Connect with us

Aberații de România

De ce îl protejează IPJ Cluj pe manelistul Culiţă Sterp? Poliţiştii clujeni refuză să ofere informaţiile despre accidentul său

Publicat


acci stef 3

UPDATE:

IPJ Cluj, ora 19,46:

„Polițiștii Biroului Rutier au dispus reținerea pentru 24 de ore a conducătorului auto în vârstă de 30 de ani, din județul Hunedoara, implicat în cursul nopții în accidentul rutier produs în centrul municipiului Cluj-Napoca.

Cercetările sunt continuare în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive.

De asemenea, menționăm faptul că, în urma rezultatelor probelor biologice, fapta de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului a fost înregistrată drept contravenție (sancționată cu amenda și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile, dacă alcoolemia, exprimată în grame de alcool per litru de sânge, este până la 0,80 g/l alcool pur în sânge).”

VEZI ŞI:

VIDEO. De necrezut. Aşa îl urmăreau poliţiştii clujeni pe manelistul Culiţă Sterp. Diferenţă enormă de viteză

 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

 

Un accident rutier a avut loc în noaptea trecută, în centrul Clujului, iar din informaţiile ulterioare obţinute de ziarişti, în accidentul rspectiv a fost implicat şi manelistul Culiţă Sterp, cu un SUV Mercedes. IPJ Cluj a oferit ulterior o serie de informaţii, dar incomplete -aşa cum NU procedează de obicei-, cu toate insistenţele jurnaliştilor. Şi doar informaţii cu „ţârâita”.

Ce a spus IPJ Cluj

Primele informaţii ale IPJ Cluj au fost furnizate joi, azi, la ora 9,55.

„În cursul nopții, în jurul orei 02.00, polițiștii rutieri au fost sesizați pentru a interveni în urma producerii unui accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, la intersecția străzii Eroilor cu Piața Avram Iancu, din municipiul Cluj-Napoca.

Conform cercetărilor preliminare, impactul ar fi avut loc între autoturismul condus de un bărbat, în vârstă de 30 de ani, din județul Hunedoara și un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat, de 32 de ani, din județul Cluj.

În urma evenimenului rutier, conducătorul auto de 32 de ani a fost transportat la o unitate medicală pentru investigații de specialitate, însă nu a rămas internat, în cazul acestuia testarea cu aparatul etilotest indicând rezultat negativ.

După producerea evenimentului rutier, conducătorul auto în vârstă de 30 de ani nu ar fi rămas în zona respectivă, fiind ulterior identificat de polițiști. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatului fiindu-i recoltate probe biologice la o unitate medicală.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, în cadrul anchetei urmând a fi stabilite cu exactitate condițiile în care a avut loc evenimentul rutier”, a informat IPJ Cluj.

Ulterior, la întrebările jurnaliştilor, IPJ Cluj a revenit cu câteva precizări.

La ora 10,49: „Conducătorul autoturismului, bărbatul de 30 de ani, din județul Hunedoara ar fi părăsit locul producerii accidentului”.

La ora 10,57: „Din primele cercetări, cauza producerii accidentului rutier ar fi pătrunderea în intersecția semaforizată, pe culoarea rosie, a conducătorului auto în vârstă de 30 de ani”.

După mai multe ore, la 17,51, IPJ Cluj a revenit cu alte precizări:

„În completarea informațiilor transmise în contextul evenimentului rutier, transmitem următoarele:

Anterior producerii accidentului de circulație, conducătorul autoturismului, în vârstă de 30 de ani, din județul Hunedoara, ar fi fost suprins de aparatul radar utilizat de un echipaj rutier, care se afla pe strada Calea Florești.

Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, conducătorul autoturismului continuându-și însă deplasarea.

Având în vedere procedurile, precum și măsurile de siguranță referitoare la oprirea autovehiculelor, în astfel de cazuri, în baza înregistrării vitezei cu care rulează autovehiculele, sunt dispuse măsurile legale în consecință”.

Ora 19,16: „Din informatiile obținute rezulta faptul ca autoturismului a fost surprins de aparatul radar rulând cu viteza de 96 de km/h. A fost întocmit un proces-verbal de constatare a contraventiilor, cuantumul total al amenzilor fiind de 1885 de lei. A fost aplicată o amendă în valoare de 580 de lei pentru nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor politistului rutier, contravenientului fiindu-i de asemenea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile.
Depășirea limitei legale de viteză a fost sancționată cu amendă în valoare de 1305 lei”, a mai informat IPJ la insistenţele repetate ale jurnaliştilor.

Ce NU a spus IPJ Cluj

Întrebări la care IPJ Cluj a refuzat să răspundă sau a răspuns târziu, după insistenţe:

1. Dacă a fost reţinut Culiţă Sterp?
2. Ce vitează avea maşina pe care o conducea? (informaţie furnizată abia la ora 19,16, după repetate încercări ale jurnaliştilor).
3. Dacă s-a ascuns, părăsindu-şi maşina?
4. Dacă i s-a făcut Drug test după accident?

Acest tip de informaţii sunt furnizate de IPJ Cluj şi de Poliţia Română cam de fiecare dată în cazul accidentelor rutiere, fără să fie nevoie de întrebări suplimentare. În acest caz nici nu le-a furnizat de bună voie, nici la întrebări repetate. Pe unele le-a furnizat în cele din urmă, după 17 ore de la accident şi după 10 ore de la informaţiile din buletinul lor de presă.

La o simplă inventariere a faptelor comise, ar reieşi următoarele, fără să fie luate în calcul şi alte informaţii care n-au fost făcute publice de IPJCluj:
1. Nu a oprit la semnalul agenţilor de circulaţie.
2. Depăşirea vitezei legale, probabil cu peste 30 km/h.
3. A trecut pe culoarea roşie a semaforului.
4. A produs un accident rutier în care a fost implicată o altă persoană, cu alcoolemie.
5. A părăsit locul accidentului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vasile Marius Truța

    noiembrie 18, 2022 la 12:48 pm

    Sunt sigur că Culiță Sterp nu sa gândit vreodată că poate să producă un accident ,era singur în masină?Acei prieteni cu care era trebuia să-l oprească să doarmă la hotel și în cealaltă zi să plece spre casă…E tânăr… păcat de el să ajungă la închisoare…. și așa a avut destule probleme în ultimul timp….mai trebuie și ajutați…nu numai condamnați!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Simone Tempestini și Sergiu Itu, câștigătorii Raliului Clujului

Publicat

raliu cj

Echipajul clujean de la Napoca Rally Academy, format din pilotul Simone Tempestini și copilotul Sergiu Itu, au câștigat Raliul Clujului Star Lubricants, desfășurat la sfâșitul săptămânii. 

Echipierii Napoca Rally Academy s-au impus și în acest sezon în etapa clujeană, pilotul Simone Tempestini asigurându-și al 8-lea titlu național absolut de campion al României
Podiumul absolut a fost completat de Andrei Gîrtofan cu Doru Vraja, respectiv frații Norbert și Francesca Maior
Festivitatea de premiere a avut loc la Cluj Arena din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat prins cu alcoolemie URIAȘĂ la volan în Câmpia Turzii. Nu avea nici permis. A fost ARESTAT

Publicat

fiola alcool volan blurat

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au dispus, vineri, măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 35 de ani, din Câmpia Turzii, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

În fapt, la data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 19.45, în timp ce conducea autoturismul pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, acesta a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice.

Totodată, polițiștii au constat că bărbatul nu avea dreptul de a conduce autovehicule, având permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii unei alte infracțiuni rutiere în cursul anului 2023.

Astfel,în baza probatoriului administrat, în data de29 septembrie a.c. bărbatul de 35 de ani a fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, pe numele acestuia, magistrații Judecătoriei Turda au dispus măsură arestării preventive pentru 30 de zile.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Curs de limbă chineză pentru clujeni, la Institutul Confucius al UBB. Vezi cât costă

Publicat

confucius

Institutul Confucius al Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) organizează în anul academic 2023-2024 cursuri de limba chineză în Cluj și în extensiile universitare din 5 județe. Până în prezent, peste 10.000 de persoane au urmat cursurile institutului.

Noua serie de cursuri începe în săptămâna 9-15 octombrie 2023, termenul limită pentru înscriere fiind 4 octombrie.
Înscrierea se face online, la adresa, iar limba de predare este limba engleză.

”Cost curs grup : 300 lei/semestru – 12 întâlniri, cost curs one-to-one : 700 lei/semestru – 12 întâlniri (pentru nivel HSK 3-6, online), cost curs VIP – 500 lei/ semestru – 12 întâlniri (pentru nivel HSK 1-2, grupe de 2-5 persoane, online)”, arată reprezentanții Institutului Confucius.

Profesori chinezi

Aceștia susțin că persoanele care se înscriu la curs vor avea ocazia să învețe chineza dintr-un mediu prietenos, în care predarea se face în limba engleză pentru o înțelegere mai profundă și vor beneficia de experiența și pronunția corectă a profesorilor cu limbă maternă chineză.

”Cursul include strategii interactive și exerciții practice pentru dezvoltarea rapidă a abilităților de comunicare.
Acesta este un moment unic de a învăța și de a descoperi cultura chineză. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta abilitățile lingvistice și de a vă deschide noi orizonturi!”, mai arată organizatorii cursului.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Carte de poliţist: „De ce emigrează românii?”

Publicat

De

adrian marian 1

Apariţia oricărei cărţi este prilej de bucurie. Dar bucuria este cu atât mai mare cu cât cartea este scrisă de un poliţist. Iar dacă poliţistul în cauză, aici Adrian Marian, îşi pune sufletul pe masă, în faţa cititorilor, bucuria este şi mai mare.

adrian marian 2

Mă rog, vorba vine poliţist, fiindcă dincolo de gradele şi funcţia sa -comisar şef şi director al Şcolii de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan din Cluj-Napoca- Adrian Marian este la bază economist, printre altele fost jurnalist şi doctor în Managementul calității în Sistemul de ordine si siguranță publică. Dar în primul rând este profesor, iar dacă elevii şi studenţii săi ar căpăta câte ceva din felul său de a fi, cu siguranţă ţara şi lumea ar fi mult mai bune.

adrian marian 3

Titlul cărţii sale -„De ce emigrează românii?”-pare să fie doar un pretext, deşi problemele evidenţiate pot fi răspunsuri la întrebarea autorului. Dar, Adrian Marian îşi pune în pagini durerile sale şi neliniştile sale, care sunt şi ale celor mai mulţi dintre noi, în ceea ce priveşte problemele acestei ţări în care trăim, ţară şi locuri natele pe care le iubeşte cu disperarea şi durerea fiului care îşi vede părinţii în neputinţă şi nefericiţi. Şi dintre toate problemele şi bolile ţării noastre, semnalate de autor, una primordială care răzbate dintre ele, cancerul metastazic care afectează toate organele corpului social românesc pare să fie legată de educaţie şi cultură, de lipsa ori deficienţa lor.

adrian marian 4

„De ce emigrează românii?” este o carte-diagnostic, în care, cu ochi de diagonstician experimentat, Adrian Marian ne indică bolile grave pe care le avem ca ţară şi, poate cu speranţă, aşteaptă şi el să apară odată doctorii potriviţi care să ne trateze.
Oricum, cartea „De ce emigrează românii?” poate fi o pastilă prin care să ne mai schimbăm optica în ceea ce-i priveşte pe mulţi poliţişti, obişnuiţi prin natura meseriei lor să ne pună întrebări şi să ne ceară declaraţii. De această dată, Adian Marian răspunde -chiar dacă adesea retoric- întrebărilor noastre şi chiar el ne dă o declaraţie pe prorie răspundere, chiar direct din sufletul său de OM.

adrian marian 5

Ion Mureşan: „Este o carte roditoare cartea lui Adrian Marian, pentru că pune o groază de întrebări. Chiar spuneam în prefaţa cărţii, că, pentru a răspunde la atâtea întrebări, ar trebui o fabrică de răspunsuri. o fabrică care scoate pe bandă rulantă răspunsuri pe care nici autotrul nu le are şi nici nu le propune ca soluţii, ci doar ca problematizare. (…) Este o carte patriotică, aş spune, până la urmă. Vă recomand cartea carte lui Adrian Marian (…), o carte frumoasă, căreia îi stă bine şi în mână, în faţa ochilor, şi în bibliotecă. Felicitări, Adrian Marian!”

Adrian Marian: „Cartea era un pretext; am dorit foarte mult să-mi văd prietenii împreună. Da, se pun foarte multe întrebări, întrebări serioase, întrebări grave, întrebări comice. Şi, sigur, nu sunt răspunsuri, este o invitaţie la întrebarea „De ce emigrează românii?”. Oarecum, dedic cartea şi colegilor şi elevilor mei”.

adrian marian 1

Cartea „De ce emigrează românii” a apărut, în condiţii grafice deosebite, la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuş, cu o prefaţă a poetului Ion Mureşan şi cu imagini ale lui Ovidiu Avram, Nuţu Bota şi Viorel Coroian. La lansarea volumului, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, au vorbit Silviu Hodiş, Ion Mureşan, Florin Danciu, Viorel Dădulescu şi Adrian Marian.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax