Connect with us

CULTURA

Cum erau construite casele în satele tradiționale clujene. Familiile înstărite aveau 3 încăperi, dar alta era avuția

Publicat


Casele în satele tradioționale din Cluj

Casele din satele clujene erau constuite din bârne și aveau, de obicei târnaț, o prispă închisă cu scânduri, ca un cerdac.

Cele mai multe aveau doar două încăperi.

Cum erau construite casele în satele tradiționale clujene. Familiile înstărite aveau 3 încăperi

În trecut, casele din satele clujene erau construite din bârne, cu acoperișuri din șindrilă sau paie, și aveau, de obicei, două camere, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj

“Cele mai înstărite familii se bucurau de trei încăperi, iar casele erau adesea dotate cu târnaț și ferestre mici, cât palma”, arată aceștia.

În tindă, încăperea centrală în casele cu trei camere sau una dintre cele două la cele mai mici, se afla cuptorul pentru copt pâine și gătit mâncarea.

Acesta era prelungit cu o platformă numită „coptileț”, unde iarna dormeau copiii, iar vara și toamna se uscau hribe și semințe de bostan.

Care era adevărata avuție a oamenilor

Specialiștii de la CJCPCT Cluj arată că familia și copiii erau văzuți ca o adevărată avuție, căci se credea că prin prunci „vecuiește” neamul, trecând astfel din veac în veac, fără frică de stingere.

O familie cu mulți copii, mai ales feciori, era respectată, considerându-se că aceștia sunt de mare folos la muncile câmpului.

Foto: Casă veche din Băișoara, județul Cluj, construită în jurul anului 1830. Fotografie realizată în 1973 de cercetător Maria Bocșe/ CJCPCT Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident cu 2 mașini pe Autostrada Transilvania. 2 bărbați au ajuns la spital

Publicat

autostrada

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit miercuri dimineață la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, la kilometrul 11.

Apelul de urgență a venit la ora 04.08, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism, însă nu au existat victime încarcerate. În cele din urmă, doi bărbați de aproximativ 30 de ani, conștienți și cooperanți, au fost transportați la spital.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Olimpiada voluntarilor la UBB. Liceenii care obțin premii sau mențiuni își pot crește nota de admitere la FSAS

Publicat

De

UBB Cluj

Aplecarea către voluntariat îi poate ajuta pe liceenii care vor să devină studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a UBB Cluj să-și crească semnificativ media de admitere participând la Olimpiada voluntarilor.

Organizată anual încă din anul 2015 de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Olimpiada voluntarilor se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din întreaga țară.

Olimpiada voluntarilor la UBB

Concursul are ca temă descrierea, într-un eseu redactat în limbile română maghiară sau o limbă de circulație internațională, a unor activități de voluntariat în domeniul psihosocial, realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de școli, servicii sociale, ONG-uri sau organizate și conduse chiar de ei, arată reprezentanții UBB.

Participanții care obțin premii sau mențiuni își pot crește media obținută la admitere și șansele de a obține bursă în primul an de facultate, iar toți participanții, indiferent de calificativul obținut la concursul de eseuri, primesc o diplomă de participare.

”Concursul încurajează participarea elevilor la activități de voluntariat, acumularea de experiențe privind modalitățile de întrajutorare a semenilor și reflecția la aceste activități. Voluntariatul adolescenților este o formă importantă de participare la viața cotidiană, iar noi, prin acest concurs încercăm să creăm o formă de recunoaștere a activităților de voluntariat, de popularizare, de valorificare dar și de creditare a experiențelor rezultate prin implicarea în acțiuni de voluntariat”, a declarat decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), lect. univ. dr. Anca Simionca.

Data limită de înscriere la Olimpiada voluntarilor din acest an este 14 aprilie 2025. Mai multe detalii găsiți AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe

EVENIMENT

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public

Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaş.

Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.

Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:

  • persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
  • elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
  • persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
  • urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate