Connect with us

ACTUALITATE

Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, despre controversa SIIJ: Comisia de la Veneția este lipsită de profesionalism

Publicat


dana girbovan

Asociațiile magistraților din România denunță „ipocrizia şi subiectivismul” reflectate de avizul Comisiei de la Veneţia, care are ca obiect proiectul de lege privind desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Desființarea SIIJ naște noi controverese. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, dar a fost contestată de reprezentanții Uniunii Salvați România, care s-au adresat din nou Comisiei de la Veneția pe acest subiect.

Experții Comisiei de la Veneția au răspuns că această lege a fost adoptată în grabă și a recomandat ca Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Ciminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) să ancheteze infracţiunile comise de magistraţi.

Actul normativ, care a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis în 11 martie, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociaţia Procurorilor din România (APR), au recționat joi, cu privire la punctul de vedere emis de experții Comisiei de la Veneția cu privire la desființarea SIIJ.

„Comisia de la Veneția, lipsită de profesionalism”

„AMR, UNJR, AJADO şi APR denunţă ipocrizia şi subiectivismul reflectate de avizul Comisiei de la Veneţia având ca obiect proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.

Comisia de la Venetia s-a dovedit, inca o data, a fi lipsita de obiectivitate si profesionalism in Avizul pe care l-a adoptat în data de 19 martie 2022 asupra legii privind desființarea SIIJ.

Astfel, a arătat, pe de o parte, că are dificultăți în a înțelege gravitatea presiunilor exercitate asupra judecătorilor şi procurorilor de către DNA, dar, pe de alta parte, a susţinut necondiţionat reîntregirea competenței acestei structuri asupra magistraților”, se arată într-un comunicat de presă comun.

Potrivit reprezentanților asociațiilor judecătorilor și procurorilor din România, Comisia de la Veneția ignoră efectiv și refuză sa ia în considerare realităţi faptice indubitabile ce nu pot fi negate, cum au fost metodele abuzive de anchetă documentate amplu prin Hotărârea nr. 225/2019 a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Astfel, prin Avizul adoptat de Plen în data de 19 martie 2022, Comisia de la Veneţia a criticat România pentru adoptarea legii privind desfiinţarea SIIJ, exprimându-şi regretul că <<competenţele DNA referitoarea la investigarea judecătorilor şi procurorilor nu au fost restabilite>>.

În cuprinsul Avizului se arată că „în discuţiile din întâlnirile on line delegația Comisiei de la Veneția a auzit încă o dată acuzații de «abuz» în activitatea DNA, care au fost invocate pentru a justifica că competențele DNA (și DIICOT) nu au fost restabilite față de judecători și procurori și a remarcat polarizarea puternică în jurul acestei probleme”.

Autorii avizului arată că “este dificil pentru Comisia să evalueze gravitatea acestor acuzații”, fapt ce nu îi împiedică, însă, să concluzioneze, totuși, că “acestea au fost probabil probleme incidente” şi nu „o problemă stucturală” a DNA.

Cu alte cuvinte, membrilor Comisiei de la Veneţia le este greu să evalueze dacă reprezintă sau nu chestiuni grave anchetele ce în final s-au dovedit fie complet nefondate, fie efectiv abuzive, dar au produs consecinţe grave, şi anume, printre altele, demisia sau suspendarea din funcții a unui Procuror General, a unui judecător al Curții Constituționale, a unor judecători președinți de secție ai Înaltei Curți de Casație si Justiție, a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești si a multor alți judecători şi procurori, în special de la nivelul curților de apel şi ai Înaltei Curți de Casație şi Justiție, instanțe ce au de altfel competenta de soluționare a cauzelor de mare corupție.

Nici faptul că membri ai Consiliului Superior ai Magistraturii, în perioada în care au deținut mandatul de garanți ai independenței justiției, au fost supravegheați luni în şir de serviciile de informații, pentru ca ulterior, pe baza acestor supravegheri, DNA sa înceapă din oficiu dosare penale pe care să le ţină deschise până în momentul înființării SIIJ, nu au constituit probleme suficient de grave pentru Comisia de la Veneţia.

Comisia de la Venetia a catalogat drept “incidente” modalitaţile abuzive de anchetă, deși acestea au țintit exact judecători şi procurori aflați în vârful sistemului judiciar, cu consecinţe directe asupra independenţei justiţiei.

Prin Hotărârea nr. 225/2019, pe baza tuturor datelor rezultate din controlul Inspecției Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat ca: “Practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauze cu judecători în modalităţile mai jos menţionate, au reprezentat forme de presiune asupra acestora, cu consecinţe directe in ceea ce priveşte înfăptuirea actului de justiţie.”

Comisia de la Veneţia, după ce recunoaște, în Plen, că îi este dificil să analizeze dacă astfel de practici sunt grave sau nu, în ciuda acestei dificultăți de înțelegere, conchide, totuși, că este vorba despre simple “incidente”.

Este inadmisibil ca toate presiunile ce reprezintă amenințări grave la adresa independenței justiției sa fie minimalizate de experții Comisiei de la Veneția.

Subliniem, în acest context, că Direcția Națională Anticorupție a refuzat să își asume vreo eroare sau responsabilitate pentru toate aceste practici, încurajată fiind tocmai de atitudinea instituțiilor europene.

Rolul Comisiei de la Venetia nu este acela de a promova lupta impotriva coruptiei cu orice pret, ci de a proteja statul de drept, democratia si, implicit, independenta justitiei, impotriva oricaror amenintari si presiuni.

Practicile abuzive, minimalizate de Comisia de la Veneția

Dacă astfel de practici abuzive împotriva judecătorilor şi procurorilor, făcute în numele pretinsei lupte anticorupție, sunt minimalizate şi justificate tocmai de cei ce ar trebui să apere statul de drept şi independența justiției, înseamnă că acest organism şi-a abandonat propriile valori, iar în această situaţie recomandările venită din partea Comisiei de la Veneția nu mai au pertinenţă.

AMR, UNJR, APR si AJADO au trimis, în data de 16 martie 2022, o scrisoare adresata Plenului Comisiei de la Veneția, prin care au cerut acestui organism să nu voteze avizul în forma prezentată de experţii ce au fost în misiune în Romania.

Am arătat în scrisoare că acești membri nu îndeplinesc condițiile de imparțialitate impuse, inclusiv la nivel de aparenţă, de art. 3a^2 din Regulile de procedură ale Comisiei de la Veneţia.

Aceşti membri sunt cei care au interzis, practic, subscriselor asociaţii profesionale să prezinte modul în care au fost instrumentate dosarele cu magistraţi de către DNA – în cadrul misiunii pe aceeaşi temă, din 12-14 mai 2021 – pentru ca, ulterior, în timpul întâlnirii din februarie 2022, unul din membri să se pronunţe fără nuanţe, în sensul că dosarele cu magistraţi ar trebui să revină la DNA. A fost evident, încă din acel moment, că opinia membrilor era deja formată, iar consultările erau pur formale, o parodie incompatibilă cu principiile statului de drept pe care aceşti “experţi” ar trebui să le promoveze.

În aceeași scrisoare, asociațiile au argumentat concret motivele pentru care garanțiile privind independența judecătorilor şi procurorilor, grav afectate în trecut de practicile DNA, trebuie menținute în noua lege, fapt complet ignorat în acest aviz.

Toate aceste argumente au fost fie ignorate, fie minimalizate de Comisia de la Veneţia, fără să procedeze la o analiză efectivă, corectă şi fundamentată a lor, ceea ce reprezintă o abdicare de la principiile democraţiei prin drept, in favoarea susţinerii necondiţionate a aşa-numitei eficienţe a luptei împotriva corupţiei, în numele căreia, după cum vedem, derapajele, oricât de grave ar fi, sunt tolerate, acceptate, subestimate şi justificate.

Asociaţiile subscrise atrag atenția asupra precedentelor grave create de Comisia de la Veneţia, pe baza cărora, sub diverse motive – fie anticorupția, fie lupta împotriva diverselor pericole la adresa statului –, se justifică şi se promovează încălcarea regulilor statului de drept, independenței justiţiei, drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Autoritățile române, avertizate să nu ia în considerare recomnadările Comisiei

UNJR, AMR, APR si AJADO vor continua sa apere, prin toate acţiunile lor, valorile statului de drept, independenta justiţiei si drepturile omului.

In condiţiile în care Comisia de la Veneţia:

  •  ignoră poziţiile instituţionale argumentate ale Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei şi Parlamentului României,
  • consideră ca lipsite de gravitate presiunile demonstrate, repetate şi de durată, materializate prin modul în care DNA a instrumentat dosarele cu magistraţi,
  • demonstrează, în mod repetat, o atitudine vădit lipsită de imparţialitate a experţilor săi, ce au devenit avocaţii DNA,

solicitam autorităților române să nu ia în considerare recomandările cuprinse în avizul acestei instituţii privind legea de desfiinţare a SIIJ, până când aceste recomandări nu vor fi însoţite de o analiză obiectivă, punctuală, ca suport pentru concluzii fundamentate, şi nu pe “probabilităţi” ori generalităţi”, se arată în comunicat.

Acesta este semnat de jud. dr. Andreea Ciucă – AMR, jud. Dana Gîrbovan – UNJR, jud. Florica Roman – AJADO și proc. dr. Elena Iordache – APR



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Ligia Deca: România a primit aviz favorabil pe Educație, în procesul de aderare la OCDE

Publicat

De

Ligia Deca

România a incheiat procesul de evaluare a politicilor educaționale și a primit avizul favorabil, care confirmă alinierea la standardele promovate de OCDE în domeniul educației, a anunțat Ligia Deca, ministrul Educației.

“Sunt convinsă că împreună cu partenerii din OCDE vom reuși să schimbăm fața educației din România”, a declarat ministrul Educației.

Ligia Deca: România a primit aviz favorabil pe Educație, în procesul de aderare la OCDE

Ministrul Educației susține că primirea acestui aviz confirmă apartenența la o comunitate de țări care prioritizează educația ca bază a dezvoltării sociale și economice.

Acest lucru asigură cadrul pentru schimbul de experiență și participarea la studii internaționale (PISA, TALIS sau PIAAC ), ce fundamentează politici educaționale.

De asemenea, consolidează colaborarea directă cu experții din țările membre OCDE, ceea ce va permite școlii românești racordarea la cele mai bune e practici internaționale, a mai transmis Ligia Deca.

Țara noastră a fost evaluată în reuniunea Comitetului OCDE  pentru Politici educaționale, din 19 noiembrie 2024.

România a fost reprezentată de o delegație condusă de Ligia Deca și din care au făcut parte secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, coordonator național pentru procesul de aderare, Luca Niculescu.

Citește mai departe

CULTURA

Ignatul, străvechi ritual de sacrificare în satele clujene tradiționale. Tăierea porcului era o sărbătoare a familiei

Publicat

De

Ignat, tăierea porcului

Străvechiul ritual de sacrificare a porcilor, numit Ignatul, este un obicei întâlnit și astăzi, cel puțin în zona rurală.

La sate, în aceste zile se făceau ultimele pregătiri în vederea întâmpinării Crăciunului. Curțile erau curățate, casele văruite, iar fiecare membru al familiei avea pregătite haine noi, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Ignatul, străvechi ritual de sacrificare în satele clujene tradiționale. Tăierea porcului era o sărbătoare a familiei

La origine, acest obicei, care avea loc strict în zorii zilei de 20 decembrie, avea o funcție pur ritualică, ceremonială, căreia, în timp, i s-a pierdut semnificația, arată etnologul Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.

În vechime, sacrificarea porcilor era urmată de pârjolirea lor pe un rug imens, aprins din paie de grâu și de secară. Sângele porcului sacrificat nu era aruncat. Și acum, ca în vechime, se prepară un produs numit „sângerete” sau cartaboș, care se servește, în ziua de Crăciun, alături de alte bucate, se arată în volumul publicat de CJCPCT Cluj .

Tatăl era cel care tăia porcul

Tăierea porcului la Ignat era o sărbătoare a familiei, tatăl era cel care sacrifica porcul, iar ceilalți membri ai familiei străjuiau focul. Se îndătina ca, după tăierea porcului, să se facă o masă de pomană, ca ofrandă adusă celor plecați.

Deoarece această zi cade întotdeauna în post, „gustarea de dulce” era îngăduită doar după noaptea Crăciunului și doar rar, în satul tradițional, oamenii mâncau de dulce la Ignat, arată specialiștii clujeni.

Slănina și cârnații erau puși la fum

„Nu mâncam atâta carne ca amu’”, își amintește Ana Popa din Podeni, județul Cluj.

„După ce tăiem porcu’, slănina și cârnații îi punem la fum. Slănina o lăsam în covată, cu sare, cam o săptămână, și apoi o afumam. Era țânută în pod cam o lună. Din când în când să deschidea ușâța hornului ca să iasă fumu’ în pod, că era mai bună așa, decât la afumătoare. Apoi spălam slănina și o agățam în cămară”, își mai amintește Ana Popa.

Foto: CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe

Aberații de România

VIDEO. FOTO. Știu clujenii să colinde. Atmosferă magică la concertul Georgianei Lobonț de la BTarena. Sală arhiplină

Publicat

Georgiana Lobonț

Și în acest an, Georgiana Lobonț a transformat Clujul în “capitala colindelor” românești.

BTarena a găzduit, sâmbătă ,unul dintre cele mai așteptate evenimente ale sezonului – concertul „Știu românii să colinde”.

Știu clujenii să colinde. Atmosferă magică la concertul Georgianei Lobonț de la BTarena. Sală arhiplină

Georgiana Lobonț a oferit un spectacol în care tradițiile, emoția și energia sărbătorilor au prins viață într-o atmosferă unică, alături de artiști care mai de care mai iubiți, acompaniați de orchestra Lăutarii din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Printre invitații din acest an s-a numărat Cristian Pomohaci, Deți Iuga, Ancuța și Selena Anghel, Elena Gheorghe și mulți alții.

Sala a fost arhiplină, la concert fiind prezenți peste 11.000 de spectatori.

Andreea Ungur

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: Vom avea un Centru Memorial al Revoluției Române în Piața Unirii. Va fi amplasat și un totem digital

Publicat

De

Emil Boc

Cluj-Napoca va avea un Centru Memorial al Revoluției Române, a anunțat primarul Emil Boc, chiar în ziua comemorării eorilor martiri.

Acesta va fi amplasat în zona centrală a orașului, în “fierbinte” al Revoluției de la Cluj-Napoca.

Emil Boc: Vom avea un Centru Memorial al Revoluției Române în Piața Unirii. Va fi amplasat și un totem digital

“Vom avea și un totem digital, adică un loc unde orice clujean, orice turist să poate vedea imagini de la Revoluția din Cluj-Napoca, să vadă unde și-au dat sângele eroii Revoluției de la Cluj, exact în locul unde s-a întâmplat revoluția din Piața Unirii”, a declarat sâmbătă primarul Emil Boc, care a participat la momentele de comemorare ale eroilor Revoluției de la Cluj din decembrie 1989.

De asemenea, tot în zona centrală a orașului, va fi deschis un Centru Memorial al Revoluției Române.

“Acolo vor fi readuse imagini, va fi un loc de întâlnire, de conferințe în așa fel încât să arătăm tuturor că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată, dar și să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției”, a mai spus Emil Boc.

Boc a precizat că Primăria are în plan să facă acest centru chiar anul viitor.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax