Connect with us

EVENIMENT

Cursuri TERAPEUTICE de belly dance la Cluj. Beneficii, concepții greșite și alte SECRETE dezvăluite de coregrafa Ada

Publicat


263310208 3045470972357770 6943066353896850209 n

Ada Caraba este regizor coregraf și pedagog ce predă ore de dans de peste 14 ani. La început a avut un studio de dans latino, „Salsa Brillante, pe care a încercat să îl transforme într-un centru al artelor, dar resursele de atunci nu i-au permis acest lucru. A absolvit secția Artele Spectacolului Muzical din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a parcurs un proces de transformare și „terapie”, iar cu timpul, cea din urmă a devenit tema principală a activității sale din prezent, oferind cursuri terapeutice de belly dance, următorul având loc în perioada 11 mai – 29 iunie.

„Am terminat șef de promoție pentru că munca nu a fost un efort, ci o bucurie și un vis împlinit. Prima dată am descoperit dansul oriental ca formă estetică și, ulterior, beneficiile terapeutice, pentru că le-am simțit, efectiv, pe corpul și starea mea.

Arkada a pornit de la faptul că aveam un spațiu, un pic de experiență de management artistic și cunoșteam foarte mulți artiști care aveau nevoie de așa ceva”, spune aceasta pentru Cluj24.

May be an image of one or more people and people standing

Primii pași de dans: „Surpriza a fost când am început să simt efectele asupra corpului meu”

Toată povestea cu dansul oriental a început în 2009 în Dublin, Irlanda, la un curs de prezentare. Căuta să se dezvolte ca dansatoare latino pe partea feminină fiindcă, în acel moment, nu era nicio dansatoare de salsa specializată în Cluj-Napoca, iar informațiile se găseau greu.

„Am căutat să preiau elemente din alte stiluri de dans și am continuat să-l practic pe cel oriental pentru a-mi dezvolta mișcarea și stilul. La un moment dat, am început să dansez într-o trupă de amatori și o bună perioadă doar pentru mine, fiindcă îmi plăcea senzația.

Surpriza a fost când am început să simt efectele asupra corpului meu. De exemplu, au dispărut durerile menstruale și s-a dezvoltat foarte frumos libertatea de mișcare, agilitatea, și aveam o stare interioară de bine”, relatează Ada.

May be an image of 1 person and standing

Chiria studioului, cea mai mare provocare. Arta nu e foarte profitabilă, dar e pretențioasă la condițiile de lucru

Conceptul Arkada ca centru de dans, în schimb, a apărut în 2015, după ce a încheiat colaborarea cu partenerul său de dans latino.

„Am încercat să transform spațiul într-un loc pentru artiștii Clujului. O parte din ore erau ținute de mine, dar erau și alți instructori care predau alte stiluri”, precizează ea.

Pe pereți a expus tablouri care se puteau cumpăra, dar cu timpul, s-a reorganizat.

„A fost un proiect cu potențial, dar au fost necesare mai multe resurse pentru a-l dezvolta, iar eu eram an terminal la facultate și lucram, în paralel, la Opera Română.

Cea mai mare provocare este prețul exorbitant al chiriilor din Cluj. Arta nu este o activitate foarte profitabilă, dar pe de altă parte, este pretențioasă în ceea ce privește condițiile de lucru”, descrie Ada.

No photo description available.

Ce le așteaptă pe clujence la cursul de terapie prin belly dance: „E construit special pentru sănătatea și corpul feminin”

Astfel, a renunțat la întreținerea unui spațiu, preferând să închirieze unul atunci când are anumite proiecte. Momentan, se ocupă de un curs terapeutic de belly dance, abordând diverse teme în ton cu evoluția cursantelor.

„Pregatesc încă o coregrafie de <<drum solo>> (redarea sunetelor de percuție prin mișcarea izolată a corpului), în care voi include o secvență de dans la sol, acesta fiind o caracteristică emblematică a stilului turcesc, definit și de un caracter mai energic și jucăuș, cu care mi-am propus să ne tonifiem puțin, așa de început de vară. Va fi interesant, dar mai cardio decât până acum”, anunță coregrafa.

Cursul se va desfășura pe durata a 2 luni. Vor fi întâlniri în intervalul 11 mai – 29 iunie. Pentru a putea lucra în condiții de siguranță, numărul de participante este limitat la maxim 18 persoane, fiind necesară înscrierea prin formularul disponibil cu un click aici.

A ales acest stil pentru că este construit special pentru sănătatea și corpul feminin.

„Își are originea într-un vechi ritual sacru de fertilitate, era destinat femeilor din trecut, care nu beneficiau de medicina de azi.

Desigur, sunt și alte stiluri de dans foarte frumoase și toate au avantaje, ajutând fizicul și psihicul, însă dansul oriental este un pic mai mult decât atât, când vine vorba de sănătatea și energia feminină.

Este creat pentru femei de alte femei și are în spate multă simbolistică și valențe sacre. E un adevărat dar că s-a păstrat până în prezent. Ce păcat că de multe ori e prost înțeles și interpretat”, notează Ada.

May be an image of one or more people

Beneficiile practicării stilului de dans

Cu alte cuvinte, belly dance-ul este o forma sacră de medicină alternativă practicată în mod privat de femei din cele mai vechi timpuri. Studiul și practica mișcărilor de bază ajută la întărirea și menținerea sănătății, fiind singurul stil de dans creat exclusiv pentru corpul feminin.

Efectele sale se simt în felul în care:

– se va parcurge un ciclu lunar, ce remediază sau chiar elimină durerile menstruale și sindromul premenstrual

– pregătește corpul pentru naștere sau menopauză

– ajută femeile să se recupereze armonios după naștere

– tonifică musculatura și dezvoltă flexibilitatea

– echilibrează și ancorează oamenii în prezent

May be an image of one or more people

Prin împrumuturile sale artistice, dansul oriental a devenit foarte popular datorită energiei feminine pe care o manifestă atunci când este practicat corect. Astfel, participantele au ocazia să își corecteze postura, să dobândească libertate de mișcare, control și grație, să descopere noi abilități ale corpului.

Nu în ultimul rând, conferă un plus de expresivitate, ajutându-le să se pună în valoare, dat fiind că, prin belly dance, capătă mai multă încredere de sine.

Scopul cursului este să ofere femeilor un instrument puternic pentru sănătate, fiind o metodă inedită prin care să își acceseze energia feminină.

„Dintr-o perspectivă regizorală, pot spune că un actor când joacă un personaj are nevoie de timp pentru a pătrunde în personaliatea lui, dar și pentru ieși din rol. Este imposibil să faci tranziția instant deoarece creierul uman nu face diferența dintre senzația imaginată și cea reală și formează automatisme în funcție de ceea ce exersează.

Dacă tu ca femeie ești 10 ore în acțiune, competiție, luptă – adică energie masculină – nu ai cum să fii în cea feminină în câteva minute, oricât ți-ai dori. Ai nevoie de metode și practici care să te transpună dintr-un rol în altul.

Eu garantez pentru belly dance ca instrument. Nu este singurul, dar este unul puternic”, punctează Ada.

 

Dans, Femei, Oriental, Burtă De Dans, Dans Din Buric

Concepții greșite despre belly dance: „Nu este un dans pentru seducție”

Un alt obiectiv al său este să transmită mesajul corect despre acest stil de dans care a ajuns să fie mediatizat greșit, mai ales în România.

„Nu este un dans de seducție. Face parte din cu totul altă categorie. Este o formă ajustată a unui ritual sacru pentru fertilitate și sănătate feminină.

Se practică exclusiv în colectiv feminin și privat, devenind comercial abia în Statele Unite ale Americii, în secolul XX.

Nu este pentru bărbați, dar aceștia, îl consideră foarte atractiv pentru că atracția apare atunci când o femeie transmite semnale că este fertilă și sănătoasă”, explică profesoara de dans.

Aceeași idee a enunțat-o și Adela Haru, coach în feminitate din Cluj-Napoca.

„Are origini ancestrale și, inițial, era o meditație pentru femei, făcându-se în solitudine. Abia mai târziu, când unii bărbați au fost fascinați de ce energie accesează femeia prin meditația respectivă, a devenit un fel de spectacol”, a spus aceasta în interviul acordat pentru Cluj24.

Citește și Adela Haru. Dragoste, maternitate, religie și sexualitate. Experiențele coachului în feminitate din Cluj

Citește și Adela Haru, despre energia feminină: „Viața îți dă în funcție de limitările și convingerile tale”

Oameni, Mauri Și Creștini, Părţile, Dansuri, Dansez

Divinul feminin, integrat în dansul oriental: „E un limbaj universal”. De ce e important

Originea sacră a belly dance-ului are corespondență în toate religiile ce promovează zeități feminine, pentru exact aceleași beneficii precizate anterior.

„Se pare că este un limbaj universal. Cultura arabă l-a promovat și dezvoltat, însă el există în toate culturile politeiste care integrează divinul feminin.

Feminitatea este esențială pentru echilibrul în lume, în viață și în relații. Trăim într-un context în care primează masculinitatea și în care femeile sunt educate de mici să fie masculine, de unde multă suferință și relații eșuate.

Lumea, relațiile și natura, mai ales, suferă de un vizibil dezechilibru și nu este întâmplător că am început să ne punem întrebări.

Pandemia ne-a oprit puțin din maratonul antrenat de energia masculină și am început să simțim altfel și să vedem lumea dintr-o altă perspectivă, nu-i așa? A început să conteze prezentul, natura, liniștea, familia, animalele, lucrurile mici și bucuria simțurilor – femininul”, completează coregrafa.

Siluetă, Femeie, Copac, Yoga, Meditaţie, Armonie

Feedbackul primit și planurile de viitor

Proiectul său, Arkada Dance & Art Projects este foarte apreciat de clujence, având 5 stele din 5 pe pagina oficială de Facebook.

„Mă simt minunat, feedback-ul fetelor contează foarte mult pentru mine. Am trecut prin tot felul de faze și am decis să lucrez pe partea artistică doar atunci când există ceva valoros pentru mine și cei cu care lucrez.

Pentru că nu mai trebuie să întrețin un spațiu cu chirie în Cluj, pot să lucrez cu energia feminină cu drag și inspirație”, conchide Ada.

Bucuria și aprecierea fetelor de la ore a încurajat-o de la început să continue pe această direcție.

Pe viitor, se lasă ghidată de univers. E conștientă că acest lucru poate suna ciudat, dar ținând cont că în 2020 trebuia să se mute în altă țară, simte că imprevizibilul i-a oferit o cu totul altă cale, învățând să fie mai flexibilă și receptivă.

I-ar plăcea să monteze un spectacol pe tema belly dance-ului și crede că se va întâmpla dacă va fi momentul, în tot acest timp păstrând în suflet dorința de a oferi femeilor cât mai multe oportunități, așteptând următoarea îndrumare în acest sens.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of one or more people and people sitting



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Publicat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.

Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.

Nominalizare la Premiul „Carol Davila”

Recent, în cadrul Galei aniversare a Colegiului Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, o distincție acordată pentru promovarea valorilor profesiei medicale. De asemenea, a primit titlul de ambasador onorific pentru unul dintre anii simbolici din istoria organizației, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba pacienților.

„Astăzi, 7 aprilie 2025, de Ziua Mondială a Sănătății, este cea mai bună ocazie să ne îndreptăm gândurile, aprecierea și recunoștința către toți cei care își dedică întreaga activitate îngrijirii bolnavilor.

Este, totodată, un moment potrivit să aducem în prim-plan profesioniști din domeniul sănătății, oameni dedicați cauzei ajutorării celor aflați în dificultate. Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar de chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, reprezintă unul dintre multele exemple de cadre medicale de excepție care își desfășoară activitatea în SCJU Cluj. De curând, la Gala aniversară Colegiul Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Ana-Maria Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale și a fost numită ambasador onorific pentru unul dintre anii de activitate din istoria Colegiului Medicilor. Acest premiu vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor profesiei de medic”, a transmis SCJU Cluj.

Activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității

Pe lângă munca desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, Dr. Zanfir este implicată activ în promovarea sănătății în comunitate. Organizează evenimente dedicate prevenției, stilului de viață sănătos și evaluării stării de sănătate a populației, fiind, totodată, realizatorul unei emisiuni TV cu tematică medicală.

„Alături de activitatea importantă desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, medicul Ana-Maria Zanfir desfășoară o intensă activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității, prin organizarea de evenimente publice dedicate evaluării stării de sănătate a cetățenilor, prevenției și promovării unui stil de viață sănătos. Este realizatorul unei emisiuni TV și coordonatorul departamentului de sănătate al unui cult religios, la nivel național”, a mai arătat instituția.

Prin activitatea sa, Dr. Ana-Maria Zanfir este un model de implicare, responsabilitate și empatie, întruchipând idealul profesiei de medic.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță noi măsuri în Cluj-Napoca pentru colectarea medicamentelor expirate. Spitalele preiau responsabilitatea

Publicat

medicamente

Primarul Emil Boc a anunțat măsuri noi pentru colectarea deșeurilor medicamentoase în Cluj-Napoca, în urma schimbărilor legislative care au transferat responsabilitatea colectării medicamentelor expirate de la farmacii către spitale.

În prezent, există aproximativ 40 de locații în Cluj, în principal spitale și clinici, unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate pentru a fi colectate într-un program stabilit.

„În acest moment mă ocup de protocoale, de mediatizare, în urma schimbării legislației care nu mai permite colectare deșeurilor medicamentoase în farmacii. Am contactat Colegiul Farmaciștilor, am discutat cu conducerea spitalelor, am analizat prevederile legale și astăzi sunt în jur de 40 de locații în Cluj, îndeosebi spitale, clinici, unde, într-un anumit program orar, pot fi colectate medicamentele expirate”, a declarat primarul Emil Boc.

Locuri special amenajate pentru preluarea medicamentelor expirate

În contextul unor noi reglementări adoptate anul trecut, Boc a explicat că autoritățile locale lucrează la extinderea programului de colectare a deșeurilor medicamentoase a spitalelor din municipiu, astfel încât să devină mai accesibil cetățenilor.

De asemenea, se dorește crearea unor puncte vizibile în spitale unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate sau cele de care nu mai au nevoie.

„Am început un proces de discuție cu fiecare unitate spitalicească să extindă programul, după programul de la Clujana, unde este de la 8 la 20, astfel încât pe holul spitalului, în locuri vizibile, special amenajate, să se poată duce deșeuri medicamentoase pe două categorii: cele care nu sunt expirate, dar nu mai ai nevoie de ele, și cele care sunt expirate, potrivit ultimelor norme legale incidente. După ce reușesc să pun de acord spitalele, să fie programul cât mai lung, de 12 ore, cu locații vizibile marcate special, vom ieși cu o campanie de mediatizare și de informare a opiniei publice pe acest subiect”, a adăugat primarul.

Modificările legislative, în vigoare din acest an, stipulează că spitalele și dispensarele sunt responsabile pentru colectarea medicamentelor expirate, care sunt considerate deșeuri periculoase. Aceste deșeuri trebuie eliminate prin incinerare, în unități autorizate, iar medicamentele aflate în recipiente sub presiune trebuie să fie reciclate după depresurizare completă.

Farmaciile, scoase din mecanism

Schimbările din legislație au fost impuse după ce s-au observat diferențe între numărul de medicamente predat de cetățeni și cel redirecționat spre reciclare. Astfel, farmaciile nu mai sunt implicate în procesul de colectare, iar spitalele au preluat acest rol pentru a asigura o gestionare corectă a deșeurilor periculoase. Potrivit primarului Boc, după ce vor fi puse de acord spitalele, se va lansa o campanie de mediatizare pentru a informa opinia publică despre noile reglementări.

„Măsura vine în urma modificării legislației existente care nu mai permite returnarea în farmacii, unde era eficient, dar se pare că din cauză că nu există o corespondență între numărul de medicamente predat de cetățeni și numărul de medicamente redirecționate spre reciclare, au apărut diferențe și s-au scos farmaciile din mecanism și trebuie regândit acest proces”, a mai spus edilul.

Mii de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi

Schimbările legislative răspund unei probleme semnificative legate de poluarea cauzată de aruncarea medicamentelor expirate în gunoaie sau în rețelele de canalizare, ceea ce pune în pericol mediul înconjurător și poate contribui la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. În România, se estimează că anual 1.500 de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi sau în sistemele de canalizare, conform datelor de pe platforma hartareciclarii.ro, citate de ZF.ro.

Potrivit normelor legale, spitalele sunt obligate să monteze containere speciale pentru colectarea deșeurilor de medicamente, care vor fi gestionate în patru categorii distincte:

  • Deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
  • Deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
  • Deșeuri de medicamente lichide, aflate în recipiente cu potențial înțepător (ex. seringi, fiole din sticlă);
  • Deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (ex. spray-uri).

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Local reacționează după incidentele de la derby. Boc: Sunt comportamente izolate, atât dinspre „U”, cât și dinspre CFR

Publicat

meci

Tensiunile de după meciul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, care au degenerat într-un incident violent în care mai mulți tineri au fost agresați, au stârnit reacții din partea autorităților locale și a reprezentanților comunității.

Deși autoritățile au concluzionat că incidentul nu a avut o motivație etnică, Azzola Katalin, consilier local UDMR, a condamnat public actele de violență și a subliniat importanța respectării drepturilor fundamentale, în ședința consiliului local de luni, 7 aprilie.

„(…) Înțelegem și respectăm concluziile preliminare ale autorităților potrivit cărora acest incident nu ar fi avut caracter etnic. Cu toate acestea, considerăm important să reafirmăm că folosirea limbii materne, fie ea română, maghiară sau orice altă limbă, este un drept fundamental, garantat prin legislația națională și europeană. Orice formă de intimidare sau violență, indiferent de motivație, este de neacceptat într-o societate democratică. Face apel la vigilență, la respect reciproc și la dialog constant între comunități. Numai împreună putem construi o societate bazată pe încredere, solidaritate și respect pentru diversitate”, a declarat Azzola Katalin.

Emil Boc: „Violența nu poate fi acceptată și promovată”

Primarul Emil Boc a reiterat angajamentul său față de combaterea oricărei forme de violență și a salutat reacția promptă a autorităților.

„Aș vrea să reiterez că am respins întotdeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă, în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic. Sub nicio formă, în nicio situație, în niciun cadru, violența nu poate fi acceptată și promovată, susținută sau încurajată. Acest mesaj public l-am dat de 20 de ani, de când sunt aici, și îl voi da în continuare, și Clujul este ceea ce este pentru că am reușit împreună, clujenii – români, maghiari și ceilalți care sunt aici, să clădim o comunitate bazată pe valorile europene ale toleranței, ale respectului reciproc, ale înțelegerii și ale promovării acelor lucruri care ne unesc și nu ne dezbină”, a declarat edilul.

Primarul apreciază reacția autorităților și a clubului „U” Cluj

Emil Boc a afirmat că apreciază fermitatea intervenției și că felicită clubul Universitatea Cluj pentru că s-a delimitat clar de violență și a reafirmat valorile fairplay-ului.

„Imediat după ce s-a întâmplat acest nefericit act de agresiune, am cerut autorităților statului implicate să se pronunțe cu profesionalism și cu rapiditate pentru a putea să ofere un răspuns administrativ, juridic cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Vreau să apreciez promptitudinea organelor abilitate ale statului, prin reacția rapidă și în care au venit deja cu răspunsuri clare, precise și fără echivoc și cu măsuri juridice adecvate. E un lucru care arată determinarea activității noastre, indiferent ce gândim. Am apreciat profesionalismul autorităților statului care au dat un răspuns prompt, fără echivoc, dur și pe măsura a ceea ce există ca risc să se întâmple în comunitatea noastră.

De asemenea, felicit clubul Universitatea Cluj pentru comunicatul de presă emis, unde din nou, fără echivoc, susține că nu are nimic de-a face, nu susține sub nicio formă și nu încurajează și nu are nicio legătură cu orice element de violență. Dimpotrivă, fairplay-ul rămâne o valoare a acestui club, fanion al fotbalului românesc”, a mai spus primarul.

Incidentul nu a avut motiv etnic

Emil Boc spune că înțelege îngrijorarea comunității maghiare, dar subliniază că autoritățile au confirmat că incidentul nu a avut caracter etnic.

„Înțeleg îngrijorarea legitimă a unei părți a comunității maghiare. De aceea, cred că trebuie să purtăm această discuție deschis, transparent, pentru că cu toții vrem un climat de pace, de liniște, de echilibru european în acest oraș. De aceea, m-am implicat din primul moment să solicit autorităților statului o abordare profesionistă și mă bucur că până la această oră, din toate concluziile organelor abilitate ale statului, nici până acum nu există vreun element care să conducă la ideea că în afară de dimensiunea strict legată de un act de violență ar mai fi vorba de altceva. Autoritățile statului, până la acest moment, ne-au confirmat că nu este vorba sub nicio formă de un act care să vizeze un grup etnic sau cu fundament într-o violență de natură etnică”, a mai subliniat Boc.

Boc cere autorităților să fie mai vigilente

Primarul spune că până acum meciurile U Cluj – CFR s-au desfășurat fără incidente și a cerut autorităților să fie și mai vigilente în organizarea meciurilor, pentru a preveni orice act de violență.

„Apreciez faptul că, din 2022 de când Universitatea Cluj a promovat în Liga Națională, au fost opt meciuri între U și CFR și nu am avut niciun fel de act de violență. La acest al nouălea, a fost acest incident regretabil. Sper, în continuare, că această normalitate pe care am avut-o de opt meciuri va fi în continuare regula de bază a evoluției competițiilor sportive în acest oraș. (…) Am cerut autorităților abilitate ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia meciurilor de fotbal să își accelereze elementele care vizează supravegherea și prevenția. Dacă nu s-a întâmplat în opt meciuri nimic, asta nu înseamnă că nu se vor putea întâmpla, dacă cineva lasă garda jos”, a mai arătat primarul.

Propunere: Campanii anti-violență în cadrul cluburilor sportive

În acest context, Adriana Cristian, consilier local USR, a propus ca finanțările nerambursabile pentru cluburile sportive să fie condiționate de campanii active împotriva violenței, propunere susținută de social-democrata Aurelia Cristea, care a atras atenția și asupra agresivității verbale din tribune:

„Am constatat, din participarea sporadică la meciurile de pe Cluj Arena, că există, în afara violenței fizice, și o violență verbală. Mi-aș dori, domnule primar, ca mesajul nostru și al dumneavoastră în special să fie acela ca legea să fie respectată și aplicată. Mi-aș dori să vedem arenele noastre sportive pline de familii cu copii. Familiile nu pot să își ducă copiii într-un mediu cu o agresivitate verbală greu de descris, o știm împreună. Cred că propunerea colegei Adriana Cristian cred că ar fi utilă pentru a încerca să facem aceste campanii de susținere a echipei sportive a cărei fan ești fără violență fizică și verbală. Este extrem de important să instaurăm acest climat de fairplay, prin pași concreți în acest sens”, a afirmat consilierul PSD.

Boc: „Să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni”

Boc susține că ambele cluburi și antrenorii lor promovează fairplay și nu încurajează violența. Edilul arată că nu trebuie demonizată nicio tabără, fiind vorba de comportamente izolate care trebuie sancționate indiferent de echipă.

„Ambele cluburi, atât Universitatea, cât și CFR-ul, dau constant asemenea mesaje publice. Uitați-vă la comportamentul antrenorilor, Dan Petrescu și Neluțu Sabău, vedeți cât fairplay, cât echilibru și maturitate dau acești oameni în ceea ce înseamnă fotbalul local. Nu cred că trebuie să punem o anatemă pe cluburi, pentru că nu veți găsi niciun element, vreodată, la niciunul dintre ele, care să denote ideea că ar promova altceva decât valorile sportive. (…)

Ce trebuie să avem grijă este ca aceste comportamente izolate, ați văzut că sunt și de la CFR spre U, și de la U spre CFR, să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni… nu există nici sfinți, nici demoni în orașul acesta, există oameni care greșesc din când în când și care trebuie să știe că vor fi sancționați indiferent ce culori poartă. Aceste lucruri trebuie să le știe toată lumea: poți să îți susții echipa favorită, dar dacă ai depășit granița și ai trecut la violență, legea va fi aplicată fără echivoc, și cred că aceste mesaje date de către toată lumea în continuare îi vor descuraja pe cei care ar mai dori să intervină într-o direcție sau alta”, a mai afirmat Emil Boc.

Un consilier AUR cere mai mult sprijin pentru CFR

Călin Cosma, consilier local AUR, a lansat un apel la echilibru în percepția publică și la o prezență mai activă a autorităților locale și în susținerea CFR-ului:

„Sunt perfect de acord cu colega de la UDMR, nu trebuie să ajungem la asemenea violențe. Au fost, de-a lungul timpului, probleme de etnie în scandările celor două echipe, dar eu vreau să vin cu o propunere. În momentul acesta, mentalitatea în Cluj este că Primăria susține un singur club, nu pe ambele, și eu cred că Primăria, chiar dacă nu poate financiar, ar trebui să fie puțin mai activă și în susținerea CFR-ului. Domnule primar, aici mă adresez direct dumneavoastră, pentru că sunteți cel mai vizibil și cel mai important om din urbea noastră, mi-aș dori sincer să mai participați și la evenimentele CFR-ului, nu doar când joacă cu U Cluj și să susținem și CFR Cluj în tribună. Cred că prezența dumneavoastră acolo ar putea aduce o liniște între cele două galerii”, .

Boc: „Am fost și la CFR pe stadion”

În replică, Emil Boc a subliniat că Primăria nu favorizează un club față de altul și că finanțarea diferită a celor două echipe este dictată de statutul juridic al acestora. Totodată, menționează că a susținut și CFR-ul prin prezența sa pe stadion.

„Dacă vă uitați la alocări, veți vedea că CFR-ul, pe alte ramuri decât cele care sunt imposibil de finanțat, primește finanțare, oameni buni. Deci marota asta că Primăria are o favorită este o greșeală uriașă și întreținută de cineva, poate, în mod voit. Cât timp este o societate comercială, noi nu avem posibilitatea de finanțare, știți bine acest lucru și cunoașteți legea. Doar o echipă primește bani pentru că la Universitatea Cluj, membrii fondatori ai asociației sunt universitățile și Primăria. (…) CFR are cu totul și cu totul alt statut juridic, nu noi am decis ca CFR să se organizeze sub formă de societate comercială. Nu am avut niciodată în proprietate brandul CFR. Dacă am avea cadru legal, am finanța-o la fel de bine ca pe Universitatea Cluj, în consecință, acolo unde legea ne permite, oferim alocări.

Cred că m-ați văzut, am fost și la CFR pe stadion, aveți imagini cu mine cu fularul vișiniu, nu cred că este o noutate. În rest, îmi fac programul nu după dispoziția dumneavoastră, ci după programul meu mi-l fac, nu am nevoie de aprobare de la dumneavoastră ca să decid ce fac deseară”, a mai spus edilul.

Tânăr de 19 ani, lovit cu o sticlă de un suporter „U” Cluj

Amintim că un bărbat a fost reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj. El este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj. Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane când i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, pe Spaiul Independenței, acesta a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj. Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Publicat

sah copii

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.

Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!

Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz – la doar 6 ani și jumătate!

casian tantau

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

O reușită care arată că, atunci când talentul este susținut cu pasiune și seriozitate, rezultatele pot depăși orice așteptări, chiar de la cele mai fragede vârste.

Un nou capitol îl așteaptă: Campionatul Mondial de Șah Rapid, la Salonic, Grecia. Casian va reprezenta România, dar și spiritul curajos și ambițios al Turzii.

Suntem alături de tine, Casian!

Felicitări profesorului Marin Fântână pentru îndrumare, părinților pentru sprijinul constant și tuturor celor care cred în forța visurilor împlinite prin muncă.

Turda crește campioni. Iar Casian e dovada vie”, a scris pe Facebook Cristian Matei, primarul Turzii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate