Connect with us

EDUCATIE

De la Bătălia de la Waterloo la bullying în clasa zero. Minuni uitate ale psihologiei sau când ai psihologi, dar îi ignori

Publicat


ULTIMA BĂTĂLIE. UN CÂȘTIGĂTOR NEMERITAT

Campania militară a lui Napoleon în 1815, în perioada zbuciumată a celor ”100 de zile”, debutase cu o serie de succese militare. Se întorceau zilele de glorie ale  francezilor?  După înfrângerile din acel an de la Ligny și Quatre Bras (Belgia), armata prusacă se retrăgea. În urmărirea ei, Napoleon a trimis un foarte puternic corp de oaste condus de generalul Groucy , de peste 40000 de oameni şi 104 tunuri.

După două zile, a început bătălia de la Waterloo dintre Napoleon și englezi. Se auzeau tunurile de la mulți kilometri, iar prusacii s-au deplasat spre câmpul de luptă, contra francezilor, și au marcat marea înfrângere și ultima bătălie a lui Napoleon.

Istoria spune că ofițerii din echipa condusă de Groucy ar fi solicitat imperativ să se întoarcă și ei în direcția tunurilor. Generalul ofuscat a ales să mărșăluiască pe o altă direcție. Degeaba au îngenuncheat în fața lui după aceea și l-au implorat unii ofițeri, decizia în cadrul echipei fusese luată. O echipă formată din militari de excepție, dar care nu se înțelegeau. Nu erau în armonie înspre un țel comun și au făcut un general englez erou victorios. Neașteptat și nemeritat.

ȘI GENIILE MAI GREȘESC. DAR CONDUCĂTORII DE AZI?

Napoleon acorda o importanță deosebită selectării colaboratorilor. Lui i se atribuie o expresie folosită acum în management : ”Valoarea unui comandant nu constă în ceea ce face personal, ci în valoarea oamenilor pe care știe să și-i atragă în sprijin”.  A știut să își aleagă generali extraordinari, savanți, literați, cele mai mari capacități intelectuale ale timpului. A promovat oameni excepționali. Dar uneori nu ajunge. Oamenii valoroși pot să dea rezultate defavorabile în condițiile în care echipa din care ei fac parte este constituită nefericit. A fost cazul generalului Groucy, în momentul Waterloo, care a marcat istoria cu o echipă dispusă de unul dintre cei mai mari comandanți ai omenirii. A greșit și unul din marile genii ale omenirii. Oare conducătorii de azi au înțeles aluzia?

GRUP POT FI MULȚI, ECHIPĂ MAI GREU

Se spune acum că Piramida lui Maslow are o valoare mai mult didactică. În realitate, nevoia omului de a comunica, de a interacționa, de a se afirma, poate conta uneori mai mult decât satisfacerea nevoilor de securitate sau fiziologice.

De la Adam și Eva până în prezent, mediul social în care se afirmă, se emancipează, se ambiționează, se distruge sau se nefericește omul este echipa, grupul. Pe bună dreptate s-ar putea spune. Grup poate fi oricine, echipă mai greu. Cineva, mai mult sau mai puțin glumind, spunea că problemele lui Adam sau ulterior cele ale lui Cain, au fost probleme de echipă.

În cutia cibernetică a realității contemporane inputurile sunt prea numeroase, prea imprevizibile, prea copleșitoare pentru a se mai putea concepe ceva semnificativ fără o echipă și mai ales fără echipe bine constituite.

Unul dintre principiile fundamentale ale Managementului Calității la aceasta se și referă – Leadership-ul nu este altceva decât capacitatea de a forma și menține o echipă care să obțină rezultatele dorite. Țara nu este bogată sau săracă, este bine sau prost condusă – este o butadă care se poate extrapola în toate direcțiile.

FIECARE CU ROLUL SĂU. TEORIA ROLURILOR DE ECHIPĂ

De dată relativ recentă, la începutul anilor 80 un cercetător britanic, Meredith Belbin, și-a câștigat notorietatea prin Teoria Rolurilor de Echipă. Rezultat al unui deceniu de studii și experiențe a fost impus de mediul universitar. Actualmente, peste jumătate din firmele de succes din Anglia și foarte multe altele din lume aplică în practică modelul său.

Rolul de echipă este definit de Belbin ca ”tendința specifică a unei persoane de a se comporta, contribui și interacționa cu cei din jur ”. Echipa lui Belbin (cum altfel decât echipa?) a demonstrat că echipele echilibrate, formate din persoane cu aptitudini diferite, înregistrează performanțe superioare celor din echipe dezechilibrate.

NU EXISTĂ ROL BUN SAU RĂU. EXISTĂ ECHIPE

Belbin a evidențiat și separat prin testare psihologică mai multe roluri în cadrul unei echipe reprezentând combinații de personalități care se manifestă într-un anume fel în grup. Numărul acestora a diferit ușor în funcție de cercetare, Belbin identifică la început opt roluri, după care mai selectează încă unul, Expertul. Alte cercetări în domeniu folosesc un număr apropiat de roluri, dar diferit, la aceasta contribuind și dezideratul declarat al echipei.

Oamenii au calități și defecte, iar în modelul lui Belbin nu există rol bun sau rău, echipele trebuie să conțină categorii diferite pentru a fi echilibrate, evitând situațiile antagoniste, tensionale, concentrându-se pe aspectele pozitive și constructive ale activităților.

CATEGORIILE DE ROLURI BELBIN

În funcție de cercetare, inclusiv în cele inițiale ale lui Belbin, unele roluri au suferit modificarea denumirii. După o testare relativ rapidă se reușește încadrarea membrilor echipei în câteva categorii pe care, neavând pretenția unui demers științific sau exhaustiv, ci doar informativ, le prezentăm sintetic, conform scrierilor de specialitate :

Coordonatorul (președintele): este matur, preocupat de obiective, descoperă priorități, nu domină discuțiile.

Formatorul: competitiv, energic, urmărește să câștige cu orice preţ. Prezența mai multor formatori într-o echipă generează tensiuni.

Fabrica: creativ, fantezie, rezolvă probleme uneori neortodox. E sursa ideilor. Uneori e radical. Prezența mai multor membri de acest gen într-o echipă generează conflicte.

Monitorul (evaluatorul): Prudent, analitic, oprește echipa de la acte riscante. Pot fi hipercritici, demolatori de inițiative și idei.

Implementatorul (lucrătorul): Loial, de încredere, transformă strategia în acțiune pozitivă. Poate avea și o viziune îngustă.

Investigator de resurse: negociator, deschis și iute, entuziast. Poate avea o aplecare de a pierde din avânt și a rătăci/ignora amănunte ale proiectului.

Coechipierul : adaptabil, împăciuitor, având tendința de a da unitate și continuitate echipei. Imparțial, are probleme în luarea deciziilor importante.

Finalizator: atent la amănunte, standarde, respectarea orarului și specificațiilor. Perfecționist, poate fi și negativ în obsesia după arogarea de merite și termene.

Expertul : Dedicat muncii, empatic, preocupat de cunoștințe profesionale și aptitudini pe care le împarte cu generozitate.

ATENȚIE! TESTELE BELBIN NU DOR!

Esențial este că oameni valoroși pot ajunge grupați în echipe tensionate care deseori se autoconsumă, iar indivizi foarte diferiți pot fi  grupați în echipe constructive, productive, de excepție. Să ne imaginăm asemenea colective de lucru, clasele de elevi, grupele de studenți sau cercetători, constituite la sfatul psihologului ajutat de rezultatele Testelor BELBIN. Care nu dor! Clasifică oamenii în anumite categorii, nu mai bune unele decât altele, ci care pot lucra mai bine unii cu alții !

Adică psihologul ar conta mai mult decât toanele, părerile, ”atențiile” date managerului, directoarei de școală, șefului de personal sau administratorului ?

Caracteristicile, conștientizarea rolurilor de echipă ne ajută să ne înțelegem mai bine, explică unele comportamente și moduri de lucru și poate contribui la acceptarea, înțelegerea celor din jurul nostru. Cu ajutorul Modelului Belbin, spun specialiștii,  putem înțelege și procesa mai bine informațiile despre propria persoană și ceilalți membri ai echipei.

Noi nu suntem specialiști, dar ni se pare că nu prea mai există profesiuni individuale, ci numai de echipă. Prin excelență o profesiune de echipă din România (adică toate) vor fi, în viitor, marcate de rezultatele cercetărilor Belbin și Rolul de echipă. Sigur, specialiștii vor avea un cuvânt de spus și vor consilia managerii. Managerii buni nu îi vor (MAI) ignora. De exemplu, într-o Primărie, într-o școală, firmă, criteriile de repartizare a funcționarilor, elevilor pe clase au ținut cont de notele obținute, de originea geografică, de evitarea rudeniilor etc., fiecare cu argumente pozitive, dar TOATE și cu argumente negative.

Să ne imaginăm ce ar însemna constituirea claselor la începutul unei serii de învățământ după modelul Rolurilor de echipă? Adică să nu mai fie bullying în România începând de la clasa zero? Deloc academic, am vrea să concluzionăm. Testele BELBN nu dor.  Dar fenomenul bullying doare la orice vârstă. Darmite în clasa zero! Prostia doare. Și ineficiența. Sigur, psihologii ne vor spune mult mai multe despre acestea, noi am îndrăznit doar să îi anunțăm.

Adrian Marian

Nota redacției : Autorul este director adjunct pentru probleme de învățământ la Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca și lect. dr. la o facultate de drept. Este cunoscut pentru că i s-a acordat odată titlul de Polițistul anului  și pentru ardoarea cu care promovează jocul de rugby.

Foto: ksla.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Sănătatea SP Cluj câștig detașat acasă cu Victoria Carei, în Liga a III-a de fotbal

Publicat

sanatatea

Sănătatea SP Cluj a câștigat, vineri, partida cu Victoria Carei din etapa a IX-a a play out-ului seriei a 10-a din Liga a III-a. Meciul s-a încheiat cu 3-0 după ce gazdele au reușit să se impună prin dubla lui Dioszegi și golul lui Dorin Goga.

Prima repriză începe cu o ocazie a gazdelor în minutul 6 al partidei, Goga execută un corner, însă mingea este respinsă de jucătorul oaspeților. La scurt timp Sănătatea SP Cluj primește o lovitură liberă executată de același Dorin Goga, însă balonul trece pe lângă poartă.

Penalty pentru gazde

sanatatea

Gazdele beneficiază de un penalty în minutul 45 al partidei, după un henț al oaspeților în careu. Dorin Goga bate penalty-ul care este apărat de portarul Károly Fila. Mingea revine la Goga care încearcă să șuteze din nou, apoi Dioszegi trimite pe lângă poartă și arbitrul fluieră finalul primei reprize.

A doua repriză începe cu golul lui Dioszegi de la Sănătatea care marchează dintr-o lovitură cu capul și reușește să își ducă echipa în avantaj. Oaspeții își creează ocazii și șutează la poarta lui Chindriș, dar șuturile sunt blocate de apărarea echipei gazdă.

Golul lui Goga

Vescan execută o lovitură liberă și trimite spre Dorin Goga, acesta reușind să preia și să înscrie, astfel mărind diferența la 2-0 pentru Sănătatea SP Cluj.

Dioszegi înscrie în minutul 90 al partidei, reușind astfel dubla și meciul se termină cu victoria gazdelor la scorul de 3-0.

Sanătatea SP Cluj este a patra echipă clasată în seria a 10-a din grupa de retrogradare cu 32 de puncte. Victoria Carei este prima clasată, la 8 puncte distanță de Sănătatea Cluj.

Componența echipelor

Sănătatea SP Cluj: Chindriș- Stefan, Stretea, Cimpoeșu, Paul, Vescan, Diomande Cîmpean, Dioszegi, Oltean, Goga. Au mai evoluat și: Mureșan, Saroși, Yuh, Szoloszi.

Victoria Carei: Károly Fila- Ciul, Dunca, Marina E. , Popovici, Barta, Vajda, Marina D. , Hosu, Haiduc. Au mai evoluat: Horvath, Barth, Kinczel.

În următoarea etapă, Sănătatea SP Cluj va juca în deplasare pe terenul celor de la Minaur Baia Mare, iar Victoria Carei va juca pe terenul celor de la SC Olimpia MCMXXI Satu mare.

Timeea Morocoj

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”. Strângere de fonduri în scop caritabil

Publicat

vernisaj

Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, organizată de Asociația Culturală AREXERA, și-a deschis porțile, joi, la Grand Hotel Napoca.

Expoziția este organizată cu scopul de a susține activitatea Casei de Tip Familial „Maica Domnului”, care aparține Congregației Surorilor Maicii Domnului, din Cluj-Napoca.

vernisaj

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, la Grand Hotel Napoca

Expoziția din acest an se desfășoară în preambulul Capitulului de înnobilare organizat anul acesta la Cluj-Napoca și reunește lucrări de arte vizuale donate, pentru strângere de fonduri în scop caritabil de la 16 artiști:

Ada Muntean
Alina Aldea
Alia Bakutayan
Adrian Grecu
Andra Roman
Camelia Moritz
Claudia Chelaru
Elena Ilash
Eugen Moritz
Fidias Vasquez
Florin Marin
Gheorghe Feneșan
Ioana Antoniu
Liliana Marin
Magdalena Pelmuș
Oana Năstăsache

vernisaj

Iubitorii, consumatorii de artă, vizitatorii și toți cei care au susținut cauza noastră, au avut ocazia să achiziționeze una dintre lucrările expuse, oferind astfel un prețios aport de încurajare și ajutor Casei de Tip Familial „Maica Domnului”.

vernisaj

Lucrările vor fi expuse în perioada 16 – 26 mai, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Compania aeriană Animawings lansează zboruri Cluj-București de pe Aeroportul ”Avram Iancu”

Publicat

București

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în toamna anului 2024. Astfel, începând cu data de 16 septembrie 2024, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj vor fi operate în premieră noi zboruri interne spre capitala țării, de către compania aeriană Animawings, cu 5 frecvenţe săptămânale, de luni până viner.

Zborurile directe Cluj-București vor fi operate de compania aeriană Animawings cu aeronave de tip Airbus A220, ce dispun de 8 locuri la clasa business și 130 de locuri la clasa economic, iar biletele puse deja în vânzare, vor avea un preț de pornire de 38 euro per segment.

Destinație solicitată

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, a precizat: „Cluj-București este o rută extrem de solicitată de pasagerii noștri.

Decizia companiei aeriene Animawings vine în completare la ceea ce avem deja în operare, cu ceilalți  parteneriaerieni de pe aeroport, Bucureşti fiind una dintre cele mai solicitate destinaţii, adeseori cu lipsă de capacitate și prețuri relativ ridicate.

Mai multe opțiuni de călătorie înseamnă o ofertă diversificată de servicii, dar și costuri mai reduse pentru pasagerii clujeni.Dorim mult succes companiei aeriene Animawings în eforturile sale de a-și diversifica portofoliul de rute operate și suntem convinși că vor deschide în curând și alte destinații de pe Aeroportul Internațional Cluj”.

Înființată în 2020

Compania aeriană Animawings a fost înființată în 2020 și este una dintre cele mai noi companii aeriene din România, cu sediul în București, cunoscută pentru zborurile regulate spre destinațiile sale din Insulele Grecești, dar și pentru expertiza sa în operarea de zboruri tip charter pentru turoperatorii români, parteneri și/sau persoane fizice.

În prezent, alături de zborurile spre capitala României, compania Animawingsmai operează de pe Aeroportul International Cluj și zboruri charter spre Hurghada (Egipt) și Zakynthos (Grecia).

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 70 de străzi din Cluj-Napoca, fără current electric. AVARIE de proporții

Publicat

Electrica

Electrica Distrbuție Transilvania anunță, vineri seara, o avarie de proporții la Cluj-Napoca fiind afectate aproape 70 de străzi care au rămas fără current electric.

Reluarea furnizării curentului electric este preconizată la oar 21,30.

Străzile afectate

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: 21 DECEMBRIE 1989

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ALEEA ALEXANDRU LAPEDATU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ALEEA MUSCEL

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ALVERNA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: AMURG

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ANTONIO GAUDI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ARTARULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BARBU DELAVRANCEA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Cartier: BECAS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BECAS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BOERIU ETA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BOHATIEL ALEXANDRU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BRANCUSI CONSTANTIN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BRASOV

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BUDAI DELEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: C-TIN BRINCOVEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Piata: CIPARIU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: COLONIA BECAS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DIMITR. BOLINTINEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DINU LIPATTI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DOSTOIEVSKI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DRAPELULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: EFTIMIE MURGU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ENDRE ADY

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: EUGEN BROTE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FADRUSZ JANOS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FAGULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FLUIERASULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FRANCE ANATOLE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FRANCU AMOS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: GALAXIEI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Piata: ION AGARBICEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: IORGA NICOLAE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LACATUSULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LACRAMIOARELOR

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LEHRER MILTON

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LUCHIAN STEFAN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LUTOASA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MACESULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MACINULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MAIORESCU TITU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MALINULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MIKSZATH KALMAN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MINERILOR

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MURESANU ANDREI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NICOARA MOISE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NICOLAE DRAGANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NOTTARA CONSTANTIN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PACIUREA DIMITRIE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PALTINIS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PARVAN VASILE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PLAIURI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PONORULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PREDEAL

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PRISLOP

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: SEVER AXENTE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: STEJARULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: TITULESCU NICOLAE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: TRIFOIULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA CHINTAULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA FANATELOR

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VULCAN IOSIF

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: XENOPOL

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ZONA DOSUL DE LA COADA TELEACULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ZRINYI

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax