EVENIMENT
Curtea de Apel Cluj: Aplicațiile InfoDosar și FisaDosar rămân funcționale
Curtea de Apel Cluj a anunțat că aplicațiile InfoDosar și FisaDosar, care urmau să fie dezafectate începând cu 15 septembrie 2024, vor rămâne funcționale.
Curtea de Apel Cluj a anunțat astăzi că aplicațiile InfoDosar și FisaDosar vor continua să funcționeze pentru justițiabili și avocați până la noi dispoziții.
Procesul de înrolare în domeniul just.ro, suspendat
Decizia vine în urma unei hotărâri emise de Comisia nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a suspendat procesul de înrolare a calculatoarelor și serverelor instanțelor în domeniul just.ro și a solicitat revenirea la situația anterioară înrolării.
„În data de 31.07.2024, Curtea de Apel Cluj a anunțat prin COMUNICAT DE PRESA că, din 15.09.2024 aplicațiile InfoDosar și FisaDosar vor fi oprite/dezafectate și nu vor mai funcționa și că totodată, începând cu aceeași dată va deveni funcțională la nivelul Curții de Apel Cluj aplicația DEN.
În data de 23.08.2024 Comisia nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea procesului de înrolare a calculatoarelor și serverelor din instanțele de judecată, precum și a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro, precum și revenirea la situația anterioară înrolării, pentru situațiile în care acest demers a fost deja început sau finalizat”, a transmis Curtea de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj a suspendat implementarea aplicației Dosar Electronic Național
Această schimbare de direcție a fost formalizată prin Decizia nr. 94/29.08.2024, emisă de Președintele Curții de Apel Cluj, ca urmare a solicitării Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, Curtea de Apel Cluj a suspendat implementarea aplicației Dosar Electronic Național (DEN), care trebuia să devină funcțională din 15 septembrie 2024, și menține operaționale aplicațiile InfoDosar și FisaDosar până la noi dispoziții.
„La data de 28.08.2024, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat conducerilor instanțelor să emită decizii corespunzătoare pentru punerea în aplicare a celor hotărâte de către Comisia nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Drept urmare, în acord cu cele mai sus expuse și în vederea punerii în aplicare a hotărârii Comisiei nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Curții de Apel Cluj a emis Decizia nr. 94/29.08.2024.
Ca o consecință a acestei decizii, inclusiv oprirea/dezafectarea aplicațiilor InfoDosar și FisaDosar va fi suspendată, acestea urmând să rămână funcționale în aceleași condiţii ca și până în prezent și până la noi dispoziții”, se mai arată în comunicat.
Anunțul vine la doar o lună după ce Curtea de Apel Cluj informase publicul că aplicațiile InfoDosar și FisaDosar vor fi înlocuite de Dosarul Electronic Național, care urma să devină noul standard pentru consultarea electronică a dosarelor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident rutier a avut loc, sâmbătă, în loc. Fundătura din jud. Cluj. Un bărbat și o minoră au fost duși la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autoturism avariat, dar din fericire nu existat victime încarcerate.
FOTO. Accident la Fundătura, în Cluj. Un bărbat și o minoră, duși la SPITAL
Pentru investigații suplimentare, au fost transportați la spital un bărbat și o minoră de aproximativ 8 ani. Ambii prezentau, la o primă evaluare, afecțiuni ușoare.
La misiune au luat parte pompierii de la Punctul de Lucru Gherla, iar partea medicală a fost sprijinită de un echipaj SAJ”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Recomandările POLIȚIEI pentru a evita situațiile de RISC cauzate de fenomenele meteorologice
Poliția recomandă cetățenilor să respecte indicațiile autorităților pentru a evita situațiile periculoase cauzate de fenomenele meteorologice extreme.
„Recomandăm cetățenilor să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.
Recomandările POLIȚIEI pentru a evita situațiile de RISC cauzate de fenomenele meteorologice
Conducătorilor auto le recomandăm să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu le traverseze și să nu se apropie de malurile acestora.
Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Cinci morți în urma inundațiilor dezastruoase din sudul Moldovei. Viiturile au afectat 5.000 de locuințe
Județele Galați și Vaslui sunt sub avertizare cod roșu de ploi abundente, inundații și viituri. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.
Pompierii au salvat 95 de persoane și au evacuat alte 160 de persoane, transmite Ministerul Afacerilor Interne. Cătălin Predoiu a precizat că inundațiile au afectat 5.000 de locuințe.
Cinci morți în urma inundațiilor dezastruoase din sudul Moldovei. Viiturile au afectat 5.000 de locuințe
„95 de persoane salvate. 160 de persoane evacuate. Ei (pompierii – n.r.) sunt cei care acționează contracronometru în zonele afectate de inundații pentru a-și salva semenii. Vor rămâne în teren până când toate efectele acestor inundații vor dispărea”, se precizează într-o postare de pe pagina de Facebook a MAI.
La nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate de inundațiile din județele Galați și Vaslui.
În județele Galați și Vaslui, traficul rutier este afectat pe trei drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).
„Cinci persoane au murit”
„În urma cantităților mari de precipitații din timpul nopții, care au generat viituri și au afectat mai multe localități din județul Galați, structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) continuă să intervină pentru a sprijini persoanele afectate și pentru a restabili normalitatea. În prezent, 148 de polițiști, cu 65 de autospeciale de poliție, sunt angajați activ în acordarea primului ajutor și în gestionarea situațiilor generate de inundații. Mai bine de jumătate dintre aceștia au fost chemați de acasă, din timpul liber, pentru a se alătura colegilor lor de la alte structuri ale M.A.I. în această misiune de urgență”, transmite IPJ Galați.
Cinci persoane au murit, sâmbătă, din cauza ploilor abundente din județul Galați, informează ISU Galați.
Este vorba despre un bărbat în localitatea Pechea, unul în Drăgușeni, cu lividități cadeverice de două zile, două femei de 86 ani și 96 ani la Costache Negri și o femeie de 75 de ani la Corod.
„Transmit condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag și un mesaj de solidaritate cu toți cei afectați de această calamitate”, este mesajul președintelui Klaus Iohannis după inundațiile din județul Galați.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
FOTO. Accident grav la Tureni, în Cluj. Autoutilitară care transporta cai, RĂSTURNATĂ. Un bărbat a decedat
Un accident rutier grav a avut loc, sâmbătă, pe raza loc. Tureni din jud. Cluj. O autoutilitară care transporta doi cai s-a răsturnat. Un bărbat de 55 de ani a decedat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut în apropiere de localitatea Tureni. În accident a fost implicată o autoutilitară, care transporta doi cai. Aceasta s-a răsturnat în afara părții carosabile.
FOTO. Accident grav la Tureni, în Cluj. Autoutilitară care transporta cai, RĂSTURNATĂ. Un bărbat a decedat
Totodată, până la sosirea forțelor noastre, un bărbat fusese preluat de un echipaj SAJ, care trecea întâmplător prin zonă. Victima are aproximativ 55 de ani și se afla în stop cardio-respirator. Echipajele medicale au aplicat manevre de resuscitare. Din păcate acesta a decedat. Referitor la cai, la o primă evaluare, doar unul dintre aceștia este rănit.
La misiune ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.