EVENIMENT
Daniel David: Democrația românilor între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”, între tot și toate



Clujeanul Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, face câteva comentarii la început de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.
Daniel David vorbește despre “țara noastră la început de campanie electorală în 2025”, din perspectivă psihoculturală, care, speră el, “ne apropie ca români, pentru o competiție corectă în beneficiul țării”.
Daniel David: Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară
Daniel David a făcut o analiză după ce s-a stabilit lista și ordinea finală a candidaților la alegerile prezidențiale.
“Într-adevăr, lumea se schimbă paradigmatic și dramatic, de aceea, este important ca polarizarea noastră, a românilor, să nu ne vulnerabilizeze țara în aceste vremuri complicate. Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară! Dar pentru a face acest lucru, trebuie să fim înțelepți și să înțelegem psihologic prin ce trecem acum”, spune Daniel David.
Psihocultural vorbind, spune actualul ministru al Educației, orientativ acum avem trei mari grupuri de români, relativ polarizate și antagonizate, cu zone de tranziție între ele.
În zona democrației moderne – putere delegată prin reprezentativitate / adevăr distribuit prin media liberă / stat de drept garantat prin reguli-instituții.
“În aceasăt zonă, avem oamenii care o înțeleg și îi respectă instituțiile (instituții de la grădiniță, la cele politice), cei mai mulți fiind cu orientări euroatlantice. În general sunt oameni deja emancipați, cu preocupare spre binele comun și deschidere spre lumea globală, acesta fiind grupul cu cea mai mare pondere de absolvenți de studii superioare dintre cele trei grupuri despre care discutăm.
Din punct de vedere economic, cei mai mulți se află în clasa superioară sau de mijloc (clasa de mijloc se referă aici la partea din populație care are un venit disponibil anual cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual). Aceștia pot fi mai bulversați acum, în aceste vremuri de aparentă ruptură între Europa și SUA”, arată Daniel David.
Mesajul lui, pentru aceștia este că trebuie să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, respectiv sistemul democratic al țării, preocupându-se să funcționeze cât mai bine pentru oameni, “și ne va fi cât de bine se poate nouă și copiilor noștri”.
Între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”
Un alt grup, arată ministrul Educțaiei este reprezentat de cei din zona „antisistem”. Aici, spune Daniel David, sunt mai ales oameni “în faza de emancipare, mai egoiști în acest stadiu în mod natural”, deoarece vor ca mai ales părerea, vocea lor să fie ascultată și urmată, iar părerea, opinia proprie este confundată ușor cu cunoașterea sau adevărul.
“Se simt mai speciali, unii ca urmare a unui salt mai recent economico-social major, cei mai mulți aflându-se într-o zonă a unei clase de mijloc, economic vorbind. Pe acest fond, aceștia sunt împotriva instituțiilor existente pe care doresc să le distrugă și/sau să le înlocuiască prin preluarea acestora de către ei, simțind adesea că nu sunt respectați și valorizați de acestea, psihologia fiindu-le dominată adesea de emoții negative, cum ar fi frustrare, chiar ură.
Acceptă mai ușor ‘șefi’ speciali și, când/unde nivelul educațional este slăbit, dezvoltă narațiuni istorico-sociale bizare prin excepționalismul lor, de exemplu istorii false traco-geto-dace; conspirații prin pseudocunoaștere și pseudoreligie. Se autodescriu adesea ca ‘suveraniști’, în timp ce alții îi descriu ca ‘izolaționiști’, gândind greșit că reprezintă tot poporul și vorbind fără mandat în numele tuturor românilor”, consideăr psihologul Daniel David.
Românii “anisistem”, sensibili la restricțiile, pe care le consideră „șoroșiste”
Cei mai mulți dintre oamenii “antisistem” au studii medii, precizează Daniel David, care spune că, aceștia sunt, de asemenea, foarte sensibili la restricții, catalogându-le automat ca antidemocratice, adică „progresiste”, „șoroșiste”, și adesea sunt împotriva sistemului democratic modern și instituțiilor acestuia.
Dar, arată Daniel David:
- Democrația nu înseamnă că poți face/spune ce vrei. Libertatea comportamentală și libera exprimare vin cu responsabilități într-un cadru stabilit de reguli.
- Poți face ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii agresiv, să ai comportamente infracționale), dar atunci vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile. Poți să spui ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii abuziv, defăimător, amenințător), dar atunci, din nou, vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile.
- Așadar, faptul că nu poți face ce vrei și nu poți spune ce vrei este democratic. Asta ne protejează pe noi și pe copiii noștri de dictatura și toanele unuia sau altuia care ajunge temporar șef (uneori cu pistoale pe masă) și aceste limite autoimpuse ne transformă dintr-un grup barbar de homo sapiens într-o societate umană.
“Și lor le spun că, dacă țin la țară și sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul, canalizându-și nemulțumirea nu în demersuri anarhice cu tendințe izolaționiste, care distrug instituții și ne vulnerabilizează tuturor viața (inclusiv lor și copiiilor lor), ci în presiune pe funcționarea mai bună a instituțiilor, a sistemului. Și adesea au dreptate că instituțiile trebuie să funcționeze mai bine!”, spune Daniel David.
Daniel David: Sunt convins că există presiuni din zone autoritare externe
Cea de a treia grupă, arată Daniel David, este cea a românilor din zona “tradițională” În această zonă, spune Daniel David sunt oameni mai temători față de orice schimbare și care nu și-au găsit încă clar locul în democrația modernă. Economic, mai arată ministrul Educației, cei mai mulți se află într-o zonă de sărăcie sau în clasa de mijloc.
“Cei cu studii medii sau mai scăzute sunt mai bine reprezentați aici. Și lor le pot spune să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul democratic al țării, cerând însă atenție și grijă față de nevoile, interesele și valorile lor. Eu sunt convins că, în schimbările paradigmatice de la nivelul lumii actuale, există presiuni din zone autoritare externe care atentează la drumul democratic al țării noastre.
De asemenea, sunt convins că există în interior români care contribuie intenționat la acest lucru, iar alții, neintenționat. Dincolo de faptul că unii îi etichetează negativ global pe cei care o fac intenționat, de exemplu ‘anarhiști’, ‘bolnavi mintal’, ‘interlopi’, ‘legionari’, ‘frustrați social’, lucru neinspirat după mine (dacă este „generalizare excesivă”), cât timp o fac legal, aceștia chiar au dreptul să creadă în altă direcție a țării.
Inițial, au reușit să inducă în eroare un procent mare din electoratul românesc, mai ales din zonele antisistem și tradițională, folosindu-le frustarea/ura și frica față de România euroatlantică prost înțeleasă, după estimarea mea (din diverse analize psihosociologice publice și personale), undeva între 35%-45%. Partea democrată și euroatlantică a fost și în decembrie 2024 și este și acum majoritară”, susține Daniel David.
Daniel David: România suverană este a tuturor
Problema, mai arată David, este să înțelegem bine aceste lucruri, “să ne trezim, prin inteligență și înțelepciune, pentru a ne proteja țara, copiii și viitorul, dacă drumul pe care îl vrem este cel al unei normalități și democrații moderne”.
“România suverană este a tuturor, iar divergențele dintre noi trebuie să ducă pentru toți țara înainte, nu să ne separe. De aceea, este important să ne unim toți forțele, indiferent unde ne regăsim psihocultural, fără a ne mai amenința unii pe alții în stil barbar străin bunului simț românesc, pentru a păstra drumul euroatlantic al țării, chiar dacă avem nuanțe, în funcție de zona ideologică de unde venim. Asta înseamnă după mine patriotismul românesc modern.
Psihocultural, eu mă regăsesc în prima opțiune, pentru democrația modernă, euroatlantică, așa cum am spus-o în diverse contexte. În consecință, votul meu va merge acolo. Dar să alegem toți deștept și patriotic în același timp, pentru România euroatlantică a tuturor!”, a concluzionat Daniel David.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Program special la Primăria Cluj-Napoca în minivacanța de 1 Mai. Vor fi oficiate căsătorii

Primăria Cluj-Napoca anunță că, în perioada 1–4 mai 2025, activitatea cu publicul se va desfășura exclusiv prin Direcția de Evidență a Persoanelor și cel de Stare Civilă.
Astfel, vor fi oficiate toate căsătoriile programate în această perioadă.
Program special la Primăria Cluj-Napoca în minivacanța de 1 Mai
Astfel, Serviciul de Evidență a Persoanelor va funcționa după următorul program:
- Sâmbătă, 3 mai 2025 – între orele 08:30 – 16:00
- Duminică, 4 mai 2025 – între orele 07:00 – 21:00
În ceea ce privește Serviciul Stare Civilă, Compartimentul Decese va asigura program de lucru în următoarele intervale:
- Joi, 1 mai – 08:30 – 12:30
- Vineri, 2 mai – 08:30 – 12:30
- Sâmbătă, 3 mai – 08:30 – 13:30
- Duminică, 4 mai – 08:30 – 12:30
Compartimentul Căsătorii va celebra toate căsătoriile anterior programate, în perioada 1 – 4 mai 2025.
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca anuntă că programul obișnuit de relații cu publicul al va fi reluat începând de luni, 5 mai 2025.
Foto: Primăria Cluj-Napoca
EVENIMENT
Cum circulă mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca și comunele învecinate în minivacanța de 1 Mai

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca SA anunta publicul călător programul transportului public în municipiul Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj, în perioada 1 – 4 mai 2024, cu ocazia minivacanţei de 1 Mai.
– în 1 mai 2025 transportul public se va desfăşura între orele 6:00 – 23:00, conform programului pentru zilele de duminică;
– în 2 mai 2025 transportul public se va desfăşura între orele 5:30 – 23:00, conform programului pentru zilele de sâmbătă. Vor fi suplimentate principalele linii de transport public urban ce asigură legătura din cartiere cu zona centrală a municipiului (6, 25, 9, 24B, 30, 31, 35, 39L, 47), iar liniile ce deservesc zona industrială P-ta 1Mai şi B-dul Muncii (1, 14, 36B, 48) vor circula după programe speciale ;
În ceea ce priveşte transportul public în zona metropolitană, vor fi suplimentate plecările pe liniile metropolitane M21, M22, M23, M26, M31, M32, M33, M34, M41L, M43, M44, M61 şi M81;
Primele plecări pe aceste linii vor fi efectuate în jurul orei 5 :00;
– în 3 mai 2025 transportul public se va desfăşura între orele 5:30 – 23:00, conform programului pentru zilele de sâmbătă;
Program pentru derby-ul local și alegeri
Cu ocazia meciului de fotbal dintre FC CFR 1907 Cluj şi FC Universitatea Cluj, care se va desfăşura de la ora 21:00, pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, pentru preluarea suporterilor la finalul meciului, pe str. Horea în stația Cloşca vor staționa mijloace de transport pe liniile 3, 4, 9 şi 35, in stațiile Horea şi Fac. de Litere tramvaie pe liniile 101 si 102, in statiile din P-ta M. Viteazul autobuze pe liniile 21, 31 si 47. Deasemenea vor fi suplimentate si liniile de troleibuze 1, 5 si 25N;
– în 4 mai 2025, cu prilejul alegerilor prezidențiale, programul mijloacelor de transport public în Cluj-Napoca se va desfăşura între orele 5:00 – 23:00, iar pentru zona metropolitană între 6:00 – 23:00 conform programelor pentru zilele de duminică.
Reamintim călătorilor că pot utiliza după ora 23:00 şi liniile de noapte 25 N (Str. Unirii – Str. Bucium), 54 N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu), respectiv 5 N (P-ța Gării – Str. T. Vuia).

Există unele lucruri în viață pe care timpul pur și simplu refuză să le șifoneze. Printre ele: jeanșii comozi, sarcasmul britanic și, desigur, adidas Handball Spezial. Ah, ce epocă romantică era 1979! Când handbalul era rege în sălile de sport europene, iar adidas făcea ceea ce știe mai bine: crea pantofi care nu doar că stăteau lipiți de podea, dar se lipeau și de sufletul tineretului rebel.
Fast forward vreo patruzeci și ceva de ani și, ghici ce? Handball Spezial este încă aici, dar nu doar pe teren. Acum defilează pe asfalt, prin cafenele artsy și în backstage-ul festivalurilor de muzică. Da, a devenit acea veritabilă piesă de colecție care reușește să îmbine, fără niciun efort, moștenirea sportivă cu spiritul irezistibil al streetwear-ului contemporan.
O moștenire care refuză să îmbătrânească
Într-o lume unde trendurile se schimbă mai repede decât ți-ai șterge story-ul de pe Instagram, adidas Handball Spezial a rămas un monument al simplității rafinate. Creat inițial pentru jucătorii serioși de handbal — știi tu, acei atleți care știau să-și țină echilibrul chiar și când alunecau pe podele lucioase — acest model s-a infiltrat abil în garderobele tinerilor europeni și, evident, ale fanaticilor fotbalului.
Ce l-a făcut să devină aproape mitologic? Poate talpa sa din cauciuc, care promite aderență într-o lume alunecoasă. Sau partea superioară din piele întoarsă, care urlă „premium” fără să fie insuportabil de lăudăroasă. Ori poate acel design minimalist, dar letal de versatil, care se potrivește la fel de bine cu blugi rupți sau pantaloni de costum „smart casual”. Funcționalitate? Fashion? De ce să alegi, când poți avea ambele într-un singur pas de dans spre legendă?
Primăvara/vara 2025: când clasicul întâlnește extravaganța
Anul 2025 aduce pentru adidas Handball Spezial mai multe twisturi decât o dramă adolescentină. Pregătește-te să fii fermecat, șocat și, poate, chiar tentat să-ți vinzi colecția de vinyluri ca să-ți permiți fiecare variantă.
În primul rând, INVINCIBLE x adidas Handball Spezial vine ca un pumn moale în plex: două combinații de culori, negru și alb, care par să fi căzut dintr-un vis vintage direct în garderoba noastră modernă. Materiale premium? Bifat. Detalii deconstruite? Sigur. Branding INVINCIBLE? Normal. Cu un aspect uzat, lucrat manual, aceste perechi îți spun discret: „nu am nevoie de validarea ta, darling.”
Apoi avem Sporty & Rich x adidas Handball Spezial — exact cum sugerează și numele, dacă ai stilul și contul bancar necesare, ai găsit match-ul perfect. Night Indigo, Dark Green și Shadow Red dansează pe o partitură monocromatică, cu un vibe de lux discret care urlă (sau, mai corect, șoptește foarte scump) „understatement”.
Și, ca să nu ne plictisim în fața atâtor alegeri perfecte, Handball Cup SPZL apare ca un hibrid glorios, combinând ADN-ul Handball Spezial din ’83 cu suflu nou, adică piele ondulată, limbă texturată și acea combinație clasică albastru/alb/roșu care ar putea liniștit să fie steagul unei națiuni dedicate stilului impecabil.
De ce să alegi adidas Handball Spezial în 2025?
Ei bine, în afară de faptul că vrei să fii cel mai bine încălțat de pe stradă fără să pari că te-ai străduit prea tare? Pentru că adidas Handball Spezial continuă să țină piept modei efemere cu un design care rezonează între generații. Oferă confort real — nu acel „confort” pe care îl regăsești în reclamele cu modele stoic suferinde. Calitatea sa premium îl face un companion de nădejde de dimineața până seara, de la conferințe plictisitoare la afterparty-uri mai plictisitoare.
Și, mai presus de toate, pentru că edițiile limitate și combinațiile de culori noi îți oferă acel sentiment inconfundabil de „uite-mă!” fără să rostești vreun cuvânt. Dacă vrei să vezi cu ochii tăi cum arată noul val Handball Spezial, fă un salt elegant (în adidași, evident) către https://prm.com/ro/h/adidas-handball-spezial.
Concluzie: trecutul întâlnește prezentul… pe stradă
Într-un univers unde noutatea e aproape la fel de banală ca o notificare de update la telefon, adidas Handball Spezial continuă să rămână un rebel rafinat. Un pantof care înțelege perfect că stilul nu se măsoară în sezoane, ci în atitudine. Primăvara/vara 2025 îl găsește mai viu, mai rafinat și mai versatil ca niciodată. Așa că, dacă încă mai cauți motivul perfect pentru un nou început stilistic, tocmai ți l-am oferit.
Și cine știe? Poate că în viitor, când toți ceilalți vor călca pe holograme, tu vei păși cu încredere într-un clasic atemporal.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevii din mediul rural. Au fost predate de Consiliul Județean Cluj comunelor

Consiliul Județean Cluj a livrat astăzi un nou lot de 25 de microbuze electrice, destinate transportului elevilor din comunele județului. Acestea au fost deja predate comunelor beneficiare.
Microbuzele, cu o capacitate de 16 locuri pentru elevi plus șofer, au fost achiziționate printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.
„Astăzi, Consiliația în Cluj livrează 25 de microbuze electrice, care au fost obținute pe fundul de la AFM, cu valoarea proiectului de aproximativ 20 de milioane de lei. Aceste microbuze, care au o capacitate de 16 locuri pentru elevi plus șoferul, de astăzi vor circula în comunele din județul Cluj și vor duce copiii la școlă pentru a putea avea și în mediul rural o educație de calitate”, a declarat Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
Comunele care și-au primit astăzi microbuzele sunt: Baciu, Jucu, Cuzdrioara, Vultureni, Fizeșu Gherlii, Ceanu Mare, Cătina, Tritenii de Jos, Borșa, Cornești, Recea Cristur, Mărgău, Săvădisla, Gilău, Petreștii de Jos, Țaga, Sâncraiu, Câțcău, Bonțida, Ploscoș, Suatu, Unguraș, Săndulești, Buza, Feleacu.
Încă nouă autobuze, anul acesta
El a adăugat că, datorită economiilor realizate în urma licitațiilor, există speranța că până la finalul anului vor mai putea fi livrate încă nouă microbuze electrice.
„Este a doua etapă în care livrăm astăzi 25 microbuze, după ce acum o lună de zile am livrat 34 de microbuze, deci avem până acum livrate în comune din județul Cluj 59 de microbuze electrice. Noi sperăm, prin economiile pe care le-am făcut în urma licitațiilor la cele două proiecte, să mai putem livra până la sfârșitul anului încă 9 microbuze electrice către alte localități din județul Cluj.
Ținând cont că în anii trecuți Consiliul Județean Cluj a ajutat anumite comune din județ pentru a-și cumpăra microbuze clasice, pentru că erau microbuze deja erau defecte și acele comune aveau nevoie urgentă de a avea acest sprijin din partea Consiliului Județean Cluj, cred că cu ce am livrat anii trecuți, cu ce am livrat în cele două etape în acest an și sperăm cu cele 9 microbuze care o să ne mai fie furnizate, vom acoperi tot județul”, a mai explicat acesta.
Comunele au stațiile de încărcare pregătite deja
Toate comunele beneficiare sunt dotate cu stații de încărcare electrică, chiar dacă unele au întâmpinat inițial dificultăți în achiziționarea acestora.
„(Stații de încărcare – n.red.) au toate. Au fost câteva comune care au întâmpinat niște probleme în a-și achiziționa stații de încărcare electrice, dar toate comunele sunt cu stații de încărcare electrice montate”, a mai arătat Rațiu.
Vakar: „Vom continua pe aceeași cale”
Vicepreședintele Istvan Vakar a subliniat importanța proiectului în strategia generală a Consiliului Județean Cluj de a sprijini învățământul. Obiectivul autorităților județene este acela de a asigura transport sigur, eficient și ecologic pentru elevii din mediul rural, oferindu-le astfel șanse egale la educație.
„Acest lucru se înscrie în politica noastră generală de a îmbunătăți calitatea învățământului din județul Cluj, pe lângă faptul că am investit foarte mult în școli sau în drumuri, acum investim în mobilitatea copiilor, în mobilitatea de a ajunge la școli și de a putea fi făcut un învățământ de calitate. Nu este ușor pentru mulți copii și pentru comunele care au multe sate și trebuie să-i ducă pe copii în centru de comună, să se trezească dimineață la oră foarte timpurii și să stea, poate iarna și în întuneric, să aștepte autobuzul. Puțin, s-a îmbunătățit acest lucru.
Vom continua pe aceeași cale și consiliul județean și colegii din consiliul județean, care și-au făcut foarte bine datorie având și această economie, vor face în continuare toate eforturile pentru a mai cumpăra, dacă se poate și dacă se deschid call-uri unde noi vom fi eligibili. Mai sunt și alte autobuze sau microbuze electrice pe care și le-au luat comunele”, a declarat acesta.
Rațiu: „Mulțumim colegilor că au răspuns prompt”
Radu Rațiu a ținut să mulțumească echipei de implementare și colegilor din toate partidele reprezentate în Consiliul Județean Cluj, pentru colaborarea care a făcut posibilă depunerea rapidă a unor noi proiecte pentru suplimentarea numărului de microbuze.
„Eu aș vrea să mulțumesc și colegilor mei din Consiliul județean Cluj, întregii echipe care a ajutat la implementarea acelor două proiecte, cât și grupurilor politice din cadrul consiliul județean Cluj, partenerilor noștri de coaliție UDMR, dar și celorlalte partide, pentru că au răspuns prompt, inclusiv acum două săptămâni, la o ședință extraordinară pentru a putea depune proiectele pentru încă trei microbuze electrice, din acea diferență rămasă de la un proiect”, a arătat vicepreședintele CJ Cluj.
Premieră pentru un județ din România
Proiectul se înscrie în eforturile administrației județene de a oferi un mediu educațional modern și accesibil tuturor copiilor, indiferent de locul în care trăiesc.
„Nu cred că există județ în România în care consiliul județean să acopere în întregime comunele cu microbuze, că sunt electrice, că sunt clasice, pentru elevii din acele localități. Dar nu există nici alt județ în România, din câte știu, în care să nu mai existe toaletă fără apă potabilă, apă curentă. Noi nu mai avem în momentul de față în județul Clujnici o școală cu acel WC în fundul curții, ceea ce este un lucru de minimă civilizație”, a mai spus Radu Rațiu.
Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.