Connect with us

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în luna iunie. Temperaturi ridicate, ploi în prima parte

Publicat


soare

ANM prognozează că temperatura medie a aerului se va situa, în următoarele 4 săptămâni, peste valorile multianuale în majoritatea regiunilor din țară, dar mai ales în vestul, nordul și centrul teritoriului.

Va ploua mai mult în vestul, nordul, estul și centrul țării, mai ales în primele două săptămâni.

Săptămâna 27 mai – 3 iunie

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor, dar mai ales în vestul, nordul și centrul teritoriului.

Cum va fi VREMEA în luna iunie. Temperaturi ridicate, ploi în prima parte

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în vestul, nordul și estul teritoriului, în timp ce în rest vor fi deficitare.

Săptămâna 3 – 10 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în sudul, estul și local în centrul teritoriului și se va situa în jurul mediilor multianuale în rest.

Regimul pluviometric va fi excedentar în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, în timp ce în rest cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă.

Săptămâna 10 – 17 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste mediile multianuale la nivelul întregii țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor deficitare local în nord-est și sud.

Săptămâna 17 – 24 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei în toată țara.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar îndeosebi în regiunile centrale și apropiat de cel specific pentru această săptămână în restul teritoriului.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Tricolorul României, sfințit și înălțat pe catarg în Piața Avram Iancu, de Ziua Drapelului Național

Publicat

tricolor

În Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca are loc, miercuri, ceremonia militară și religioasă dedicate „Zilei Drapelului Național” la care participă militari al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Manifestările dedicate acestei zile au început marți seară când, la ora 19, în Piaţa Avram Iancu, tricolorul a fost coborât de pe catarg și depus în Catedrala Mitropolitană.

tricolor

Miercuri dimineață la ora 9,30 a avut loc slujba de sfinţire a drapelului național în Catedrala Mitropolitană, iar la ora 10 tricolorul este înălțat pe catarg nu înainte de a fi sărutat de reprezentanții autorităților locale.

tricolor

Detaşamentul de onoare este constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

tricolor

tricolor

tricolor

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj-Napoca, prima universitate a României și locul 755 mondial, într-un top american al universităților lumii

Publicat

De

ubb

UBB ocupă prima poziție în țară, poziția 275 în Europa și 755 la nivel mondial în cel mai recent clasament american al universităților lumii, U.S. News 2024-2025 (https://www.usnews.com/education/best-global-universities/romania), clasamentul de referință pentru deciziile educaționale în SUA și unul dintre rankingurile majore la nivel international, fiind inclus în metarankingurile naționale.

În primele 1000 de universități ale lumii se mai găsesc alte trei universități din România: Universitatea Transilvania din Brașov (880), Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din București (909) și Universitatea din București (977), alte universități din țară regăsindu-se după poziția 1000.

Domenii academice

Prima universitate a țării la nivel general, UBB este de asemenea cea mai bine reprezentată universitate din țară în ceea ce privește clasamentul pe domenii academice, iar lucrurile se prezintă astfel (în ordinea menționată în U.S. News):

Chimie: poziția 759 la nivel internațional și locul 2 în țară.
Inginerie: poziția 499 la nivel internațional și locul 1 în țară.
Mediu-Ecologie: poziția 512 la nivel internațional și locul 1 în țară.
Științe Geologice: poziția 464 la nivel internațional și locul 2 în țară.
Știința Materialelor: poziția 996 la nivel internațional și locul 4 în țară.
Matematică: poziția 55 la nivel internațional și locul 1 în țară.
Chimie fizică: poziția 712 la nivel internațional și locul 2 în țară.
Fizică: poziția 410 la nivel internațional și locul 5 în țară.
Psihiatrie/Psihologie: poziția 383 la nivel internațional și locul 1 în țară (singura prezentă în ranking din România).
Științe Sociale și Sănătate Publică: poziția 553 la nivel internațional și locul 1 în țară.

Poziționare vizibilă

„Dacă rankingul britanic QS este cel mai utilizat clasament al universităților lumii, rankingul american U.S. News este cel mai utilizat în SUA și este unul de referință și de încredere la nivel internațional.

Poziționarea UBB în ambele clasamente ca prima universitate a țării este consistentă (755 în U.S. News și 781-790 în QS).

Mă bucură rezultatul general și cel pe domenii, mai ales că am reușit să ne poziționăm vizibil și cu impact internațional, fiind chiar pe prima poziție în țară în domenii pe care le-am construit și/sau dezvoltat recent la UBB, și anume domenii din cadrul mai larg al Ingineriei & Tehnologiei (ex. Inginerie), respectiv al Științelor Medicale și ale Sănătății (ex prin disciplinele dedicate sănătății/tulburărilor mintale și sănătății publice, două din secțiunile cheie ale programului UBBMed din UBB School of Health – https://ubbmed.ubbcluj.ro/).

Acestea fiind spuse, reamintesc că la UBB vedem aceste evaluări ca fiind incomplete – rankingurile neacoperind complet performanța unei universități -, dar le privim totuși, ca puncte de reper utile, alături de altele, utilizabile în cadrul politicilor noastre instituționale mai complexe.

Rezultate academice

Ca universitate comprehensivă UBB se poziționează bine în rankingurile care evaluează mai complex rezultatele academice, caracterul comprehensiv putând să nu fie bine măsurat de alte rankinguri focalizate pe indicatori prea specifici (ex. clasamentul Shanghai).

Ținând cont de limitele rankingurilor, UBB, ca o universitate serioasă și responsabilă, se raportează doar la cele de încredere (incluse în metarankingurile naționale și/sau în reperele internaționale), fără a promova (sau a se promova public prin) rankinguri marginale, bazate pe indicatori/subindicatori limitați sau chiar dubioase.

Nu făceam nici acest anunț, dacă nu vedeam prea des o neînțelegere a modului de utilizare corectă a informațiilor din rankingurile universitare în spațiul public din țară.

Sper ca acest comentariu să aibă și funcție educațională, nu doar pentru unii actori academici (care poate mai au nevoie de asta), cât mai ales pentru publicul larg”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Reputația globală

Clasamentul US News al celor mai bune universități globale (https://clarivate.com/news/u-s-news-releases-2024-2025-best-global-universities-rankings/) analizează factorii care măsoară reputația globală și regională a unei universități, precum și performanța cercetării academice.

Pentru clasamentul general, acesta include indicatori precum publicații, citări și colaborări internaționale, în timp ce fiecare dintre cele 51 de clasamente pe domenii are propria sa ponderare bazată pe performanța cercetării academice în acel domeniu specific (How U.S. News Calculated the Best Global Universities Rankings (usnews.com)).

Citește mai departe

EVENIMENT

Al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă va avea loc săptămâna aceasta, la Cluj

Publicat

Joi, 27 iunie, la Cluj-Napoca va începe cel de-al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.

Societatea Română de Gastroenterologie organizează, în perioada 27-29 iunie, cel de-al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.

Profesioniști din țară și din străinătate își dau întâlnire la Cluj

Timp de trei zile, profesioniștii din țară și din străinătate din domeniul gastroenterologiei, hepatologiei, endoscopiei digestive și a neurogastrologiei vor avea workshop-uri, mese rotunde și sesiune de postere, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Manifestare cu o bogată tradiție în lumea medicală – congresul este cunoscut și recunoscut ca fiind un eveniment de pionierat al activității medicale, de cercetare și de inovare în gastroenterologia și hepatologia românească. Întreaga manifestare încurajează colaborarea multidisciplinară și stabilirea relațiilor profesionale bazate pe pasiuni și preocupări comune.

„Programul științific va fi bazat pe viziunea societății de a păstra o strânsă colaborare cu alte societăți științifice, cât și aspirația de a rămâne într-o foarte bună corelație cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional. Cele 5 săli de conferință vor oferi spațiul ideal pentru susținerea unor sesiuni dedicate, unde participanții și lectorii să se lanseze în discuții constructive care să contribuie la dezvoltarea profesională și practica medicală a tuturor celor prezenți.

Atmosfera colegială și dorința de a împărtăși informații de actualitate constituie prilejul ideal pentru a reînnoi legatura dintre practicieni și industrie”, a transmis Președintele Congresului, Prof. Dr. Marcel Tanțău.

Schimb de idei și experiențe

Congresul va oferi un mediu de învățare favorabil iar participanții vor fi încurajați să participe activ și să împărtășească experiențe. Până la sfârșitul evenimentului, participanții vor obține informații valoroase și instrumente practice pe care le vor putea utiliza în practica lor zilnică.

Pe lângă sesiunile dedicate, la această ediție vor lua parte specialiști internaționali cu o vastă experiență în domeniu și o înțelegere profundă a protocoalelor naționale și internaționale. Contribuția lor la programul științific va eleva și mai mult nivelul educațional al manifestării.

Nu în ultimul rând, calitatea si nivelul științific vor fi asigurate de colaborarea internațională, cât și multidisciplinară, susținută de diversitatea particianților/lectorilor, cât și de parteneriatele cu alte societăți medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nor de praf SAHARIAN ajunge deasupra Clujului

Publicat

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă până joi, 27 iunie.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România în această dimineață, urmând ca depunerile de praf să poată fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua.

„În perioada 26 iunie, ora 3 – 27 iunie, ora 21, circulaţia aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua”, a transmis marţi ANM într-un comunicat.

Masa de aer cu praf saharian se va îndepărta începând de joi seară.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax