Connect with us

CULTURA

Adela Haru, despre energia feminină: „Viața îți dă în funcție de limitările și convingerile tale”

Publicat


169076020 10225572480321167 6489994116570645957 n

Adela Haru este coach în feminitate, certificată în metode terapeutice precum Respirație Alchimică & Sexualitate Sacră, Tao Tantric arts, Dans Holistic, practici pe care le-a perfecționat călătorind în numeroase colțuri ale lumii pentru a se înțelege mai bine. Deși are la bază studii juridice la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, și-a dat seama că o carieră în avocatură nu i-ar fi benefică pe termen lung. În 2012, a fondat proiectul Life in Balance, iar de-a lungul timpului, a desfășurat multe alte activități pentru a ajuta oamenii să se dezvolte pe plan relațional și în relația cu propriul corp, fiind, totodată, autoare a 3 cărți: „Spre feminitate”, „Relațiile conștiente”, respectiv „Magia ciclului feminin”.

May be an image of one or more people, book and indoor

 

Cum percepi relația proprie cu feminitatea și prin ce schimbări ai trecut în acest sens?

E o călătorie pe diverse etape, de la fetiță la femeie. Până nu te împaci cu fetița ta inferioară, e foarte dificil să intri în profunzimile femininului. De altfel, femeile care au rămas la nivelul de fetițe, psihologic, își vor căuta un bărbat care să le protejeze ca pe o fetiță, nu ca pe un egal.

Apoi, dacă în perioada adolescenței ai suferit mult și nu ai vindecat rana, – de obicei, aspecte referitoare la menstruație și sexualitate – durerile te urmăresc toată viața în relații. Pentru mine, a fost nevoie să mă duc înapoi, să îmi vindec niște relații de atunci, pentru că nu percepusem corect bărbații, sau masculinul, la vremea respectivă. Am tras niște concluzii care m-au afectat toată viața, iar viața îți dă în funcție de limitările și convingerile tale.

Urmează nivelul de fecioară, aici mă gândesc tot timpul la zeițele Artemis și Atena. Toate avem nevoie să trecem prin etapa aceasta. Fecioara este fata cu foarte multă forță care vrea să cucerească lumea. Energia asta apare, în mod normal, în studenție și implică și energia masculină.

Multe femei nu și-au dat voie să își trăiască această etapă, se măritau la vârste fragede, și toată viața au simțit supunerea față de bărbat și frustrarea că, din cauza lui, nu sunt fericite. E și o perioadă de rebeliune, dar pozitivă. Un proverb japonez spune „Mă uit în jur și văd ce trebuie făcut, și dacă nimeni nu face, nu mă plâng, ci înseamnă că eu trebuie să fac, e responsabilitatea mea”. De ce? Pentru că eu văd, pe când ceilalți nu.

Cum recomanzi oamenilor să se raporteze la astfel de responsabilități?

Conștiența vine la pachet cu responsabilitatea. De aceea, mulți oameni nu vor prea multă conștiență. Aceasta vine și cu luciditate, și cu incomoditate. Îmi aduc aminte de Camil Petrescu, spunea „Câtă luciditate, atâta dramă”. Dacă tu ești conștient în drame, poți să le transformi în ceva benefic.

Interesantă perspectivă. Revenind la feminitate, ce urmează după etapa de fecioară?

După fecioară, vine etapa de iubită, în care ai un bărbat în viața ta pe care să-l iubești și, din iubirea pe care i-o porți, vrei un copil. Dar multe femei fac invers, nu au pe cineva în viața lor și vor copii, iar din start, copilul vine cu un minus. El are nevoie de acea iubire, de forța creatoare, care e foarte puternică, pentru a veni pe lume. Nimeni nu vorbește despre a face un copil din iubire, toată lumea vorbește despre a face un copil, care a devenit ca o datorie în societate.

 

Etapa de mamă în ce constă, în viziunea ta?

Abia după etapa de iubită vine cea de mamă, de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani, iar între 28 și 36 de ani e o perioadă asociată cu căutarea sufletului pereche.

Dacă nu s-a întâmplat deja, simți că lipsește ceva în viața ta, pentru că sufletul îți spune „până aici ai făcut ce ai vrut, dar de acum facem cum vreau eu și, dacă nu înțelegi, te vei îmbolnăvi”. Interesant este că, în perioada aceea, multă lume se îmbolnăvește, își începe căutarea spirituală, divorțează sau are probleme relaționale.

Dacă ai trait etapa de iubită din plin, ca mamă vei avea rezervoarele pline, vei fi deschisă și îți vei iubi copilul cu toată ființa ta, va veni natural.

 

Nu toate femeile vor să devină mame, altele își doresc, dar nu pot. Ce gânduri ai despre cele care nu aduc pe lume un copil?

Ele tot vor experimenta etapa de mamă, în sensul că vor construi un proiect pentru care vor fi mame. Poate fi o afacere, o casă, vor simți o nevoie foarte mare de a avea grijă de ceilalți, inevitabil. Și e minunat să poți manifesta instinctul matern prin prisma meseriei tale.

Ce e de știut despre perioada ulterioară maternității?

În continuarea etapei de mamă, vine cea de înțelepciune, când femeia își aduce contribuția în lume, și se continuă până la menopauză, când începe un alt ciclu de feminitate, cu totul diferit.

Menopauza mai este numită „a doua primăvară” și mă doare sufletul când aud femeile spunând că nu mai contează, că viața s-a dus. E foarte fain să o iei de la zero, mai ales că nu mai ai presiunea ciclului reproductiv.

Într-adevăr, multe femei se descurajează atunci când ajung la menopauză. Tu cum ai ajuns să o percepi într-o manieră atât de pozitivă?

Ai mult mai multă lejeritate, iar dacă tu ai trecut prin etapele de care am spus înainte, vei avea înțelepciunea necesară să îți construiești o nouă viață. Copiii au crescut, au plecat de acasă, și ca femeie, capeți multă energie.

Cunosc o doamnă care vine la curățenie, nu pentru că are nevoie de bani, are job, dar nu poate sta acasă, trebuie să fie activă. În general, femeile după menopauză sunt mai focoase decât bărbații. Energia de a începe ceva nou trebuie folosită, dar multe se descurajează, simțindu-se bătrâne, rămase în urmă.

Nu sunt deschise să învețe lucruri noi de la tinere. Așa cum tinerele au nevoie de înțelepciunea femeilor mai în vârstă, și femeile mai în vârstă au nevoie să învețe de la tinere ca să se adapteze.

Crezi că există vreun motiv anume pentru care nu sunt deschise la nou?

S-a creat o prăpastie din cauza tehnologiei. Văd la părinții mei. Mama nu vrea să învețe nimic despre tehnologie. Oamenii ajung la o anumită vârstă și devin încăpățânați, iar atunci, viața din tine spune „nu mai e loc de expansiune, o dăm pe contracție”. Tu scazi, iar boala are loc să se instaureze.

Am întâlnit odată un domn în vârstă de vreo 80 de ani, în spital. Eram adolescentă. Și într-o dimineață, la 5, m-am speriat de la sunetele de pe coridor. El se ținea de un calorifer și făcea genuflexiuni. Mă uitam lung și el mi-a zis „De ce te uiți așa? Trebuie să mă mențin tânăr!”. Ce încerca domnul să spună este că viața încă e în el și trebuie să se manifeste.

Ce mentalitate crezi că ar fi benefică oamenilor care ajung la o vârstă mai înaintată?

Cred că întotdeauna e loc să înveți un skill nou, o limbă străină. În momentul în care transmiți vieții că nu mai vrei să înveți, că le știi pe toate fiindcă ai trecut prin viață, începe contracția, opusul vieții, asemenea proverbului „Cum îți așterni, așa dormi”. E foarte importantă perspectiva din care privim lucrurile.

May be an image of one or more people, book and text that says "Spre Adela Sprefeminitate Haru feminitate Practici de reconectare naturală feminină esența ta edituro.pim"

Adela Haru desfășoară cursuri de feminitate, precum și cursuri de respirație alchimică, pentru vindecarea blocajelor emoționale, folosindu-și experiența acumulată în călătoria sa spirituală în jurul lumii. Mai multe informații despre acestea se găsesc pe site-ul Adelei, lifeinbalance.ro, ea putând fi urmărită și pe pagina de Instagram, @adelaharu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Turnul OKI – Zai, prezentat de studenții UTCN la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Publicat

De

UTCN

Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a susținut marți, la Universitatea Berkeley din California (SUA) cu succes prezentarea proiectului său în cea de-a doua zi a competiției internaționale Seismic Design Competition 2025.

”Printr-o prezentare bine structurată și o abordare tehnică riguroasă, studenții au reușit să capteze atenția tuturor celor prezenți, evidențiind atât inovația, cât și precizia ingineriei din spatele modelului lor structural.

În următoarea etapă a competiției, echipa UTCN se pregătește pentru Shake Day, testul suprem al concursului, care va avea loc în cea de a 3 a zi de concurs, miercuri la ora 01:15 (ora României). În cadrul acestei probe, machetele construite de echipele participante vor fi supuse unei simulări de cutremur, menită să evalueze rezistența și eficiența soluțiilor de design seismic implementate”, a spus pentru Cluj24 prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei.

Potrivit acestuia, competiția continuă, iar echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca este pregătită să demonstreze, încă o dată, nivelul ridicat de pregătire și determinarea studenților săi pe scena internațională.

53 de universități participante, din toată lumea

Ovidiu Prodan a precizat că studenții clujeni sunt pregătiți să câștige, din nou, concursul de design seismic care se desfășoară la Berkeley, în SUA, cu macheta unei structuri din lemn de balsa construită special, un zgârie nori botezat OKI-Zai. Modelul structural proiectat de echipă, un zgârie nori construit din lemn de balsa, trebuie să răspundă cerințelor unui sit situat în Kobe, Japonia, o zonă cu un istoric seismic semnificativ.

În plus, prezența unui gol central în interiorul clădirii adaugă complexități structurale suplimentare, la care studenții au lucrat cu dedicare pentru a găsi soluții optime.

”La competiția de design seismic din SUA s-au înscris 53 de universități din întreaga lume, care au proiectat și construit structuri menite să reziste la simularea unor cutremure puternice. Printre aceste universități se numără unele americane de top, precum California State University, New York University, Cornell, Berkeley sau University of California San Diego”, a explicat profesorul clujean.

Echipa UTCN

Echipa studenților UTCN este compusă din Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.

Mai mult decât o competiție

”Această experiență reprezintă mai mult decât o competiție – este o oportunitate de a îmbina inovația cu principiile fundamentale ale ingineriei și arhitecturii, iar echipa UTCN este pregătită să își demonstreze abilitățile și creativitatea pe această scenă internațională. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru îndrumarea constantă a profesorilor și a mentorilor noștri, dar și pentru încurajarea familiilor care ne-au fost mereu alături. Această susținere ne-a inspirat să ne depășim limitele și să privim cu încredere spre această competiție”, a mai spus Ovidiu Prodan

Anul trecut, echipa UTCN a obținut locul 2 la competiția de design seismic care a avut loc la Seattle, SUA.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident cu 2 mașini pe Autostrada Transilvania. 2 bărbați au ajuns la spital

Publicat

autostrada

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit miercuri dimineață la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, la kilometrul 11.

Apelul de urgență a venit la ora 04.08, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism, însă nu au existat victime încarcerate. În cele din urmă, doi bărbați de aproximativ 30 de ani, conștienți și cooperanți, au fost transportați la spital.

Citește mai departe

EDUCATIE

Olimpiada voluntarilor la UBB. Liceenii care obțin premii sau mențiuni își pot crește nota de admitere la FSAS

Publicat

De

UBB Cluj

Aplecarea către voluntariat îi poate ajuta pe liceenii care vor să devină studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a UBB Cluj să-și crească semnificativ media de admitere participând la Olimpiada voluntarilor.

Organizată anual încă din anul 2015 de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Olimpiada voluntarilor se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din întreaga țară.

Olimpiada voluntarilor la UBB

Concursul are ca temă descrierea, într-un eseu redactat în limbile română maghiară sau o limbă de circulație internațională, a unor activități de voluntariat în domeniul psihosocial, realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de școli, servicii sociale, ONG-uri sau organizate și conduse chiar de ei, arată reprezentanții UBB.

Participanții care obțin premii sau mențiuni își pot crește media obținută la admitere și șansele de a obține bursă în primul an de facultate, iar toți participanții, indiferent de calificativul obținut la concursul de eseuri, primesc o diplomă de participare.

”Concursul încurajează participarea elevilor la activități de voluntariat, acumularea de experiențe privind modalitățile de întrajutorare a semenilor și reflecția la aceste activități. Voluntariatul adolescenților este o formă importantă de participare la viața cotidiană, iar noi, prin acest concurs încercăm să creăm o formă de recunoaștere a activităților de voluntariat, de popularizare, de valorificare dar și de creditare a experiențelor rezultate prin implicarea în acțiuni de voluntariat”, a declarat decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), lect. univ. dr. Anca Simionca.

Data limită de înscriere la Olimpiada voluntarilor din acest an este 14 aprilie 2025. Mai multe detalii găsiți AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate