Connect with us

ACTUALITATE

Cum se va desfășura Slujba de Înviere. Patriaria a anunțat primele reguli pentru perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat


Slujba de Înviere se va desfăşura normal în acest an, cu purtarea măştii și respectarea distanţării sociale, iar enoriașii vorm merge la biserică pe jos sau cu maşina, potrivit Patriarhiei Române.

Conform Patriarhiei, întâlnirea de joi organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta Sărbătorile Pascale a fost bazată pe „un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

Cultele religioase au făcut propuneri adecvate situaţiei epidemiologice încă delicate, dar şi respectării depline a libertăţii religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioşilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere.

Înviere cu restricții

„Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)”, este mesajul Patriarhiei.

Datele concrete legate de organizarea şi desfăşurarea Slujbei de Înviere vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât şi de autorităţi după ce vor fi stabilite.

Circulația, permisă până la ora 2

Premierul Florin Cîțu a transmis, la finalul întâlnirii, „deschiderea tuturor oficialităților pentru buna și fireasca desfășurare a slujbei de Înviere indică faptul ca slujbele se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor regulilor”.

Una dintre propunerile discutate în ședința CSNU este ca „circulația persoanelor în afara locuinței să fie permise în perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05 – 02.05.2021 în intervalul orar 20.00-02.00, pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui Catolic, respectiv a Paștelui Ortodox”

În acest an, Paștele catolic este în 4 aprilie, iar Paștele ortodox, în 2 mai.

Foto: Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujul, județul unde se ia cea mai puțină MITĂ în SPITALE. Care au fost cele mai APRECIATE unități sanitare în noiembrie

Publicat

De

Spitalele din Cluj sunt apreciate nu doar pentru calitatea actului medical, ci și pentru conduita personalului.

Astfel, în luna noiembrie a acestui an, județul Cluj a avut cea mai mică rată din țară privind solicitarea de mită de către personalul medical, potrivit datelor graphs.ro, care face studii în urma chestionarelor completate de pacienți.

Clujul, județul unde se ia cea mai puțină MITĂ în SPITALE. Care au fost cele mai APRECIATE unități sanitare în noiembrie

Cu un procent de 0,56%, județul Cluj se clasează pe primul loc, în mod detașat, la polul opus rata cea mai mare de solicitare de bani sau atenții în spitale fiind de 5,5%, în Dâmbovița.

Spitalul de Recuperare și Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca sunt, potrivit datelor aferente lunii noiembrie, cele mai apreciate unități sanitare publice din Cluj-Napoca în ceea ce privește satisfacția pacienților față de serviciile medicale oferite, față de activitatea și implicarea medicului și a asistentelor medicale, dar și raportat la curățenia din spital.

Datele centralizate de graphs.ro sub formă de chestionate pentru luna noiembrie arată că:

  • 71,77% dintre respondenți au menționat că sunt foarte mulțumiți de serviciile medicale oferite de Spitalul de Recuperare;
  • 81,82% dintre pacienți au precizat că sunt foarte mulțumiți de activitatea și implicarea medicilor din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”;
  • 69,42% dintre respondenți au menționat că sunt foarte mulțumiți de activitatea și implicarea asistentelor medicale din cadrul Spitalului de Recuperare;
  • 59,5% dintre pacienți au precizat că sunt foarte mulțumiți de curățenia din Spitalul de Recuperare.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Light Up your Winter Holidays” la Iulius Mall Cluj, cu Circus Christmas

Publicat

Save the date – 6 decembrie 2023! Adu-ți întreaga familie la Iulius Mall Cluj pentru „Light Up your Winter Holidays”! O să-ți placă tematica Circus și luminițele, care pun în scenă într-un mod magic un spectacol complet. Vino să îl întâlnești pe Moș Crăciun, bucură-te de o paradă specială și un concert de colinde! Împreună dăm start celui mai așteptat sezon, prin aprinderea decorațiunilor de sărbători! Pregătește-te pentru un final de seară memorabil, presărat cu micile ghidușii ale clovnilor puși pe fapte îndrăznețe și deciși să îți demonstreze abilitățile fascinante!

Mulțimea freamătă de nerăbdare în așteptarea celui mai frumos moment din an, iar spiritul Crăciunului pătrunde în fiecare colțișor al sufletului nostru odată cu cel mai așteptat eveniment, aprinderea luminilor de Crăciun din Iulius Mall, ce va avea loc pe 6 decembrie, la ora 18.00, în Atrium Principal – Curtea de Onoare.

„Light Up your Winter Holidays” la Iulius Mall Cluj, cu Circus Christmas

La marele eveniment „Light Up your Winter Holiday”, arlechinii hazlii ai moșului vor porni în cea mai feerică și veselă paradă, începând cu ora 17.50, în zona Auchan, către intrarea principală. Moș Crăciun va petrece și ceva timp alături de micuți pentru că vrea să le asculte „micile secrete”.

Și poate chiar să le spună și câteva dintre trucurile pe care le folosește pentru a le aduce exact cadourile dorite. De la ora 19.00, Moș Crăciun alături de alaiul său va începe să colinde prin Iulius Mall.

Pentru a intra în atmosfera festivă, te vei putea relaxa ascultând, de la ora 18:15, concertul de colinde al Kids Sing Academy. Te invităm să descoperi decorațiunile de Crăciun din Iulius Mall, unde atmosfera este încărcată de spiritul sărbătorilor și de spectacol, iar colindele răsună. Delectează-te cu o ceașcă de ceai, în timp ce admiri decorațiunile vesele și figurinele-acrobați care sfidează gravitația!

„Light Up your Winter Holidays”, la Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Consulatul onorific al Republicii Moldova, INAUGURAT la Cluj-Napoca. Ce își propune noul consul, Nina Moldovan

Publicat

Marți, 5 decembrie 2023, a fost inaugurat la Cluj-Napoca Consulatul Onorific al Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Hotelul Radisson Blu.

Au fost prezenți, printre alții, ambasadorul Moldovei, Victor Chirilă, fostul prim ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, primarul Clujului, Emil Boc și subprefectul Răzvan Ciortea, precum și o parte din cei 22 de consuli onorifici din Cluj-Napoca.

FOTO. Consulatul onorific al Republicii Moldova, INAUGURAT la Cluj-Napoca. Ce își propune noul consul, Nina Moldovan

Șeful Misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la București a subliniat în cuvântul său de salut adresat invitaților la eveniment anvergura și dinamica relațiilor moldo-române la toate nivelele – politic, economic, cultural, social și, în context, importanța reprezentării Republicii Moldova în zona de vest a României, unde se află un număr mare de cetățeni moldoveni, atât studenți, cât și oameni de afaceri, cultură, din mediul academic și alte domenii de activitate.

Prezența onorifică a Republicii Moldova în orașul Cluj-Napoca va permite un număr mai mare de evenimente dedicate promovării cooperării bilaterale și schimbului de experiență între comunitățile din Republica Moldova și această regiune a României.

„Este o onoare extraordinară să fiu investită în funcția de Consul Onorific al Republicii Moldova la Cluj. Comunitatea moldovenească din acest oraș este una extrem de importantă și diversă, iar această funcție mă responsabilizează în egală măsură. Voi depune toate eforturile pentru a sprijini și a reprezenta comunitatea noastră cu demnitate și profesionalism.

Legat de istoria mea cu Republica Moldova, rememorez cu plăcere momentele în care am interacționat cu oamenii de-acolo, din zona de business, din zona academică, studenți, dar și membri din diverse asociații profesionale și culturale. Astfel am cunoscut poporul moldovean și cultura lui”, a declarat Nina Moldovan.

„Avem relații excelente cu România, cum n-au mai fost niciodată în ultimii 30 de ani”

Noul consul onorific este preşedintele boardului Winners, compania care administrează hotelul de cinci stele Radisson Blu din Cluj-Napoca.

„Este o șansă mare ca, într-un context istoric, economic, social și politic, să trecem relațiile noastre cu Republica Moldova la nivelul următor și anume de a ne ajuta reciproc, de a ajuta Moldova să acceadă mai ușor în spațiul european, pentru că viitorul nostru este comun în Uniunea Europeană”, a spus Emil Boc.

„Avem relații excelente cu România, cum n-au mai fost niciodată în ultimii 30 de ani. Investitorii din România sunt tot mai prezenți în Republica Moldova, oamenii de afaceri de la noi sunt tot mai interesați de piața economică românească, tot mai atractivă pentru produsele noastre, fie că vorbim de IT ori de cosmetice. Ca exemplu pot da compania aeriană HiSky, bine implementată pe piața românească. Suntem prezenți, suntem tot mai uniți, tot mai conectați”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova, Victor Chirilă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca anunță instituirea SENSURILOR unice pe Aleea Padin

Publicat

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță faptul că începând de azi, 5.12.2023, s-au instituit sensuri unice de circulație pe Aleea Padin, în jurul Pieței Flora din cartierul Mănăștur, astfel:

– pe aleea din spatele blocurilor situate pe Calea Forești nr. 75-77-79 – sensul de unic circulație este dinspre str. Ciobanului spre str. Agronomilor,

Primăria Cluj-Napoca anunță instituirea SENSURILOR unice pe Aleea Padin

– pe aleea din fața pieței Flora – sensul unic de circulație este dinspre str. Agronomilor spre str. Ciobanului,

– pe aleea adiacentă Școlii Gimnaziale Iuliu Hațieganu – sensul unic de circulație este dinspre str. Grigore Alexandrescu spre Piața Flora.

Măsurile implementate au fost aprobate în Comisia Operativă de Circulație și au fost semnalizate prin indicatoare rutiere.

Rugăm conducătorii auto să asimileze și să respecte noile reglementări de circulație.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax