și 5,99, 15,2% între 6 și 6,99, 17,2% între 7 și 7,99, 17,3% între 8 și 8,99, iar 11,4% au obținut note cuprinse între 9 și 9,99. 251 de elevi (0,2%) au obținut nota 10.

La Matematică, 40,8% dintre elevi au obținut note între 1 și 4,99, 18,5% între 5 și 5,99, 13,8% între 6 și 6,99, 10,4% între 7 și 7,99, 9,2% între 8 și 8,99, iar 6,5% au luat note între 9 și 9,99. 1.385 de elevi (0,8%) au obținut nota 10.

La Limba și literatura maternă, 18,3% dintre elevi au luat note între 1 și 4.99, 12,7% între 5 și 5,99, 18% între 6 și 6,99, 20,9% între 7 și 7,99, 20,6% între 8 și 8,99, iar 9,3% au obținute note cuprinse între 9 și 9,99. 17 elevi (0,2%) au obținut nota 10.

Notele obținute nu se trec în catalog, decât prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului.

„De asemenea, în mod obligatoriu, aceste rezultate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, arată Ministerul Educației.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cele două stadioane ale Clujului găzduiesc meciurile Grupei D a UEFA Under 21 Championship. VEZI filmul de prezentare

Publicat

De

stadioane cluj

Pentru prima dată, un turneu de anvergură europeană se dispută în două mari orașe ale României, la Cluj-Napoca și la București. Turneul final UEFA Under 21 Championship va avea loc în perioada 21 iunie – 8 iulie 2023 în România și Georgia.

Țara noastră va găzdui nu mai puțin de 15 meciuri ale turneului final. La Cluj-Napoca se vor desfășura meciurile Grupei D în care se vor înfrunta Franța, Italia, Norvegia și Elveția și, apoi, un sfert de finală.

Cele două stadioane ale Clujului găzduiesc meciurile Grupei D a UEFA Under 21 Championship

La București se vor disputa meciurile Grupei B, din care fac parte România, Spania, Ucraina și Croația, plus un meci din sferturile competiției și o semifinală. Meciurile vor avea loc pe stadioanele Ghencea și Rapid – Giulești în București și pe Cluj Arena și Dr. Constantin Rădulescu la Cluj-Napoca.

Programul meciurilor și alte detalii despre competiție găsiți AICI.

În Georgia se vor juca meciurile din Grupa C din care fac parte Germania, Anglia, Cehia, Israel, meciurile din Grupa D cu Portugalia, Țările de Jos, Belgia și Georgia, iar apoi două sferturi de finală, o semifinală și finala competiției.

România participă pentru a treia oară consecutiv la această competiție și, datorită performanțelor obținute la edițiile anterioare, s-a aflat la tragerea la sorți în urna a doua.

Mesajul lui Ianis Hagi

Ianis Hagi, ambasador oficial al competiției și reprezentant al generației U21 care a reușit cea mai bună performanță a României la U21Euro 2019, în Italia.

„Acest turneu final va oferi românilor o experiență aparte: atât în București, cât și în Cluj- Napoca vor putea asista la câte două meciuri în aceeași zi în cele trei etape din faza grupelor”, a transmis Ianis Hagi.

Informații despre bilete găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc: Producătorii din piața VOLANTĂ de la stadion nu trebuie să PLĂTEASCĂ nimic. Avem asigurată prezența pentru 2 zile din 7

Publicat

De

boc piata facebook (4)

Primarul Clujului, Emil Boc, așteaptă ca producătorii de fructe și legume de lângă Cluj-Napoca să vină în piața volantă din zona stadionului Cluj Arena în număr tot mai mare, după ce a anunțat că aceasta va fi deschisă zilnic.

Boc spune că sunt avantaje atât pentru producătorii locali, cât și pentru locuitorii orașului și că intenția este să-i aducă pe cei din mediul rural cu produse proaspete și mai ieftine în piața volantă.

Boc: Producătorii din piața volantă de la stadion nu trebuie să plătească nimic. Avem asigurată prezență pentru 2 zile din 7

„Am anunțat că obiectivul este să punem 7 zile din 7 la dispoziția producătorilor piața volantă de la stadion. Astfel, clujenii să aibă posibilitatea să cumpere produse proaspete, de calitate, la cel mai mic preț cu putință.

Să ai 700 de locuri de parcare la 50 de metri de stadion, să vii din orice parte a orașului cu autobuze, troleibuze…, este foarte bine plasată”, a spus Emil Boc la postul de radio Napoca Live.

Citește și: FOTO. Piața volantă de lângă Cluj Arena va funcționa zilnic. Terenul a fost modernizat

Acesta a precizat că producătorii locali trebuie sprijiniți și că acesta este trendul în toată Europa.

„Am amenajat locul astfel încât să nu se pună dale, beton, dar să poți intra. Am pus și o barieră, să nu se transforme în talcioc.

Producătorii nu trebuie sa plătească nimic. Trebuie să se adreseze Serviciului Piețe din Primărie, unde sunt inregistrați să li se pună la dispoziție locația. Doar să avem producători”, a mai spus primarul, care a precizat că, deocamdată, prezența acestora este asigurată pentru 2 zile.

Primăria a anunțat miercuri, după modernizarea terenului de lângă stadionul Cluj Arena, că piața volanta se va desfășura în ficecare zi a săptămânii.

Emil Boc este un „client” al producătorilor care au venit în piața volantă anul trecut. Nu de puține ori primarul a făcut cumpărături aici în weekend.

Foto: Facebook/ Emil Boc

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax