Connect with us

EVENIMENT

Cum sunt AUDIAŢI copiii abuzaţi SEXUAL. 85% dintre SESIZĂRI se CLASEAZĂ. Psiholog al Curţii de Apel Cluj

Publicat


În premieră pentru România, Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale (AVIS), în parteneriat cu Institutul Naţional al Magistraturii (INM), organizează on-line, în perioada 26 – 29 octombrie 2021, un program de formare intensiv în Evaluarea Validităţii Declaraţiilor – EVD (Statement Validity Assessment – SVA), pentru 20 de procurori şi psihologi români. 2 experţi din Germania alături de 2 coordonatori din România vor facilita învăţarea acestui instrument ştiinţific menit să determine credibilitatea mărturiilor copiilor care au fost abuzaţi sexual.

„În majoritatea cazurilor având ca obiect abuzurile sexuale comise asupra minorilor nu există alte probe decât cele care rezultă din declaraţia victimei. Practic, copilul este singurul actor care poate oferi probe directe în ceea ce priveşte abuzul la care a fost supus.

În acest context, evaluarea credibilităţii mărturiei copilului cu mijloace fundamentate ştiinţific se impune cu necesitate”, arată procurorul Marian Truşcă, formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

„E posibil ca 7.500 dintre aceste acuzaţii să fi fost reale”

85% dintre sesizările privind infracţiuni sexuale împotriva copiilor se clasează în România, din cauza faptului că autorităţile nu pot recunoaşte adevărul din mărturiile victimelor. În statisticile de anul trecut ale Ministerului Public apăreau în instrumentare nu mai puţin de 9.500 dosare de viol, act sexual cu minor, racolare în scopuri sexuale, corupere sexuală, pornografie infantilă.

Mai puţin de 15% dintre sesizări pleacă în instanţă, deşi dacă ne raportăm la studii, e posibil ca 7.500 dintre aceste acuzaţii să fi fost reale.

„În investigarea infracţiunilor sexuale comise asupra minorilor, credibilitatea declaraţiei copilului este crucială. Evaluarea Validităţii Declaraţiilor este o metodă care se bazează pe conţinutul verbal al declaraţiei pentru a analiza credibilitatea acesteia. Pentru ca această metodă să funcţioneze optim, audierea copiilor victime se realizează după principii ştiinţifice prin utilizarea unui protocol de interviu, cum este protocolul NICHD.

De asemenea, această metodă integrează în analiză şi alte informaţii din contextul infracţiunii identificate în literatura ştiinţifică ca fiind relevante pentru înţelegerea cazului, cum ar fi contextul primei dezvăluiri realizată de copil. Astfel, EVD reprezintă un demers complex, bazat pe testarea de ipoteze şi fundamentat empiric”, declară George Visu-Petra, expert în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi psiholog al Curţii de Apel Cluj Napoca.

„Un copil care şi-a găsit puterea să mărturisească un abuz este direcţionat spre un test poligraf”

Evaluarea Validităţii Declaraţiilor este cel mai utilizat instrument de determinare a veridicităţii conţinuturilor verbale şi este acceptat ca probă în instanţele din Germania, Suedia şi Olanda. În Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Canada, unde EVD nu este acceptată ca probă în instanţă, este utilizată frecvent în cadrul cercetării penale.

„Intenţionăm să reducem povara pe care sistemul de justiţie şi chiar cel de protecţie socială o pun, în acest moment, pe umerii victimelor. Este ca şi cum funcţionarii statului, oameni buni în afara programului de lucru, empatici şi dornici să ajute, uită, când sunt la serviciu, că au contact cu persoane vulnerabile, copii care au trecut prin experienţe traumatice şi că reacţiile lor nu pot fi încadrate în tipare obişnuite, expeditive.

În realitate, de rutină în multe locuri din România, un copil care şi-a găsit puterea să mărturisească un abuz este direcţionat spre un test poligraf”, afirmă Mihaela Chiper, preşedinte al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale.

„Traumatizarea sexuală a copiilor există, iar vindecarea consecinţelor ei este posibilă. Dacă luăm în serios acest fenomen, atunci este necesar să îi pregătim pe toţi cei implicaţi direct în procesul de identificare a traumatizării: procurori, psihologi, părinţi, profesori.

„Procurorii vor deveni mai eficienţi”

Cursul acesta oferă informaţii şi formează abilităţi procurorilor şi psihologilor pentru a sprijini copilul în cel mai adecvat mod, facilitând astfel identificarea abuzului, a consecinţelor acestuia în psihicul şi corpul copilului, a strategiei de abordare a procesului legal, precum şi a strategiei de tratament psihologic.

Procurorii vor deveni mai eficienţi, copiii mai încrezători că pot spune adulţilor ce se întâmplă cu ei, iar psihologii vor putea interveni mai rapid şi mai potrivit. Astfel, copiii sunt mai protejaţi şi recuperarea este mai rapidă”, explică psihologul Diana Vasile, preşedinte al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.

Formatorii programului sunt doi psihologi judiciari, experţi ai Academiei Germane pentru Judecători şi Academiei Germane pentru Psihologie:

* Dipl. Psih. Claudia Wendorf Expert, psiholog judiciar,
* Dipl. Psih. Christina Gropler Expert, psiholog judiciar.

Acest seminar are ca scop nu doar pregătirea grupului pilot de specialişti, ci şi pregătirea de experţi pentru formarea altor profesionişti în utilizarea EVD (SVA). Astfel, pe lista de participanţi au fost selectaţi procurorii cu cele mai bune rezultate în anchete prin utilizarea protocolului NICHD (National Institute for Child Health and Development), precum şi psihologi doctoranzi sau cu studii post-universitare (post-doctorale), activitate academică şi practică în două domenii de nişă: evaluare şi expertiză psihologică şi detecţia comportamentelor simulate”, informează organizatorii.

Foto: Arhivă

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Emma Răducanu a fost cerută în căsătorie la Londra

Publicat

emma raducanu main

Royal Albert Hall din Londra a oferit duminică scena potrivită pentru prima apariție a britanicei Emma Răducanu pe teren propriu, după uimitorul ei triumf de la US Open. Ea s-a prezentat în fața propriilor suporteri, jucând un meci demonstrativ împotriva româncei Elena Gabriela Ruse.

Devenită una dintre cele mai comercializabile sportive din lume, Emma Răducanu a fost atracția numărul unu într-un eveniment demonstrativ care a propus și alte nume interesante.

A fost primul ei meci pe teren propriu din iulie, de la debutul ei de vis de la Wimbledon, încheiat cu un abandon în turul al patrulea, în fața australiencei Ajla Tomljanovic, din cauza unor dificultăți respiratorii.

De data aceasta, a fost un meci lejer, mai mult un schimb de lovituri cu prietena și partenera ei de antrenament Ruse, aflată pe locul 85 în lume. Cele două au încântat spectatorii prezenți în sala veche de 150 de ani, cu câteva raliuri și glume captivante, un tânăr fan strigând „Emma, vrei să te căsătorești cu mine”.

Pentru a completa spectacolul, Ruse i-a dat racheta unui băiat de mingi care a făcut câteva schimburi cu Răducanu și chiar a câștigat un punct în fața acesteia, cu o lovitură ingenioasă.

Ruse a evitat să-i strice petrecerea lui Răducanu, iar favorita gazdelor s-a impus cu 6-3, 7-6.

Munca serioasă încep din nou pentru Răducanu și pentru noul ei antrenor Torben Beltz, britanica urmând să se pregătească pentru turneul australian care se apropie și de la care fanii au mari așteptări.

„A fost extraordinar să joc acasă, în fața tuturor celor de aici”, a declarat Răducanu, citată de Reuters. „Mi-am început pre-sezonul săptămâna aceasta, marți. Am făcut mult fitness, dar nu atât de mult tenis, așa că am avut emoții când am venit să joc în fața tuturor.”

Un an pe care ea îl descrie ca fiind „suprarealist” se pare că se va încheia cu câștigarea prestigiosului premiu BBC Sports Personality.

Iar despre perspectivele sale pentru anul viitor, Răducanu a spus că încă mai are multe de învățat.

„Așteptările mele de la mine sunt să continui să mă perfecționez, vreau să privesc înapoi la sfârșitul anului și să văd că am făcut progrese în diferite domenii”, a spus ea.

„Știu că va fi nevoie de multă răbdare pentru a ajunge acolo unde vreau să fiu. Este vorba de a construi robustețe din punct de vedere fizic. Va fi primul meu an calendaristic complet în circuit, va fi o experiență deosebită să joc un program integral. Sunt încă destul de tânăr. Voi învăța și voi deveni mai bună”.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Corina Crețu: Spitalul Regional de Urgență Cluj bate pasul pe loc, dar Guvernul are de mult banii în conturi

Publicat

Europarlamentarul Corina Crețu a declarat, sâmbătă, că banii pentru spitalele regionale de urgență din România sunt deja aprobați ȘI transferați către Guvernul României. 

„Acum, banii pentru spitalele regionale sunt deja aprobaţi şi transferaţi către Guvernul României, rămânând în continuare beneficiar Ministerul Sănătății”, a anunțat Corina Crețu, cu referire la exercițiul financiar european care s-a încheiat anul trecut.

Pentru ca proiectele să fie deblocate, europarlamentarul recomandă ca la exercițiul financiar următor să fie schimbat beneficiarul, Ministerul Sănătății, cu autoritățile locale și județene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Video Încă o explozie controlată eșuată la Dej. S-au spart geamurile altor clădiri, construcția vizată doar s-a înclinat

Publicat

img 20211128 wa0017

Ieri a avut loc o nouă explozie controlată eșuată la Dej, pe platforma fostului combinat de celuloză și hârtie.

Terenul a fost cumpărat de un investitor din Sibiu, care vrea să amenajeze depozite frigorifice.

Clădirea vizată doar s-a înclinat. În schimb s-au produs pagube la mai multe firme din apropiere, care au rămas fără geamuri.

Investitorul a renunțat la ideea exploziilor și va dărâma construcțiile de sus în jos, mecanizat.

În 2011 a avut loc o altă explozie eșuată la Dej, la unul din cele mai înalte turnuri din România.

Citește mai departe

CULTURA

NIMIC nu înlocuieşte IUBIREA, dar iubirea înlocuieşte NEAJUNSURILE. Preot VIZIONAR, pictor. Arsenie Boca, 32 de ani de la moarte

Publicat

patericul 1 horz

„Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuieşte toate neajunsurile”, spunea Arsenie Boca. Pe 28 noiembrie se împlinesc 32 de ani de la moartea sa. Sunt făcute demersuri pentru trecerea sa în rândul sfinţilor. În imagini sunt Patericul, dăruit de Arsenie Boca şi de Serafim Popescu poetei şi monahiei Zorica (Teodosia) Laţcu (arhiva Cluj24) şi două dintre picturile sale controversate.

patericul

Arsenie Boca, părinte, pictor, vizionar

Arsenie Boca (29 septembrie 1910, 28 noiembrie 1989), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist). Este considerat de către unii cel mai mare duhovnic român al secolului XX, iar la mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic mii de pelerini.

arsenie boca alta

A fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde, datorită personalității sale, veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.
Episcopia Devei și Hunedoarei a anunțat joi, 5 septembrie 2019, aprobarea documentației necesare pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca întocmite de Comisia specială teologică a Mitropoliei Ardealului.

„S-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens. A fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români. Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989″, anunţa Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2019.

Mitropolitul Ardealului: Arsenie Boca va fi canonizat când vrea acesta şi Dumnezeu

În urmă cu două zile, mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, preşedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfinţilor români, a declarat că părintele Arsenie Boca va fi canonizat când vrea acesta şi Dumnezeu.

Întrebat de tineri în timpul unei conferinţe online când va fi canonizat părintele Arsenie Boca, mitropolitul Ardealului a răspuns: „Ştie Dumnezeu. Noi când facem previziuni din acestea, nu am darul premoniţiei, nu ştiu. Va vrea Dumnezeu! Când vrea Dumnezeu şi când vrea şi părintele (Arsenie Boca n.r.) şi va fi. Noi nădăjduim”.

ÎPS Laurenţiu Streza a explicat că se adună în continuare dovezi ale minunilor înfăptuite de părintele Arsenie Boca, însă a atras atenţia că nu este cazul să se exagereze unele vorbe ale sale.

„Este adevărat că părintele a spus că nu mai merge mult, nu mai rabdă Dumnezeu mult, dar nu i-a pomenit niciodată numele lui Ceauşescu, pentru că era foarte atent cu reacţia oamenilor, cu senzaţionalul. (…) În momentul de faţă nu are nevoie de mistificările unora. Unele sunt chiar aşa mistificări, că l-a văzut unul aici şi l-a văzut şi dincolo. (…) unele sunt caraghioase, pur şi simplu caraghioase şi pe noi nu ne-au amuzat, ci ne-au întristat, deci comisia de cercetare, de canonizare a fost pur şi simplu uimită de unele afirmaţii, dar aşa sunt oamenii. Dar cele bune întotdeauna au trecut peste celelalte, au răzbătut. Aşa se cerne şi rămân numai lucrurile adevărate şi folositoare”, a explicat ÎPS Laurenţiu Streza.

Zorica Laţcu şi Patericul

*Zorica (Teodosia) Laţcu (17 martie 1917, 8 august 1990), poetă, traducătoare şi monahie. A fost preparator principal la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj şi a colaborat la Dicționarul limbii române al lui Sextil Pușcariu. A fost considerată cea mai bună poetă interbelică. În 1948 a intrat în monahie cu numele Teodosia. Era apropiată şi îndrumată de Arsenie Boca, acestuia dedicându-i volumul „Poemele Iubirii“. De asemenea, a fost apropiată de Valeriu (Bartolomeu) Anania şi de Lucian Blaga.

patericul 1 horz

„Cuvintele, pe care nu le-am spus/ Sunt tot atâtea trepte ce coboară/ Cu sufletul tot mai adânc m-am dus/ Pe treptele tăcerii ca pe-o scară/ Ca-ntr-un cuprins de peşteră boltit/ M-am coborât în lumea nerostirii/ Şi-n cutele de piatră i-am gătit/ Acolo-n fund, un ascunziş Iubirii”, scria Zorica (Teodosia) Laţcu.

*Patericul este una dintre cărţile de seamă ale Bisericii Ortodoxe, dupa Sfânta Scriptură şi alături de Filocalie, scrierile şi Vieţile Sfinţilor. „Patericul” vine din greacă, „patir”, adică „tată”, „părinte duhovnicesc”. Este un gen de literatură duhovnicească, foarte răspândit în ortodoxie, care cuprinde scurte istorisiri şi cuvinte de folos duhovnicesc. Faptele sfinte menţionate în carte sunt scrise pe scurt, sub formă de „apoftegme” (fraze scurte, proverbe, sentinţe). Primele culegeri de asemenea apoftegme au apărut în pustiul Egiptului, în sec. al IV-lea.

*Serafim Popescu (1912, 1990), stareţ al Mănăstirii Sâmbăta, apropiat al lui Arsenie Boca şi ucenic al mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului.

Picturi controversate ale lui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca a realizat în anul 1968 o pictură despre care se zice că ar fi prevestit evenimentele importante ale secolului XX.

profetie pictura arsenie boca

Pictura interioară a bisericii din Drăgănescu, operă care a stârnit aprigi controverse, a fost interpretată şi de duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă, Iustin Pârvu.
La biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Drăgănescu (Giurgiu) Arsenie Boca a lăsat moştenire una dintre cele mai frumoase picturi interioare ale ortodoxiei, considerată „Capela Sixtină” a României. El a venit aici după ce i s-a interzis să mai slujească la altar, nefiind admis decât ca pictor bisericesc. Pictura bisericii surprinde cele mai importante evenimente din Noul Testament. Toate frescele sunt completate cu mesaje sugestive care îndeamnă omul la pocăinţă, însă îi arată şi slăbiciunile sau păcatele.

pictura arsenie boca

„Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva”, a explicat Iustin Pârvuieşirea părintelui Arsenie Boca din canoanele picturii bisericeşti bizantine.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate