ECONOMIE
Dan Șucu, la summit-ul ”Industrii Inteligente” la Cluj: Prea multe decizii se iau la centru, ar trebui luate la nivel regional

Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, fondatorul firmei Mobexpert, susține că prea multe decizii care privesc mediul de afaceri se iau la centru și că ar trebui luate la nivel regional, Clujul fiind un hub pentru regiune.
Dan Șucu a vorbit, marți, la Cluj-Napoca, la summit-ul de business „Industrii Inteligente”, organizat de Concordia și BCR, despre mediul asociativ din domeniul afacerilor, spunând că nimic important nu se face decât în echipă.
”Este o iluzie că poți face lucrurile singur. Trebuie să reușești să faci această echipă care să facă lucruri importante. Suntem la summit-ul de business de la Cluj-Napoca să facem această echipă, regiunea Clujului fiind, din punct de vedere economic, extrem de importantă pentru România.
Prea multe decizii se iau la centru, astfel că multe decizii ar trebui luate la nivel regional. Mediul de afaceri din Cluj a început să se organizeze serios și sunt convins că, împreună cu mediul de afaceri din București, Iași, Craiova, Timișoara, din centrele importante, va putea să își aducă o contribuție la apărarea intereselor oamenilor de afaceri din România.
Mediul de afaceri este net mai bine organizat de cum a fost. O confederație patronală puternică, cum sunt în Franța sau Italia, poate coagula 70-80% din PIB-ul unei țări, iar noi suntem undeva la 30%, și ne trebuie 2-3 ani ca să dublăm”, a subliniat Șucu.
Acesta a precizat că, pentru ca acest lucru să se întâmple, hub-urile regionale sunt absolut obligatorii să fie înființate.
”România are nevoie de hub-uri importante în regiunile importante economice. Clujul trebuie să fie un astfel de centru regional”, a mai afirmat Dan Șucu.
România și Europa, conduse de birocrație
Potrivit președintelui Concordia, România și Europa nu sunt conduse de oameni de afaceri, nici de politicieni, ci de o birocrație, care este din ce în ce mai intruzivă, mai gurmandă și mai abuzivă.
”Noi, oamenii de afaceri, trebuie să apărăm tot ce are legătură cu legislația muncii, cu legislația fiscală, trebuie să fim capabili să implementăm în legislație punctele noastre de vedere. Avem nevoie de o lege care să ne fie favorabilă.
Există Legea dialogului social și sunt componente ale ei care ne favorizează. Consiliul Economic și Social, Consiliul Tripartit sunt componente care ne ajută, dar trebuie să le folosim. Asta este ceea ce face Concordia, care este o confederație reprezentativă”, a mai spus Dan Șucu.
Creșterea competivității României
Sergiu Manea, vicepreședinte Concordia și CEO Banca Comercială Română, s-a referit, la rândul său, la tendințele viitorului și la soluțiile pentru adaptarea business-urilor la schimbările societale.
”Vorbim de faptul că lumea se schimbă, sunt confluențe de natură economică și ne aflăm într-unul dintre cele mai agitate momente istorice, când se întâmplă multe lucruri deodată.
(…) Marea problemă este ca standardul clasei medii din Europa, dacă nu redevenim relevanți și competitive, să experimentăm o reducere semnificativă a nivelului de trai și o creștere a inegalităților sociale.
(…) Numai împreună putem creștem competitivitatea României și să rezolvăm problemele pentru a ne clădi un viitor”, a transmis CEO-ul BCR.
Experți în Industria 4.0
Evenimentul de la Cluj a reunit o suită de antreprenori și experți în Industria 4.0, economia circulară și fondurile europene.
În cadrul summit-ului de business, Radu Burnete, director executiv Concordia, a discutat alături de Mihai Matei, vicepreședinte Concordia și CEO Essensys Software, despre cum poate contribui sectorul IT la creșterea automatizării și digitalizării industriei românești.
De asemenea, Radu Ciorba, CEO Electroglobal, împreună cu Călin Văduva, Senior Vice President Engineering și Head of Romania GDU GlobalLogic, Ionuț Iacob, Deputy CEO Savini Due, Alin Ioaneș, CEO Rombat, Dragoș Cățoiu, Head of Go-To-Market NTT Data Romania și Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking BCR, au discutat despre perspectivele reindustrializării, despre provocările și sinergiile dintre tranziția verde și cea digitală, dar și despre cum poate România să avanseze ca lider regional industrial.
Totodată, Elena Birtoc, Co-fondatoare și CEO Carel Woodworks, Marius Bîcu, Fondator Ferma cu Omenie, Ioan Petruț, Fondator Grup PIM, Mihai Filip, CEO, Oves Enterprise și Oana Bâra, Coordonator programe de finanțare BCR, au dezbătut cum poate fi implementat un model de afaceri bazat pe circularitate, care susține consumul și producția durabilă, dar și cum pot fi utilizate fondurile europene pentru dezvoltarea afacerilor și stimularea competitivității.
Inițiativă dezvoltată de Concordia și BCR
”Industrii Inteligente” este o inițiativă dezvoltată de Confederația Patronală Concordia în parteneriat cu BCR, ca un demers de a găsi soluții concrete menite să sporească productivitatea, complexitatea și competitivitatea economiei românești, într-un context marcat de tranziția la economia verde și digitală.
Sub această umbrelă, a fost dezvoltată o serie de dezbateri cu antreprenori, cu scopul de a identifica măsuri relevante atât la nivel sectorial, cât și transversal. Primul eveniment a avut loc în noiembrie 2023, în București, și a reunit peste 200 de antreprenori și lideri de business. În 2024, seria de evenimente Industrii Inteligente a continuat în țară, la Brașov și acum la Cluj.
Despre Concordia
Confederația Patronală Concordia este confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, reunind 17 industrii cheie pentru economia românească, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB. Concordia este singura organizație parte a BusinessEurope , a Organizației Internaționale a Angajatorilor (IOE) și al Business at OECD (BIAC) și partener legitim în toate dezbaterile publice de la nivelul Guvernului, al Parlamentului și ale structurilor de decizie din teritoriu.
Mai multe detalii despre CPC pe website: www.concordia.ro
Despre BCR
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 318 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 69% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless).
Clienții BCR dispun de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale (2.000 de echipamente) și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. Această informație este disponibilă și pe pagina noastră web la: www.bcr.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.
Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.
Revenim cu amănunte
EVENIMENT
PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.
Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:
Pentru cei care primesc banii în cont bancar: sumele vor fi virate între 14 și 16 aprilie 2025
Pentru cei care primesc banii prin Poșta Română: 11 aprilie 2025 – sumele vor fi virate către Poșta Română de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Până pe 17 aprilie 2025, toți beneficiarii vor primi banii acasă
Vor fi plătite anticipat:
- Alocația de stat pentru copii
- Indemnizația de creștere a copilului
- Stimulentul de inserție
- Drepturile persoanelor cu dizabilități
- Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA
- Alocația de plasament
- Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC
- Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI)
- Ajutorul de incluziune (VMI)
- Alte drepturi
Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:
- În cont bancar: 11 aprilie 2025
- Prin Poșta Română: începând cu 1 aprilie 2025
- Pentru pensionarii din străinătate (Citi Bank): 17 aprilie 2025
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor între 15–17 aprilie, plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari.
ECONOMIE
FOTO. Un nou magazin Petry a fost deschis în Florești, pe strada Cetății. Primii clienți au beneficiat de promoții și cadouri

Un nou magazin Petry a fost deschis marți în Florești, pe strada Cetății.
Compania anunță și oferte speciale de Paște.
Un nou magazin Petry s-a deschis în Florești
De 11 ani Petry se află pe piața din Cluj, magazinul din Florești fiind cel de-al șaptelea deschis în zonă.
În Târgu Mureș, acolo unde se află sediul principal al companiei, funcționează din anii de după Revoluție, 11 magazine, dar produsele Petry sunt furnizate regulat și în Harghita, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Toplița sau Luduș, iar pentru luna mai a acestui an se pregătește o nouă lansare în municipiul Turda.
Cine a cumpărat o dată de la Petry știe deja că produsele sunt întotdeauna de calitate, proaspete, oferite și prezentate elegant, magazinele sunt spațioase, iar personalul extem de amabil.
Rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici
La deschidere a participat și coproprietara brandului, Julia Petry care a declarat că, deși sunt la a opta generație de măcelari, tranșatori, mezelari, calitatea produselor, respectul pentru ceea ce mâncăm în general și pentru fiecare client în particular, este cea mai importantă preocupare a echipei pe care o coordonează.
”Noi lucrăm pe baza unor rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici. Străbunicul meu, de exemplu, care era mezelar, a învățat meserie în Germania și de acolo a adus o carte de rețete, pe baza căreia lucrăm și în ziua de astăzi. Pe de altă parte, am introdus și rețete noi, care sunt cerute de clienții noștri. Pentru produsele crud-uscate, cum ar fi bresaola, piept de rață uscat sau ceafă uscată, am fost în Italia, am învățat procesul de preparare, apoi am adus rețetele în țară și le-am introdus în oferta noastră”, a declarat Julia Petry.
Oferte speciale de Paște
De sărbători, directorul companiei recomandă drobul, un produs de care cei de la Patry sunt foarte mândri și pentru care au primit nenumărate recenzii pozitive din partea clienților, dar și o șuncă specială care va fi vândută împreună cu o rețetă de preparare foarte simplă: se fierbe împreună cu câteva condimente speciale, se răcește, pune la frigider, iar în diminețile de Paști se feliază și se servește, alături de alte preparate.
Compania Petry este și unul dintre sponsorii permanenți ai Asociației “O masă caldă” din Cluj, care gătește zilnic peste 200 de porții de mâncare pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca.
EVENIMENT
UBB Cluj îi invită la DEZBATERI pe primii cinci CANDIDAȚI la alegerile prezidențiale, conform sondajelor

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, îi invită la dezbateri pe primii cinci candidați la alegerile prezidențiale, conform sondajelor de opinie.
Dezbaterile vor fi organizate în parteneriat cu Rethink România, un think tank dedicat creșterii calității discursului public în domeniul demografiei, educației și al schimbării mentalității.
UBB Cluj îi invită la dezbateri pe primii cinci candidați la alegerile prezidențiale
UBB, cea mai mare comunitate academică a țării, își propune, conform unor practici devenite deja tradiție la marile universități ale lumii, să fie din nou platformă de dezbateri pentru alegerile prezidențiale din luna mai, pentru primii cinci candidați, în baza sondajelor de opinie.
Dezbaterile cu fiecare candidat care va accepta invitația UBB și Rethink România vor avea loc în Aula Magna a universității și vor fi transmise online pentru oricine este interesat să le urmărească sau chiar să adreseze întrebări.
Întrebări de la publicul din sală, dar și din online
Conform reprezentanților UBB, întrebările vor fi acceptate atât de la publicul din sală, cât și din online, după un format stabilit împreună cu stafful de campanie al fiecărui candidat. Datele dezbaterilor vor fi anunțate după discuțiile cu candidații invitați.
Ca de fiecare dată când politicienii au folosit platforma UBB pentru a-și testa ideile în fața comunității universitare și a societății, în general, și de această dată UBB va asigura candidaților un cadru în care vor fi tratați cu deschidere, cu respectul cuvenit într-o democrație, dar și cu exigența proporțională cu însemnătatea alegerii în cea mai înaltă funcție în stat, au precizat reprezentanții UBB Cluj.