Connect with us

CULTURA

Adela Haru, despre energia feminină: „Viața îți dă în funcție de limitările și convingerile tale”

Publicat


169076020 10225572480321167 6489994116570645957 n

Adela Haru este coach în feminitate, certificată în metode terapeutice precum Respirație Alchimică & Sexualitate Sacră, Tao Tantric arts, Dans Holistic, practici pe care le-a perfecționat călătorind în numeroase colțuri ale lumii pentru a se înțelege mai bine. Deși are la bază studii juridice la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, și-a dat seama că o carieră în avocatură nu i-ar fi benefică pe termen lung. În 2012, a fondat proiectul Life in Balance, iar de-a lungul timpului, a desfășurat multe alte activități pentru a ajuta oamenii să se dezvolte pe plan relațional și în relația cu propriul corp, fiind, totodată, autoare a 3 cărți: „Spre feminitate”, „Relațiile conștiente”, respectiv „Magia ciclului feminin”.

May be an image of one or more people, book and indoor

 

Cum percepi relația proprie cu feminitatea și prin ce schimbări ai trecut în acest sens?

E o călătorie pe diverse etape, de la fetiță la femeie. Până nu te împaci cu fetița ta inferioară, e foarte dificil să intri în profunzimile femininului. De altfel, femeile care au rămas la nivelul de fetițe, psihologic, își vor căuta un bărbat care să le protejeze ca pe o fetiță, nu ca pe un egal.

Apoi, dacă în perioada adolescenței ai suferit mult și nu ai vindecat rana, – de obicei, aspecte referitoare la menstruație și sexualitate – durerile te urmăresc toată viața în relații. Pentru mine, a fost nevoie să mă duc înapoi, să îmi vindec niște relații de atunci, pentru că nu percepusem corect bărbații, sau masculinul, la vremea respectivă. Am tras niște concluzii care m-au afectat toată viața, iar viața îți dă în funcție de limitările și convingerile tale.

Urmează nivelul de fecioară, aici mă gândesc tot timpul la zeițele Artemis și Atena. Toate avem nevoie să trecem prin etapa aceasta. Fecioara este fata cu foarte multă forță care vrea să cucerească lumea. Energia asta apare, în mod normal, în studenție și implică și energia masculină.

Multe femei nu și-au dat voie să își trăiască această etapă, se măritau la vârste fragede, și toată viața au simțit supunerea față de bărbat și frustrarea că, din cauza lui, nu sunt fericite. E și o perioadă de rebeliune, dar pozitivă. Un proverb japonez spune „Mă uit în jur și văd ce trebuie făcut, și dacă nimeni nu face, nu mă plâng, ci înseamnă că eu trebuie să fac, e responsabilitatea mea”. De ce? Pentru că eu văd, pe când ceilalți nu.

Cum recomanzi oamenilor să se raporteze la astfel de responsabilități?

Conștiența vine la pachet cu responsabilitatea. De aceea, mulți oameni nu vor prea multă conștiență. Aceasta vine și cu luciditate, și cu incomoditate. Îmi aduc aminte de Camil Petrescu, spunea „Câtă luciditate, atâta dramă”. Dacă tu ești conștient în drame, poți să le transformi în ceva benefic.

Interesantă perspectivă. Revenind la feminitate, ce urmează după etapa de fecioară?

După fecioară, vine etapa de iubită, în care ai un bărbat în viața ta pe care să-l iubești și, din iubirea pe care i-o porți, vrei un copil. Dar multe femei fac invers, nu au pe cineva în viața lor și vor copii, iar din start, copilul vine cu un minus. El are nevoie de acea iubire, de forța creatoare, care e foarte puternică, pentru a veni pe lume. Nimeni nu vorbește despre a face un copil din iubire, toată lumea vorbește despre a face un copil, care a devenit ca o datorie în societate.

 

Etapa de mamă în ce constă, în viziunea ta?

Abia după etapa de iubită vine cea de mamă, de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani, iar între 28 și 36 de ani e o perioadă asociată cu căutarea sufletului pereche.

Dacă nu s-a întâmplat deja, simți că lipsește ceva în viața ta, pentru că sufletul îți spune „până aici ai făcut ce ai vrut, dar de acum facem cum vreau eu și, dacă nu înțelegi, te vei îmbolnăvi”. Interesant este că, în perioada aceea, multă lume se îmbolnăvește, își începe căutarea spirituală, divorțează sau are probleme relaționale.

Dacă ai trait etapa de iubită din plin, ca mamă vei avea rezervoarele pline, vei fi deschisă și îți vei iubi copilul cu toată ființa ta, va veni natural.

 

Nu toate femeile vor să devină mame, altele își doresc, dar nu pot. Ce gânduri ai despre cele care nu aduc pe lume un copil?

Ele tot vor experimenta etapa de mamă, în sensul că vor construi un proiect pentru care vor fi mame. Poate fi o afacere, o casă, vor simți o nevoie foarte mare de a avea grijă de ceilalți, inevitabil. Și e minunat să poți manifesta instinctul matern prin prisma meseriei tale.

Ce e de știut despre perioada ulterioară maternității?

În continuarea etapei de mamă, vine cea de înțelepciune, când femeia își aduce contribuția în lume, și se continuă până la menopauză, când începe un alt ciclu de feminitate, cu totul diferit.

Menopauza mai este numită „a doua primăvară” și mă doare sufletul când aud femeile spunând că nu mai contează, că viața s-a dus. E foarte fain să o iei de la zero, mai ales că nu mai ai presiunea ciclului reproductiv.

Într-adevăr, multe femei se descurajează atunci când ajung la menopauză. Tu cum ai ajuns să o percepi într-o manieră atât de pozitivă?

Ai mult mai multă lejeritate, iar dacă tu ai trecut prin etapele de care am spus înainte, vei avea înțelepciunea necesară să îți construiești o nouă viață. Copiii au crescut, au plecat de acasă, și ca femeie, capeți multă energie.

Cunosc o doamnă care vine la curățenie, nu pentru că are nevoie de bani, are job, dar nu poate sta acasă, trebuie să fie activă. În general, femeile după menopauză sunt mai focoase decât bărbații. Energia de a începe ceva nou trebuie folosită, dar multe se descurajează, simțindu-se bătrâne, rămase în urmă.

Nu sunt deschise să învețe lucruri noi de la tinere. Așa cum tinerele au nevoie de înțelepciunea femeilor mai în vârstă, și femeile mai în vârstă au nevoie să învețe de la tinere ca să se adapteze.

Crezi că există vreun motiv anume pentru care nu sunt deschise la nou?

S-a creat o prăpastie din cauza tehnologiei. Văd la părinții mei. Mama nu vrea să învețe nimic despre tehnologie. Oamenii ajung la o anumită vârstă și devin încăpățânați, iar atunci, viața din tine spune „nu mai e loc de expansiune, o dăm pe contracție”. Tu scazi, iar boala are loc să se instaureze.

Am întâlnit odată un domn în vârstă de vreo 80 de ani, în spital. Eram adolescentă. Și într-o dimineață, la 5, m-am speriat de la sunetele de pe coridor. El se ținea de un calorifer și făcea genuflexiuni. Mă uitam lung și el mi-a zis „De ce te uiți așa? Trebuie să mă mențin tânăr!”. Ce încerca domnul să spună este că viața încă e în el și trebuie să se manifeste.

Ce mentalitate crezi că ar fi benefică oamenilor care ajung la o vârstă mai înaintată?

Cred că întotdeauna e loc să înveți un skill nou, o limbă străină. În momentul în care transmiți vieții că nu mai vrei să înveți, că le știi pe toate fiindcă ai trecut prin viață, începe contracția, opusul vieții, asemenea proverbului „Cum îți așterni, așa dormi”. E foarte importantă perspectiva din care privim lucrurile.

May be an image of one or more people, book and text that says "Spre Adela Sprefeminitate Haru feminitate Practici de reconectare naturală feminină esența ta edituro.pim"

Adela Haru desfășoară cursuri de feminitate, precum și cursuri de respirație alchimică, pentru vindecarea blocajelor emoționale, folosindu-și experiența acumulată în călătoria sa spirituală în jurul lumii. Mai multe informații despre acestea se găsesc pe site-ul Adelei, lifeinbalance.ro, ea putând fi urmărită și pe pagina de Instagram, @adelaharu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

Publicat

maraton antreprenorial

Zeci de elevi liceeni au participat la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” organizat la Cluj-Napoca. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este programul inițiat în 2023 de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Anul acesta CONAF Sucursala Cluj, împreună cu ISJ Cluj, au organizat ore de educație antreprenorială în 4 licee din Cluj Napoca pentru aprox 700 elevi.

La etapa județeană a concursului de planuri de afaceri au participa 8 echipe formate din 4 – 6 elevi fiecare de la liceele clujene.

maraton antreprenorial

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

„Noi am început de anul trecut cu organizarea maratonului de educație antreprenorială, unic la nivel național cu finală la București, cu participarea a peste 10 județe. Anul acesta avem peste 20 de județe care sunt implicate, anul viitor sperăm să avem în toată țara.

Scopul este unul destul de clar, ce aduce un plus de valoare în tot ceea ce înseamnă tinerii liceeni, a-și descoperi propria vocație și a-și găsi capacitățile antreprenoriale sau nu, în cadrul acestui concurs care se realizează împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și un protocol semnat cu Ministerul Educației.

maraton antreprenorial

Astăzi, la Cluj, maratonul s-a desfășurat cu 8 echipe de la 4 licee din municipiu, doar anul viitor sperăm să aducem din tot județul, iar bineînțeles că suntem foarte încrezători că la finala de la București vom fi pe scena marilor câștigători. Este un concurs de tip Arena Leilor, dedicat strict liceenilor de clasa a X-a și a XI-a, unde își prezintă ideile de business în fața unui juriu bine pregătit, de oameni de afaceri de succes la nivel național.

maraton antreprenorial

Cei mai buni sunt declarați câștigători și toți cei 3 câștigători au o șansă de a participa la marea finală de la București, iar business-ul care a câștigat, de exemplu, anul trecut, al unei echipe din Brăila, a fost un business cumpărat, achiziționat chiar de către o primărie, iar mulți au reușit să scaleze la nivel național”, a declarat pentru Cluj 24 Siginia Luca, Președinta CONAF Sucursala Cluj.

maraton antreprenorial

Virgil Ianțu, despre prețul succesului

Virgil Ianțu a fost una dintre surprizele evenimentului. Pus pe glume, dar si cu o dorinta de a-i ajuta cu un sfat pe cei la început de drum, a mărturisit câteva lucruri care, spune el, l-au făcut să ajungă unde este acum. După părerea sa, perseverența și ambiția sunt cheia succesului.

„Orice idee care le oferă tinerilor posibilitatea să își exprime, în primul rând, gândurile și să-și găsească o direcție, poate să își împlinească un vis, e foarte bine venită și îi pune la treabă, le pune mintea la contribuție și le oferă credit să facă sau îi încurajează să încerce altceva.

Ideea de maraton de educație antreprenorială este una excelentă. Ii sfătuiesc, din experiența personală, să încerce și dacă e o direcție greșită o să afle la un moment dat și o să-și găsească direcția potrivită până la urmă, dar să meargă în credință și să trăiască cu emoție orice”, a declarat pentru Cluj24 Virgil Ianțu.

Elevii din Liceul de Informatică, Liceul ”Emil Racoviță”, Liceul ”Gheorghe Șincai”, Liceul ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca au avut ocazia să își prezinte în fața publicului ideile lor de afaceri. Astfel, rând pe rând, cele opt echipe au venit în fața juriului, încercând să-i convingă că investiția lor merită să fie câștigătoare.

Membrii juriului

• Hildegard Brandl, arhitect și director al firmei de arhitectură UNITH2B, este o sursă de inspirație în domeniul designului și inovației.
• Tatiana Diaconu, antreprenor pasionat și vizionar, aduce o perspectivă pragmatică și orientată către rezultate în evaluarea ideilor antreprenoriale.
• Nicoleta Munteanu, Vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business, este o susținătoare pasionată a antreprenoriatului în rândul copiilor și tinerilor.
• Sorin Popa, membru MRICS cu un MBA și un MSC, aduce o perspectivă profundă și holistică asupra afacerilor și inovației.
• Constantin Buznea, Director Zonal la Auchan, aduce în juriul nostru o vastă expertiză în domeniul retailului și managementului operațional

Echipa câștigătoare

– Locul 1, echipa de la Liceul de informatică; premiu in valoare de 3.000 de lei
– Locul al II-lea, echipa de la Colegiul Național Emil Racoviță; premiu în valoare de 2.000 de lei
– Locul al III-lea, de la Liceul de informatică; premiu în valoare de 1.000 de lei

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sorin Naș, candidat din partea partidului SOS la Primăria Cluj-Napoca. E susținut de Șoșoacă

Publicat

De

Sorin Nas

Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, l-a desemnat pe președintele filialei județene, Sorin Naș, să candideze pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Sorin Naș, care are experiență politică, după ce a fost secretar general al Prefecturii Cluj în perioada Convenției Democrate și a candidat și în urmă cu 4 ani la Primărie din partea Partidului Forța Națională, a declarat pentru Cluj24 că va deschide și lista pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

”Eu voi candida din partea SOS România la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, iar dr. Florian Nicula pentru cea de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Deschide lista pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

sorin nas

Pentru Consiliul Local Cluj-Napoca vom depune listă completă de consilieri, iar eu voi ocupa prima poziție.

Am intrat în cursa electorală cu scopul de a câștiga Primăria Cluj-Napoca și de a obține cât mai multe locuri de consilieri în Consiliul Local Cluj-Napoca”, a spus Naș.

Acesta spune că SOS este un partid  de lider, iar în campania electorală se va transmite și mesajul că liderul partidului, Diana Șoșoacă este candidat pe locul 1 pentru europarlamentare.

”Diana are notorietate și va veni și la Cluj pentru a susține candidații SOS”, a mai spus Sorin Naș.

Acesta crede că la alegerile din 9 iunie votul va fi mai mult unul împotriva PSD-PNL, iar SOS mizează și pe votul nehotărâților.

SOS Cluj va depune săptămâna viitoare dosarele de candidatură la biroul electoral județean și municipal.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

Publicat

florentin burz

Guvernul a numit, marți, un nou subprefect de Cluj în locul lui Răzvan Ciortea, care a demisionat pentru a candida la Primăria Turda. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD.

Florentin Burz are 45 de ani și era consilier în Consiliul Local al primăriei comunei Valea Ierii. Originar din Valea Ierii, deține poziția de Șef Serviciu la Compania de Pază și Protecție a Consiliului Județean Cluj.

hotarare de guvern

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

A terminat USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Agricultură, specializat în biotehnologii. Este membru PSD din 2012. În trecut a fost atât consilier, cât și candidat USL la primăria comunei Valea Ierii.

Noul subprefect urmează să depună jurământul în cursul zilei de miercuri.

Foto: Facebook

Citește mai departe

CULTURA

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Publicat

De

Tradiții de Sângeorz în satele clujene

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz era un obicei întâlnit la sate, și nu doar în Cluj sau în Transilvania, ci în tot spațiul românesc.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sau Sângeorzul cum este numită în calendarul popular, era marcată în vechime în lumea satului prin diverse rituri, practici și gesturi, care aveau menirea să asigure protecția oamenilor, a casei, a animalelor, dar și rodul pământului.

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPTC).

Se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.

Ritual de îndepărtare a spiritelor rele

Tot acum, în unele zone, se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” ramuri verzi.

Acest lucru se făcea pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi.

Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi, de care să se teamă „străjile luătoare de mana laptelui”, arată cei de la CJCPTC.

Spălatul cu rouă

Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă.

Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul.

Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, pe membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, conform specialiștilor clujeni.

„Împroratul” sau udatul fetelor de Sângeorz

În lumea satului clujean exista și un obicei intitulat „împroratul” sau udatul fetelor de Sângeorz.

Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare.

Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună, arată specialiștii CJCPTC.
Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas „neîmprorată”, după cum se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, al cercetătorului etnolog Maria Bocșe.

Fetele semănau „floarea lui Dumnezeu”

Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz să semene busuioc pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc, numită și „floarea lui Dumnezeu”, conform specialiștilor clujeni.

Foto: Sfântul Gheorghe – icoană pe sticlă, autor Marcel Muntean/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax