Connect with us

EVENIMENT

Cursuri TERAPEUTICE de belly dance la Cluj. Beneficii, concepții greșite și alte SECRETE dezvăluite de coregrafa Ada

Publicat


263310208 3045470972357770 6943066353896850209 n

Ada Caraba este regizor coregraf și pedagog ce predă ore de dans de peste 14 ani. La început a avut un studio de dans latino, „Salsa Brillante, pe care a încercat să îl transforme într-un centru al artelor, dar resursele de atunci nu i-au permis acest lucru. A absolvit secția Artele Spectacolului Muzical din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a parcurs un proces de transformare și „terapie”, iar cu timpul, cea din urmă a devenit tema principală a activității sale din prezent, oferind cursuri terapeutice de belly dance, următorul având loc în perioada 11 mai – 29 iunie.

„Am terminat șef de promoție pentru că munca nu a fost un efort, ci o bucurie și un vis împlinit. Prima dată am descoperit dansul oriental ca formă estetică și, ulterior, beneficiile terapeutice, pentru că le-am simțit, efectiv, pe corpul și starea mea.

Arkada a pornit de la faptul că aveam un spațiu, un pic de experiență de management artistic și cunoșteam foarte mulți artiști care aveau nevoie de așa ceva”, spune aceasta pentru Cluj24.

May be an image of one or more people and people standing

Primii pași de dans: „Surpriza a fost când am început să simt efectele asupra corpului meu”

Toată povestea cu dansul oriental a început în 2009 în Dublin, Irlanda, la un curs de prezentare. Căuta să se dezvolte ca dansatoare latino pe partea feminină fiindcă, în acel moment, nu era nicio dansatoare de salsa specializată în Cluj-Napoca, iar informațiile se găseau greu.

„Am căutat să preiau elemente din alte stiluri de dans și am continuat să-l practic pe cel oriental pentru a-mi dezvolta mișcarea și stilul. La un moment dat, am început să dansez într-o trupă de amatori și o bună perioadă doar pentru mine, fiindcă îmi plăcea senzația.

Surpriza a fost când am început să simt efectele asupra corpului meu. De exemplu, au dispărut durerile menstruale și s-a dezvoltat foarte frumos libertatea de mișcare, agilitatea, și aveam o stare interioară de bine”, relatează Ada.

May be an image of 1 person and standing

Chiria studioului, cea mai mare provocare. Arta nu e foarte profitabilă, dar e pretențioasă la condițiile de lucru

Conceptul Arkada ca centru de dans, în schimb, a apărut în 2015, după ce a încheiat colaborarea cu partenerul său de dans latino.

„Am încercat să transform spațiul într-un loc pentru artiștii Clujului. O parte din ore erau ținute de mine, dar erau și alți instructori care predau alte stiluri”, precizează ea.

Pe pereți a expus tablouri care se puteau cumpăra, dar cu timpul, s-a reorganizat.

„A fost un proiect cu potențial, dar au fost necesare mai multe resurse pentru a-l dezvolta, iar eu eram an terminal la facultate și lucram, în paralel, la Opera Română.

Cea mai mare provocare este prețul exorbitant al chiriilor din Cluj. Arta nu este o activitate foarte profitabilă, dar pe de altă parte, este pretențioasă în ceea ce privește condițiile de lucru”, descrie Ada.

No photo description available.

Ce le așteaptă pe clujence la cursul de terapie prin belly dance: „E construit special pentru sănătatea și corpul feminin”

Astfel, a renunțat la întreținerea unui spațiu, preferând să închirieze unul atunci când are anumite proiecte. Momentan, se ocupă de un curs terapeutic de belly dance, abordând diverse teme în ton cu evoluția cursantelor.

„Pregatesc încă o coregrafie de <<drum solo>> (redarea sunetelor de percuție prin mișcarea izolată a corpului), în care voi include o secvență de dans la sol, acesta fiind o caracteristică emblematică a stilului turcesc, definit și de un caracter mai energic și jucăuș, cu care mi-am propus să ne tonifiem puțin, așa de început de vară. Va fi interesant, dar mai cardio decât până acum”, anunță coregrafa.

Cursul se va desfășura pe durata a 2 luni. Vor fi întâlniri în intervalul 11 mai – 29 iunie. Pentru a putea lucra în condiții de siguranță, numărul de participante este limitat la maxim 18 persoane, fiind necesară înscrierea prin formularul disponibil cu un click aici.

A ales acest stil pentru că este construit special pentru sănătatea și corpul feminin.

„Își are originea într-un vechi ritual sacru de fertilitate, era destinat femeilor din trecut, care nu beneficiau de medicina de azi.

Desigur, sunt și alte stiluri de dans foarte frumoase și toate au avantaje, ajutând fizicul și psihicul, însă dansul oriental este un pic mai mult decât atât, când vine vorba de sănătatea și energia feminină.

Este creat pentru femei de alte femei și are în spate multă simbolistică și valențe sacre. E un adevărat dar că s-a păstrat până în prezent. Ce păcat că de multe ori e prost înțeles și interpretat”, notează Ada.

May be an image of one or more people

Beneficiile practicării stilului de dans

Cu alte cuvinte, belly dance-ul este o forma sacră de medicină alternativă practicată în mod privat de femei din cele mai vechi timpuri. Studiul și practica mișcărilor de bază ajută la întărirea și menținerea sănătății, fiind singurul stil de dans creat exclusiv pentru corpul feminin.

Efectele sale se simt în felul în care:

– se va parcurge un ciclu lunar, ce remediază sau chiar elimină durerile menstruale și sindromul premenstrual

– pregătește corpul pentru naștere sau menopauză

– ajută femeile să se recupereze armonios după naștere

– tonifică musculatura și dezvoltă flexibilitatea

– echilibrează și ancorează oamenii în prezent

May be an image of one or more people

Prin împrumuturile sale artistice, dansul oriental a devenit foarte popular datorită energiei feminine pe care o manifestă atunci când este practicat corect. Astfel, participantele au ocazia să își corecteze postura, să dobândească libertate de mișcare, control și grație, să descopere noi abilități ale corpului.

Nu în ultimul rând, conferă un plus de expresivitate, ajutându-le să se pună în valoare, dat fiind că, prin belly dance, capătă mai multă încredere de sine.

Scopul cursului este să ofere femeilor un instrument puternic pentru sănătate, fiind o metodă inedită prin care să își acceseze energia feminină.

„Dintr-o perspectivă regizorală, pot spune că un actor când joacă un personaj are nevoie de timp pentru a pătrunde în personaliatea lui, dar și pentru ieși din rol. Este imposibil să faci tranziția instant deoarece creierul uman nu face diferența dintre senzația imaginată și cea reală și formează automatisme în funcție de ceea ce exersează.

Dacă tu ca femeie ești 10 ore în acțiune, competiție, luptă – adică energie masculină – nu ai cum să fii în cea feminină în câteva minute, oricât ți-ai dori. Ai nevoie de metode și practici care să te transpună dintr-un rol în altul.

Eu garantez pentru belly dance ca instrument. Nu este singurul, dar este unul puternic”, punctează Ada.

 

Dans, Femei, Oriental, Burtă De Dans, Dans Din Buric

Concepții greșite despre belly dance: „Nu este un dans pentru seducție”

Un alt obiectiv al său este să transmită mesajul corect despre acest stil de dans care a ajuns să fie mediatizat greșit, mai ales în România.

„Nu este un dans de seducție. Face parte din cu totul altă categorie. Este o formă ajustată a unui ritual sacru pentru fertilitate și sănătate feminină.

Se practică exclusiv în colectiv feminin și privat, devenind comercial abia în Statele Unite ale Americii, în secolul XX.

Nu este pentru bărbați, dar aceștia, îl consideră foarte atractiv pentru că atracția apare atunci când o femeie transmite semnale că este fertilă și sănătoasă”, explică profesoara de dans.

Aceeași idee a enunțat-o și Adela Haru, coach în feminitate din Cluj-Napoca.

„Are origini ancestrale și, inițial, era o meditație pentru femei, făcându-se în solitudine. Abia mai târziu, când unii bărbați au fost fascinați de ce energie accesează femeia prin meditația respectivă, a devenit un fel de spectacol”, a spus aceasta în interviul acordat pentru Cluj24.

Citește și Adela Haru. Dragoste, maternitate, religie și sexualitate. Experiențele coachului în feminitate din Cluj

Citește și Adela Haru, despre energia feminină: „Viața îți dă în funcție de limitările și convingerile tale”

Oameni, Mauri Și Creștini, Părţile, Dansuri, Dansez

Divinul feminin, integrat în dansul oriental: „E un limbaj universal”. De ce e important

Originea sacră a belly dance-ului are corespondență în toate religiile ce promovează zeități feminine, pentru exact aceleași beneficii precizate anterior.

„Se pare că este un limbaj universal. Cultura arabă l-a promovat și dezvoltat, însă el există în toate culturile politeiste care integrează divinul feminin.

Feminitatea este esențială pentru echilibrul în lume, în viață și în relații. Trăim într-un context în care primează masculinitatea și în care femeile sunt educate de mici să fie masculine, de unde multă suferință și relații eșuate.

Lumea, relațiile și natura, mai ales, suferă de un vizibil dezechilibru și nu este întâmplător că am început să ne punem întrebări.

Pandemia ne-a oprit puțin din maratonul antrenat de energia masculină și am început să simțim altfel și să vedem lumea dintr-o altă perspectivă, nu-i așa? A început să conteze prezentul, natura, liniștea, familia, animalele, lucrurile mici și bucuria simțurilor – femininul”, completează coregrafa.

Siluetă, Femeie, Copac, Yoga, Meditaţie, Armonie

Feedbackul primit și planurile de viitor

Proiectul său, Arkada Dance & Art Projects este foarte apreciat de clujence, având 5 stele din 5 pe pagina oficială de Facebook.

„Mă simt minunat, feedback-ul fetelor contează foarte mult pentru mine. Am trecut prin tot felul de faze și am decis să lucrez pe partea artistică doar atunci când există ceva valoros pentru mine și cei cu care lucrez.

Pentru că nu mai trebuie să întrețin un spațiu cu chirie în Cluj, pot să lucrez cu energia feminină cu drag și inspirație”, conchide Ada.

Bucuria și aprecierea fetelor de la ore a încurajat-o de la început să continue pe această direcție.

Pe viitor, se lasă ghidată de univers. E conștientă că acest lucru poate suna ciudat, dar ținând cont că în 2020 trebuia să se mute în altă țară, simte că imprevizibilul i-a oferit o cu totul altă cale, învățând să fie mai flexibilă și receptivă.

I-ar plăcea să monteze un spectacol pe tema belly dance-ului și crede că se va întâmpla dacă va fi momentul, în tot acest timp păstrând în suflet dorința de a oferi femeilor cât mai multe oportunități, așteptând următoarea îndrumare în acest sens.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of one or more people and people sitting

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Noi sisteme inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, instalate în oraș. Vezi unde

Publicat

De

pubele deseuri (6)

33 de noi sisteme inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor au fost instalate în Cluj-Napoca. În total, acum sunt în oraș 75 de astfel de sisteme.

Încă 33 de unități inteligente pentru colectarea separată a deșeurilor de hârtie/carton, plastic și a deșeurilor stradale reziduale au fost amplasate în oraș.

pubele deseuri (8)

În total, prin proiectul „Instalarea sistemelor inteligente de colectare a deșeurilor stradale” în Cluj-Napoca au fost amplasate 75 de astfel de unități.

Unde au fost amplasate noile sisteme de colectare selectivă

Amplasamentele noilor unități sunt:

 • Piața Ștefan cel Mare, stația Operă Centru
 • Strada Alexandru Vaida Voievod în stația CTP de pe partea cu Iulius Mall (stația Iulius Mall Est)
 • Strada Unirii nr 23, în stația de autobuz (stația Snagov N)
 • Strada C-tin Brâncuși (intersecție cu str. Septimiu Albini) în stația de autobuz (stația Mălinului Est)
 • Strada Bună ziua, în stația din vecinătatea Lidl (stația Trifoiului Nord)

pubele deseuri (7)

 • Bulevardul 21 Decembrie, nr 41 în stația de autobuz vis a vis de Regională CFR (stația Constanța)
 • Strada 21 Decembrie în stația autobuz vis a vis de Piața Mărăști (stația Crinului)
 • Piața 1 Mai (zona Clujana) în stația CTP Mărăști
 • Strada Aurel Vlaicu intersecție cu strada Siretului Mărăști
 • Strada Primăverii în Stația CTP Minerva Mănăștur
 • Strada Observatorului Stația Zorilor.

pubele deseuri (5)

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, cele 33 unități inteligente nou amplasate sunt grupate câte trei. O unitate pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, o unitate pentru deșeuri de plastic și o unitate pentru deșeuri reziduale, alcătuind astfel 11 sisteme inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale.

pubele deseuri (3)

Pubelele alimentate cu energie solară

Unitățile inteligente de colectare a deșeurilor sunt echipate cu:

 • panouri solare pentru asigurarea independenței energetice;
 • compactoare alimentate cu energie furnizată de panourile solare (care asigură mărirea cantității de deșeuri stocate);
 • sistem GSM wireless pentru transmiterea datelor (sistemul GSM indică în timp real unitatea care trebuie golită, crescând astfel eficiența activității de colectare a deșeurilor).

pubele deseuri (2)

Foto: Emil Boc/Facebook

Citește mai departe

EDUCATIE

E.ON susține Asociația Zi de Bine în organizarea unei tabere anti-bullying pentru copii, părinți și profesori

Publicat

De

tabara anti bullying zi de bine august

În această lună, E.ON susține proiectul #Singur – anti-bullying CAMP inițiat de Asociația Zi de Bine, care organizează o tabără anti-bullying dedicată copiilor, părinților și profesorilor, în continuarea unui proiect demarat în luna iunie. Aceasta va avea loc la Straja, jud. Hunedoara, în perioada 14-21 august, și va cuprinde activități cu scop terapeutic, susținute de specialiști.

La Straja vor merge 30 de copii însoțiți fiecare de câte un părinte, alături de 15 profesori din învățământul primar. Timp de șapte zile, aceștia vor participa la activități diferite, cu scop terapeutic, menite să construiască încrederea în propriile forțe și să-i învețe cum să reacționeze în situații de bullying. De asemenea, vor participa și la drumeții, seara talentelor, karaoke, jocuri, dans sau teatru interactiv. Echipa este formată din terapeuți, antrenori educaționali și animatori.

Care este bugetul

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 30.000 euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

„În tabăra pe care am organizat-o în luna iunie, #SINGUR – anti-bullying CAMP, copiii au povestit deschis despre experiențele lor de bullying din trei perspective: victimă, martor și agresor.

Ne dorim ca prin aceste tabere să facem auzită vocea copiilor, dar și vocile specialiștilor care să pună o cărămidă la înțelegerea fenomenului și, mai ales, la gestionarea lui“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Tabără în ajutorul copiilor

„Din Psihologia adleriană știm că un copil «rău» este un copil descurajat. În bullying, toți cei implicați sunt descurajați: agresorul devine «rău», victima crede că nu poate face față, iar observatorul crede că e neputincios.

Tabăra îi va ajuta pe copii să-și recunoască și împlinească nevoile de bază: de a se conecta, de a se simți capabili, curajoși și să conteze. Totodată își vor descoperi punctele forte ale personalității și își vor face prieteni”, a declarat Anda Păcurar, coordonatorul echipei de terapeuți.

Pentru ca proiectul să fie util cât mai multor copii și profesori, Asociația Zi de BINE va realiza un documentar pe tema anti-bullying care va fi ulterior popularizat în școli și licee.

Parteneriat strategic

E.ON România continuă și în acest an parteneriatul strategic cu Asociația Zi de Bine, implicată în cauze destinate comunității, susținând lunar câte un proiect al acesteia.

În luna iulie, E.ON România a susținut amenajarea unui centru special pentru bătrânii singuri, copiii care provin din familii cu situații financiare precare și pentru animalele abandonate. #CasaPlină și-a deschis porțile în localitatea Sânpetru din jud. Brașov.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi.

De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,9 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.

answear.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 60 de milioane de euro rămân în Cluj-Napoca după UNTOLD. 15% dintre participanți au venit din străinătate

Publicat

De

untold2022 0807 005829 dji 0323 cr

Cea de-a șaptea ediție UNTOLD a fost una cu adevărat memorabilă, atât pentru fani și pentru artiști, cât și pentru orașul Cluj-Napoca. Peste 360.000 de participanți au trăit magia UNTOLD în cele 4 zile și 4 nopți de festival și mulți dintre ei au stat mai multe zile în oraș, fie înainte de festival, fie după.

Organizatorii estimează că din totalul participanților, 25% sunt din județul Cluj, 15% din străinătate, iar restul de 60% au venit din toată România. Și anul acesta, au fost prezenți participanți din peste 100 de țări ca Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel și SUA până la țări exotice cum ar fi Argentina, Japonia sau Brazilia.

Cei veniți din afara Clujului au cheltuit, în medie, cel puțin 225 de euro

La un prim calcul realizat în baza cifrelor estimate și de către partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, etc, cei 270.000 participanți veniți din afara județului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puțin 225 euro. Acești bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări și cumpărături în oraș.

Astfel, la un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro, arată organizatorii festivalului.

Banii cheltuiți de cei care au venit la festivalul UNTOLD se vor regăsi în impozitele și taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente și case care și-au pus la închiriat proprietățile.

Festivalul a adus și un capital de imagine uriaș pentru Cluj-Napoca, Transilvania și întreaga Românie. Artiștii și echipele lor, oamenii din producție, jurnaliștii internaționali, precum și fanii străini vorbesc acum în toată lumea despre UNTOLD, unul dintre cele mai mari festivaluri de pe planetă.

În 2022, UNTOLD a fost situat pe locul 5 în topul mondial al festivalurilor, potrivit companiei Viberate.

Investiții de aproape un milion de lei în Cluj Arena și Parcul Central

Atenția organizatorilor UNTOLD asupra comunității, dar și a investițiilor în oraș continuă și după festival. Ca în fiecare an, organizatorii, alături de peisagiști și specialiști în întreținere și amenajări spații, au pus rapid în practică un plan de acțiuni, menit să pună în valoare zona din centrul orașului unde își desfășoară activitatea festivalul. Astfel, organizatorii fac o investiție de un milion de lei în amenajarea spațiilor folosite în timpul festivalului.

Pe Cluj Arena, gazonul care a fost afectat de cele 4 zile de festival, cât și gazonul care era afectat în urma exploatării uzuale de peste an a stadionului va fi înlocuit de către organizatorii UNTOLD. Restul suprafeței de gazon va fi fertilizată și supraînsămânțată.

În total investițiile pe stadion se ridică la peste 300.000 de lei. Pe lângă lucrările de la gazon care au început încă de luni dimineață, odată cu eliberarea suprafeței de joc, organizatorii vor evalua, alături de managementul Cluj Arena, și eventualele deteriorări survenite în afara terenului de joc, urmând ca toate cheltuielile rezultate să fie acoperite integral de către UNTOLD, la fel ca și în anii precedenți.

În Parcul Central aceste lucrări constau în schimbarea unor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, recondiționare alei, podețe, rigole, bănci, toaletare vegetație și până la amenajări peisagistice. Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupă deja de lucrări.

Totalul lucrărilor ce se vor realiza în Parcul Central se ridică la peste 700.000 de lei și urmează a fi finalizate până la sfârșitul lunii august, au mai arătat organizatorii festivalului.

Bugetul festivalului a fost de 17 milioane de euro

Cea de-a șaptea ediție a festivalului UNTOLD a avut loc între 4 și 7 august. Peste 200 de artiști, naționali și internaționali, printre care Above & Beyond, Anne-Marie, Alok, Claptone, David Guetta, Don Diablo, G-Eazy, J Balvin, Hardwell, Kygo, Lost Frequencies, Major Lazer Soundsystem, Morten, Paul Kalkbrenner, Steve Aoki și Tujamo, au făcut show-uri magice la UNTOLD 2022.

Bugetul festivalului s-a ridicat la 17 milioane de euro. Cei care doresc să fie primii care își asigură prezența la cea de-a opta poveste UNTOLD se pot înregistra AICI https://untold.com/ pentru a cumpăra abonamente la preț special pentru ediția din 2023.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc, invitat de romi la festivalul de la Pata Rât, să vadă cum e viața printre gunoaie: Și noi suntem clujeni

Publicat

De

khetane festival

Khetane, primul festival de la Pata Rât începe astăzi și aduce comunității care trăiește aici și clujenilor care vor participa la eveniment concerte, filme, și o prezentare de modă.

Oamenii care trăiesc în zona vechii gropi de gunoi a Clujului l-au invitat la eveniment și pe primarul Emil Boc. Organizatorii evenimentului au realizat și un videoclip cu cei care îl invită pe primarul Clujului să vadă cum e viața printre gunoaie.

„O să fie foarte fain”

Cei care trăiesc la Pata Rât sunt fericiți că vor avea și ei parte de un festival și îi fac o invitație și primarului, căruia îi promit că o să fie „foarte fain”.

„Domu’ primar, vă așteptăm la festival, să vedeți cum trăim noi aici și o sa fie foarte fain”, spune un tânăr.

„Domnu’ primar, vă rugăm frumos să veniți aici la festival la Pata Rât, că și noi suntem clujeni”, a spus și o femeie.

„Va invităm să veniți la concert la Pata Rât să vedeți viața printre gunoaie unde trăim noi”, a fost invitația unei alte femei din comunitate.

„Khetane – Comunități împreună” este primul festial al comunităților marginalizate din Cluj-Napoca.

Festivalul are loc între 12 și 14 august, iar în program sunt concerte, proiecții de film, dezbateri, o prezentare de modă și activități pentru copii gândite și calibrate special pentru a facilita interacțiunile sociale între locuitorii ghetoului clujean și locuitorii Clujului, potrivit organizatorilor.

Intrarea la eveniment este gratuită.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate