EVENIMENT
Cum s-a VOTAT la Cluj. Cei mai mulți alegători, la locale, sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani. Câți tineri au ales

50,33% dintre clujenii cu drept de vot s-au prezentat duminică, 9 iunie, la urne, la alegerile locale.
Este vorba de 312.055 de persoane care au decis cine va fi la cârma comunității și a județului, din 614.807 cu drept de vot. Cei mai mulți alegători sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani.
De asemenea, în județ, la alegerile locale, au votat mai multe femei, iar cele mai mute voturi au fost în mediul urban.
Cum s-a VOTAT la Cluj. Cei mai mulți alegători, la locale, sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani
Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, la Cluj au votat 158.861 de femei și 153.194 de bărbați.
182.253 de voturi au fost date în mediul urban și 129.802 în mediul rural.
Pe categorii de vârstă, cei mai mulți votanți au între 45 și 64 de ani.
E vorba de 57.104 de bărbați și 56.651 de femei.
Urmează cei cu vârsta de 65 de ani plus. În județ, la locale, au votat 31.635 de bărbați cu vârsta de 65 de ani și peste, și 37.872 de femei din această categorie de vârstă.
Cum s-a VOTAT la Cluj. Câți tineri au ales
Urmează categoria de vârstă 35-44 de ani. În județ au votat 31.608 bărbați și 30.852 de femei cu vârste între 35 și 44 de ani.
Din categoria de vârstă 25-34, au votat, în întreg județul, 21.368 de bărbați și 22.199 de femei.
Peste 22.000 de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani au ieșit la vot
La categoria de vârstă 18-24 de ani sunt peste 22.000 de votanți.
Astfel, au votat 11.478 de bărbați și 11.277 de femei.
Cum s-a votat la Cluj-Napoca pe categorii de vârstă
În Cluj-Napoca, la alegerile locale au votat 127.477 de persoane. Și în capitala județului, cei mai mulți votanți au fost din categoria de vârstă 45-64 de ani.
Este vorba de 20.593 de bărbați și 22.875 de femei.
La fel, urmază categoria de vârstă 65 de ani și peste. Astfel au votat 12.129 de bărbați și 14.711 femei.
Citește și: VIDEO. Zeci de tineri la coadă să voteze la Cluj-Napoca după ora 22. Secție de votare cu program prelungit până la ora 24
De asemenea, peste 29.000 de clujeni cu vârste între 35 și 44 de ani au votat la locale. Au fost la vot 14.621 de bărbați și 14.588 de femei.
Câți tineri între 18 și 34 de ani au ieșit la vot
Din categoria de vârstă 25-34 de ani, la vot au ieșit 9.187 de bărbați și 10.190 de femei.
De asemenea, peste 8.000 de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani au votat la Cluj-Napoca. Este vorba de 4.279 de bărbați și 4.304 femei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Autoturism „ieșit în decor” la Copăceni, Cluj. Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital

Pompierii din Turda au intervenit, vineri dimineață, la un accident rutier cu un autoturism, petrecut la ieșire din localitatea Copăceni.
O mașină a ajuns în afara părții carosabile, vineri dimineață, la Copăceni. Pompierii din Turda au intervenit la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Un tânăr de 20 de ani a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Copăceni. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile. A rezultat o singură victimă, mai exact un tânăr de aproximativ 20 de ani, conștient și cooperant. Acesta a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD și a fost transportat la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
Izvorul Tămăduirii: Ce înseamnă această zi pentru creștinii ortodocși și cum este sărbătorită. Tradiții și semnificații

Vineri, 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii. Această zi sfântă, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată (cea care urmează după Paște), este asociată cu vindecarea, purificarea și binecuvântarea prin apă.
Sărbătoarea își are originea într-o minune petrecută în apropierea vechii cetăți Constantinopol, în secolul al V-lea. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apă dintr-un izvor aflat într-o pădure. Cel care l-a condus acolo a fost Leon, viitor împărat al Imperiului Bizantin, care la acea vreme nu fusese încă încoronat. Acesta a urmat un îndemn divin, venit chiar de la Maica Domnului, care i-a spus:
„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”
Originea sărbătorii și miracolul de la Constantinopol
Ulterior, ajuns împărat (457-474), Leon a ridicat o biserică pe locul unde s-a petrecut minunea, dându-i hramul „Izvorul Tămăduirii”. Se spune că în același loc, mai târziu, împăratul Justinian s-a vindecat de o boală gravă, motiv pentru care a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus în 1453, în timpul cuceririi Constantinopolului de către otomani, dar izvorul sfânt s-a păstrat.
Astăzi, pelerinii care ajung la Istanbul pot vizita biserica ridicată în secolul al XIX-lea pe același loc, unde la subsol se păstrează un paraclis din secolul al V-lea și izvorul despre care se crede că are în continuare puteri vindecătoare.
Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii
În această zi, în biserici se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși pe tot parcursul anului, pe nemâncate, spre deosebire de Agheasma Mare, care se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza.
Mii de credincioși din România aleg să meargă în această zi la izvoarele considerate tămăduitoare. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj se numără Izvorul de la Mănăstirea Dervent, Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș.
Obiceiuri populare de Izvorul Tămăduirii
În unele zone din România, în special în mediul rural, ziua este marcată de obiceiuri străvechi. Printre acestea se numără legământul juvenil, un ritual prin care adolescenții își jură prietenie și sprijin reciproc pentru toată viața. Legământul presupune rostirea jurământului, schimbul de obiecte simbolice (colaci, oale de lut, lumânări aprinse), îmbrățișarea frățească, ospătarea cu bucate ritualice și dansul tradițional.
După încheierea legământului, participanții deveneau „surate” sau „fârtați”, comportându-se ca și cum ar fi fost rude de sânge, oferindu-și sprijin moral și material în momentele grele.
Superstiții și interdicții în ziua praznicului
Tradiția populară spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau pentru a se vindeca. Tot acum, în unele localități, se curăță și se sfințesc fântânile, în credința că acestea nu vor seca în timpul secetelor.
Există și o serie de lucruri interzise în această zi: nu se spală rufe, nu se calcă și nu se croiesc haine, pentru că acestea „nu vor fi de folos” și nu vor fi niciodată terminate.
În schimb, gospodarii stropeau grădinile, livezile și animalele cu apă sfințită, pentru a le proteja și a avea un an roditor. De asemenea, la slujbă, preotul stropește credincioșii cu agheasmă, cântând: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta…”.

Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).
Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?
Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.
În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).
„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”
Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.
Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Pompierii au finalizat intervenția în jurul orei 01.30. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. Flăcările s-au manifestat generalizat atât la bucătăria de vară, cât și la cealaltă anexă, fiind lichidate în limitele găsite”, a transmis ISU Cluj, vineri diimineață.