Connect with us

EDUCATIE

Daniel David, rector UBB Cluj: Cei din comunitatea MAGHIARĂ din Transilvania să simtă că aici se află CĂMINUL lor academic

Publicat


david 1

La Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se sărbătoreşte, cu o sesiune academică şi o expoziţie care vor dura trei zile, faptul că în urmă cu 150 de ani, în 1872 a fost înfiinţată Universitatea „Ferenc József” (care este considerată predecesorul legal al universităţii de astăzi), şi că în oraş a început învăţământul universitar în limba maghiară.

Citește și: 150 de ani de învăţământ în limba maghiară la UBB. Ambasadorul şi consulul Ungariei, dar și profesori, prezenți la sărbătoare

La deschiderea de miercuri a evenimentelor aniversare, rectorul Daniel David a spus: „Dacă nu ar fi o universitate trilingvă şi dacă nu ar strânge laolaltă educaţia în limba maghiară, română şi germană, UBB nu ar putea fi, universitatea care atrage cei mai mulţi studenţi, nici cea mai bine cotată instituţie de învăţământ superior din România în clasamentele internaţionale.

Ne dorim ca cei din comunitatea maghiară din Transilvania să simtă că aici se află căminul său academic”, a declarat rectorul. Acesta a mai adăugat că se doreşte ca universitatea să devină, în context european, un cămin al comunităţii maghiare.

david 2

Potrivit lui Daniel David, este un lucru bun că în Transilvania s-au înfiinţat încă două universităţi de limbă maghiară: Universitatea Partium (PKE) din Oradea şi Universitatea Sapientia. În opinia sa, este important ca acestea să se completeze reciproc.

„La UBB, în limba maghiară învaţă peste 6800 de studenţi”

Anna Soós, prorectorul care coordonează linia maghiară, a amintit de dificultăţile înfiinţării universităţii, de acum 150 de ani. Aceasta a menţionat că un decret al lui Ferenc József a făcut posibil ca munca de organizare să poată începe încă înainte ca parlamentul să fi adoptat legea de înfiinţare a universităţii. În cele din urmă, legea a fost promulgată de către monarh la 12 octombrie 1872, în 10 noiembrie a fost numit primul rector, Áron Berde, iar a doua zi, primii 258 de studenţi au început anul universitar. Prorectorul a remarcat că universitatea a avut un început dificil, dar s-a dezvoltat rapid: 40 de ani mai târziu avea, deja, 2343 de studenţi.

Astăzi, la UBB, în limba maghiară învaţă peste 6800 de studenţi, în 17 facultăţi şi 19 institute, unde lucrează 347 de cadre didactice angajate cu normă întreagă şi peste 100 de profesori plătite cu ora, a specificat prorectorul. În opinia sa, excelenţa din cadrul universităţii face, deja, parte din tradiţie.

Poetul Béla Markó, fost vicepremier, care a vorbit în calitate de fost student al universităţii, a spus că Legea educaţiei din 2011 a permis universităţilor multiculturale să acorde drepturi egale învăţământului superior în limba română, maghiară şi germană. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş au aplicat legea, însă Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş încă mai caută portiţe.

“Aici, învăţământul în limba română şi cel în limba maghiară nu se luptă unul cu celălalt, ci se luptă mai degrabă cu un buget redus, şi uneori, cu lipsa autonomiei universitare”, a spus Markó.

„Avem nu numai un trecut comun şi tradiţii comune, ci şi un viitor comun”

Péter Zakar, prorector al Universităţii de Ştiinţe din Szeged, a amintit că universitatea a contribuit şi la dezvoltarea infrastructurii din Cluj-Napoca. Atunci când fabrica de gaze de aici s-a împotrivit modernizării, profesorii universitari au luat atitudine în favoarea electrificării.

“Ne-am convins de faptul că avem nu numai un trecut comun şi tradiţii comune, ci şi un viitor comun”, a spus prorectorul, despre cooperarea dintre universităţile din Cluj-Napoca şi Szeged. Cele două universităţi consideră Universitatea “Ferenc József” drept predecesorul lor comun, deoarece universitatea de la Szeged a fost înfiinţată în 1921 de către acei profesori din Cluj care au fugit din Transilvania, după Trianon.

Cu ocazia aniversării, la universitate are loc şi o expoziţie care prezintă lucrările ştiinţifice din primele decenii ale instituţiei, însemnele universităţii şi sigiliile acesteia. Cu ocazia aniversării, bustul lui Ferenc József de la Muzeul de Artă a fost adus la universitate; este vorba despre un bust pe care însuşi împăratul l-a oferit cadou universităţii, în 1895, şi despre care se crede că este opera renumitului sculptor Fadrusz János.

Actuala Universitate Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a luat fiinţă în 1959, în urma unui decret al autorităţilor comuniste din România, prin fuziunea dintre universitatea cu predare în limba maghiară care a fost mutată înapoi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi care apoi a fost înfiinţată şi prin decret regal românesc (care din 1945 a luat numele lui Bólyai János), respectiv universitatea cu predare în limba română care a revenit la Cluj-Napoca după război (şi care din 1947 a luat numele lui Victor Babeş).

Sursa: MTI

Foto: Kiss Gabor -MTI



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Flaviu Udrea, candidatul USR+ARI la Primăria Florești: STOPĂM haosul din trafic

Publicat

flaviu udrea

Problema traficului pe șoseaua care leagă Florești de Cluj-Napoca trebuie rezolvată rapid. Zilnic, zeci de oameni petrec ore în șir în trafic pentru că autoritățile locale nu au găsit încă o soluție.

,,Fluidizarea traficului în interiorul Floreștiului se poate face prin crearea unor sensuri unice, a unor intersecții mai bine semaforizate, prin construirea unor pasaje rutiere și pietonale, pentru care USR a depus și amendamente la bugetul local pe anul 2024”, spune Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, candidatul USR+ARI la Primăria Florești: STOPĂM haosul din trafic

Candidatul Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI vine cu soluții concrete.

„În primul rând, trebuie să construim noi drumuri de legătură cu Cluj-Napoca și între microcartierele Floreștiului. Aceste noi șosele vor fluidiza traficul și vor ajuta la deblocarea străzilor din comună. În al doilea rând, trebuie suplimentate autobuzele pe linia Florești – Cluj, în special la orele de vârf, când floreștenii pleacă sau vin de la serviciu. Mulți oameni și-ar lăsa mașina personală acasă și ar merge în Cluj cu autobuzul, dacă aceasta ar fi o alternativă viabilă” , mai precizează Udrea.

Alianța USR+ARI are și alte propuneri care vizează traficul și soluții de mobilitate, precum înființarea unei linii de noapte permanentă de autobuz, transport școlar Florești – Cluj-Napoca sau realizarea de piste de biciclete pe malurile Someșului.

Cod mandatar financiar: 21240009

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP: Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de NOAPTE. Care este ORARUL acestora

Publicat

ctp

Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de noapte care conectează centrul orașului cu principalele cartiere, anunță CTP Cluj.

„Evenimentul Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 18 Mai la Cluj-Napoca in intervalul 15.00 – 24.00.

Vizitatorii vor putea utiliza mijloacele de transport in comun care deservesc liniile de noapte si care conecteaza Zona Centrala cu cartierele: Zorilor, Grigorescu, Manastur, Marasti, Gheorghieni, Piata Garii si Aeroport.

CTP: Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de NOAPTE. Care este ORARUL acestora

Ore de plecare din cartierul Zorilor, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Grigorescu, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Manastur, L25N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Gheorghieni, L25N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din Aeroport, L5N: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

Ore de plecare din Piata Garii, L5N: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sănătatea SP Cluj câștig detașat acasă cu Victoria Carei, în Liga a III-a de fotbal

Publicat

sanatatea

Sănătatea SP Cluj a câștigat, vineri, partida cu Victoria Carei din etapa a IX-a a play out-ului seriei a 10-a din Liga a III-a. Meciul s-a încheiat cu 3-0 după ce gazdele au reușit să se impună prin dubla lui Dioszegi și golul lui Dorin Goga.

Prima repriză începe cu o ocazie a gazdelor în minutul 6 al partidei, Goga execută un corner, însă mingea este respinsă de jucătorul oaspeților. La scurt timp Sănătatea SP Cluj primește o lovitură liberă executată de același Dorin Goga, însă balonul trece pe lângă poartă.

Penalty pentru gazde

sanatatea

Gazdele beneficiază de un penalty în minutul 45 al partidei, după un henț al oaspeților în careu. Dorin Goga bate penalty-ul care este apărat de portarul Károly Fila. Mingea revine la Goga care încearcă să șuteze din nou, apoi Dioszegi trimite pe lângă poartă și arbitrul fluieră finalul primei reprize.

A doua repriză începe cu golul lui Dioszegi de la Sănătatea care marchează dintr-o lovitură cu capul și reușește să își ducă echipa în avantaj. Oaspeții își creează ocazii și șutează la poarta lui Chindriș, dar șuturile sunt blocate de apărarea echipei gazdă.

Golul lui Goga

Vescan execută o lovitură liberă și trimite spre Dorin Goga, acesta reușind să preia și să înscrie, astfel mărind diferența la 2-0 pentru Sănătatea SP Cluj.

Dioszegi înscrie în minutul 90 al partidei, reușind astfel dubla și meciul se termină cu victoria gazdelor la scorul de 3-0.

Sanătatea SP Cluj este a patra echipă clasată în seria a 10-a din grupa de retrogradare cu 32 de puncte. Victoria Carei este prima clasată, la 8 puncte distanță de Sănătatea Cluj.

Componența echipelor

Sănătatea SP Cluj: Chindriș- Stefan, Stretea, Cimpoeșu, Paul, Vescan, Diomande Cîmpean, Dioszegi, Oltean, Goga. Au mai evoluat și: Mureșan, Saroși, Yuh, Szoloszi.

Victoria Carei: Károly Fila- Ciul, Dunca, Marina E. , Popovici, Barta, Vajda, Marina D. , Hosu, Haiduc. Au mai evoluat: Horvath, Barth, Kinczel.

În următoarea etapă, Sănătatea SP Cluj va juca în deplasare pe terenul celor de la Minaur Baia Mare, iar Victoria Carei va juca pe terenul celor de la SC Olimpia MCMXXI Satu mare.

Timeea Morocoj

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”. Strângere de fonduri în scop caritabil

Publicat

vernisaj

Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, organizată de Asociația Culturală AREXERA, și-a deschis porțile, joi, la Grand Hotel Napoca.

Expoziția este organizată cu scopul de a susține activitatea Casei de Tip Familial „Maica Domnului”, care aparține Congregației Surorilor Maicii Domnului, din Cluj-Napoca.

vernisaj

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, la Grand Hotel Napoca

Expoziția din acest an se desfășoară în preambulul Capitulului de înnobilare organizat anul acesta la Cluj-Napoca și reunește lucrări de arte vizuale donate, pentru strângere de fonduri în scop caritabil de la 16 artiști:

Ada Muntean
Alina Aldea
Alia Bakutayan
Adrian Grecu
Andra Roman
Camelia Moritz
Claudia Chelaru
Elena Ilash
Eugen Moritz
Fidias Vasquez
Florin Marin
Gheorghe Feneșan
Ioana Antoniu
Liliana Marin
Magdalena Pelmuș
Oana Năstăsache

vernisaj

Iubitorii, consumatorii de artă, vizitatorii și toți cei care au susținut cauza noastră, au avut ocazia să achiziționeze una dintre lucrările expuse, oferind astfel un prețios aport de încurajare și ajutor Casei de Tip Familial „Maica Domnului”.

vernisaj

Lucrările vor fi expuse în perioada 16 – 26 mai, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax